Olika Sågar för Hemmafixaren – Populäraste Sågtyperna

Om du hellre bygger och renoverar själv än anlitar en hantverkare har du antagligen redan ett par olika sågar i din ägo. Om du däremot precis tagit dig an ditt första större projekt kan det vara värt att gå igenom vilka olika sågar som finns och vilka primära användningsområden de har.

Oavsett om du bygger nytt eller renoverar något befintligt kommer du antagligen ha ett behov av minst en typ av såg. Nedan går vi igenom några av de populäraste alternativen och deras respektive styrkor.

Cirkelsåg

Cirkelsågen är utan tvekan en av de absolut mest användbara sågarna. Den används primärt till att kapa och klyva virke men kan även ha andra användningsområden. Dess mångsidighet bidrar till att det är en av de vanligaste sågarna på byggen och ett populärt alternativ för hemmafixare. Mer avancerade cirkelsågar har sänkfunktion vilket gör den perfekt för att såga ut hål i exempelvis bänkskivor.

Kap- och gersåg

Liksom cirkelsågen är kap- och gersågens primära uppgift att kapa virke. Fördelen med en kap- och gersåg är att det är betydligt enklare att åstadkomma bra snitt och såga i olika vinklar. Det är dock en betydligt större och stationär såg som lämpar sig för lite större projekt. Bland uppgifter där kap- och gersågen är oumbärlig märks bland annat när det är dags att bygga om altanen.

Sticksåg

En lite mindre men ändå väldigt användbar såg är sticksågen. Du kan använda den för kapning men dess primära användningsområde är enklare figursågning. Behöver du såga ut hål eller runda av hörn på spånplattan är det en sticksåg du kommer behöva. Med rätt typ av blad kan du även använda sticksågen för att kapa metallrör, profiler och mycket annat.

Tigersåg

Om du har ett rivningsprojekt framför dig kan det vara värt att investera i en tigersåg. Kanske inte den vanligaste av sågar men perfekt när du behöver riva det befintliga köket eller badrummet. Liksom sticksågen finns det olika typer av blad som är anpassade för trä eller metall. Utöver rivningsarbeten kan tigersågen också med fördel användas i trädgården när det finns behov av att såga ner större grenar eller dylikt.

Nätdrivet eller batteridrivet?

Numera finns i princip alla sågtyper som nätdrivna eller batteridrivna alternativ. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Tidigare har nätdrivna alternativ varit betydligt mer kraftfulla men batterierna idag är så pass bra att skillnaden numera är relativt liten. Tänk dock på att batterier kan vara dyra. Så om du är i behov av flera sågar kan det vara värt att köpa från samma märke där du kan använda samma batterier för flera sågar. Är du osäker på vilket märke som passar dig finns det mängder av olika tester av sågar som kan guida dig rätt.

Lycka till!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!