Öka Värdet på Lägenheten – 17 Bästa Tips & Guide

När du ska sälja din lägenhet vill du alltid se till att du får ut maximalt för den. Ett misstag som många gör är att sälja sin lägenhet rakt upp och ner utan att göra några förändringar eller renoveringar innan. Detta är ett stort misstag eftersom att du kan öka värdet på din lägenhet med många procent med de rätta åtgärderna.

När det kommer till att öka värdet på lägenheten finns det mycket du kan göra. Vissa saker är både enklare och billigare än andra.

När det gäller att renovera lägenheter handlar det ofta om att maximera utrymmet, skapa en öppen planlösning, och få lägenheten att se större ut.

Generellt sett är ett av de bästa sätten att höja värdet på lägenheten att skapa ett kök, vardagsrum och matplats med öppen planlösning. Köpare letar efter sömlös öppen planlösning, så allt som har med detta att göra kommer att bidra till ett högre värde.

Äldre planlösningar har vanligtvis stängt och separat kök som kan omvandlas. Och att öppna upp kan bidra till en stor mängd utrymme och därför värde.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa tipsen och knepen för att höja värdet på din lägenhet.

Höj värdet på lägenheten – bästa tips


Tillägg som använder tillgängligt utrymme ökar också värdena. Några smarta renoveringar inkluderar till exempel att lägga till en tvättmaskin när det inte finns någon i lägenheten. Detta kan placeras i köket eller genom att återanvända ett befintligt förvaringsskåp.

Oavsett om du planerar att sälja ditt hem eller bara vill framtidsskydda din fastighet, finns det många sätt att tillföra värde utan att påbörja några större renoveringar.

Om ditt hem är strukturellt fint och välskött bör du kunna komma undan med några enkla uppdateringar, målning, och lite övrigt underhåll.

Inte bara kommer dessa uppdateringar att göra din lägenhet mer tilltalande för potentiella köpare, de kommer sannolikt att öka värdet på ditt hem, vilket innebär att mer pengar i fickan när du ska sälja.

1. Väg kostnad mot värdeökning

När du ska öka värdet på din lägenhet är det viktigt att väga kostnaden av renoveringen och uppgraderingen mot värdeökningen som det ger. Kom ihåg att på långt ifrån alla renoveringsprojekt får du tillbaka dina pengar. Till exempel, om du investerar flera hundra tusen i ett lyxigt och nytt kök är det absolut inte säkert (och snarare osannolikt) att du får tillbaka alla pengar när du ska sälja. Detta för oss till första punkten.

De dyraste renoveringarna du kan göra har normalt att göra med kök och badrum. Men det är också viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad mellan att göra det själv och ta hjälp av en expert. Om du gör de flesta (eller alla) projekt själv kan du komma undan väldigt billigt, jämfört med vad det hade kostat att få hjälp av en expert. Om du kan göra det själv lönar sig därför ofta fler projekt och gör att du kan fokusera på mer åtgärder i din lägenhet som kommer att ge en positiv avkastning i förhållandet mellan kostnad och värdeökning.

2. Skaffa dig en förståelse för marknaden

Det första steget är att jämföra priser på sålda objekt i ditt område eller till och med i ditt hus. Kika på hur de dyraste lägenheterna som sålts i ditt område ser ut och skaffa dig en förståelse för vilken standard folk letar efter, och är villiga att betala för. I områden där lägenheterna är billigare lönar det ofta sig inte att renovera lägenheten på ett lyxigt sätt med exklusiva material helt enkelt för att den typen av köpare inte finns där. Men är din lägenhet i ett exklusivt område kanske det är det bästa du kan göra.

Se därför till att du gör din research på hur lägenheterna på marknaden i ditt område ser ut och anpassa dina renoveringar utifrån detta.

