Kan man Borra i Plexiglas? Så Gör du Steg-för-Steg

Plexiglas kallas ofta akrylglas och har en mängd olika användningsområden.

Det används mest som ett alternativ till glas av olika skäl. Plexiglas uppskattas för att vara hållbart, krossbeständigt och lätt, vilket gör det till ett bra element för både kommersiella och bostadshus.

Snickare och hemmafixare använder plexiglasark för flera ändamål, till exempel fönster, möbler, skyltar, bordsskivor, vitrin, badrumsskåp och fotoramar, och mycket mer.

De flesta nybörjare tenderar att göra vanliga misstag medan de borrar i plexiglas eftersom de har liten eller ingen erfarenhet av hur man borrar i plexiglas. Utan rätt tillvägagångssätt när du borrar i plexiglas kan du förstöra ytan på arket. Men för att besvara frågan kan man absolut borra i plexiglas! Däremot är det viktigt att du har rätt tillvägagångssätt när du gör det.

Att borra i plexiglas kan vara en utmanande uppgift eftersom det har potential att bli sprött och lätt kan repas. Det kräver några extra steg som inte krävs vid borrning av ett hål i trä eller metall. Denna artikel kommer att förklara hur man borrar i plexiglas steg-för-steg.

Förberedelse

Vi rekommenderar att du bär skyddsglasögon, skyddshandskar och ansiktsmask eftersom plexiglasflisarna tenderar att flyga omkriung när du börjar borra. Gör all nödvändig utrustning redo, till exempel borrmaskin eller borr, plexiglas, klämmor, maskeringsfilm och MDF -bräda eller träskrot som kan användas för att säkra plexiglaset.

Borrbits

Att välja borrbits är viktigare än själva borrmaskinen, eftersom lämpliga borrbitsar kan ge exakta resultat. Om borrarna inte är lämpliga kan det skada ytan eller smälta plexiglaset. Bitsen du behöver använda kan bestämmas av tjockleken på plexiglasarket och diametern på borrhålet du behöver göra.

Vi föreslår att du använder speciella spiralborrar som är lämpliga för akrylark. Dessa borrbitsar är utformade med en speciell skärgeometri och förhindrar sprickor eller att din plexiglassskiva går sönder.

När du har lagt ut all utrustning och material är du redo att börja.

Steg för att borra hål i plexiglas


Steg 1

Lägg plexiglasarket på en MDF skivaeller en reservbit av träskrot. Ta inte bort maskeringsfilmen från plexiglasarket, eftersom maskeringsfilmen förhindrar flisbildning när du börjar borra. Om det inte finns någon maskeringsfilm på plexiglaset kan du använda maskeringstejp strax över markeringen där du vill borra hålet.

Steg 2

Markera platsen för borrhålet med en penna. Se till att markeringarna inte är särskilt nära kanterna på plexiglasarket. Det är alltid bättre att hålla ett minsta avstånd på 1,5 gånger den önskade storleken på hålet.

Steg 3

Öva på att borra på en mindre bit plexiglas eller en skrotbit innan du börjar borra på ett större ark. Om du inte har något skrotark kan du börja borra i det huvudsakliga arbetsstycket.

Steg 4

Fäst plexiglasskivan med skruvklämmor på MDF eller skrot på en arbetsbänk eller ett bord; detta hjälper till att få exakta resultat. Se till att du placerar plexiglaset noggrant innan du klämmer fast det i träet eller MDF. Om plexiglaset inte är tillräckligt säkert kan det börja röra sig från sitt ursprungliga läge på grund av vibrationerna som sker när du börjar borra.

Steg 5

Kontrollera om din borrmaskin har möjlighet att ställa in varvtalet eftersom de flesta borrmaskiner har det här alternativet.

För exakta och snygga resultat rekommenderar vi alltid att du ställer in lägre varvtal.

Steg 6

Den allmänna riktlinjen att följa när rotationshastigheten ställs in är ju större hålets storlek, desto lägre rotationshastighet.

