Renovera Badkar – Så Gör du Steg-för-Steg

Det finns få saker som är lika avkopplande som ett varmt bad i slutet av en lång hård dag. Men för att njuta i ditt badkar behöver du ett rent utrymme som du faktiskt vill bada i. Rost, smuts och sprickor kan snabbt göra din avkopplande oas till en obehaglig plats att vara i. Men många av oss skjuter upp badkarsrenoveringsprojeketet eftersom det kan kännas överväldigande.

Oavsett om du har att göra med mindre rostfläckar eller större skador och slitage finns det ett badkarrenoveringsalternativ som passar din budget, tidsplan och livsstil. I denna artikel går vi igenom de mest populära alternativen, vad du behöver tänka på, och hur du går till väga för att renovera och fräscha upp ditt badkar.

Om du besitter de nödvändiga färdigheterna, känner dig bekväm med att arbeta med kemikalier och kan ägna den tid det tar att utföra uppgiften, kan du förvandla ditt gamla färgade badkar till en ny och fräsch version med de rätta tillvägagångssätten.

Hur du renoverar ditt badkar


Beräkna den verkliga kostnaden

Kontrollera vad som ingår i ditt lackeringssats. Om det kommer med enbart färg måste du köpa andra viktiga projektmaterial separat. Dessa inkluderar men är inte begränsade till målarverktyg (pensel, rulle, målartejp), skyddsutrustning (gummihandskar, ögonskydd, andningsskydd) och rengöringsmedel (droppdukar, kemiska rengöringsmedel mm.). Även om det är möjligt att uppnå en tillfredsställande finish med pensel och roller, kommer en färgspruta att ge det mest professionella resultatet.

Förstå projektets omfattning

Precis som alla andra gör-det-själv-projekt innebär omlackering av ditt badkar en ordningsföljd. Som ett första steg, bli av med badkaret från smuts eller tvålrester, och se till att flisade eller skadade områden är fyllda med kitt och slipat. Ta också bort avloppslocket, spakar, och tätningen runt badkarets kant. Eftersom du kommer att arbeta med kemikalier, bär lämpliga skyddsutrustning och håll rummet väl ventilerat under hela processen. Tillåt tillräckligt med torktid mellan varje applikation och kom ihåg att när projektet är klart kommer du inte att kunna använda badkaret på tre till fem dagar – något att tänka på om det är ditt hem enda bad.

Förbered dig på det oväntade

Du vet aldrig när ett enkelt badkarrenoveringsjobb kan förvandlas till ett mer tidskrävande projekt. Till exempel, om du tar bort den gamla tätningen runt badkaret kan du upptäcka dolda områden med fukt i väggarna. Om detta sker, eller något liknande, kan givetvis dina prioriteringar förändras. Äldre hem är verkligen fulla av överraskningar, så var redo för allt.

Rådfråga en professionell

Om du inte vill göra jobbet själv kan professionell badlackering vara ett alternativ som är värt att gå vidare med, beroende på var du bor och hur mycket du kan spendera. Glöm inte att fråga om ytterligare kostnader (t.ex. resor) räknas med i offerkotnaden. Du kan förvänta dig att betala mellan 4000kr och 6000kr.

Omlackering av ditt badkar  är ett snabbt, prisvärt alternativ för att göra om och fräscha upp ditt badkar.

Omlackering av badkar

Det här badkarrenoveringsalternativet har många namn, lackering, omlackering, med flera – men har en ganska enkel process. Du börjar med att slipa ner badkarets yta, fyller i sprickor och slitna områden, applicerar sedan flera lager grundfärg och färg innan han slutligen polerar.

Det är vanligtvis en tillfällig åtgärd eftersom omlackering är en rent kosmetisk uppfräschning av ditt badkar..

Tänk på det som om du lägger nagellack på dina naglar. Det är trevligt för en liten stund, men när du går igenom din dagliga rutin kommer du behöva göra om det.

Kommer det att fungera för ditt badkar?

Om ditt befintliga badkar redan är i ganska bra skick men är täckt av mindre fläckar, repor eller andra ytfel, är omlackering ett bra alternativ. Det är också idealiskt för vissa typer av badkar. För husägare med antika klo-fotbottnar av tungt gjutjärn är det absolut vägen att gå.