3. Måla om

Att måla om i din lägenhet är ofta en av de bästa och enklaste sätten att öka värdet. Det är väldigt billigt att göra (speciellt om du gör det själv), men det har stor påverkan på hur din lägenhet ser ut, och därför hur attraktiv den blir för köpare. Att måla om är någonting som alla som ska sälja sin lägenhet bör göra.

Om din budget tillåter kan du måla väggar själv och ta hjälp av ett proffs för att måla taket eftersom det kan vara jobbigt för nacken. Men om du vill och kan göra det själv kan du dessutom spara in pengar vid målning av taket också.

Du bör även passa på att rengöra golvlister, dörrar, fönster- och dörrkarmar.

Om du ska göra målningen själv, välj en varm, torr dag för att utföra jobbet. Flytta alla dina möbler in i mitten av rummet och gör det första lagret på morgonen. Eftersom de flesta målarfärger bara behöver några timmar mellan skikten kan du göra det andra lagret senare på dagen och bli klar på kvällen.

På senare tid har vitt blivit det modernaste och mest populära valet för lägenhetsköpare. Vita väggar bidrar till en känsla att lägenheten är större, vilket normalt också är en viktig bidragande faktor i att öka värdet på din lägenhet. Undvik gamla och tråkiga färger som gör att lägenheten känns mindre modern. Ditt mål ska också vara att undvika att göra ditt hem för personligt med färg eftersom att det ska tala till en stor målgrupp. Svarta väggar i ett sovrum kanske uppskattas av vissa, men vitt är en neutral färg som tilltalar de flesta.

4. Tänk på dina fönster

Att uppdatera dina fönster är ett effektivt sätt att förändra ditt hem stil. Med så många alternativ nu tillgängliga finns det en värdeskapande lösning för varje rum i lägenheten.

Oavsett om du funderar på gardiner, persienner eller fönsterluckor – eller överväger markiser finns det mycket att välja på. Det minsta du bör göra är att måla dina fönsterramar så att de ser fräscha och omhändertagna ut. För att ljusa upp din lägenhet och ge den ett mer modernt utseende är det bra att måla fönsterramarna i vitt.

Om du vill lägga till en lyxig finish på rummen, välj en tidlös gardin i ett lyxigt och tjockt tyg. Om dina fönsterrutor är riktigt gamla och slitna kan det vara nödvändigt att byt ut dem, men i de flesta fal räcker det med att måla dem.

5. Tänk på din dörr

Första intrycket räknas, särskilt om du planerar att sälja din lägenhet. Det är därför viktigt att din ytterdörr är fräsch, snygg, och modern. Ett billigt men effektivt sätt att fräscha upp den är att måla din dörr.

Rengör området runt dörrenn, måla den, och kolla även om du bör byta ut hårdvaran på din dörr, altså handtag och lås. Även brevinkastet kan behöva bytas om det är gammalt och ser omodernt ut. Innan du målar din dörr, kolla på dina grannars dörrar och hör med din bostadsrättsförening vilka regler som gäller. Om du inte får måla din dörr utvändigt kan du alltid måla den invändigt.

6. Renovera och fräscha upp golvet

Ditt golv kan ha en mycket positiv påverkan på din lägenhetsvärde. Men på samma sätt kan det också ha en negativ påverkan på värdet.

Att ha städat och rengjort kan göra stor skillnad för utseendet (och lukten) av ett hem. Men ingen rengöring kommer att lösa ett fult och slitet golv. Och i dessa fall kan du behöva byta ut, måla, eller renovera det.

Om ditt golv visar för mycket slitage kan du slipa om dem eller lägga nytt. Givetvis kostar det mer att lägga ett helt nytt golv än att renovera det befintliga, så tänk över vad som är lämpligast för dig. Om du vill kan du även måla ditt befintliga golv när du har slipat det. På senare tid har det blivit alltmer populärt med vitt golv, vilket givetvis får din lägenhet att bli ljusare och därmed också kännas större.

När det kommer till trägolv är det populärt med ljust träslag som bidrar till att göra lägenheten ljusare och kännas mer modern.

