Lägga Klinker & Kakel på Trägolv – Så Gör Du!

Oavsett om du vill ha ett nytt utseende eller behöver ett mer praktiskt golvalternativ är det möjligt att lägga klinkerträgolv.

Det är en vanlig missuppfattning att klinker och golvbrädor inte kan blandas – och även om de kanske inte är den absolut bästa kombinationen kan du se till att resultatet blir mycket gott.

I denna artikel ska vi gå igenom hur du lägger klinker på trägolv och allt du behöver veta för att säkerställa en jämn, hållbar och sprickfri yta med perfekt resultat.

Klinker på trägolv – är det dåligt?

Oavsett om du bor i ett gammalt hem med original trägolvbrädor eller ett nybyggt hus med spånskivgolv kan trägolv vara ett problem om du vill byta till klinker. Träets flexibla och ojämna natur kan få klinker att spricka eller lyftas över tid, särskilt i områden med flexibilitet fofall där golvbrädor böjs under foten, vilket gör det svårt att lägga klinker över golvbrädor. Men med det sagt betyder detta inte på något sätt att det inte är möjligt eller att du inte bör göra det.

Klinker över trägolv

Trägolv kan finnas i ställen såsom badrum och kök – områden i hemmet som är mer lämpade för hållbara och vattentäta klinkerytor. Klinkerplattor på golvbrädor i badrum är därför ganska vanligt på grund av detta – men att göra fel kan leda till trasiga golvplattor och sprickor.

Den goda nyheten är att om du vill byta behöver du inte riva upp golvbrädorna för att hälla betong på sin plats. Med några enkla förberedelser kan du skapa en slät och stel yta som är perfekt för att lägga klinkerplattor ovanpå.

Såhär gör du:

Förberedelser inför installationen av klinker

Innan du påbörjar installationen av klinker på ditt trägolv är det viktigt att förbereda golvytan korrekt för att säkerställa en jämn och stabil installation. Här är några steg du bör följa för att förbereda golvytan:

 1. Material som behövs: Förutom klinkerplattorna behöver du fixativ, kryssfix (för att säkerställa jämnt avstånd mellan plattorna), fogmassa, och en sealer. Det är också viktigt att ha tillgång till de verktyg som behövs för att klippa och skära klinkerplattor, som en kakelsåg och en plattkloss.
 2. Verktyg som behövs: Utöver verktygen som nämns ovan, behöver du en hammare, spackel, en nivå, ett måttband, en blyertspenna, en gummiklubba, och skyddsglasögon. Du kan också behöva använda ett spackel för att jämna ut golvytan om det finns några ojämnheter.
 3. Förbereda trägolvets yta: Innan du lägger klinkerplattorna måste du rengöra ytan noggrant och se till att den är fri från damm, smuts och eventuella oljefläckar. Se även till att ytan är helt torr innan du applicerar fixativet.
 4. Kontrollera att trägolvet är plant: Det är viktigt att kontrollera att trägolvet är plant innan du lägger klinkerplattorna. Om golvet är ojämnt kan det leda till att klinkerplattorna spricker eller att de inte ligger plant. Använd en nivå för att kontrollera ytan och jämna ut eventuella ojämnheter med hjälp av spackel.

Genom att följa dessa steg för att förbereda golvytan kan du säkerställa en stabil och jämn installation av ditt nya klinkergolv.

Installation av klinker

När du har förberett golvytan är det dags att börja installera klinkerplattorna på ditt trägolv. Här är stegen du bör följa för att säkerställa en korrekt installation:

