Takinstallationsguide Enligt Typ

Täckläggning av ditt hus är inte precis det mest spännande hemprojektet du kan ta dig an, och väldigt få människor kan argumentera mot det.

Ändå, när ditt hus visar tecken på läckage eller taket börjar se ut som om det skulle behöva lite underhåll, har du inget annat val än att börja fundera på ett välbehövligt byte.

Ett nytt tak kan förbättra ditt hems utseende och öka dess värde. Så om du planerar att sälja ditt hus är detta en förbättring som är värd att göra.

Samtidigt kommer byte av ditt tak att återställa den känsla av säkerhet du borde uppleva när du är hemma.

När det kommer till att installera ett nytt tak finns det många typer av material att välja mellan, alla med sina fördelar, nackdelar och installationsmetoder. Gör din due diligence och undersök noggrant innan du väljer ett takmaterial, eftersom ett stort projekt som detta är ganska kostsamt. Det sista du vill göra är ett nytt byte strax efter.

För att hjälpa dig kommer vi att diskutera olika metoder för takinstallation baserat på vilken typ av material som används. Tänk på att materialen vi kommer att prata om inte är de enda tillgängliga alternativen, utan snarare de mest populära. Så, begränsa inte din forskning till endast dessa.

Takinstallationsguide

Takshingel

Detta är kanske det mest traditionella takmaterialet i Nordamerika. Det är hållbart, ganska prisvärt och finns i en mängd olika färger.

En stor fördel med takshingel är att om du vill göra en förändring senare kan du täcka lagret med shingel med nya utan att behöva byta ut dem.

För att fästa shingel behöver du använda takspik och köra dem genom flikarna omedelbart under tätningslinjen och placera dem enligt tillverkarens anvisningar.

Börja i kanten med en så kallad startlist, som kan skapas genom att skära av flikarna (ca 6 tum) på den första shingeln. Fortsätt sedan att applicera fullängds startshingel längs takfoten.

När startremsan är klar, flytta till den andra banan och arbeta dig upp på taket, spika fast varje singel på plats. Se till att spika den första shingeln på varje bana ungefär 6 tum smalare än shingeln under.

Metalltak

Anledningen till att plåttak är så populärt bland husägare är att det kan hålla en livstid om det är korrekt installerat. Det finns många alternativ för metalltak, inklusive kakel, shingel, paneler med stående sömmar och skakningar, alla kommer i en mängd olika färger för att passa varje hus. Och eftersom det är lätt, kan det installeras över ett befintligt tak, vilket minskar installationstiden ganska avsevärt.

Om vissa typer av tak kan göras själv, är det bättre att överlåta plåttak till proffsen eftersom det behöver massor av verktyg, speciella tillbehör och speciella tekniker för att säkerställa en korrekt installation av nytt tak.

Det finns vanligtvis två sätt att installera plåttak; antingen med ett genomgående fästsystem eller ett clip-fästsystem.

Det första alternativet innebär ett system där spiken eller skruven som fäster takbeläggningen på däcket penetrerar själva panelen. I det andra alternativet fästs panelerna eller bältrosen med speciella klämmor, sedan drivs fästelementen genom klämmorna istället för själva metalltaket.

Ceder shingel

Ceder shingel ger ett klassiskt utseende för alla hus, och materialet ger ett starkt och motståndskraftigt tak med högt isoleringsvärde. Dessutom är den gjord av förnybart material, vilket innebär att du också ger något tillbaka till miljön också.

Ceder shingle installeras en i taget, vanligtvis i raka enstaka banor.

Två spikar används vanligtvis för att fästa shingels vardera med ett avstånd på ungefär en tum från kanterna. För att säkerställa maximalt skydd och isolering måste bältros dubbleras eller tredubblas vid alla takfot, med shingle som sticker ut 1-1/2 tum förbi fascian.

Avståndet mellan lederna bör vara kl. minst ¼ tum och skarvar i varje skikt bör separeras med minst ½ tum från skarvar i intilliggande skikt.

För mer information, se till att konsultera tillverkarens riktlinjer före installation och kontrollera för specifika instruktioner.

Skiffer

Skiffersystemtak kostar vanligtvis mer i förväg än dina traditionella asfalts shingel, men de är en investering som kommer att löna sig med tiden eftersom syntetiska skiffer är mycket mer hållbara och ser ut mycket bättre.

Processen att installera ett tak i skiffersystem är mycket långsammare, och du måste vara mer försiktig när du hanterar materialet. Det är därför det rekommenderas att kontakta ett professionellt företag för en ny takinstallation.

För att säkerställa korrekt installation, installeras aluminium W-beslag på varje sida av takkupan. Aluminium böjs sedan i ett V och shingelkapslar spikas över det hela.

Vissa skiffertak kräver också snöskydd för att säkerställa att snö inte glider av taket och orsaka olyckor. Anledningen till att detta är nödvändigt är att till skillnad från andra material som asfalt är skifferbältros inte porösa och snö kommer inte att hållas kvar på taket.

Lera och betong

Takpannor av lera är mycket populära för sin medelhavsaspekt som de kan ge till alla unika hem. De är också mycket hållbara trots att de är lätta, vilket gör dem lämpliga för hem som inte har ett tungt tak. Takpannor är även väldigt populära i sverige.

Innan installationen måste du se till att ytan är jämn för att säkerställa en jämnt tak. Under takpappen placeras ett underlag, vanligtvis av asfaltmättade material, för att säkerställa att plattorna kommer att installeras korrekt. Efter underlaget installeras en metallbeslag runt skorstenarna; ventiler finns varhelst taket möter en vertikal vägg.

Sätt in ytterligare en platta i andra änden av raden och arbeta dig sedan till mitten från varje sida.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!