Läs vår kompletta guide till att slipa ditt trägolv här.

7. Nya kökshandtag

Att uppdatera ditt kök kan vara så enkelt som att byta köksskåp och handtag. Du behöver inte nödvändigtvis riva ut hela ditt kök och betala tiotusentals eller hundratusentals kronor (som det inte är säkert att du får tillbaka). Nya kökshandtag och uppfräschade luckor kan ha stor positiv påverkan på det intryck som ditt kök ger.

Handtag, och metallvalen är oändliga, så fundera på vad som passar bäst i din lägenhet och vad som är mest modern och skulle tilltala flest köpare. För inspiration kan du titta på bilder och i inredningstidningar.

8. Byt lampknapparna

Detta är en billig och relativt enkel åtgärd som kan höja värdet på din lägenhet.

Ofta är det detaljerna som räknas och vanliga lampknappar som är ljusa tenderar att bli smutsiga och gula med tiden. Att få en elektriker att byta ut dina lampknappar är inte en dyr investering och du kan ofta köpa allt du behöver i en stor järnaffär, så den största kostnaden blir arbetskraft.

Det finns många olika lampknappar att välja mellan så fundera på vilka som passar bäst i din lägenhet.

9. Ersätt stänkskydd

En annan mindre (och prisvärd) åtgärd som fräschar upp ditt kök är att ersätta stänkskyddet i ditt kök. Och om du inte har något stänkskydd kan du lägga till ett för att fräscha upp utseendet på ditt kök. Att lägga till ett stänkskydd kan ge ett modernt och fräscht utseende vilket i sin tur bidrar till attt öka värdet på din lägenhet.

Stänksskydd i glas är fortfarande populära och moderna men akryl är ett billigare alternativ. Det finns ett stort färgutbud på marknaden och tydliga alternativ så att du kan anpassa ditt val med din lägenhet.

10. Byt kranar i ditt badrum

Kranar tenderar att bli fula och tråkiga över tid, och de kan dessutom se utdaterade och omoderna ut. Att byta kranarna och andra munstycken såsom i din dusch är därför ett prisvärt sätt att fräscha upp ditt badrum.

Genom att montera nya, snygga, matchande kranar ger du en känsla av sammanhållning i lägenheten. Ett snyggt duschmunstycke är ett måste för ett tilltalande badrum, och detsamma med kranen.

11. Byt ut din toalett och handfat

Ett gammal handfat eller toalett kan ha en negativ påverkan på intrycket som din lägenhet ger och få det att se gammalt, ofräscht, och utdaterat ut. Istället för att riva ut hela badrummet kan du byta ut din toalett och handfat. Detta kommer att ge hela ditt badrum ett otroligt lyft.

Nyare handfatstilar kan göra ett tråkigt badrum till något mer modernt, medan en fräsch toalett ger intryck av renlighet. Läs vår kompletta guide till att renovera badrum här.

12. Teknik och vitvaror

Ökar teknik och vitvaror verkligen värdet? En studie fann att 22% mäklare ansåg att teknik och vitvaror höjer värdet som köpare erbjuder 1–5% jämfört med liknande bostäder. Och 17% sa att det ökade värdet med 6–10%.

Att underlätta för en köpare när det kommer till underhållsfrågor är ett annat sätt att presentera ditt hem som mer värdefullt.

Hur gör man det? Se till att alla system och apparater i ditt hem är uppdaterade och fullt fungerande. Här talar vi främst om tvättmaskin, diskmaskin, kylskåp, och frys. Du kanske inte får tillbaka alla dina investerade pengar om du höper helt nya vitvaror, men du kan hitta väldigt prisvärda vitvaror på till exempel Blocket eller i Facebookgrupper. Ett gammalt och slitet kylskåp ser inte bara ofräscht ut för köpare men det passar antagligen inte in så väl i den moderna och attraktiva look du försöker skapa för din lägenhet. Att fräscha upp dessa typer av maskiner kan därför hjälpa till att höja värdet på din lägenhet om du köper dem smart.