För att uppnå de perfekta resultaten kan du prova att öva detta på en skrotbit.

Steg 7

Installera borrbitsen och sätt i borrmaskinen eller placera ett laddat batteri inuti din sladdlösa borrmaskin. Placera borrbitsen på plexiglaset och börja borra och gå långsamt medan du håller koll på borrhålets position.

Steg 8

Rotationshastigheten påverkar hålets kvalitet. För en jämnare borrhålsyta är det att föredra att rikta en matningshastighet på 3,5 tum per minut.

Akrylarket kommer att börja producera plastspån under borrningen, och dessa spån kommer att avgöra om rotationshastigheten är korrekt. Om du ser ett grovt borrhål eller smuliga flisor, minska rotationshastigheten, eller om du märker tecken på överhettning, öka rotationshastigheten något.

Den extrema värmen som genereras av borrens friktion kommer att stressa plexiglaset och få det att spricka och spånas. Vi rekommenderar att du använder en sprayflaska och smörjer plexiglaset med vatten medan du borrar hålet.

Steg 9

Om ditt plexiglas akrylark är tjockare än 5 mm kan du borra lite åt gången och ta bort spånen från hålet. Att borra lite åt gången hjälper till att förhindra överhettning av borrbitsen och se till att spraya vatten i borrhålet ibland.

Steg 10

När du har borrat hålen rensar du dammet med en våt trasa. Ta bort maskeringsfilmen eller maskeringstejpen från plexiglaset och rengör de märken som finns kvar av tejpen.

Utför alla ovanstående steg för varje plexiglas som måste borras igenom.

Undvik att spräcka plexiglaset

Sätt tillbaka skruvklämmorna på akrylarket med jämna mellanrum; bara för att se till att den inte rör sig från sin ursprungliga position.

Borrbitsar spelar en avgörande roll för att få korrekta resultat.

Sluta borra när borrbitsen punkterar motsatt sida. Borra den andra sidan av arket genom att ta bort klämmorna och vända arket.
Om du inte har skruvklämmor, håll fast plexiglasarket så att det inte rör sig från sitt faktiska läge.

Undvik att använda lim eller klibbigt material för att fästa plexiglaset i MDF eller trä.

Vanliga problem och lösningar

När man arbetar med plexiglas och borrverktyg kan det uppstå några vanliga problem som kan vara frustrerande och tidskrävande att lösa. Här nedanför beskrivs några av de vanligaste problemen som kan uppstå och lösningar på hur man kan undvika eller lösa dem.

 1. Sprickor i plexiglaset: Ett vanligt problem som kan uppstå när man borr i plexiglas är att materialet kan spricka eller splittras. Detta kan bero på för hög hastighet på borren eller för hårt tryck mot plexiglaset.

Lösning: För att undvika sprickor bör man använda en borr med låg hastighet och borra långsamt och försiktigt. Det är också viktigt att ha ett stöd under plexiglaset för att undvika att materialet pressas ner mot underlaget och orsakar sprickor. Använd också ett kylmedel, t.ex. vatten, för att minska friktionen och värmeutvecklingen som kan orsaka sprickor.

 1. Skarpa kanter: Ett annat problem som kan uppstå när man borr i plexiglas är att hålet får skarpa kanter som kan orsaka skador eller skära sig på.

Lösning: För att undvika skarpa kanter bör man använda en avgradningsfil för att ta bort de skarpa kanterna efter att man har borrat hålet. Det finns också speciella borrsatser som är utformade för att borra plexiglas och som ger ett mer jämnt och avrundat hål.

 1. Misslyckade hål: Ibland kan det hända att man misslyckas med att borra ett hål i plexiglas, vilket kan bero på felaktig teknik eller verktyg.

Lösning: Om man misslyckas med att borra ett hål i plexiglas kan man försöka igen med en annan teknik eller verktyg. Om man inte har rätt verktyg kan man köpa en borrsats som är speciellt utformad för att borra i plexiglas. Om man har svårt att kontrollera borrningen kan man använda en borrstyrning som ger mer stabilitet och precision.