Akrylbadkar kan också omlackeras, så länge de inte har några betydande problem.

Omlackering är det mest prisvärda alternativet för renovering av badkar. Det går snabbt då det bara vanligtvis tar en dag att slutföra!

Det finns dock några nackdelar med denna metod. De ämnen som proffsen använder för att omgradera ett badkar kan vara lite farliga. Materialet som används för att etsa och glasera är mycket giftigt och kunden måste lämna sitt hus för en dag eller två så att huset kan ventilera ordentligt.

Dessutom, omlackering kan endast utföras en gång. Om du får ett dåligt jobb som redan flagnar måste du gå vidare till andra alternativ.

Vädret kan spela en roll för hur lång tid det tar för ytbehandlingen att torka och hur bra det binder till ytan. Fuktighet är skadligt för processen, så det är bäst att undvika omlackering av ditt badkar under sommarens fuktigaste dagar. Kyligare, mindre fuktigt väder typiskt för höst eller vår ger de perfekta förhållandena.

Byte av badkar

Oavsett om ditt badkar är helt enkelt förstört och slitet eller om du bara vill ha en nystart, är ett totalt badkarsbyte ett annat alternativ att överväga. Detta är naturligtvis det mest tidskrävande och dyraste alternativet och innebär att du slänger ut ditt befintliga badkar för att installera ett nytt.

Det här alternativet innebär vanligtvis att ta bort väggplattor, vilket också kan leda till reparation av plåt och/eller gips.

Om du har tid och pengar att engagera dig för ett större projekt som ett totalt badkarsbyte är det vettigt att göra det. Husägare som inte gillar storleken, formen eller placeringen av ett befintligt badkar har chansen att helt anpassa sitt nya utrymme.

Du får välja materialet i ditt badkar och kan alltid välja ett billigare alternativ, som glasfiber eller akryl, och lägga mer pengar på arbetet. Du kan dessutom helt omvandla ditt befintliga badkar! Detta är det enda alternativet som verkligen gör det möjligt för en husägare att ha ett badkar eller ett badrum som verkligen uppfyller deras specifika behov.

Detta är en mycket mer långsiktig lösning, snarare än en temporär lösning genom att lacka om.

Förmodligen det dyraste alternativet för badkarrenovering, ett nytt badkar kan kosta mellan 4000kr till cirka 40000kr plus arbete.

Var noga med att ta med lite utrymme i din budget för alla kakel du kan behöva för att sätta ihop området runt badkaret igen.

Projektet kan ta upp till flera veckor eller månader om du väljer ett anpassat badkar. Om du bara har ett badrum i huset, måste du göra alternativa dusch/badrumsarrangemang under konstruktionen. Omlackering är kosmetiska lösningar. Byte av badkaret är mer som en större operation, vilket ökar projektets kostnad och komplexitet.

Vanliga frågor

Hur rengör man ett gammalt badkar?

Det finns flera metoder för att rengöra ett gammalt badkar, här är några tips:

 1. Använd en mild tvål och varmt vatten: Tvätta badkaret med en mild tvål och varmt vatten. Använd en trasa eller en svamp för att gnugga försiktigt på fläckar och smuts.
 2. Använd en bakpulver och vinäger lösning: Blanda lika delar bakpulver och vinäger till en pasta och gnugga in i fläckar och smuts. Låt sitta i några minuter och skölj sedan noga.
 3. Använd en såpa- eller ättiksbaserat rengöringsmedel: Dessa produkter är speciellt utvecklade för att rengöra badkar och kan vara effektiva mot svåra fläckar. Följ instruktionerna på förpackningen noga.
 4. Använd en stålborste eller en grov svamp: För att ta bort svåra fläckar och avlagringar kan det vara nödvändigt att använda en stålborste eller en grov svamp. Var försiktig så att inte skada badkaret.
 5. Skölj noga: Skölj badkaret noga efter rengöringen för att ta bort alla rester av rengöringsmedel.
 6. Förebyggande: För att undvika att badkaret blir smutsigt igen, täck det med en duschmatta eller lägg en handduk på botten av badkaret när det inte används.

