7 Saker att Tänka på innan du Kapar Metall

Kapning, sågning, och skärning av metall kan tyckas enkelt för den erfarna, men att kapa metall är inte samma sak eller lika lätt som att såga i trä. Med det sagt finns det ett antal saker att ha i åtanke för bästa resultat och säkerhet.

När du bygger om eller renoverar kommer du inte ofta att stöta på situationer som kräver att du skär metall, men det finns några projekt som får dig att möta detta hinder, och du måste veta vad du kan förvänta dig och hur du tar dig an detta projekt.

Metallarbeten kan dyka upp när du byter ut eller reparerar VVS eller ventilationssystem, bygger om tak, eller när du förbereder dig för ett metallprojekt.

Oavsett projekt kan verktygen som används för skärning av metall och själva materialet orsaka en betydande säkerhetsrisk. För att hålla ditt projekt säkert och framgångsrikt, kom ihåg dessa användbara tips.

1. Se till att du bär lämplig skyddsutrustning

Även om detta kan verka som sunt förnuft händer det alltför ofta att folk blir för bekväma med att arbeta med materialet och som ett resultat blir för slarviga och hoppar över sin skyddsutrustning.

När du skär metall bör du bära handskar för att skydda dina händer mot vibrationer och överdriven friktion. Du bör också bära skyddsglasögon för att skydda dina ögon samtidigt som du får bättre sikt, samt en ansiktsmask för att skydda mot att lösa fibrer blåses runt. Skor med stålhätta är aldrig en dålig idé, och en öronproppar eller hörselskydd kommer att rädda dig från hörselskador som börjar uppstå med bara 85 dB. Som referens kan en geringssåg eller huggsåg vara så högljudd som 100 dB. Offra inte din hörsel utan se till att ta korrekta försiktighetsåtgärder.

2. Välj rätt blad för rätt material

Med rätt blad eller slipskiva kan du skära nästan vilken typ av metall som helst. Nyckeln är att matcha bladet till materialet. Varje metall som innehåller järn är en järnhaltig metall och kräver ett järn-metallskärblad. Stålvinkeljärn, armeringsjärn är exempel på byggmaterial av järnmetall.

De två vanligaste icke -järnmetallerna du kan behöva kapa är aluminium och koppar. Dessa icke-järnmetaller är vanligtvis mjukare och lättare att skära än järnmetaller.

För att noggrant skära igenom önskat material – och för att undvika att utsätta dig själv för spån, jack och andra farliga scenarion som kan göra att metallbitar flyger överallt är det viktigt att välja rätt blad.

För bästa resultat, använd ett diamantblad som är klassat för att skära den metalltyp du arbetar med. Deras överlägsna styrka och hårdhet hjälper dig att göra snyggare snitt, och ditt blad kommer att hålla längre.

3. Den elektriska geringssågen är ofta det bästa valet för kapning av metall

Kapning av metall kan vara en knepig process, men det kan göras enklare genom att välja rätt verktyg för jobbet. Även om den elektriska geringssågen inte är det bästa alternativet för att arbeta med stora metallplåtar, är det det bästa övergripande verktyget när det gäller praktighet, stabilitet, användarvänlighet, bärbarhet och skärets finish.

Den är utformad för att skära noggrant uppmätta vinklar och ger dig möjlighet att enkelt justera bladet så att det kommer ner i en rak linje eller i en vinkel på 45 grader eller mindre.

Basen låter dig koncentrera dig på placeringen av materialet för det perfekta snittet, istället för att försöka placera handen korrekt med en cirkelsåg eller slipmaskin som lätt kan leda till misstag. Dess mångsidighet gör att geringssågen kan sitta på en arbetsbänk, eller till och med på golvet, för att ge ett fast skärområde för ditt projekt.

Dessa sågar kan användas med ett slipblad, även om dessa tenderar att slitas ner snabbt och inte ger en lika bra finish som hårdmetallblad. Hårdmetallskärblad finns i olika storlekar och typer, inklusive både järnhaltiga och icke-järnhaltiga. De minskar gnistor och skräp och håller i allmänhet längre, även om de kommer med en högre prislapp.

4. Välj teknik för kvalitetsresultat

Varje typ av metall kräver en något annorlunda teknik för att säkerställa att materialet hålls på plats och stöds tillräckligt, men det finns en grundformel som du måste följa för att få önskat resultat.