13. Köksrenovering

Köksrenovering inkluderar saker såsom uppdatering av apparater, skåp, bänkskivor, handfat och golv. Det här projektet tenderar att återfå mer än 80% av kostnaden för renoveringen. Om du renoverar ditt kök smart och gör mycket själv kan du öka värdet på din lägenhet mer än vad renoveringen kostade, men om inte kan det vara onödigt att helrenovera köket innan du ska sälja. Om du däremot planerar att bo i lägenheten ett antal år innan du säljer kanske du ändå känner att det är en väl värd investering.

Du kan också fråga en lokal fastighetsmäklare vilka funktioner som hjälper hem att sälja för högre pris i ditt område.

14. Lägg till mer utrymme

Större bostäder tenderar att sälja för mer pengar. Givetvis är det svårt att bygga ut din lägenhet, men du kan fortfarande bygga om det för att skapa mer utrymme. Med det sagt, fundera på om du kan slå ut några väggar och öppna utrymme för att få lägenheten att kännas större?

Om du har en liten lägenhet kan man med enkla metoder göra att den ser större ut. I en enrumslägenhet tar sängen upp en stor del av utrymmet och gör att rummet känns mindre. För att förhindra detta så kan man byta ut sängen mot ett sängskåp eller bygga ut rummet med en sovalkov. De sistnämnda alternativet kräver dock att du anlitar en snickare eller innehar byggkunskaper själv.

Med lite kreativitet kan du skapa en känsla av extra utrymme utan att spendera en förmögenhet. Sätt upp en budget och se till att du håller dig till den summan.

15. Förbättra energieffektiviteten

Du kanske tror att det inte är viktigt att lägga till energieffektivitet, men detta är faktiskt någonting som kan höja värdet. Detta är inte lika viktigt i lägenheter som det är i villor, men det är fortfarande någonting som är bra att se över.

Husköpare ser dessa miljövänliga funktioner som de viktigaste: 1

 • Värmekostnader (33%)
 • Fönster, dörrar med mera (29%)
 • Energieffektiv belysning (23%)
 • Energieffektiva apparater (21%)

16. Åtgärda gamla och slitna saker

Ta en titt runt lägenheten. Om luftkonditioneringen (om du har en sådan) låter konstigt, försök lösa det. Om en VVS -ledning läcker, fixa den. Köpare kommer att lägga märke till saker som är söndriga eller slitna vilket givetvis också kommer att påverka värdet på din lägenhet och hur mycket folk är villiga att betala. Se därför till att åtgärda sånt som ser slitet ut och saker som inte fungerar som de ska.

17. Styla din lägenhet innan försäljning

Det är ingen nyhet att styling av bostäder kan ha en stor påverkan på deras värde och hur mycket folk är villiga att betala. Genom att styla din lägenhet presenterar du den på ett så tilltalande sätt du bara kan och ger folk ett positivt intryck när de kommer på visningen. Enkla saker som en tilltalande möblering som visar lägenhetens potential, fina blommor, doftpinnar, och en minimalistisk styling utan för mycket saker, och välorganiserade lådor och bokhyllor kommer att hjälpa dig att få ut maximalt för din lägenhet. Om du inte har så mycket erfarenhet själv kan det defintivt vara väl värt investeringen att ta hjälp av en stylist eftersom värdeökningen detta har sannolikt kommer att vara högre än kostnaden för deras arbete.

