Så Sågar du i Sten! [Allt du bör Veta]

Att såga i sten är sällan någonting man gör varje dag. På grund av hårdheten i sten är det givetvis betydligt svårare och mer krävande att såga i sten jämfört med i trä.

Men det kan vara bra att veta att det går att såga i sten! Däremot är det viktigt att veta exakt hur du gör det för att lyckas och samtidigt uppnå bästa möjliga resultat.

För att hjälpa dig att såga i sten ska vi i denna artikel gå igenom hur du gör just detta.

Material såsom tegel, sten eller betong är tilltalande alternativ till stora ytor vilket ger uteplatser, gångvägar och till och med din uppfart en snygg look. Stenmaterial har enormt många olika användningsområden och används både inomhus och utomhus.

Men beroende på vad du gör och hur du ska använda stenarna kan du behöva såga stenen för att få den att passa din layout.

Om du bara behöver kapa några stenbitar kan i vissa fall en hammare och mejsel användas, men om du behöver skära många stenar/tegelbitar etc rekommenderas en såg såsom en vinkelslip eller en cirkelsåg för att påskynda processen. Det är dock viktigt att ha i åtanke att i de allra flesta fall kan du inte avnända dina vanliga träsågar rakt upp och ner.

Här hittar du båda metoderna för att såga sten samt vägledningen som hjälper dig att välja den bästa metoden för ditt projekt.

Kapa sten med en hammare och mejsel

En hammare och mejsel fungerar bra på relativt mjuka stenar såsom tegel eller betong. Det är en gammaldags teknik, men den är beprövad. Även professionella murare använder den här metoden för att kapa stenar på ett enkelt sätt, och det är ditt enda alternativ om du inte har tillgång till elektrisk kraft på platsen för ditt projekt.

MATERIAL OCH VERKTYG

STEG 1

Skydda dina ögon från de små flisorna som oundvikligen kommer att flyga när du kapar sten genom att bära skyddsglasögon. Det är också en bra idé att bära handskar när du hanterar sten eftersom de snabbt kan slita huden på dina fingertoppar.

STEG 2

Mät utrymmet där du ska installera stenarna och överför sedan mätningen till stenen och markera skärlinjen tydligt med en penna. Markera framsida, baksida och sidor – klipplinjen måste gå hela vägen eftersom du måste göra alla fyra sidor.

STEG 3

Lägg stenen på en plan yta, till exempel marken eller en plywoodbit ovanpå ett par såghästar. Placera den skarpa kanten av en kall mejsel (en liten mejsel av härdat stål med ett vasst blad) på pennlinjen och knacka försiktigt på den andra änden med en hammare. När du trycker på kommer mejseln att göra ett spår i stenen. Flytta mejseln längs märket och knacka tills du har gjort ett spår ungefär 1/16 tum djupt längs hela linjen på båda sidor och båda kanter. Beroende på stenens hårdhet kan det ta två eller tre omgångar att genomföra denna process. Var tålmodig och undvik att slå mejseln för hårt, vilket kan skapa flisor.

STEG 4

Lägg plattan platt på marken när du är klar med att göra markeringar och placera en tegelstensmejsel vertikalt, i mitten av spåret. En tegelstenmejsel har ett mycket bredare blad och ett större hamarhuvud i slutet av mejseln för att slå. Slå i slutet av mejseln ordentligt med hammaren och stenen/tegelstenen/plattan ska delas i två separata delar. Om den inte gör det, använd den kalla mejseln för att skära runt skärlinjen igen.

STEG 5

Om det behövs flisar du bort ojämna eller utskjutande bitar med en hammare. Din stenbit/tegelstin etc. är nu redo att placeras i din layout.

Kapning av sten med motorsåg

Du kan skära stenplattor av praktiskt taget alla slag med en motorsåg så länge du använder rätt blad. Dessa sågar är särskilt praktiska på stenplattor, vilket kan vara tidskrävande och tråkigt att skära manuellt med en hammare och mejsel, men de är också ett bra val för att skära mjukare stenplattor om du har mycket att skära.

MATERIAL OCH VERKTYG

STEG 1

Ta på dig en bra dammmask förutom skyddsglasögon och handskar när du skär stenplattor med en motorsåg. Det är också en bra idé att bära hörselskydd eftersom skärprocessen är ganska hög.

STEG 2

Mät utrymmet du behöver för att fylla i din layout och överför den mätningen till stenplattan, gör ett blyertsmärke på framsidan och baksidan av utläggaren. Det finns inget behov av att markera sidorna.

STEG 3

Montera din motorsåg med ett diamantmurblad som är utformat för att skära de stenplattor du installerar. Om dina stenplattor är stenar, se till att du väljer ett blad märkt för att hugga sten, inte bara tegel eller betong. Detta eftersom att natursten är mycket hårdare än antingen tegel eller betong. Om bladet inte är märkt för sten, kommer det inte att skära genom stenarna.

STEG 4

Ställ sågklingan så att den skär ½ tum djupt och placera stenplattan på en plan yta, till exempel marken eller ett robust brädset ovanpå ett par såghästar. Såga längs den markerade linjen på framsidan. Detta ger dig en djup linje både på framsidan och baksidan. Det är inte nödvändigt att skära sidorna. Följ alla säkerhetsanvisningar som medföljer sågen. Motorsågar bör alltid hanteras med försiktighet för att undvika skador.

STEG 5

Placera stenplattan ovanpå ett trappsteg eller en annan asfaltläggare med den målade linjen och slutet på tegelstenen. Håll stenläggaren på plats med ena handen och knacka fast på den överhängande änden med en hammare eller en klubba. Detta bör göra att den bryts i ett rent snitt, redo att användas.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!