Ovärderliga tips Inför en Lyckad Badrumsrenovering

Är du inte nöjd med ditt nuvarande badrum och vill ha ett nytt?

Är ditt badrum för litet? Eller bara inte åldersanpassad och i behov av en renovering?

Det kan finnas många anledningar till en badrumsrenovering. För många hemägare är renoveringen av ett badrum en stor utmaning – både vad gäller planeringen inför renoveringen eller att få ihop det ekonomiskt. Kostnaden för renoveringen kan också variera en hel del beroende på många olika faktorer, men med en kostnadsuppskattning av badrumsrenoveringen kan man komma långt. Eftersom en badrumsrenovering är ett ganska omfattande projekt som kräver både tid och pengar vill du säkerställa att du är väl förberedd och har en tydlig plan.

I denna artikel tittar vi närmare på några av de viktigaste tipsen som du bör tänka på för en lyckad badrumsrenovering.

1. Var börjar jag när jag planerar en badrumsrenovering?

Om du har bestämt dig för att vända upp och ner på ditt gamla badrum och ge det en helt ny design så kommer det förr eller senare att behöva helrenoveras. Detta innebär att du river ut mer eller mindre allting i badrummet – från kakel till handfat, och toalett – och byter ut mot nytt.

För att du ska kunna hålla reda på de viktigaste planeringsstegen och få en uppfattning om badrumsrenoveringsprocessen, låt oss ta en närmare titt på de viktigaste frågorna i ämnet badrumsrenovering här.

En totalrenovering innebär oftast att badrummet rivs ut och sedan byggs om. Till skillnad från renovering är en totalrenovering en mer radikal variant där inte bara enskilda föremål byts ut.

Renoveringsarbetets omfattning och varaktighet beror på badrummets aktuella skick och dina personliga önskemål. Ta därför tid på din individuella planering och överväg alla alternativ.

Innan du börjar bör du ha en ungefärlig uppfattning om hur ditt badrum ska se ut. Du kan besöka butiker som säljer badrumsmöbler för att få inspiration och se vilka möjligheter som finns när det kommer till möbleringen av ditt badrum. När det kommer till själva layouten och materialvalen kan det vara bra att besöka ställen såsom Ikea, Bauhaus, och liknande butiker som ställer ut demoexemplar av olika typer av badrum där du kan få inspiration och se vilka möjligheter som finns.

Natuligtvis kan du även hitta massor av inspiration online genom att läsa tidningar, titta på Pinterest, eller bara följa inrednings-och designexperter på Instagram.

Vad gillar du med ditt nuvarande badrum, vad skulle du vilja förändra? Vilken stil och inredning kan du tänka dig i ditt badrum? Det är också viktigt att sätta en lämplig budget som hela renoveringen utgår från. Genom att tidigt sätta en budget vet du vad du har att förhålla dig till och kan därmed enklare veta vilka material och ombyggnationer som passar in respektive inte passar in i din budget. Visst hade det varit trevligt att ha ett platsbyggt handfat och ett badrum helt i marmor, men räcker din budget till för detta?

2. Vem kan jag anlita för en badrumsrenovering?

Efter de första övervägandena är det dags att sätta igång med planeringen av renoveringen.

För en komplett badrumsrenovering är det bäst att alltid vända sig till proffs eftersom det inte är en särskilt lätt uppgift att renovera våtrum. Tänk på att om du ska renovera badrummet själv finns det strikta krav när det kommer till saker såsom installation av kakel, golvbrunn, med mera. Din hemförsäkring täcker normalt inte badrummet om renoveringen inte är fackmannamässigt utfört eller om hela processen inte är noga dokumenterad.

Det är därför särskilt viktigt att allt utförs korrekt. Du behöver stöd av rörmokare, plattsättare, elektriker, murare och målare. Behöver du skräddarsydda produkter till ditt badrum är en snickare också ett alternativ.

