Spika i Betong – Så Gör Du!

Kan du spika i betong? Svaret på den frågan är ja, men det finns en rad saker du bör tänka på. För att spika i betong är långt ifrån lika enkelt som att spika i trä. Men för att göra detta behöver du först borra i betongen.

Det finns tillfällen då du kan behöva spika i betong av olika anledningar. Det kan till exempel vara att du vill hänga upp någonting på en betongvägg.

Medan betongens coola, industriella estetik är en design som präglas av moderna hem, är densiteten och styrkan det som länge har gjort det till ett attraktivt byggmaterial.

Denna hållbarhet kan dock vara ett stort hinder för husägare som försöker montera en konstinstallation på en betongvägg, borra ett hål för att ställa in en stolpe på uppfarten eller sänka ett hål genom det bakre hörnet av en betong bänkskiva.

Sådana aktiviteter löper den mycket verkliga risken att skada en borr eller oavsiktligt förstöra betongytan i ett överdrivet, dåligt utfört försök att borra i betong.

Du kan faktiskt borra och spika ett hål i en betonginredningsvägg med inget annat än din pålitliga skruvdragarborr och en murbit – så länge du är noga med att inte bränna ut borrmotorn eller förstöra bitarna.

Äldre betong är emellertid ofta mycket tätare än en del av den kosmetiska betongen som används i moderna ytbehandlingar, så att komma igenom genom ett 50 år gammalt betongfundament med din gamla rotationsborr kommer sannolikt inte att räcka. När du arbetar med äldre betong – eller om du planerar att borra flera hål som är djupare eller bredare är det bäst att uppgradera till en elektrisk hammarborr.

Dessa borrar och deras hårdmetallspets är speciellt utformade för borrning i murverk eller sten med hjälp av en snabb hammaråtgärd. En hammarborr av hög kvalitet (även känd som en roterande hammare) kan borra djupa och stora hål snabbt.

Markera önskad position för hålen med en penna på betongytan och dubbelkontrollera deras placering innan du fortsätter. Tänk också på det borrdjup som är nödvändigt för varje hål under detta planerings- och förberedningsarbete. Om borrens funktioner inkluderar en stoppstång, ställ in den till exakt djup genom att följa borrtillverkarens specifikationer. Ingen stoppfältfunktion? Vik istället en bit maskeringstejp runt borrkronan för att visa var du ska stanna.

Steg 1

Ta på dig skyddsglasögonen och sätt sedan in lämpligt borrkrona för hårdmetall murverk för önskad hålstorlek i hammarborrningen. Gå sedan in på plats för att borra. Håll din borr säkert med båda händerna: Ta tag i den ena handen som en pistol, och om det inte finns något extrahandtag för din reservhand, använd den handen för att hänga på borrens baksida.

Det är viktigt att kontrollera borrmaskinen så att den inte slinter när du börjar. När du lutar dig för att borra hålet ska borrkronan vara perfekt vinkelrät mot betongen. Var beredd på lite rekyl från borren.

Steg 2

Gör först ett styrhål. Många hammarborrar erbjuder bara två hastigheter, så slå på borren med lägre hastighet för bästa kontroll när du gör styrhålet. Om din borr bara har en hastighet, arbeta sedan i korta, kontrollerade skurar på några sekunder vardera tills du har skapat ett hål.

Steg 3

När du börjar med ett styrhål som blir lite djupare börjar din borr bli lättare att styra, men ändå fortsätter du att använda borren med en stadig, lätt men fast beröring så att du aldrig tvingar in den Om du känner dig säker, vrid hastigheten till fullt, håll fast verktyget med båda händerna och borra i betongen tills hålet är klart.

Observera: Betong kan ha luftfickor och småsten eller stenar som kan göra motståndet oförutsägbart, vilket gör att det kan vara oroande lätt att tappa kontrollen över verktyget, så ha fullt fokus hela tiden.

Steg 4

Om du stöter på hinder, tvinga aldrig borren längre in i betongen. Detta kan skada bitarna eller borren eller orsaka att du tappar kontrollen över borren och förstör ditt hål, eller skadar betongytan.

Varje gång du når några för svåra att knäcka fläckar som hindrar framsteg, sätt ner borren och ta en spik och hammare. Placera spetsen på problemplatsen och hamra med några lättare slag för att bryta upp hindret. När du är klar fortsätter du att borra betongen med långsam hastighet tills du är säker på att du har passerat.

Steg 5

Dra ut borren med jämna mellanrum för att borsta bort betongdamm.

Steg 6

När du har borrat ditt hål till det nödvändiga djupet, blås allt betongdamm ur hålet med en burk tryckluft och dammsug upp allt som har fallit till marken. Du bör fortfarande ha på dig dina skyddsglasögon under hela denna process för att skydda dig mot betongdamm och skärvor som kan flyga i ditt ansikte och träffa ögonen.

Steg 7

Upprepa denna procedur för andra hål du behöver.

Att fästa trä i betong är ett av de projekt som ibland kommer upp under ombyggnadsprojekt. Till exempel, om du bygger skiljeväggar i källaren eller i ett hem med en grundplatta, måste du fästa träsulplattor för att tjäna som bas för väggskruvarna. Professionella snickare använder ofta en pulvermanövrerad spikare för detta – ett verktyg som skjuter speciella spikar genom träet och in i betongen med hjälp av patroner med kaliberpulver. Om du förväntar dig att göra mycket betongspikning kan du överväga att investera i en pulvermanövrerad spikare.

