Ta Bort Färg från Metall – Så Gör Du!

Att måla metall kan vara ett bra sätt att fräscha upp och ge metallen ett nytt liv. Dessutom fungerar färgen som en skyddande hinna mot rost. Men precis som med all färg kommer färg på metall att tappa sin glans, färg, och kanske till och med börja flagna som ett resultat av att metallen rostar. Vare sig du vill ändra färg på ditt metallföremål eller måla ny färg som blivit gammal och dålig behöver du först ta bort den gamla färgen från metallen.

Men hur gör du?

Att ta bort färg från metall kan vara en knepig uppgift utan de rätta verktygen och tillvägagångssätten. Men den goda nyheten är att det finns flera effektiva sätt att ta bort färg från metall på, och det är exakt vad vi ska gå igenom i denna artikel.

Ta bort färg från metall med kemikalier

Det finns många typer av kemiska färgborttagare. Läs etiketterna innan du köper en så att du väljer den metod du gillar bäst. Du kan välja mellan flytande, aerosol- och limborttagningsmedel. Föremålet som du strippar bör också vara en faktor i ditt beslut om vilken kemisk lösning du ska köpa. Flytande färgborttagare torkar snabbt så att de är bäst för små ytor, medan sprayer kan täcka ett stort föremål på kort tid. Följ anvisningarna på färgborttagaren. De flesta kommer att kräva att du täcker din metall med lösningen, väntar tills den aktiveras och skölj sedan metallen i vatten eller skrapa bort den nu lätt avtagbara färgen.

De flesta av oss tycker inte om kemikalier och deras dofter. Men som en lösning för att ta bort färger från metallytan anses kemikalier vara ett av de bästa alternativen på senare tid. Över hela världen är ammoniak och aceton de två ofta använda kemikalierna för att ta bort färg från metallytan. När ammoniak reagerar med metallen stabiliserar den akrylemulsioner genom att höja PH-nivån. Som ett resultat av detta lossar metall sitt band med färgen och låter färgen dra av sig från metall. Vi rekommenderar att du använder handskar och masker innan du kontaktar de kemiska lösningarna, eftersom de kan skapa allergiska reaktioner för vissa hudtyper.

 

Ta bort färg med bakpulver

Ett effektivt och snabbt sätt att ta bort färg från små metallobjekt är att koka dem i vatten och bakpulver. Ta en balja/hink och fyll den halvvägs med vatten. Häll tillräckligt med bakpulver i potten för att helt täcka botten på potten. Denna blandning reagerar med metall och låter färgen lossa bindningen med metaller. Oavsett vilken typ av färg du har, som emalj, akryl eller oljebaserad, förbrukar natriumblandningen samma tid i processen för borttagning av färg. Vanligtvis, efter en timmes nedsänkning, kan du se färgen rinna av från metallen.

Placera ditt metallobjekt i baljan och låt den simma i vattnet i en halvtimme. När du tar ut metallobjektet ser du att det är enkelt att ta bort färgen. Om du inte vill utsätta dig för eventuellt farliga kemikalier är att ta bort färg med bakpulver en utmärkt metod. Notera dock att denna metod enbart fungerar med mindre metallföremål.

Ta bort färg med värme

En annan metod för att effektivt ta bort färg från metall är att använda värme. Blöt bara små metallbitar i en kastrull full med tvålvatten. Sätt på spisen/värmaren och låt värmen och tvålen arbeta med färgen. Skrubba försiktigt bort den lossnande färgen med en nylonborste.

Ångare

Enn annan metod att använda värme är att använda en varmluftspistol eller ångare tillgänglig. Ta den målade metallytan och börja ånga försiktigt på metallen. När metallen börjar reagera på ånga (värme), öka temperaturen i en långsammare takt. Som ett resultat av temperaturhöjning börjar metallen att lossa sin bindning med färgen. När du fortsätter ånga metallen i 30 till 40 minuter börjar färgen på metallen att lossna. Sedan kan du använda en färgskrapa och torka bort färgen från metallen.

Skrapa

När människor inte hade några andra alternativ för att ta bort färg från metall hjälpte mekaniska skrapor dem. Denna metod går att använda, men haken är att den kan ta lång tid.

Denna metod för att ta bort färg använder ett verktyg (skrapa) som är fyllt med kemiska avlagringar. Spetsen på detta verktyg har många porer för att låta kemikalierna flyta på metallytan. Därför ger detta verktyg dig de dubbla fördelarna med mekanisk skrapning och kemiska lösningar.

 

Hur man tar bort färg från metall

Innnan du börjar att ta bort färgen från metallen finns det några steg som kan vara bra att tänka på. Stegen för att ta bort färg från metall är dock enkla i ett fåtal steg.

Förbered området och skydda dig själv

Förbered arbetsområdet genom att täcka marken med droppdukar. Om du vill spara pengar på förnödenheter, kan återvunna tidningar eller kartonger fungera som skydd.

Det är lika viktigt att skydda dig själv, så ta på dig dina gummihandskar, skyddsglasögon, långärmad skjorta och byxor för att täcka din hud helt. Undvik sedan inandning av ångor från kemikalierna genom att öppna alla fönster och bära andningsskydd.

Ta bort metallfärg med färgborttagare

Häll en liten mängd av färgborttagare i ett glas eller en metallburk. Använd en målarborste för engångsbruk och applicera den kemiska färgborttagaren på metallen och låt den härda enligt instruktionerna. När det sätter sig bör du börja se färgen bubblar upp från metallens yta.

Skrapa färgen

Ta en färgskrapa och skrapa bort den bubblade färgen från alla ytor på metallen. För sprickor och svåråtkomliga områden, byt till en borst. Applicera färgborttagaren igen och skrapa bort eller borsta igen vid behov tills hela biten är färgfri.

Applicera sprit.

Därefter fuktar du en trasa med mineralsk sprit och torkar ytan. Detta tar bort eventuella kvarvarande flingor av upphöjd färg och huvuddelen av den återstående kemiska återstoden.

Rengör metallen

Skölj av metallen noggrant med vatten för att helt ta bort alla spår av färgborttagaren och torka sedan av den med en ny, torr trasa. Nu är din rengjorda metall redo att användas!

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!