Rengöring med Bakpulver: dess magiska tillämpningar

Bakpulver är något som vi alla har i vårt hem. Vi använder den i köket för att baka, och har förmodligen en låda i kylen för att få bort matlukter. Du kanske blir förvånad över att lära dig att den också har tillräckligt med fantastiska egenskaper för att göra den till en städande superhjälte!

Städning och rengöring med bakpulver är en enkel, billig och helt naturlig lösning för vissa ganska smutsiga röror. Låt oss ta en närmare titt på de magiska tillämpningarna som bakpulver har i alla delar av ditt hem.

I köket

Du har förmodligen redan bakpulver i ditt kök, så det här är det bästa stället att börja. Bakpulver är bra för så mycket mer än att baka kakor.

Du kan använda bakpulver för att rengöra din feta ugn – blanda bara lite med tillräckligt med vatten för att skapa en pasta och pensla det på insidan av din ugn. Låt det torka – över natten är gott – och spraya det med vinäger. Låt det skumma och torka bort det så kommer allt fett och smuts att följa med.

Det kan också användas för att täppa till ett långsamt avlopp. Strö bara några skedar i avloppet och häll sedan ner lite uppvärmd vinäger. Du borde känna till den här reaktionen – den har varit en stapelvara på grundskolans vetenskapsmässor i årtionden. Följ vinägern med kokande vatten och du är klar.

Om dina skärbrädor tar upp lukt, att göra rengöring med bakpulver deodoriserar dem så att du har fräscha ytor för matlagning.

I badrummet

Ditt badrum är förmodligen ett rum som kan behöva ett bra rengöringsmedel, och tack och lov behöver du inte gå till affären för att hitta ett bra – allt du behöver är den där burken med bakpulver som du använde i köket. Strö lite bakpulver på din skursvamp för att ge dig lite extra hjälp för de ytor som är svåra att rengöra som badkar och toaletter.

För envisa eller svårrengörade kakelbruk, blanda bakpulver med väteperoxid och sprid det på injekteringsbruket. Låt det sitta i några minuter, skrubba sedan bort och ditt injekteringsbruk kommer att se lika bra ut som nytt. Blanda ditt bakpulver med vinäger och diskmedel och det är till och med tillräckligt bra för att rensa svartmögel ur din dusch.

I vardagsrummet

Du håller förmodligen ditt vardagsrum ganska rent utifall sällskap kommer förbi, men även detta utrymme kan dra nytta av lite bakpulver.

Innan du går till sängs på natten, strö lite bakpulver över dina mattor och låt det sitta. På morgonen, kör dammsugaren för att deodorisera dina mattor. Strö lite i botten av din soptunna för att förhindra att de luktar – se bara till att du byter ut det ofta, för även bakpulver kan bara gå så långt.

Du kan slänga dem konstgjorda luftfräschare på nolltid om du kopplar ihop den här bakpulverrutinen med den blommiga doften av några egenodlade krukväxter.

I sovrummet

Om du har en matta i ditt sovrum, se avsnittet om vardagsrummet ovan. Den kan också användas för att rengöra och deodorisera madrasser – strö, låt stå i några timmar, dammsug sedan upp innan du bäddar igen – och alla andra stoppade möbler som du har i sovrummet.

Håll en låda eller påse bakpulver i din garderob, särskilt nära din smutsiga klädkorg, för att suga upp eventuella obehagliga dofter. För illaluktande skor, strö lite bakpulver i dem och låt dem sitta. Du behöver inte ens rengöra dem innan du bär dem igen. Skaka bara ut överflödigt pulver och du är klar.

I garaget

Kemikalier spills i garaget är det sista du vill oroa dig för. Om du har fått slut på kattsand eller andra absorberande material för att städa upp ett olje- eller kemikaliespill i ditt garage, bryt bara ut bakpulver. Täck över spill, låt det sitta för att absorbera vätskan, sopa sedan upp det eller dammsug upp det med din butiksdammsugare.

Det är också ett utmärkt verktyg för att rengöra händerna efter en lång dag med arbetar på gården eller i garaget. Strö händerna med bakpulver, skrubba och skölj. Det kommer inte bara att bli av med smuts och smuts, det hjälper till att bli av med alla lukter som din hud har plockat upp under dagen.

Du kan till och med använda bakpulver för att släcka små bränder som kan bryta ut – bara dumpa den över elden och ta en dag. Det är ett bra alternativ för fetteldar, som du inte bör använda vatten på.

Rengöring med bakpulver är magiskt

Rengöring med bakpulver är en nästan universell lösning för varje röra. Det är bra till så mycket mer än att laga mat. Plocka upp några extra lådor nästa gång du går till mataffären – du vet aldrig när du behöver ett kraftfullt men säkert rengöringsverktyg i din arsenal.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!