Som du ser innebär en badrumsrenovering en hel del organisatoriskt arbete. Det kan du dock undvika genom att anlita ett enda företag för totalrenoveringen. Å ena sidan sparar det dig mycket stress att lämna över ansvaret till en expert, å andra sidan kan processen planeras bättre och du säkerställer att allt blir rätt gjort.

Många byggvaruhus har experter inom byggen och renovering som du kan konsultera och i vissa fall anlita för att få rådgivning och göra en del av renoveringsprocessen. Men bäst av allt är om du kan jobba nära tillsammans med byggfirman som du anlitar för renoveringen. Eftersom att dessa är närvarande under hela renoveringsprocessen har de god insikt om vad som fungerar, vad som behövs göras, och kan ge specifika råd för just ditt badrum. Ofta har varje byggföretag en projektledare och att ha god kontakt med byggledaren kan ge dig professionell rådgivning med hänsyn till alla delar i renoveringen

Genom att använda en och samma byggare för renoveringen blir processen smidigare och det är ofta lättare för firman att ge dig ett fast slutdatum och du kan dessutom oftast få ett fast pris på arbetet.

3. Vilket material ska jag använda?

Efter att du har klargjort de organisatoriska aspekterna bör du ta reda på mer om materialen till ditt nya badrum. Var särskilt uppmärksam på inredningens estetik och funktionalitet.

En glasdusch gör till exempel att badrummet känns större och blir ljusare. Det får därmed badrummet att framstå som modernare. Utgå från funktionalitet först och design sedan. Det viktigaste är att badrummet är anpassat efter dina behov och sedan designas utifrån det. Det kanske inte är helt idealt att ha en vanlig dusch när du har 3 småbarn i huset som vill bada varje dag. Med det sagt betyder det inte nödvändigtvis att du måste kompromissa design och stil för funktion. Dessa kan ofta gå hand i hand.

När det kommer till material utgörs majoriteten av badrummet av kakel, klinkers, och sten. Men som du vet finns det en oändlig mängd olika typer av kakel och klinkers så detta beslut är ofta ett av de svåraste som husägare har när de gör en badrumsrenovering.

Trä är ett särskilt lämpligt material för möbler och hyllor som uppskattas för dess rustika och jordnära utseende. Det kan få ett badrum att kännas med avkopplande och varmt och fungerar som en utmärkt kontrast till det kalla golvet och väggarna som ofta dominerar i badrum.

Föredrar du en tidlös design eller vill du sätta nya trender?

Ditt badrum ska dock inte bara se bra ut, det ska också vara säkert. Glöm därför inte att vara uppmärksam på säkerhetsaspekten. Du kan till exempel använda badkar med halkskydd.

Eftersom en badrumsrenovering är en stor investering är det viktigt att du bygger ett badrum som du kommer att vara nöjd med om tio år. När du designar badrummet som helhet är det bättre att vara uppmärksam på konsistens och fokusera på individuella, iögonfallande accenter än till exempel på starka, ljusa färger.

Tips: Ta med dig en ungefärlig skiss på ditt drömbadrum till konsultationen så att du kan visualisera dina idéer och arbeta bättre tillsammans med dem. Desto bättre experten förstå dina behov, desto bättre kan de komma med tips och råd som kommer att vara helt i linje med det du vill ha.

Både när du organiserar badrumsrenoveringen och väljer materialen bör du göra detta i samråd med experter, vilket oftast är din anlitade byggare. De vet trots allt bäst och kan ge värdefulla tips när det gäller form, funktion, design, och kostnad.

Du kan få information om fungerande och framför allt tekniskt genomförbara lösningar för ditt badrum från din betrodda hantverkare. För att ge dig ett exempel: Om du redan har sett ut en speciell dusch som du älskar men det inte är praktiskt möjligt att installera den utan att behöva dra om massa vattenledningar (som lägger på din totala renoveringskostnad), kan du behöva tänka om och istället välja ett badkar eller en annan typ av dusch.