Genom att vara försiktig och använda rätt teknik och verktyg kan man undvika vanliga problem som kan uppstå när man borr i plexiglas. Om man stöter på problem är det viktigt att tänka på att inte ge upp utan att försöka igen med en annan teknik eller verktyg.

Användningsområden för borrade plexiglas

Plexiglas är en mångsidig plast som används i en mängd olika sammanhang på grund av dess hållbarhet, genomskinlighet och lätthet. När man borr i plexiglas kan man skapa hål som kan användas för att fästa materialet eller för att ge det en estetisk touch. Här nedanför beskrivs några exempel på projekt där man kan använda borrade hål i plexiglas.

 1. Skyltar: En vanlig användning av plexiglas är att skapa skyltar, antingen för reklamändamål eller för att märka upp olika platser och rum. Genom att borra hål i plexiglas kan man fästa skylten på en vägg eller på ett annat material.
 2. Båtfönster: Ett annat användningsområde för plexiglas är som båtfönster. Genom att borra hål i plexiglas kan man fästa det på båtens ram och skapa ett säkert och stabilt fönster.
 3. Möbler: Plexiglas används också ofta i möbeldesign. Genom att borra hål i plexiglas kan man skapa intressanta mönster eller fästa materialet på en ram eller underlag.
 4. Konstverk: Plexiglas kan användas i konstverk för att skapa intressanta ljuseffekter eller som en del av själva konstverket. Genom att borra hål i plexiglas kan man skapa mönster som skapar intressanta skuggor och ljusreflektioner.
 5. Akvarier: Plexiglas används ofta i akvarier på grund av dess genomskinlighet och hållbarhet. Genom att borra hål i plexiglas kan man fästa pumpar eller andra tillbehör på akvariet.

Det finns många olika användningsområden för borrade hål i plexiglas, och det är bara fantasin som sätter gränserna. Genom att använda rätt teknik och verktyg kan man skapa hål som är säkra och stabila och som kan användas i en mängd olika projekt.

Säkerhetsaspekter att tänka på

När man arbetar med plexiglas och borrverktyg är det viktigt att tänka på säkerheten för att undvika skador eller olyckor. Här nedanför beskrivs några säkerhetsaspekter som man bör tänka på när man arbetar med plexiglas och borrverktyg.

 1. Ögon- och andningsskydd: När man borra i plexiglas kan det uppstå damm och små spån som kan skada ögonen eller andningsvägarna. Därför bör man alltid använda skyddsglasögon och andningsskydd när man arbetar med plexiglas och borrverktyg.
 2. Handskar: För att undvika skador och snitt bör man använda handskar när man hanterar plexiglas och borrverktyg. Handskarna kan också skydda händerna från slipande eller vassa kanter på plexiglaset.
 3. Borrhastighet: Att borra i plexiglas kräver långsam och försiktig borrning med en lägre hastighet. Detta för att undvika sprickor eller skador på plexiglaset. Om borren snurrar för fort kan det orsaka överhettning av plexiglaset som i sin tur kan orsaka sprickor eller smältning.
 4. Stöd och styrning: Det är viktigt att ha ett stabilt och plant underlag när man arbetar med plexiglas. Detta för att undvika att plexiglaset rör sig eller pressas ner under borrning, vilket kan orsaka sprickor eller skador på materialet. Om du har svårt att kontrollera borrningen, använd en borrstyrning för att ge mer stabilitet och precision.
 5. Vattenkylningsmedel: Plexiglas kan överhettas vid borrning, vilket kan orsaka sprickor och skador på materialet. Genom att använda vatten eller annat kylmedel vid borrning kan man minska friktionen och värmeutvecklingen som kan orsaka skador på plexiglaset.

Genom att tänka på säkerhetsaspekterna kan man arbeta med plexiglas och borrverktyg på ett säkert och effektivt sätt utan att orsaka skador på sig själv eller materialet. Det är alltid viktigt att ta det försiktigt och vara medveten om de potentiella farorna vid hantering av plexiglas och borrverktyg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!