Måla Betonggolv Utomhus – Så Gör Du!

Betong är ett av de mest hållbara byggmaterialen, men en betongplattas karaktäristiska gråa ton kan verka kall och otilltalande, särskilt som golv.

Den goda nyheten är att betong är också ett ganska mångsidigt material som erbjuder många alternativ för reparationer, ändringar och förbättringar. Du kan skrapa bort torkat skräp, fylla sprickor, ändra färg – och till och med lägga till mönster!

Om du har betonggolv i källaren, garaget eller den avskärmade uteplatsen behöver du inte leva med glans. Du kan uppdatera hela utrymmet genom att måla dina betonggolv. Men hur gör du detta? Det är exakt vad vi ska gå igenom i denna artikel. I denna artikel ska vi gå igenom hur du målar betonggolv utomhus.

I kombination med rätt verktyg och tekniker gör dagens murfärger, speciellt designade för betong, det enkelt att förvandla ett tråkigt betonggolv till en attraktiv yta som kan komplettera en mängd olika utrymmen, både inomhus och ute.

Här är det du bör tänka på när du ska måla betonggolv utomhus för perfekt resultat.

STEG 1: Förbered ytan

De tre viktigaste stegen för att måla betonggolv.

Även efter att dina betonggolv har täckts med en ny färg förblir deras skick synligt. Klumpar, sprickor och andra brister som du inte hanterades innan du målade behåller precis tillräckligt med struktur för att deras skuggor kommer att locka uppmärksamhet. Därför vill du att ytan ska vara så slät och ren som möjligt innan du börjar måla betonggolv.

Det är därför viktigt att bli av med skräpet. Betonggolv är ökända för olika ojämnheter. Lyckligtvis behöver inte skrapning av ackumulerat skräp vara en upprepande uppgift om du använder en skrapa som fäster vid en förlängningspol. Använd en skrapa som gör det snabbt att skrapa bort härdade rester.

Kom ihåg att ny färg fäster endast på en ren, torr yta.

För bästa resultat på lång sikt, med minimal avskalning och lång hållbarhet, börja med en avfettningsprodukt som är lämplig för dina golv (beroende på om de är inre eller yttre ytor). Eftersom betongavfettningsprodukter ofta appliceras på fuktig betong, ska du klä dig i skyddsglasögon, kläder och handskar och spraya ner på golvet.

På golv på uteplats och garage – som kan torka ut utomhus – är det lättast att våta ytan med en trädgårdsslang. Applicera sedan avfettningsmedlet enligt anvisningarna på etiketten, skrubba lösningen i golvet med en borste med borsta och tappa sedan lösningen. Ta bort eventuella envisa rostfläckar som finns kvar genom att applicera en rostborttagningslösning som är utformad speciellt för användning på murverk.

Stålborsten kan hållas i handen – det mjuka, ergonomiska handtaget gör det enkelt att greppa – eller så kan du fästa den på en förlängningspinne så att du inte behöver huka dig på händer och knän medan du skrubbar bort stora fläckar.

Att rengöra inomhusgolv är lite knepigare eftersom du inte kan spraya ner dem med en slang. Använd i stället en pumpspruta för att mätta betongen med vatten, applicera sedan avfettningslösningen (följ instruktionerna på etiketten) och skrubba med en tryckborste.

STEG 2: Prima (Grundmåla) och måla

Att grundmåla innan du målar betonggolv hjälper till att se till att ditt nya utseende fastnar och håller. Välj en grundfärg som är kompatibel med både betong och epoxifärgen som du ska använda som ytbeläggning. (Epoxifärg är det bästa valet för golv som utsätts för mycket slitage. Du får de mest hållbara resultaten från epoxi och det kommer att hålla sig bättre över tiden än latexfärg.) Se till att både grundfärgen och färgen är lämplig för platsen för ditt golv, oavsett om det är en inre eller yttre yta.

Vänta tills dina betonggolv är torra innan du fortsätter.

Fukt förhindrar att grundfärgen och färgen häftar ordentligt. Ett enkelt sätt att avgöra om golvet är tillräckligt torrt är att placera en liten bit plastfolie (cirka 12 tum) på ytan på betonggolvet. Försegla alla kanter med tejp. Vänta över natten och kontrollera sedan plasten. Om fukten har kondenserat på plastens undersida, låt betongen torka ytterligare 24 timmar och testa igen. När det inte finns någon kondens är du klar.

De tre viktigaste stegen för att måla betonggolv

När färgen torkar (kontrollera etiketten för torkningstid), kommer ditt golv att se fantastiskt ut, men för de långvarigaste resultaten är det en bra idé att applicera ett tätningsmedel. Välj ett tätningsmedel för utomhus- eller interiöranvändning (beroende på golvets placering) och en som är kompatibel med färgen du applicerade.

Följ tillverkarens anvisningar för ventilation, temperatur och fuktighet. Annars riskerar du att produkten lyfter från betongen. Många bra jobb har förstörts genom att inte ta hänsyn till den härdningstemperatur som behövs.

Använd samma appliceringsmetod som du använde för att applicera grundfärgen och färgen..

Borsta tätningsmedlet runt kanterna och rulla sedan golvet. Låt den torka helt innan du går på den. Tätningsmedlet ger en glänsande yta, ger en tålig skyddande beläggning och förhindrar att färgen bleknar så att ditt golv ser lika bra ut fem år från nu som det gör idag.

Måla

Att måla ett betonggolv när du gjort allt förarbete är väldigt lätt. Se bara till att du använder en lämplig målarfärg som passar utomhusbruk och betong.

Häll din färg på hörnet och jobba dig in. Du får avgöra var det är lämpligast att börja baserat på hur din uteplats set ut.

Skrapa eller sandpappra ytfel

Skrapa bort utskjutande klumpar eller stötar som uppträdde efter att den första grundmålningen torkat. Slipa alla områden där färgen inte klibbar; om du slutar slipa igen, glöm inte att sopa igen också.

Applicera den andra färgen på samma sätt som du applicerade den första. Den här gången trycker du emellertid ordentligt ner med penseln och ser till att den fäster korrekt. Innan du överväger att slutföra projektet, låt det andra skiktet torka i ungefär fem dagar, särskilt om den målade ytan är ett hårt trafikerat golv.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!