Få tips från plattsättaren

En plattsättare har inte bara god förståelse för sitt hantverk utan han kan även ge dig många tips och tricks för val av material. Till exempel kan utrymmet upplevas större genom att plattorna läggs diagonalt på golvet eller att man använder stora kakelplattor på väggarna.

Ett värdefullt tips är också att använda dyrare material, som marmor eller granit, till badrumsgolvet. Eftersom golvet oftast är det minsta området i badrummet kan du uppnå stor effekt genom att använda dyr natursten utan att investera för mycket pengar. Enligt oss är valet av dyrare och mer exklusiva plattor för golvet en av de bästa investeringarna du kan göra för att förhöja badrummets utseende. Om det är något område du inte bör kompromissa på i din badrumsrenovering är det definitivt golvet.

För att skapa en enhetlig look bör dessutom materialet du väljer finnas i andra delar av badrummet, som sminkborden eller hyllorna. Följaktligen kan billigare och neutrala material användas på väggarna.

4. Planera, planera, planera

Grunden för en lyckad renovering är rätt planering. Men var ska man börja?

Till att börja med rekommenderar vi att rita en planlösning över rummet, gärna digitalt. Detta illustrerar det tillgängliga utrymmet och ger ett annat perspektiv på rummets layout. Med en 3D-planerare kan badrumsinredningen planeras mycket väl och olika alternativ kan testas snabbt. Det bästa med de digitala planeringsverktygen är att dina olika idéer och koncept kan sparas och skickas direkt till din byggare. På så sätt blir det enklare för dig att kommunicera dina idéer, och byggaren kan sedan använda denna information för att ge dig feedback men också som grund till offerten.

Planering av din badrumsrenovering: Svara på följande frågor:

  • Vem använder badrummet? – Ett familjebadrum måste uppfylla andra krav än ett badrum för en person
  • Vad är målet med din badrumsrenovering? Vad krävs för att uppnå ditt mål?
  • Ska badrummet vara anslutet till ett annat rum som till exempel sovrummet?
    Vill du ha badkar eller dusch? Och hur passar det med dina behov?
  • Golvvärme ja eller nej?
  • Kommer du att ha tvättmaskinen i badrummet?
  • Behöver du mer hyllutrymme och förvaringsutrymme?

5. Visualisera ditt drömbadrum

Efter att du har definierat själva utformningen av badrummet är frågan: hur ska det framtida badrummet se ut? Vid det här laget kanske du vet vad som ska inkluderas och var det ska vara, men det finns fortfarande många val kvar att göra när det kommer till framförallt materialval. Materialen du väljer påverkar inte minst utseendet och känslan av ditt badrum men även kostnaden. Har du begränsad budget kanske du får nöja dig med klassiskt vitt klinkers och kakel, men om du vill ha ett storslaget badrum med ett lyxigt intryck kanske du satsar på marmor.

Även här kan det vara bra att kolla runt på olika ställen för inspiration – både fysiskt och online – för att skapa dig en bättre uppfattning av vilka material som står till ditt förfogande men också hur de passar in i din budget. Vissa leverantörer presenterar även sina produkter i virtuella showrooms.

6: Belysning

Rätt belysning och ljus i ditt badrum är otroligt viktigt, dels för att skapa ett snyggt utseende men också för att du faktiskt kommer att behöva se bra när du till exempel sminkar eller rakar dig.

Rikligt med naturligt ljus är naturligtvis det bästa men solen är så klart inte alltid uppe och på kvällar och morgnar måste du kunna använda lampor som tillgodoser dina belysningsbehov.

Det viktigaste stället för god belysning är så klart vid spegeln vid handfatet. Tänk på hur lamporna installeras och placeras och hur ljuset faller.  I spegeln ska ansiktet alltid vara upplyst utan skuggor. Installera lamporna så att du uppfyller detta.

Direkt eller indirekt ljus? Spotlight ovanför tvättstället? Ska det vara möjligt att koppla de enskilda lamporna separat? Dessa frågor bör också besvaras.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!