7 Saker att Tänka på innan du Kapar Metall

Kapning, sågning, och skärning av metall kan tyckas enkelt för den erfarna, men att kapa metall är inte samma sak eller lika lätt som att såga i trä. Med det sagt finns det ett antal saker att ha i åtanke för bästa resultat och säkerhet.

När du bygger om eller renoverar kommer du inte ofta att stöta på situationer som kräver att du skär metall, men det finns några projekt som får dig att möta detta hinder, och du måste veta vad du kan förvänta dig och hur du tar dig an detta projekt.

Metallarbeten kan dyka upp när du byter ut eller reparerar VVS eller ventilationssystem, bygger om tak, eller när du förbereder dig för ett metallprojekt.

Oavsett projekt kan verktygen som används för skärning av metall och själva materialet orsaka en betydande säkerhetsrisk. För att hålla ditt projekt säkert och framgångsrikt, kom ihåg dessa användbara tips.

1. Se till att du bär lämplig skyddsutrustning

Även om detta kan verka som sunt förnuft händer det alltför ofta att folk blir för bekväma med att arbeta med materialet och som ett resultat blir för slarviga och hoppar över sin skyddsutrustning.

När du skär metall bör du bära handskar för att skydda dina händer mot vibrationer och överdriven friktion. Du bör också bära skyddsglasögon för att skydda dina ögon samtidigt som du får bättre sikt, samt en ansiktsmask för att skydda mot att lösa fibrer blåses runt. Skor med stålhätta är aldrig en dålig idé, och en öronproppar eller hörselskydd kommer att rädda dig från hörselskador som börjar uppstå med bara 85 dB. Som referens kan en geringssåg eller huggsåg vara så högljudd som 100 dB. Offra inte din hörsel utan se till att ta korrekta försiktighetsåtgärder.

2. Välj rätt blad för rätt material

Med rätt blad eller slipskiva kan du skära nästan vilken typ av metall som helst. Nyckeln är att matcha bladet till materialet. Varje metall som innehåller järn är en järnhaltig metall och kräver ett järn-metallskärblad. Stålvinkeljärn, armeringsjärn är exempel på byggmaterial av järnmetall.

De två vanligaste icke -järnmetallerna du kan behöva kapa är aluminium och koppar. Dessa icke-järnmetaller är vanligtvis mjukare och lättare att skära än järnmetaller.

För att noggrant skära igenom önskat material – och för att undvika att utsätta dig själv för spån, jack och andra farliga scenarion som kan göra att metallbitar flyger överallt är det viktigt att välja rätt blad.

För bästa resultat, använd ett diamantblad som är klassat för att skära den metalltyp du arbetar med. Deras överlägsna styrka och hårdhet hjälper dig att göra snyggare snitt, och ditt blad kommer att hålla längre.

3. Den elektriska geringssågen är ofta det bästa valet för kapning av metall

Kapning av metall kan vara en knepig process, men det kan göras enklare genom att välja rätt verktyg för jobbet. Även om den elektriska geringssågen inte är det bästa alternativet för att arbeta med stora metallplåtar, är det det bästa övergripande verktyget när det gäller praktighet, stabilitet, användarvänlighet, bärbarhet och skärets finish.

Den är utformad för att skära noggrant uppmätta vinklar och ger dig möjlighet att enkelt justera bladet så att det kommer ner i en rak linje eller i en vinkel på 45 grader eller mindre.

Basen låter dig koncentrera dig på placeringen av materialet för det perfekta snittet, istället för att försöka placera handen korrekt med en cirkelsåg eller slipmaskin som lätt kan leda till misstag. Dess mångsidighet gör att geringssågen kan sitta på en arbetsbänk, eller till och med på golvet, för att ge ett fast skärområde för ditt projekt.

Dessa sågar kan användas med ett slipblad, även om dessa tenderar att slitas ner snabbt och inte ger en lika bra finish som hårdmetallblad. Hårdmetallskärblad finns i olika storlekar och typer, inklusive både järnhaltiga och icke-järnhaltiga. De minskar gnistor och skräp och håller i allmänhet längre, även om de kommer med en högre prislapp.

