Renovera Badkar – Så Gör du Steg-för-Steg

Det finns få saker som är lika avkopplande som ett varmt bad i slutet av en lång hård dag. Men för att njuta i ditt badkar behöver du ett rent utrymme som du faktiskt vill bada i. Rost, smuts och sprickor kan snabbt göra din avkopplande oas till en obehaglig plats att vara i. Men många av oss skjuter upp badkarsrenoveringsprojeketet eftersom det kan kännas överväldigande.

Oavsett om du har att göra med mindre rostfläckar eller större skador och slitage finns det ett badkarrenoveringsalternativ som passar din budget, tidsplan och livsstil. I denna artikel går vi igenom de mest populära alternativen, vad du behöver tänka på, och hur du går till väga för att renovera och fräscha upp ditt badkar.

Om du besitter de nödvändiga färdigheterna, känner dig bekväm med att arbeta med kemikalier och kan ägna den tid det tar att utföra uppgiften, kan du förvandla ditt gamla färgade badkar till en ny och fräsch version med de rätta tillvägagångssätten.

Hur du renoverar ditt badkar


Beräkna den verkliga kostnaden

Kontrollera vad som ingår i ditt lackeringssats. Om det kommer med enbart färg måste du köpa andra viktiga projektmaterial separat. Dessa inkluderar men är inte begränsade till målarverktyg (pensel, rulle, målartejp), skyddsutrustning (gummihandskar, ögonskydd, andningsskydd) och rengöringsmedel (droppdukar, kemiska rengöringsmedel mm.). Även om det är möjligt att uppnå en tillfredsställande finish med pensel och roller, kommer en färgspruta att ge det mest professionella resultatet.

Förstå projektets omfattning

Precis som alla andra gör-det-själv-projekt innebär omlackering av ditt badkar en ordningsföljd. Som ett första steg, bli av med badkaret från smuts eller tvålrester, och se till att flisade eller skadade områden är fyllda med kitt och slipat. Ta också bort avloppslocket, spakar, och tätningen runt badkarets kant. Eftersom du kommer att arbeta med kemikalier, bär lämpliga skyddsutrustning och håll rummet väl ventilerat under hela processen. Tillåt tillräckligt med torktid mellan varje applikation och kom ihåg att när projektet är klart kommer du inte att kunna använda badkaret på tre till fem dagar – något att tänka på om det är ditt hem enda bad.

Förbered dig på det oväntade

Du vet aldrig när ett enkelt badkarrenoveringsjobb kan förvandlas till ett mer tidskrävande projekt. Till exempel, om du tar bort den gamla tätningen runt badkaret kan du upptäcka dolda områden med fukt i väggarna. Om detta sker, eller något liknande, kan givetvis dina prioriteringar förändras. Äldre hem är verkligen fulla av överraskningar, så var redo för allt.

Rådfråga en professionell

Om du inte vill göra jobbet själv kan professionell badlackering vara ett alternativ som är värt att gå vidare med, beroende på var du bor och hur mycket du kan spendera. Glöm inte att fråga om ytterligare kostnader (t.ex. resor) räknas med i offerkotnaden. Du kan förvänta dig att betala mellan 4000kr och 6000kr.

Omlackering av ditt badkar  är ett snabbt, prisvärt alternativ för att göra om och fräscha upp ditt badkar.

Omlackering av badkar

Det här badkarrenoveringsalternativet har många namn, lackering, omlackering, med flera – men har en ganska enkel process. Du börjar med att slipa ner badkarets yta, fyller i sprickor och slitna områden, applicerar sedan flera lager grundfärg och färg innan han slutligen polerar.

Det är vanligtvis en tillfällig åtgärd eftersom omlackering är en rent kosmetisk uppfräschning av ditt badkar..

Tänk på det som om du lägger nagellack på dina naglar. Det är trevligt för en liten stund, men när du går igenom din dagliga rutin kommer du behöva göra om det.

Kommer det att fungera för ditt badkar?

Om ditt befintliga badkar redan är i ganska bra skick men är täckt av mindre fläckar, repor eller andra ytfel, är omlackering ett bra alternativ. Det är också idealiskt för vissa typer av badkar. För husägare med antika klo-fotbottnar av tungt gjutjärn är det absolut vägen att gå.

Akrylbadkar kan också omlackeras, så länge de inte har några betydande problem.

Omlackering är det mest prisvärda alternativet för renovering av badkar. Det går snabbt då det bara vanligtvis tar en dag att slutföra!

Det finns dock några nackdelar med denna metod. De ämnen som proffsen använder för att omgradera ett badkar kan vara lite farliga. Materialet som används för att etsa och glasera är mycket giftigt och kunden måste lämna sitt hus för en dag eller två så att huset kan ventilera ordentligt.

Dessutom, omlackering kan endast utföras en gång. Om du får ett dåligt jobb som redan flagnar måste du gå vidare till andra alternativ.

Vädret kan spela en roll för hur lång tid det tar för ytbehandlingen att torka och hur bra det binder till ytan. Fuktighet är skadligt för processen, så det är bäst att undvika omlackering av ditt badkar under sommarens fuktigaste dagar. Kyligare, mindre fuktigt väder typiskt för höst eller vår ger de perfekta förhållandena.

Byte av badkar

Oavsett om ditt badkar är helt enkelt förstört och slitet eller om du bara vill ha en nystart, är ett totalt badkarsbyte ett annat alternativ att överväga. Detta är naturligtvis det mest tidskrävande och dyraste alternativet och innebär att du slänger ut ditt befintliga badkar för att installera ett nytt.

Det här alternativet innebär vanligtvis att ta bort väggplattor, vilket också kan leda till reparation av plåt och/eller gips.

Om du har tid och pengar att engagera dig för ett större projekt som ett totalt badkarsbyte är det vettigt att göra det. Husägare som inte gillar storleken, formen eller placeringen av ett befintligt badkar har chansen att helt anpassa sitt nya utrymme.

Du får välja materialet i ditt badkar och kan alltid välja ett billigare alternativ, som glasfiber eller akryl, och lägga mer pengar på arbetet. Du kan dessutom helt omvandla ditt befintliga badkar! Detta är det enda alternativet som verkligen gör det möjligt för en husägare att ha ett badkar eller ett badrum som verkligen uppfyller deras specifika behov.

Detta är en mycket mer långsiktig lösning, snarare än en temporär lösning genom att lacka om.

Förmodligen det dyraste alternativet för badkarrenovering, ett nytt badkar kan kosta mellan 4000kr till cirka 40000kr plus arbete.

Var noga med att ta med lite utrymme i din budget för alla kakel du kan behöva för att sätta ihop området runt badkaret igen.

Projektet kan ta upp till flera veckor eller månader om du väljer ett anpassat badkar. Om du bara har ett badrum i huset, måste du göra alternativa dusch/badrumsarrangemang under konstruktionen. Omlackering är kosmetiska lösningar. Byte av badkaret är mer som en större operation, vilket ökar projektets kostnad och komplexitet.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!