 1. Börja med att lägga ut ett rutmönster: Innan du applicerar fixativet är det viktigt att lägga ut ett rutmönster med hjälp av kryssfix, för att säkerställa att klinkerplattorna placeras jämnt och att avståndet mellan dem är korrekt. Detta mönster bör vara centrerat i rummet och läggas ut med hjälp av en linjal och blyertspenna.
 2. Applicera fixativ på trägolvet: När du har lagt ut rutmönstret, applicera fixativ på trägolvet med hjälp av en tandad spackel. Detta fixativ kommer att säkerställa att klinkerplattorna fäster ordentligt på golvytan.
 3. Lägg klinkerplattorna i det planerade rutmönstret: Börja nu med att placera klinkerplattorna i det planerade rutmönstret. Se till att varje platta ligger ordentligt i linje med kryssfixen och tryck försiktigt på den med hjälp av en gummiklubba för att säkerställa att den ligger plant.
 4. Använd kryssfix för att säkerställa jämnt avstånd mellan plattorna: Använd kryssfix för att säkerställa att avståndet mellan klinkerplattorna är jämnt och korrekt. Detta kommer att ge ditt klinkergolv en enhetlig och professionell finish.
 5. Fortsätt lägga klinkerplattor tills hela golvet täcks: Fortsätt att placera klinkerplattor på golvytan tills hela golvet är täckt. Se till att placera plattorna så att de passar ihop och skapar en jämn yta.

När alla klinkerplattor har lagts ut, se till att skära bort eventuellt överflödigt material längs kanterna med hjälp av en kakelsåg eller en plattkloss. Applicera sedan fogmassa mellan klinkerplattorna och låt den torka helt enligt tillverkarens instruktioner. Avsluta installationen genom att rengöra golvet och applicera en sealer för att skydda det nya klinkergolvet.

Genom att följa dessa steg för att installera klinker på ditt trägolv kan du säkerställa en professionell och hållbar installation av ditt nya golv.

Avslutande åtgärder

När du har installerat ditt nya klinkergolv är det viktigt att genomföra några avslutande åtgärder för att säkerställa att golvet ser snyggt ut och håller länge. Här är några steg du bör följa:

 1. Skär bort överflödigt klinker längs kanterna: Efter att du har lagt klinkerplattorna på golvytan, kan det finnas överflödigt material längs kanterna som behöver skäras bort. Använd en kakelsåg eller en plattkloss för att skära bort det överflödiga materialet och skapa en ren kant längs hela golvytan.
 2. Applicera fogmassa mellan klinkerplattorna: För att säkerställa att klinkerplattorna sitter ordentligt på plats, behöver du applicera fogmassa mellan dem. Se till att använda en fogmassa som är lämplig för klinker och trägolv. Använd en gummispackel för att applicera fogmassan och se till att den täcker hela ytan mellan klinkerplattorna.
 3. Låt fogmassan torka helt: Efter att du har applicerat fogmassan, låt den torka helt enligt tillverkarens instruktioner. Detta kan ta upp till 24 timmar beroende på vilken typ av fogmassa du använder. Se till att golvet inte belastas under torkningsprocessen.
 4. Rengör golvet: När fogmassan har torkat helt, rengör golvet med en fuktig trasa för att ta bort eventuellt damm och smuts. Var försiktig så att du inte skadar fogmassan medan du rengör golvet.
 5. Applicera en sealer: Slutligen, applicera en sealer på ditt nya klinkergolv för att skydda det från slitage och fläckar. Använd en sealer som är lämplig för klinker och trägolv och applicera den med en ren trasa eller pensel. Se till att följa tillverkarens instruktioner och låt sealeren torka helt innan du belastar golvet.

1. Välj dina golvplattor

Innan du börjar ditt projekt måste du mäta upp golvet du vill täcka och välja rätt golvplattor för jobbet. Hitta de klinkerplattor som passar ditt hem och har den karaktär du vill ha. Vill du ha stora, små, breda, robusta kakelplattor eller något annat? Kolla runt för att hitta de som passar just dina behov.

2. Få kontrollen över krökarna

Efter att ha rensat ut möblerna och annat ur rummet du vill lägga klinkers är det dags att ha en bra uppfattning av trägolvet som du ska lägga på. Lyssna på efter eventuellt gnissel och knirr, samt eventuella lösa golvbrädor.