4. Välj teknik för kvalitetsresultat

Varje typ av metall kräver en något annorlunda teknik för att säkerställa att materialet hålls på plats och stöds tillräckligt, men det finns en grundformel som du måste följa för att få önskat resultat.

Innan du börjar bestämmer du vilken typ av blad och vilken typ av verktyg du ska använda. Välj ett järn- eller icke-järnblad beroende på din metall och ett verktyg som är lämpligt för typen och storleken på metallen du arbetar med.

Kom ihåg att bära din personliga skyddsutrustning under installationen och under rengöringen för att undvika olyckor som kan uppstå utanför själva snittet. När du har valt rätt verktyg för jobbet mäter du ditt material och markerar det område du vill kapa med en penna.

Lägg ditt material på en plan yta och fäst det med en eller flera klämmor för att säkerställa att det inte rör sig. Om du använder en geringssåg eller något annat stationärt elverktyg bör metallen ställas upp med bladet, så att du kan börja kapa. Om du använder ett handhållet verktyg måste du hitta det bästa stället för att börja kapa. Kontrollera noggrant var ditt verktygs blad kommer att skära på ditt material, och om du är säker på att det stämmer med det märke som du gjorde tidigare kan du börja kapa metallen.
Ta tid på dig och var uppmärksam på sågens noggrannhet.

Tjockare material kräver en långsammare kapning, så var försiktig med att försöka pressa ditt blad för snabbt genom metallen. Om du fritt lämnar snittet med en vinkelslip, sticksåg eller cirkelsåg kommer noggrannhet sannolikt att vara ditt största problem.

Förutsatt att du använder rätt blad, verktyg och arbetsområde för ditt material kan du också bättre kontrollera resultatet av ditt projekt genom att komma ihåg att skära långsamt samtidigt som materialet inte rör sig.

5. Överväg om portabilitet är nödvändigt

Medan geringssågen kommer överst i nästan alla kategorier finns det några begränsningar för dess användning. Det första är priset och det andra är bärbarheten. Skärning av metallrör eller andra långa, smala metallbitar är enkelt med en geringssåg, men om du arbetar med plåt kommer du att ha svårt att försöka köra hela metallens bredd genom en stationär geringssåg. Det är då vinkelslipen kommer in.

Vinkelslipmaskiner är både billigare och mer bärbara än en geringssåg. De kan enkelt hållas i din hand och är särskilt effektiva när de används för att klippa små, exakta bitar ur större material. Vinkelslipar kan utrustas med antingen en slipskiva för tjockare metall eller en skärskiva. Var bara säker på att du har matchat din järnhaltiga klinga till ett järnhaltigt material och icke-järnhaltiga klinga till ett järnfritt material.

6. Välj rätt manuella metallskärverktyg

För hantverkaren som kanske letar efter ett engångsalternativ som inte kostar alltför mycket kan en manuell metod för att kapa metall vara bättre. De bästa manuella metallskärverktygen du kommer att hitta är bågfil, plåtsax, och manuella geringssågen.

Plåtsax liknar sax och fungerar på ungefär samma sätt. De är hållbara, billiga och enkla att använda, vilket gör dem till det perfekta valet för alla som arbetar med plåt. Dessa praktiska verktyg är dock inte bra för att skära tjockare metalller. Det är här bågfilen kommer in.

7. Kapa metall med din cirkelsåg

Det är kanske inte ett självklart val, men utrustat med det rätta bladet är en cirkelsåg ett utmärkt verktyg för kapning av metall. Du kan skära mjukt stål upp till ca 3/8 tum tjockt med ett järn-metall-skärblad. Var försiktig, dock! Heta metallbitar kommer att flyga överallt. Ta på dig skyddsutrustningen, håll åskådare borta och täck över allt du inte vill ha belagt med metallspån. Det finns två typer: billiga ståltandblad och hårdmetallblad. Hårdmetallblad är dyrare men håller längre.

