Renovera Betongtrappa Utomhus – Så Gör Du!

Med tiden, som ett resultat av ständig fottrafik och slitage från väder och vind kommer betongtrappor utomhus att slitas ned med tiden och därmed försämras. Det kan innebära att de får sprickor eller till och med börjar gå sönder.

Den goda nyheten är att du kan lösa dessa problem genom att renovera och underhålla dina betontrappor. I denna artikel ska vi gå igenom hur du gör just detta.

För både byggproffs och husägare erbjuder betong många tilltalande egenskaper, men detta betyder inte att de håller för evigt och inte behöver underhållas.

I många fall kan betong hålla i årtionden utan att försämras eller kräva mycket alls för underhåll. Men särskilt när det används utomhus, där det utsätts för väder och vind året runt och utsätts för extrema temperaturer försvagas betong långsamt men säkert. Vidare påskyndar ständig fottrafik nedslitningen av dina betongtrappor.

Med detta sagt kan du reparera skador på dina betongtrappor, oavsett om det är ett resultat av gradvis slitage eller en plötslig skada. Och det är just detta vi ska gå igenom i denna artikeln.

Även om processen är ganska enkel oavsett betongens skick, beror det tillvägagångssätt på huruvida du bara har kosmetiska brister eller mer betydelsefulla strukturella problem. I båda fallen kan du vara säker på att du kan återställa utseendet på dina trappor samtidigt som du kan lägga till flera år till deras livslängd. Läs vidare för mer information.

Reparera ytlig skada på betongtrappor

Tro det eller ej, betong har något gemensamt med en vanlig vit duk – båda kan bli missfärgade. Naturligtvis finns det ingen praktisk skada förknippad med missfärgning, så beroende på platsen för trapporna i fråga kan du kanske inte känna behov av att ingripa. Om de drabbade trapporna ligger på ett mycket synligt ställe – till exempel upp till ditt hems ingång – kan kosmetiska skäl ensam vara all motivation du behöver för att söka en lösning.

Förutom fläckar bör du vara på utkik efter en rad andra mindre, ytliga problem som ofta plågar betonginstallationer utomhus. Kontrollera om det finns tecken på vittring, flagning eller krackelering. Om några sådana brister äventyrar utseendet på dina trappor, kom ihåg detta: Du kan ge betongen ett nytt utseende och ett nytt liv på livet med ny finish av cement.

Du sprider helt enkelt produkten över den befintliga ytan och lämnar ett jämnt, fläckfritt ersättningsskikt. Bäst av allt, dessa fungerar snabbt och självhärdar. När du har tillämpat det finns inga ytterligare, tråkiga steg att slutföra. Inom två till tre timmar är dina förvandlade trappor redo att acceptera fottrafik igen.

Även om det inte finns något mer enkelt sätt att återuppliva trött betong, finns det fortfarande nyanser i att arbeta med ett nytt ytmaterial.

Till att börja med, innan du gör något annat, kom ihåg att rengöra trapporna noggrant och ta bort all smuts och skräp (inklusive lös betong). Här kan en tvättmaskin (högtryckstvätt) vara ett effektivt verktyg och spara tid, men en gammaldags stålborste fungerar också.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Därefter, efter att ha förberett området, gå vidare till att förbereda din valda ytfinish. Specifika riktlinjer varierar beroende på tillverkare. Oftast behöver du bara blanda din cement/ytfinish i vatten. Arbeta sedan materialet i några minuter tills det liknar pannkaksmet. Det sista steget är att fukta befintliga betongtrappor och sedan lägga till din cement/ytfinish för att släta och forma den.

När du till exempel försöker uppnå en skarp linje längs en trappstegs ytterkant, kan din bästa insats vara en nässpackel. Under tiden, för den inre kanten där en slitbana möter en stigare, välj en vikspackel. När du väl har applicerat, format och slätat ut finns det inget mer att göra. Andra produkter kan kräva en tidskrävande vattenhärdningsprocess.

Reparation av strukturella skador

Medan du kanske väljer att inte göra en kosmetisk fix är strukturella skador en annan sak helt och bör repareras förr snarare än senare.

För det första blir strukturproblem i betong bara värre, särskilt för varje vinter som går, tills installationen försämras så illa att den behöver bytas ut helt. Det finns också det faktum att sliten och skadad betong kan utgöra en snubbelrisk.

Visst, strukturella reparationer är mer krävande än kosmetiska, och hårt skadad betong kräver särskilt hög ansträngning. Men lösningar som cement gör det möjligt för dig att bygga upp felaktig betong på egen hand och göra det enkelt och snabbt, även utan en entreprenör.