Markera eventuella golvbrädor som böjer sig eller knakar när du går på dem med en penna. När du har identifierat dessa måste du lägga till några skruvar för att försöka få en stabil och hård grund. Se till att du använder kortare skruvar – du vill inte träffa några rör eller ledningar under golvet. Försök identifiera balkarna som löper vinkelrätt mot golvbrädorna. Detta beror på vilken typ av gold du har. Om du ska lägga klinkers ovanpå originalgolvet kan du hitta balkarna genom att se de befintliga spikar eller skruvar som håller golvbrädorna på plats. Några ytterligare skruvar i eventuella knarrande golvbrädor hjälper till att hålla dem på lats.  Men se till att du använder försänkta skruvar för att undvika bucklor på ytan.

4. Planera inför klinkerläggningen

Därefter måste du täcka dina golvbrädor med en stel och slät yta för att förbereda den för klinker. Traditionellt är plywood det bästa valet – men du måste välja ett tjockare lager på 12 mm för att säkerställa ett styvt golv. Detta kan skapa ett “steg” in i rummet, eftersom du höjer golvhöjden med cirka 1,5 cm när dina plattor är på. På senare tid har specialiserade brickplattor visat sig bli ett alltmer populärt alternativ. Detta tunnare material gör att du kan hålla en ganska jämn golvhöjd från rum till rum.

5. Lägg plattor

Oavsett vilka plattor du bestämmer dig för måste du mäta och skära dem i storlek så att det passar golvyta du planerar att täcka. Det är bäst att börja i ett öppet hörn och arbeta dig över rummet och skära de mer besvärliga bitarna sist för att passa motsatt vägg allt eftersom. Innan du lägger träplattorna måste du rengöra golvet.

För att lägga ditt första bräde, använd en tätningspistol laddad med snabbhäftande lim och spruta en linje runt brädans baksida, nära dess kant. Lägg plattan med den självhäftande sidan nedåt och se till att det ligger i linje med golvkanterna. Knacka ned brädan med foten och se till att den sitter fast ordentligt på golvbrädorna under.

Följ upp omedelbart genom att använda ett antal korta försänkta skruvar för att permanent fästa dem på golvbrädorna under. Om du använder plywood kan du skruva rakt igenom den. Använd en trådlös elektrisk skruvdragare för att säkerställa att de är ordentligt skruvade på plats och följer ett jämnt, mönster över hela linjen. Se till att du också skruvar ner hörnen för att förhindra att det lyfter längs kanterna.

Upprepa denna process tills du har täckt hela golvet med. Se till att du applicerar lim på kanterna där två brädor möts för att undvika att skapa läppar eller utskjutande kanter.

6. Fyll ytan

När dina träplattor är på plats bör du ha en jämn, fast och plan yta att arbeta på. Det sista steget innan klinker är att applicera ett jämnt lager av utspädd SBR-grundfärg och låta den torka – detta kommer att skapa den perfekta greppytan, redo att kaklas med klinkerlim.

Använd ett flexibelt klinkerllim och injekteringsbruk för att minska risken för sprickor när du belägger trägolv. Välj ett silikonförseglingsmedel runt kanten av rummet, snarare än fast fyllmedel. Detta gör att dina plattor kan röra sig när du går över dem.

Det finns många myter om att lägga klinker på trä. Sanningen är att om du följer några enkla regler är det inte bara möjligt, men inte svårare än något annat. Faktum är att ditt förberedda golv ofta är mer benäget att vara platt än ett betonggolv. Så fortsätt och välj dina golvplattor säkert med vetskapen om att du säkert och enkelt kan lägga klinker på ett trägolv

Tänk på

Befintliga trägolv är ofta antingen golvbrädor eller spånskivor; ingen av dessa ytor är helt bra för att lägga klinker på direkt. Problemet med klinker på golvbrädor är att de kan röra sig och böjas när du går, och detta orsakar sprickor och klinkerlyft. Det är inte tillrådligt att belägga på spånskivgolv eftersom det reagerar dåligt på fukt som ofta expanderar och flagnar. Nyare fuktbeständig spånskiva behandlas och har en blank yta och är inte perfekt. Ibland kan du kakla direkt på dessa ytor.

Nu är det dags att börja lägga klinkers!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!