Så kapar du metall säkert

Skärning eller slipning av metall skickar små flisor eller metallskär överallt. Och de kan vara heta och vassa. För att undvika ögonskador, skärsår, brännskador och andra skador från metallskärning, följ dessa regler:

 • Läs och beakta säkerhetsföreskrifterna tryckta på metallskivorna och sågblad.
 • Använd skyddsglasögon, ansiktsskydd och hörselskydd.
 • Täck all exponerad hud med handskar, långärmad skjorta och byxor.
 • Låt nyslipad metall svalna innan du rör vid den.
 • Använd handskar när du hanterar metall som kan ha vassa kanter.
 • Spänn fast metall säkert innan du skär den.
 • Låt aldrig någon nära dig när du skär metall om de inte har hörselskydd och ögonskydd.

Säkerhet

När du arbetar med metallkapning är säkerhet alltid av högsta prioritet. Att inte ta tillräckligt med säkerhetsåtgärder kan resultera i allvarliga skador eller till och med dödsfall. Här är några viktiga saker att tänka på för att säkerställa att du arbetar säkert när du kapar metall:

 1. Skyddsutrustning och kläder: Innan du börjar arbeta med metallkapning, se till att du har rätt skyddsutrustning och kläder. Detta inkluderar skyddsglasögon, hörselskydd, handskar, skyddsskor och en säkerhetsjacka. Skyddsutrustningen är avgörande för att skydda dig mot farliga metallrester och för att skydda dig mot höga ljudnivåer och skadliga partiklar.
 2. Farliga situationer: Det är viktigt att vara medveten om farliga situationer när man arbetar med metallkapning. Var uppmärksam på dina omgivningar och undvik att arbeta i trånga utrymmen där luften kan vara dålig. Se också till att ha en släckare i närheten om det skulle uppstå en brand. Även om du använder rätt skyddsutrustning, är det viktigt att vara uppmärksam och försiktig för att undvika olyckor.
 3. Rätt verktyg: För att arbeta säkert med metallkapning, se till att du har rätt verktyg. Använd alltid en kapmaskin som är avsedd för den specifika typen av metall du arbetar med. Kapmaskinen ska också vara i gott skick och regelbundet underhållen för att undvika fel och farliga situationer.
 4. Följ säkerhetsinstruktioner: Var noga med att följa säkerhetsinstruktioner och rekommendationer som följer med kapmaskinen och andra verktyg du använder. Lär dig om de potentiella farorna och vad du ska göra om något går fel. Se också till att du är bekant med kapmaskinens funktioner och hur du ska hantera den på ett säkert sätt.

Genom att följa dessa säkerhetsåtgärder kommer du att kunna arbeta säkert med metallkapning. Kom alltid ihåg att säkerhet alltid ska komma först vid arbete med metallkapning.

Material

När du ska arbeta med metallkapning är det viktigt att välja rätt verktyg och material för att göra jobbet på ett säkert och effektivt sätt. Här är några saker att tänka på när det gäller material vid metallkapning:

 1. Typ av metall: Det första du behöver veta är vilken typ av metall du ska kapas. Varje metall har sina egna egenskaper och kan kräva en annan typ av verktyg och teknik för att kapas på ett säkert och effektivt sätt. Till exempel kan rostfritt stål eller aluminium kräva en speciell kapmaskin som är utformad för att hantera dessa material.
 2. Tjocklek på metallplattan eller röret: Det är också viktigt att ta hänsyn till tjockleken på metallplattan eller röret som ska kapas. En tunn metallplatta eller rör kan kapas med en mindre och lättare kapmaskin, medan en tjockare metallplatta eller rör kan kräva en mer kraftfull maskin.
 3. Vilket verktyg som är bäst för jobbet: Det finns olika verktyg som kan användas för metallkapning, inklusive vinkelslipar, sticksågar, cirkelsågar och plasmaskärare. Valet av verktyg beror på vilken typ av metall som ska kapas, tjockleken på metallplattan eller röret, och om du behöver göra raka eller krökta snitt. Det är viktigt att välja rätt verktyg för jobbet för att undvika farliga situationer och felaktiga kapningar.
 4. Tänk på miljön: När du arbetar med metallkapning är det också viktigt att tänka på miljön. Metallrester och restprodukter kan vara farliga och ska hanteras på ett säkert sätt. Se till att ha en lämplig behållare eller avfallspåse för att samla upp metallrester och restprodukter, och se till att de hanteras på ett säkert sätt.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kommer du att kunna välja rätt verktyg och material för metallkapning, vilket kommer att göra jobbet på ett säkert och effektivt sätt.