Men om du bara har några spikar är det mycket mer kostnadseffektivt att köra dem med en hammare. Det finns speciella härdade spikar att använda för detta, som är helt annorlunda än spikarna som används med en pulvermanövrerad nagelspikare. Betongspikar är gjorda av härdat stål och har räfflade axlar som hjälper dem att sjunka ner i betongen. Du kan också använda murade spiakr som har ett fyrkantigt tvärsnitt och är avsmalnande från huvudet till spetsen. Murade spikar är billigare än betongspikar och är mindre benägna att gå sönder eller böjas.

När du hammrar betongspikar eller murade spikar är det bäst att använda en inramningshammare, som är tyngre och mer omfattande än en vanlig hammare. Med sin extra vikt och frästa ansikte (schackbräda med huvud) gör en inramningshammare jobbet enklare. Även med denna tyngre hammare måste du förborra i betongen för spikarna. Detta görs bäst med en hammarborr och en murbit som har samma diameter eller något mindre än naglarna du använder.

Obs: När du spikar virke i betong, se till att använda tryckbehandlat trä. Standard virke kan ruttna på grund av fukt som slingrar sig genom betongen över tid.

Förborra i betongen

Börja med att borra ett hål genom brädet på varje plats du spikar. När brädan tränger igenom, fortsätt att borra i några sektioner för att markera betongen. Markera brädans placering på golvet med en penna.

Ta bort brädet och dammsug bort damm från varje hål. Börja nu ett hål i betongen på varje plats med en murbit som har samma diameter eller något mindre än spikarna du använder. Borrningen kommer att gå snabbare med en hammarborr, men en standardborr fungerar också. Borrning av betong genererar mycket värme, så använd en låg borrhastighet och ta ofta pauser för att låta borren svalna.

Obs! Använd alltid en partikelmask vid borrning av betong, eftersom dammet kan irritera lungorna. Och att bära hörselskydd är också en bra idé eftersom en hammarborr kan vara ganska högljudd.

Dammsug borrhålet

Betongdamm som skapas av borrkronan täpper till hålet, vilket gör det omöjligt för betongspiken att tränga igenom hela vägen. Betongdamm är tungt och tenderar att samlas i botten av hålet. Tryck sedan sugmunstycket direkt på hålet i några sekunder för att se till att allt damm är borta. Gör detta ofta under borrprocessen.

Spika in spiken

Flytta brädet över det borrade hålet och rikta in brädet med markeringarna på golvet. Sätt in betong- eller murade spikar i hålen och kör dem jämnt mot träytan med en inramningshammare. Var försiktig så att du inte böjer spikarna när du hamrar in dem. Om spiken stannar innan huvudet når ytan, kommer inget hamrande att hjälpa. Ta istället bort spiken och borra djupare eller bredda hålet. Dammsug ut hålet och försök sedan spika igen.

Finns det Betongspik?

Ja, det finns betongspik som är speciellt utformade för att användas i betong. Betongspik är gjorda av hårda metaller, som stål eller tungsten, och har en speciell form och konstruktion för att kunna tränga igenom betongen.

Betongspik har vanligtvis en kraftfullare huvud och en rund eller konisk form för att klara betongens hårdhet. De kan användas med en häftpistol eller en mekanisk spikare.

Det är viktigt att använda rätt typ av betongspik för det specifika projektet och att följa instruktionerna för att säkerställa att spik eller nagel är ordentligt in i betongen för att undvika att det går av eller lossnar efter installationen.

Hur fungerar Betongskruv?

Betongskruvar är specialdesignade skruvar som är avsedda att användas i betong. De är gjorda av hårda metaller, som stål eller tungsten, och har en speciell form och konstruktion för att kunna tränga igenom betongen och hålla föremålet på plats.

Betongskruvar fungerar genom att skruvas in i betongen med en skruvdragare. Den unika formen på skruven gör att den kan skruva in i betongen med minimala skador på materialet.

När betongskruven är in i betongen, det skapar en mekanisk förbindelse mellan skruven och betongen. Denna förbindelse ger betongskruven en stark och hållbar förmåga att hålla föremålet på plats.

Måste man ha slagborr för att borra i betong?

Nej, det behövs inte en slagborr för att borra i betong. Det finns flera olika typer av borr som är lämpliga för att borra i betong, inklusive:

  1. Rotationsborr: Detta är den vanligaste typen av borr och är lämplig för att borra i betong och andra hårda material. Rotationsborren använder rotation för att borra genom materialet.
  2. Hammarslagsborr: Denna typ av borr använder både rotation och hammarslag för att borra i betong och andra hårda material. Hammarslagsborren är kraftfulla och effektiva men kan vara mer känsliga för att skada materialet.
  3. Självborrande skruv: Dessa skruvar är speciellt utformade för att borra in i betong och andra hårda material utan behov av en vanlig borr.
  4. Kärnborr: Denna typ av borr används för att göra stora hål i betong eller andra hårda material, det är vanligtvis en professionell metod och kräver speciell utrustning och kunskap.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!