Så Skär du Plexiglas [Steg-För-Steg]

Plexiglas är ett mångsidigt och praktiskt material som kan användas för många olika syften i hemmet. I många fall kan du behöva såga och skära plexiglas så att det får just den form och storlek som du behöver. Men hur skär man plexiglas?

I denna artikel går vi igenom hur du arbetar med det här praktiska och mångsidiga materialet så att du får exakta snitt och släta, attraktiva kanter varje gång.

I en rad applikationer, från bildramar till bordsskivor, fungerar plexiglas (även känt som akryl) som ett kostnadseffektiv och splitterfri ersättare till glas. Faktum är att på grund av sin lätta vikt och hållbarhet föredrar många gör-det-själv-plexiglas framför glas, inte minst för att det kan skäras och formas med vanliga verktyg utan större problem.

Plexiglas är både mångsidig och hållbar, men det är precis som allt annat inte helt perfekt. För det första repas det lätt. Därför täcks ark ofta med en tunn skyddande film. Den andra nackdelen är att hemmafixare som inte vet hur man skär plexiglas kan skrämmas av materialet först, men oroa dig inte. Det är just vad vi ska gå igenom i denna artikel.

När du skär plexiglas, låt filmen vara på plats så länge som möjligt för att undvika att skada ytan. För det andra, kom ihåg att även om du är försiktig kan det vara svårt att skära plexiglas utan att lämna en grov, ojämn och vass kant. Om ditt projekt kräver en ren kant kommer du att behöva ägna energi åt att jämna ut ytan.

För ett tunt ark plexiglas – det vill säga material upp till ca 3/16 tum tjockt – använd en metod som inte skiljer sig från en teknik som används för att skära faktiskt glas.

Hur man skär plexiglas

Lägg arket på en plan yta och mät och markera den linje du vill klippa med en måttstock och en permanent penna.

Håll sedan måttstocken längs den markerade linjen och kör den trubbiga sidan på en verktygskniv eller specialplexiglas skärverktyg längs måttstocken för att skära arket.

Gör detta om och om igen, så många som 10 eller 12 gånger, tills du har gjort ett djupt spår i plexiglaset. Vänd plexiglaset och gör samma sak på motsatt sida.

För att avsluta, håll den ristade linjen vid kanten av din arbetsyta och säkra plexiglaset på plats med en klämma. Knäck sedan av den del av plexiglaset som sträcker sig bortom arbetsytan med kraftigt nedåtgående tryck.

Hur man skär ett tjockt ark av plexiglas (med cirkelsåg, sabelsåg, bordssåg eller sticksåg)

För tjockare ark av plexiglas behöver du skära med en såg. Det kan vara en cirkelsåg, tigersåg eller bordssåg. (När du inte ska skära en rak linje kan du välja en sticksåg)

Oavsett vilken typ av såg du väljer för uppgiften är det mycket viktigt att använda rätt blad. Det finns speciella blad speciellt utformade för akryl, men alla metallskärblad med hårdmetallspetsar kan göra jobbet. Innan du bestämmer dig för ett eller annat blad, dubbelkolla att dess tänder är jämnt fördelade och med jämn höjd och form.

När du har valt och färdigställt ditt verktyg, mät och markera plexiglaset, såga sedan som du skulle göra med vilket annat material som helst. Kläm fast vid behov. Tänk på att om bladet överhettas kan materialet flisas eller spricka. Fortsätt därefter, vattenkyl bladet eller pausa ditt arbete i några minuter efter behov.

Hur man polerar och buffar kanter på plexiglas

Oavsett vilken skärmetod du väljer kan du tycka att den avskurna plexiglaskanten inte ser väldigt attraktiv ut. Om den skurna kanten kommer att vara synlig i din applikation, ta dig extra tid att slipa och torka bort bristerna. Du kan använda en handhållen slipmaskin, men manuell våtslipning uppnår vanligtvis de bästa resultaten.

Starta processen med 120- eller 180-kornigt vattentåligt sandpapper, i kombination med ett trä- eller gummislipblock. När plexiglaset blir mjukare, övergå till successivt finare korn. Avsluta med slipning med 600-sandpapper.

När du är nöjd med utseendet på kanten, gå vidare till polering. Anpassa din elektriska borr med en poleringskudde, och efter att ha applicerat en polermassa som är formulerad för plast, ge plexiglaskanten en perfekt polerad yta.

Tips för att undvika sprickbildning eller att bryta plexiglaset när du skär

Även om plexiglas är ett slitstarkt material är det inte oförstörbart. Tänk på följande tips när du lär dig att skära plexiglas för att förhindra skador.

  • Håll plastfilmen på. Som nämnts ovan kommer plexiglas vanligtvis med ett tunt lager plastfilm avsedd att förhindra repor när materialet transporteras. Om du låter filmen vara på medan du mäter, markerar och skär så förhindras repor från dina verktyg och arbetsytor.
  • Markera djupt. När du använder en kniv som en skärare för att skära plexiglas, var noga med att göra en rak, djup linje innan du försöker bryta materialet vid märket.
  • Använd rätt blad. Oavsett om du använder ett handverktyg eller en elsåg för att skära plexiglas är det viktigt att använda ett vass blad. Ett trubbigt blad kommer att riva och slita materialet, vilket kan orsaka sprickor och förstörelse – för att inte tala om en alltför grov skärkant.
  • Håll bladet svalt. Som nämnts tidigare kan ett överhettat blad på en såg också orsaka att plexiglas spricker och går sönder under skärprocessen. Att lämna den tunna plastfilmen på ytan fungerar som ett smörjmedel i viss utsträckning, men om ditt blad börjar överhettas, pausa och stäng av sågen så att den svalnar. Du kan också lägga till en liten mängd tvålvatten på plexiglasytan för ytterligare smörjning under skärning.

Slutsats

Alla byggmaterial kommer med en uppsättning utmaningar och nyanser som du kan behärska med övning. Lyckligtvis tar det inte lång tid för gör-det-själv-användare att lära sig att skära plexiglas. Bara följ stegen ovan för perfekta resultat varje gång.

Även om du för tillfället kanske bara behöver skära en bit akryl lär du dig att arbeta med det här mångsidiga, transparenta materialet vilket ger massor av möjligheter som du kan utforska i otaliga projekt i många år framöver.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!