Arbetsområde

När du arbetar med metallkapning är det viktigt att skapa en säker arbetsplats för att minimera risken för olyckor. Här är några saker att tänka på när det gäller arbetsområdet vid metallkapning:

 1. Plats: Välj en lämplig plats för metallkapningen. Det är viktigt att ha tillräckligt med utrymme runt arbetsområdet för att kunna hantera metallrester och restprodukter på ett säkert sätt. Om möjligt, välj en plats som är väl ventilerad och inte trång.
 2. Skydd: Innan du börjar arbeta, se till att skydda området runt arbetsplatsen. Använd till exempel skärmar eller barriärer för att skydda omgivande områden från metallrester eller gnistor som kan orsaka skada eller brand.
 3. Säkerhetsutrustning: Se till att du har rätt säkerhetsutrustning på plats, såsom brandvarnare, släckare och ögonskydd. Det är också viktigt att ha en första hjälpen-kit till hands i händelse av en olycka.
 4. Handlingsplan: Ha en handlingsplan på plats i händelse av en nödsituation. Se till att alla som arbetar runt området är medvetna om handlingsplanen och vet hur de ska agera om något går fel.
 5. Hantering av metallrester och restprodukter: När du arbetar med metallkapning, genereras metallrester och restprodukter. Det är viktigt att hantera dessa på ett säkert sätt. Använd en säker behållare eller påse för att samla upp metallrester och restprodukter, och se till att de hanteras på rätt sätt.

Genom att skapa en säker arbetsplats för metallkapning kommer du att kunna minimera risken för olyckor och arbeta på ett säkert och effektivt sätt.

Rengöring och underhåll av verktyg

Att rengöra och underhålla dina verktyg regelbundet är avgörande för att säkerställa att de fungerar korrekt och för att undvika olyckor relaterade till felaktigt underhåll. Här är några saker att tänka på när det gäller rengöring och underhåll av verktyg vid metallkapning:

 1. Rengöring: Rengör dina verktyg efter varje användning för att undvika att metallrester fastnar på verktygen och för att säkerställa att de fungerar korrekt. Använd en borste eller trasa för att ta bort metallrester från verktygens ytor. Var noga med att även rengöra insidan av verktygen, som till exempel skärvätskebehållare eller vattenbehållare.
 2. Smörjning: Vissa verktyg kan behöva smörjas regelbundet för att fungera korrekt. Se till att du använder rätt typ av smörjmedel för att undvika att verktyget skadas. Följ tillverkarens instruktioner när du applicerar smörjmedlet på verktyget.
 3. Skärpning: Verktyg som används för metallkapning kan tappa skärpan över tid. Se till att skärpa verktygen regelbundet för att säkerställa att de skär effektivt och för att undvika olyckor. Använd en fil eller en slipsten för att skärpa verktygen på rätt sätt.
 4. Inspektion: Inspektera dina verktyg regelbundet för att se till att de är i gott skick och fungerar korrekt. Var noga med att leta efter tecken på slitage eller skador på verktygen. Om du hittar några problem, ta tag i dem så snart som möjligt för att undvika farliga situationer.

Genom att rengöra och underhålla dina verktyg regelbundet kommer du att kunna arbeta på ett säkert och effektivt sätt med metallkapning. Tänk på att säkerhet alltid ska komma först när du hanterar verktyg och utrustning för metallkapning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!