Renoveringar och uppdateringar

Renoveringar och uppdateringar kan vara ett utmärkt sätt att öka värdet på din lägenhet och göra den mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster. Här är några renoveringar och uppdateringar du kan överväga:

 1. Köksrenovering: Ett modernt och funktionellt kök är en viktig faktor när människor väljer en lägenhet. En köksrenovering kan öka värdet på din lägenhet genom att ge det en modern och fräsch känsla. Några av de vanligaste köksrenoveringarna inkluderar att byta ut bänkskivor, köksluckor, köksfläkt och apparater. Du kan också lägga till smarta tekniklösningar, såsom sensorer som tänds automatiskt när du öppnar skåpdörrarna.
 2. Badrumsrenovering: Badrumsrenoveringar kan också öka värdet på din lägenhet. Genom att byta ut gamla armaturer, kakel och golv kan du skapa ett modernare och mer funktionellt utrymme. Om ditt badrum inte har tillräckligt med förvaringsutrymme kan du också överväga att installera ett skåp eller en hylla.
 3. Målning, tapetsering och golvläggning: En av de enklaste och billigaste sätten att uppdatera din lägenhet är genom att måla, tapetsera eller byta ut golvet. Genom att välja moderna färger och material kan du skapa en fräsch och modern känsla.
 4. Kvalitetsmaterial och pålitliga entreprenörer: När du renoverar din lägenhet är det viktigt att välja kvalitetsmaterial och att anlita pålitliga entreprenörer. Att använda billigare material eller att anlita oerfarna hantverkare kan leda till problem i framtiden och minska värdet på din lägenhet.

Genom att genomföra dessa renoveringar och uppdateringar kan du öka värdet på din lägenhet och göra den mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster. Men innan du börjar renovera är det viktigt att sätta upp en budget och en plan för att se till att arbetet genomförs effektivt och utan problem.

Förbättra funktionaliteten

Att förbättra funktionaliteten i din lägenhet kan också öka dess värde och göra den mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster. Här är några sätt att göra det:

 1. Lägga till extra förvaringsutrymme: En av de vanligaste klagomålen i lägenheter är bristen på förvaringsutrymme. Genom att lägga till extra förvaringsutrymme, såsom hyllor, skåp eller garderober, kan du göra din lägenhet mer funktionell och attraktiv.
 2. Installera smarta hemtekniklösningar: Smart teknik har blivit allt vanligare i hemmen och kan också öka värdet på din lägenhet. Genom att installera smarta hemtekniklösningar, såsom termostater, belysning eller larm, kan du göra din lägenhet mer energieffektiv och bekväm.
 3. Förbättra ventilationen: Dålig ventilation kan leda till problem med fukt och mögel, vilket i sin tur kan påverka hälsan och värdet på din lägenhet. Genom att installera bättre ventilationssystem, som en fläkt eller ett fönster, kan du förbättra luftcirkulationen och minska risken för problem med fukt och mögel.
 4. Skapa en arbetsplats: Många människor arbetar numera hemifrån, och det är viktigt att ha en arbetsplats som är bekväm och funktionell. Genom att skapa en arbetsplats i din lägenhet, till exempel med en skrivbordsyta, belysning och en bekväm stol, kan du öka din lägenhets funktionalitet och attraktivitet.
 5. Installera luftkonditionering eller värme: Att ha rätt temperatur i din lägenhet är viktigt för att skapa en bekväm miljö och öka värdet på din lägenhet. Genom att installera luftkonditionering eller värme, beroende på din region, kan du skapa en mer bekväm och funktionell miljö.

Genom att genomföra dessa förbättringar kan du öka värdet på din lägenhet och göra den mer attraktiv för potentiella köpare eller hyresgäster. Det är dock viktigt att se till att alla förbättringar görs på ett säkert och professionellt sätt för att undvika problem i framtiden.

Lägenhetens omgivningar

Lägenhetens omgivningar kan också påverka dess värde och attraktivitet. Här är några sätt att förbättra lägenhetens omgivningar:

Nära till kollektivtrafik: Många människor söker efter bostäder som ligger nära till kollektivtrafik, eftersom det kan göra det enklare att pendla till jobbet eller skolan. Att ha goda kommunikationsförbindelser i närheten av din lägenhet kan därför öka dess värde.