Hur länge håller badkar?

Det beror på vilket material badkaret är tillverkat av och hur väl det har skötts. I allmänhet håller badkar av akryl, fiberglas, och stål längre än badkar av emalj eller kakel. En kvalitativt tillverkat badkar av akryl eller fiberglas kan hålla i upp till 20-25 år med rätt skötsel och underhåll. Ett badkar i emalj kan hålla i upp till 15 år. Stålbadkar kan hålla i upp till 30 år. Detta är dock generella siffror och kan variera beroende på användning, underhåll och skötsel.

Det är viktigt att sköta och underhålla badkaret regelbundet för att förlänga dess livslängd. Det innebär att rengöra det och undvika att låta det bli skadat av kemikalier och föroreningar. Det är också viktigt att kontrollera och reparera eventuella läckor eller skador så fort som möjligt för att undvika mer omfattande skador på badkaret eller omgivande områden.

Kan man måla om ett badkar?

Ja, det är möjligt att måla om ett badkar, men det är viktigt att välja rätt typ av färg och förbereda badkaret på rätt sätt för att få ett bra resultat.

Först och främst, det är viktigt att säkerställa att badkaret är rent och torrt innan målning. Det är också viktigt att slipa ner badkaret för att få bort alla ojämnheter och få en jämn yta.

Det finns speciella badkar- och duschmålarfärger som är speciellt utvecklade för att användas på badkar och duschar. Dessa produkter är vanligtvis lätt att använda och ger ett bra resultat. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen noga.

Det är viktigt att notera att målning av ett badkar inte alltid är en permanent lösning och målningen kan skadas av kemikalier, mekaniska skador och föroreningar. Därför kan det vara nödvändigt att måla om badkaret igen efter ett tag.

Om badkaret är i sämre skick och det är svårt att få det rent och jämnt eller om det har skador som är svåra att reparera kan det vara bättre att byta ut badkaret istället för att måla om det.

Vilket material är bäst för badkar?

Det beror på vad man söker i ett badkar. Material som ofta används för badkar är:

 • Akryl: Lättviktsmaterial som är lätt att forma och är värmeisolator. Akryl är också lätt att underhålla och känns varmt mot huden.
 • Stål: Ett hållbart och tåligt material som är lätt att rengöra. Stålbadkar är dock kalla och kan kännas obekväma att sitta i.
 • Enkast- eller dubbelmantlad emalj: Materialet är hållbart och tåligt men kan kännas kallt mot huden.
 • Koppar eller mässing: Dessa metaller ger ett unikt utseende och kan utveckla en patina över tid, men de kräver mer underhåll och är dyrare.
 • Trä: Träbadkar är unika och ger ett varmt och naturligt intryck, men kräver mer underhåll och kan kännas kalla.

Tänk på att välja ett material som passar din livsstil och budget. Rådfråga även en professionell för att hjälpa till att välja det bästa materialet för ditt badrum.

Hur får man bort fläckar på badkaret?

Det finns flera metoder för att få bort fläckar på ett badkar, och vilken metod som är bäst beror på typen av fläck och materialet på badkaret. Här är några vanliga metoder:

 • För att få bort svåra fettfläckar kan man använda en blandning av 1 del vinäger och 3 delar bakpulver. Gnugga blandningen på fläcken och låt den sitta i en stund innan du sköljer av.
 • För att få bort kalkfläckar, kan man använda en blandning av 1 del citronsyra och 3 delar vatten. Gnugga på fläcken och låt den sitta i en stund innan du sköljer av.
 • För att få bort mögelfläckar, kan man använda en blandning av 3 delar vatten och 1 del blekmedel. Gnugga på fläcken och låt den sitta i en stund innan du sköljer av.
 • För att få bort fläckar från hårdvatten, kan man använda en ren klortablett eller en blandning av vinäger och bakpulver.

OBS: Var försiktig med att använda kemiska rengöringsmedel eller skurmedel på badkar som är gjorda av akryl eftersom det kan skada ytan. Rådfråga alltid tillverkarens rekommendationer och prova alltid på en dold yta först.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!