Leta efter en bra reparationscement som har god vidhäftning, vilket underlättar limning med den skadade betongen. Du bör ofta leta efter en cement/betong som är stark och har god hållbarhet.

Oavsett om skadorna innefattar trappornas horisontella eller vertikala ytor, börja med att eliminera löst material som kan störa korrekt justering.

Letar du efter djupa sprickor och ta dig tid att fixa kanterna genom att släta och, naturligtvis, borsta bort eventuellt skräp. När du har gjort trappstegen så rena som möjligt, fixa och fukta ytan eller ytorna som du planerar att ta itu med.

För att förbereda cementen kombinerar du blandningen med den rekommenderade mängden vatten. Fortsätt arbeta blandningen, antingen manuellt eller med en borrmonterad blandare tills den har uppnått korrekt konsistens.

Med varje skadat område, var extra försiktig för att få in det i sprickor eller hål. Packa cementet till önskad nivå, men beroende på reparationens karaktär, observera att det kan vara nödvändigt att använda en träform såsom brädor där dem trycker mot trappstegen för att hjälpa föreningen att behålla önskad form. Du får själv avgöra vad som är nödvändigt.

Med tanke på trappans blockiga karaktär kan en form vanligtvis tillverkas av skrot som spikas i en L-form och sedan placeras stadigt mot trappstegen med dess övre kantnivå med trappstegets yta. För att avsluta, jämna cementen med en murslev och fortsätt sedan till vattenhärdning när ytan har tappat sin fuktiga glans. Det är allt!

Snabbtips renovera betongtrappa: förberedelse

 • Ta bort löst eller sönderfallande cement/betong. Du kan använda en hammare och mejsel för att göra detta.
 • Du vill också underskära kanterna på steget. Underskärning är helt enkelt att lägga till ett v-format spår. Detta hjälper det nya cementet att hålla sig på plats under stelning
 • Borra hål i de smulnade trappstegen med en hammarborr. Om du avgör att det är nödvändigt, skruvar kan sedan skruvas in i hålen och fungera som ankare för den nya cementen. Denna förankringseffekt bör användas på områden i steget som är branta. Du kan använda din hammarborr för att dra åt skruvarna.
 • Det enda du inte vill ha är att skruvhuvudena sticker ut ovanför den nya ytan. Tänk på detta när du drar åt dem.
 • Damm av hela trappen. Löst cement eller damm kommer att skada bindningen mellan det nya cementet och det gamla steget.
 • För reparationer som kräver mer än 1/2 tum cement bör du överväga att använda betonglim. Denna produkt är fantastisk för att få nytt cement att binda till det befintliga steget.
 • Låt limet torka i 2-3 timmar innan det nya cementet appliceras.
 • Vänta tills limet är torrt
 • Nu när du är klar med prep är det dags att gå till den viktigaste delen.

Använd rätt cement och verktyg.

Blandning av cement

Innan cementen blandas, ha alla dina verktyg redo så att du kan röra det snabbt.

Uppskatta hur mycket cement du behöver och lägg sedan till det i ett plastkar. Skapa en krater i cementet och lägg sedan till ditt vatten. Detta gör det lättare att blanda cement med en spade eller hacka.
Den slutliga konsistensen bör vara som tjock glass. Sopa upp cementet med en murspade och dumpa det mellan träformen och trappsteget. Tryck ner cementet för att komprimera det mot formen. När ditt cement har packats ner ska du använda en murslev för att göra det plant.

Murslev på nytt cement

Använd en nivå för att kontrollera att den faktiskt är plan. Leta efter några låga eller höga fläckar. Fyll låga fläckar med extra cement och ta bort höga ytor med din stålspackel.

Ta bort träformen och fyll hålrummen i den vertikala ytan. Du kan antingen använda din stålspackel eller nivå för att kontrollera att den vertikala delen är lod (aka rakt upp och ner). Denna process är precis som den du gjorde för stegets horisontella område.

Fyll tomrum

När du är nöjd med formen på ditt steg kan du använda ett kantverktyg för att avrunda kanten. Detta är en fin touch och hjälper också till att bevara stegets strukturella integritet.

Släta ytan på ditt steg med en injekterings- / cementsvamp. Du kommer helt och hållet att älska strukturen som svampen lämnar och det ger också supermjuka övergångar mellan den gamla och nya ytan.

Släta cement med svamp

Håll det nya cementet fuktigt så länge som anvisningarna anges. I det här fallet är det 48 timmar.

 • Du kan sedan täcka cementet med plast för att bevara fukten.
 • Det sista du behöver göra är att försegla det nya cementet. Denna typ av förseglare kan sprutas omedelbart efter att cementet har installerats och det kommer att hålla cementet starkt i många år framöver.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!