Nära till parker och grönområden: Att ha tillgång till parker och grönområden i närheten av din lägenhet kan göra det lättare att koppla av och motionera. Detta kan göra din lägenhet mer attraktiv för personer som söker en hälsosam livsstil eller som har husdjur.

Lägg till trädgårdsanläggningar eller uteplatser: Genom att lägga till trädgårdsanläggningar eller uteplatser, till exempel en balkong eller en uteplats, kan du förbättra din lägenhets utomhusmiljö och göra den mer attraktiv för personer som gillar att koppla av eller bjuda in gäster.

Väl underhållen byggnad och gemensamma utrymmen: En väl underhållen byggnad och gemensamma utrymmen, såsom entréhallar, tvättstugor och gym, kan öka lägenhetens attraktivitet. Det kan också hjälpa till att behålla och öka fastighetens värde.

Närhet till affärer och restauranger: Att ha affärer och restauranger i närheten av din lägenhet kan göra det enklare att köpa mat och andra nödvändigheter. Det kan också öka lägenhetens attraktivitet för personer som söker en stadsnära livsstil.

Investering i energieffektivitet

Investering i energieffektivitet är ett annat sätt att öka värdet på din lägenhet och samtidigt spara pengar på lång sikt. Här är några sätt att investera i energieffektivitet:

 1. Byta ut gamla fönster: Gamla fönster kan läcka luft och öka energiförbrukningen i din lägenhet. Genom att byta ut gamla fönster mot moderna och energieffektiva fönster kan du minska energiförbrukningen och öka värdet på din lägenhet.
 2. Installera isolering: Isolering är en annan viktig faktor för att minska energiförbrukningen i din lägenhet. Genom att installera isolering i väggar, tak och golv kan du förbättra temperaturen i din lägenhet och samtidigt minska energikostnaderna.
 3. Använda smarta termostater: Smarta termostater är en annan teknik som kan hjälpa dig att minska din energiförbrukning. Genom att använda en smart termostat kan du lättare kontrollera temperaturen i din lägenhet och minska energikostnaderna.
 4. Installera energieffektiv belysning: Att byta ut gamla lampor mot energieffektiva LED-lampor kan också minska energiförbrukningen i din lägenhet. LED-lampor har också en längre livslängd och behöver inte bytas ut lika ofta som vanliga glödlampor.
 5. Uppgradera till energieffektiva apparater: Gamla apparater kan vara energitjuvar och öka dina energikostnader. Genom att uppgradera till energieffektiva apparater kan du minska energiförbrukningen i din lägenhet och öka dess värde.

Genom att investera i energieffektivitet kan du minska energiförbrukningen i din lägenhet och samtidigt öka dess värde. Det är viktigt att notera att investeringar i energieffektivitet kan vara kostsamma på kort sikt, men kommer att spara pengar på lång sikt. Innan du börjar investera i energieffektivitet är det viktigt att göra en noggrann undersökning av de olika alternativen som finns tillgängliga och att välja de som passar dina behov och budget.

Hur ska du finansiera projekt som ökar din lägenhets värde?

Även om det finns många knep och renoveringar inte kostar så mycket finns det flera projekt som har en högre prislapp.

När det kommer till att finansiera dessa dyrare projekt är rekommendationen att inte bli inte sugen på att tro att finansiering av ett projekt är den bästa vägen att gå. Att låna pengar för att fixa ditt hem är aldrig en bra idé.

Vill du ha fler tips för att öka värdet på din lägenhet?

I denna artikel har vi gått igenom de bästa och kanske mest effektiva sätten att höja värdet på din lägenhet – många gånger utan alltför stora investeringar.

Om du vill göra ännu mer för att höja värdet på just din lägenhet är det en bra idé att kontakta en fastighetsmäklare i ditt område.  Mäklare i ditt område kommer att veta vad kunder i ditt område söker efter och vad som kommer att hjälpa till att öka värdet allra mest.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!