Kan man Borra i Plexiglas? Så Gör du Steg-för-Steg

Plexiglas kallas ofta akrylglas och har en mängd olika användningsområden.

Det används mest som ett alternativ till glas av olika skäl. Plexiglas uppskattas för att vara hållbart, krossbeständigt och lätt, vilket gör det till ett bra element för både kommersiella och bostadshus.

Snickare och hemmafixare använder plexiglasark för flera ändamål, till exempel fönster, möbler, skyltar, bordsskivor, vitrin, badrumsskåp och fotoramar, och mycket mer.

De flesta nybörjare tenderar att göra vanliga misstag medan de borrar i plexiglas eftersom de har liten eller ingen erfarenhet av hur man borrar i plexiglas. Utan rätt tillvägagångssätt när du borrar i plexiglas kan du förstöra ytan på arket. Men för att besvara frågan kan man absolut borra i plexiglas! Däremot är det viktigt att du har rätt tillvägagångssätt när du gör det.

Att borra i plexiglas kan vara en utmanande uppgift eftersom det har potential att bli sprött och lätt kan repas. Det kräver några extra steg som inte krävs vid borrning av ett hål i trä eller metall. Denna artikel kommer att förklara hur man borrar i plexiglas steg-för-steg.

Förberedelse

Vi rekommenderar att du bär skyddsglasögon, skyddshandskar och ansiktsmask eftersom plexiglasflisarna tenderar att flyga omkriung när du börjar borra. Gör all nödvändig utrustning redo, till exempel borrmaskin eller borr, plexiglas, klämmor, maskeringsfilm och MDF -bräda eller träskrot som kan användas för att säkra plexiglaset.

Borrbits

Att välja borrbits är viktigare än själva borrmaskinen, eftersom lämpliga borrbitsar kan ge exakta resultat. Om borrarna inte är lämpliga kan det skada ytan eller smälta plexiglaset. Bitsen du behöver använda kan bestämmas av tjockleken på plexiglasarket och diametern på borrhålet du behöver göra.

Vi föreslår att du använder speciella spiralborrar som är lämpliga för akrylark. Dessa borrbitsar är utformade med en speciell skärgeometri och förhindrar sprickor eller att din plexiglassskiva går sönder.

När du har lagt ut all utrustning och material är du redo att börja.

Steg för att borra hål i plexiglas


Steg 1

Lägg plexiglasarket på en MDF skivaeller en reservbit av träskrot. Ta inte bort maskeringsfilmen från plexiglasarket, eftersom maskeringsfilmen förhindrar flisbildning när du börjar borra. Om det inte finns någon maskeringsfilm på plexiglaset kan du använda maskeringstejp strax över markeringen där du vill borra hålet.

Steg 2

Markera platsen för borrhålet med en penna. Se till att markeringarna inte är särskilt nära kanterna på plexiglasarket. Det är alltid bättre att hålla ett minsta avstånd på 1,5 gånger den önskade storleken på hålet.

Steg 3

Öva på att borra på en mindre bit plexiglas eller en skrotbit innan du börjar borra på ett större ark. Om du inte har något skrotark kan du börja borra i det huvudsakliga arbetsstycket.

Steg 4

Fäst plexiglasskivan med skruvklämmor på MDF eller skrot på en arbetsbänk eller ett bord; detta hjälper till att få exakta resultat. Se till att du placerar plexiglaset noggrant innan du klämmer fast det i träet eller MDF. Om plexiglaset inte är tillräckligt säkert kan det börja röra sig från sitt ursprungliga läge på grund av vibrationerna som sker när du börjar borra.

Steg 5

Kontrollera om din borrmaskin har möjlighet att ställa in varvtalet eftersom de flesta borrmaskiner har det här alternativet.

För exakta och snygga resultat rekommenderar vi alltid att du ställer in lägre varvtal.

Steg 6

Den allmänna riktlinjen att följa när rotationshastigheten ställs in är ju större hålets storlek, desto lägre rotationshastighet.

För att uppnå de perfekta resultaten kan du prova att öva detta på en skrotbit.

Steg 7

Installera borrbitsen och sätt i borrmaskinen eller placera ett laddat batteri inuti din sladdlösa borrmaskin. Placera borrbitsen på plexiglaset och börja borra och gå långsamt medan du håller koll på borrhålets position.

Steg 8

Rotationshastigheten påverkar hålets kvalitet. För en jämnare borrhålsyta är det att föredra att rikta en matningshastighet på 3,5 tum per minut.

Akrylarket kommer att börja producera plastspån under borrningen, och dessa spån kommer att avgöra om rotationshastigheten är korrekt. Om du ser ett grovt borrhål eller smuliga flisor, minska rotationshastigheten, eller om du märker tecken på överhettning, öka rotationshastigheten något.

Den extrema värmen som genereras av borrens friktion kommer att stressa plexiglaset och få det att spricka och spånas. Vi rekommenderar att du använder en sprayflaska och smörjer plexiglaset med vatten medan du borrar hålet.

Steg 9

Om ditt plexiglas akrylark är tjockare än 5 mm kan du borra lite åt gången och ta bort spånen från hålet. Att borra lite åt gången hjälper till att förhindra överhettning av borrbitsen och se till att spraya vatten i borrhålet ibland.

Steg 10

När du har borrat hålen rensar du dammet med en våt trasa. Ta bort maskeringsfilmen eller maskeringstejpen från plexiglaset och rengör de märken som finns kvar av tejpen.

Utför alla ovanstående steg för varje plexiglas som måste borras igenom.

Undvik att spräcka plexiglaset

Sätt tillbaka skruvklämmorna på akrylarket med jämna mellanrum; bara för att se till att den inte rör sig från sin ursprungliga position.

Borrbitsar spelar en avgörande roll för att få korrekta resultat.

Sluta borra när borrbitsen punkterar motsatt sida. Borra den andra sidan av arket genom att ta bort klämmorna och vända arket.
Om du inte har skruvklämmor, håll fast plexiglasarket så att det inte rör sig från sitt faktiska läge.

Undvik att använda lim eller klibbigt material för att fästa plexiglaset i MDF eller trä.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!