Ta bort Laminatgolv – Så Gör Du!

Medan rivning av golv normalt verkar som en jobbig uppgift är det inte så stor utmaning att ta bort laminatgolv som man kan förvänta sig. Med de rätta verktygen och den här praktiska guiden kan du lära dig hur du tar bort laminatgolv på nolltid.

Laminatgolv har varit ett populärt golvval sedan det först uppfanns i slutet av 70-talet. Med en typisk livslängd på 15 till 25 år är materialet tåligt, men det kommer oundvikligen att blekna, repas, eller gå ur tiden utseendemässigt. Oavsett om du vill ta bort laminatgolvet på grund av dess skick eller för att det inte längre är modernt är processen för att ta bort laminatgolv enkel att göra själv.

Typer av laminatgolv

Innan du kan börja riva upp dina laminatgolv måste du veta vilken typ av laminat du arbetar med, så att du tar bort det på rätt sätt.

Limmat laminat var den första generationen laminatgolv. Som du kanske har gissat hålls plankorna ihop med lim. Den här typen är inte lika populär längre, men om ditt golv är gammalt kan det vara detta du har. Limmade golv kan inte återanvändas, så du kan ta bort plankorna utan att behöva tänka på att inte ta sönder eller skada dem.

Flytande laminat eller knäpplaminat är när laminatgolvet inte är fäst på undergolvet, utan golvet “svävar” ovanpå en skumdyna. Detta är nästa generation laminat. Plankorna har utformats för att passa ihop utan lim. Tung- och spårkanterna är belagda med en tätningsprodukt och plankorna knäpper ihop. Denna typ av laminat kan återanvändas. Gå långsamt och hantera försiktigt för att undvika flis om du vill använda det igen.

Hur man tar bort laminatgolv


Steg 1

Ta på dig robusta handskar och skor innan du tar bort och hanterar plankorna. Laminatgolvkanterna är skarpa och kan riva eller skära dig genom huden. Laminatplankor flisar också lätt och de flygande flisorna kan orsaka allvarliga ögonskador, så använd ögonskydd hela tiden du tar bort laminatplankor.

Steg 2

Flytta alla möbler ur rummet så att du kan komma åt alla laminatplankor.

Gör dig sedan redo att ta bort golvlisterna som täcker golvkanterna runt rummets omkrets. Använd din verktygskniv för att skära längs den övre kanten på alla laminatplankor. Ditt mål är att skära igenom all färg som fäster basen mot väggen så att du inte river upp gipset eller färgen när du tar bort laminatplankorna.

Steg 3

Skjut en bred gipsskivkniv mellan väggen och bottenplattan. Sätt sedan in din plana stång mellan kniven och brädet. Gipsskivans kniv skyddar väggen från skador. Du kan använda din hammare för att köra kvarvarande utskjutande nagelskaftar i väggen.

Steg 4

Dra upp eventuella övergångsremsor, eller de remsor som ofta finns i dörröppningen till ett rum som täcker sömmar i golvet mellan rummen eller smidig övergång mellan två golvtyper (t.ex. från laminat till mattor). Ta sedan bort skruvarna som håller fästkanalerna mot golvet (om du har sådana). Var försiktig under denna del om du vill spara övergångsremsorna, eftersom de lätt kan gå sönder.

Steg 5

För att ta bort själva laminatgolvet, skjut änden på den plana stången i springan mellan väggen och den första raden av plankor för att bända upp den första cirka 45 grader. Flytande laminatplankor skiljer sig från de intilliggande när du böjer upp dem. Om den är limmad, ta tag i plankan med händerna och knäck tillbaka den tills den limmade sömmen går sönder.

Upprepa denna procedur med varje planka i första raden.

Steg 6

Med den första raden borttagen, skjut helt enkelt mejseln under varje ytterligare planka för att lyfta upp den. Ta sedan bort planka efter planka och rad efter rad tills du är klar.

Steg 7

Ta bort skumdynan från undergolvet. Om ditt laminat var limmat, använd golvskrapan och värmepistolen för att ta bort eventuella rester som fastnat på golvet.

Steg 8

Dammsug hela golvet med en grovdammsugare för att ta bort eventuellt trä- eller laminatflis. Förvara basstyckena på ett säkert ställe så att de inte skadas under den tid det tar att fylla rummet med ett nytt golv.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!