Innan du börjar bestämmer du vilken typ av blad och vilken typ av verktyg du ska använda. Välj ett järn- eller icke-järnblad beroende på din metall och ett verktyg som är lämpligt för typen och storleken på metallen du arbetar med.

Kom ihåg att bära din personliga skyddsutrustning under installationen och under rengöringen för att undvika olyckor som kan uppstå utanför själva snittet. När du har valt rätt verktyg för jobbet mäter du ditt material och markerar det område du vill kapa med en penna.

Lägg ditt material på en plan yta och fäst det med en eller flera klämmor för att säkerställa att det inte rör sig. Om du använder en geringssåg eller något annat stationärt elverktyg bör metallen ställas upp med bladet, så att du kan börja kapa. Om du använder ett handhållet verktyg måste du hitta det bästa stället för att börja kapa. Kontrollera noggrant var ditt verktygs blad kommer att skära på ditt material, och om du är säker på att det stämmer med det märke som du gjorde tidigare kan du börja kapa metallen.
Ta tid på dig och var uppmärksam på sågens noggrannhet.

Tjockare material kräver en långsammare kapning, så var försiktig med att försöka pressa ditt blad för snabbt genom metallen. Om du fritt lämnar snittet med en vinkelslip, sticksåg eller cirkelsåg kommer noggrannhet sannolikt att vara ditt största problem.

Förutsatt att du använder rätt blad, verktyg och arbetsområde för ditt material kan du också bättre kontrollera resultatet av ditt projekt genom att komma ihåg att skära långsamt samtidigt som materialet inte rör sig.

5. Överväg om portabilitet är nödvändigt

Medan geringssågen kommer överst i nästan alla kategorier finns det några begränsningar för dess användning. Det första är priset och det andra är bärbarheten. Skärning av metallrör eller andra långa, smala metallbitar är enkelt med en geringssåg, men om du arbetar med plåt kommer du att ha svårt att försöka köra hela metallens bredd genom en stationär geringssåg. Det är då vinkelslipen kommer in.

Vinkelslipmaskiner är både billigare och mer bärbara än en geringssåg. De kan enkelt hållas i din hand och är särskilt effektiva när de används för att klippa små, exakta bitar ur större material. Vinkelslipar kan utrustas med antingen en slipskiva för tjockare metall eller en skärskiva. Var bara säker på att du har matchat din järnhaltiga klinga till ett järnhaltigt material och icke-järnhaltiga klinga till ett järnfritt material.

6. Välj rätt manuella metallskärverktyg

För hantverkaren som kanske letar efter ett engångsalternativ som inte kostar alltför mycket kan en manuell metod för att kapa metall vara bättre. De bästa manuella metallskärverktygen du kommer att hitta är bågfil, plåtsax, och manuella geringssågen.

Plåtsax liknar sax och fungerar på ungefär samma sätt. De är hållbara, billiga och enkla att använda, vilket gör dem till det perfekta valet för alla som arbetar med plåt. Dessa praktiska verktyg är dock inte bra för att skära tjockare metalller. Det är här bågfilen kommer in.

7. Kapa metall med din cirkelsåg

Det är kanske inte ett självklart val, men utrustat med det rätta bladet är en cirkelsåg ett utmärkt verktyg för kapning av metall. Du kan skära mjukt stål upp till ca 3/8 tum tjockt med ett järn-metall-skärblad. Var försiktig, dock! Heta metallbitar kommer att flyga överallt. Ta på dig skyddsutrustningen, håll åskådare borta och täck över allt du inte vill ha belagt med metallspån. Det finns två typer: billiga ståltandblad och hårdmetallblad. Hårdmetallblad är dyrare men håller längre.

Så kapar du metall säkert

Skärning eller slipning av metall skickar små flisor eller metallskär överallt. Och de kan vara heta och vassa. För att undvika ögonskador, skärsår, brännskador och andra skador från metallskärning, följ dessa regler:

  • Läs och beakta säkerhetsföreskrifterna tryckta på metallskivorna och sågblad.
  • Använd skyddsglasögon, ansiktsskydd och hörselskydd.
  • Täck all exponerad hud med handskar, långärmad skjorta och byxor.
  • Låt nyslipad metall svalna innan du rör vid den.
  • Använd handskar när du hanterar metall som kan ha vassa kanter.
  • Spänn fast metall säkert innan du skär den.
  • Låt aldrig någon nära dig när du skär metall om de inte har hörselskydd och ögonskydd.
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!