Tips för att Underhålla Rör i ditt Hem – Vad du bör Tänka på

En av de mest avgörande och väsentliga komponenterna i ditt hem är dess rör och VVS-system. Ett välplanerat och underhållet VVS-system håller ditt hem i gott skick och gör hemmet mer behagligt att bo i.

Alla system eller mekanismer fungerar smidigt och effektivt om du underhåller dem. Tyvärr tar många av oss detta för givet och ägnar inte mycket uppmärksamhet åt detta viktiga system. Så precis som du är uppmärksam på underhållet av olika andra system och apparater hemma, bör du ägna samma uppmärksamhet och omsorg till VVS-systemet.

Undrar du hur? Det är enkelt. Du behöver bara förstå problemen och utföra förebyggande underhåll av systemet. Försök först att förstå varje komponent/apparat i ditt hus som använder vatten i stora mängder, t.ex. kök och tvättstuga, diskbänkar, biltvätt, etc. För att förhindra att VVS-problem hamnar i händerna måste de underhållas ordentligt och det är exakt det vi ska gå igenom i denna artikel.

Nedan går vi igenom de bästa VVS-underhållstipsen för att hålla ditt VVS-system i gott skick och undvika problem.

Använd giftfria avloppsrengöringsmedel

Många husägare har för vana att använda kemiska avloppsrengörare för badrums- och köksrengöring vilket så småningom resulterar i mer skada än positiva resultat. De kemikalier som finns i dessa rengörare orsakar skador på rören. Det är alltid tillrådligt att använda avloppsrengörare som bakpulver och vinägerlösning som är giftfria. Detta kommer att hjälpa dig att rengöra de flesta av de stopp och problem som finns i ditt avlopp utan några negativa effekter.

Åtgärda omedelbart läckage

Bland de vanligaste VVS-problemen i hushållet är läckor. Dessa problem utvecklas långsamt och det kan vara svårt för dig att upptäcka dem. Läckor och tilltäppningar kan göra en enkel reparation dyr om den inte åtgärdas i tid. De kan också orsaka vattenskador samt förstärkning av ohälsosam mögel. Försök att fixa dessa problem innan de går för lång och skapar större problem. Nu är frågan, hur kommer du att upptäcka ett läckande eller igensatt rör? Det är enkelt! Följande tecken kommer att få dig att lägga märke till dem;

  • Minska vattentryck
  • Synliga läckor
  • Sprickor i grunden
  • Buller i rör

Håll avloppet fritt från föremål

VVS-systemet och avloppen som rinner genom ditt hem är utformade för att behandla vätskor. Undvik vanan att använda avlopp för att kassera andra fasta ämnen och halvfasta hushållsartiklar innan de skapar problem för dig. Det är lämpligt att vara vaksam på vad som bör och inte bör gå i avloppet. Föremål som hår, mat, matrester, tygbitar eller liknande ska aldrig hamna i avloppet eftersom de kan orsaka igentäppning. För att undvika det behöver du installera avloppsskärmar och diskbänksproppar som passar ordentligt.

Schemalägg regelbundna kontroller av ditt hems VVS-system

Det är viktigt att planera regelbundet underhåll av VVS-systemet. Hur ofta ska du utföra VVS-underhållsinspektionen? Det bästa svaret är årligen.

Varje betydande system i ditt hem som har en daglig användning måste genomgå en professionell kontroll varje år. Att ha en noggrann inspektion av ditt VVS-system av duktiga rörmokare i Skåne kommer att säkerställa att det är både effektivt och säkert. Det kommer också att hjälpa dig undvika framtida reparationer och säkerställa att de olika komponenterna i systemet fungerar effektivt utan problem och är i toppskick.

Kontrollera vattentrycket

Vattentrycket som är tillgängligt i ditt hem bör alltid vara mellan 15-40 psi, det vill säga 1,0 kg/cm2 till 2,8 kg/cm2. Allt utöver det sätter onödig stress på hela ditt VVS-system. Oavsett avläsningar av vattentrycket, överväg att installera duschluftare och kran för att minska vattenflödet utan att kompromissa med trycket. Det som är bra med dem är att de är lätta att installera, billiga och de bidrar också till att spara vatten i ditt hushåll.

Byt läckande eller lösa kranar och munstyck

Läckande eller lösa kranar kan orsaka mycket slöseri med vatten vilket i slutändan kommer att öka din vattenräkning. Problemet kommer att förvärras under en tid, om du inte reparerar det så tidigt som möjligt. Därför, för att undvika dessa problem, kontrollera dina aspekter regelbundet och reparera dem så fort du hittar något fel i dem.

Kontrollera handtagen på kranarna för att säkerställa att det inte finns något vattenläckage när handtagen är avstängda. Kontrollera under diskbänken för dropp eller vattenfläckar när vattnet rinner. Om problemet är för allvarligt måste du byta ut kranarna med en ny.

Kontrollera alla exponerade rör och apparater för vattenläckor

Källan till vattenläckage kan vara från ditt avfall, kylskåp, tvättmaskin, diskmaskin, varmvattenberedare, etc. Kontrollera om det finns några märkbara tecken på läckage som fläckar av vatten på tak och väggar, eller vattenpölar, eventuella sprickor, vatten läckage eller slitna slangar för tecken på slitage.

Du bör också vara uppmärksam på mögel och, om möjligt, installera en droppbricka under tvättmaskinen och varmvattenberedaren. Det kommer att hjälpa dig att begränsa skadorna om någon läcka skulle uppstå. Förstå och följ även underhållstipsen som nämns i manualerna för olika apparater för underhåll av dina apparater.

Kontrollera regelbundet efter läckor

Med tiden kan dina VVS-rör korrodera och anslutningarna kan lossna, vilket leder till VVS-läckor. De kan sträcka sig från mindre droppar till stora forsande läckor som svämmar över ditt utrymme. Det är lätt att upptäcka läckor i det synliga röret under dina handfat. Det kan vara svårare att upptäcka läckor som är gömda i väggar.

För att kontrollera läckor, leta efter dropp, pölar eller fukt på väggar och golv. Ett annat snabbt tips är att övervaka din vattenmätare. Skriv ner läsningen, vänta en timme utan att använda vatten och kontrollera den igen för att se om den ändras. En ökning av mätarställningen utan att använda något vatten kan visa att dina rör läcker.

Om du tror att din toalett kan läcka, häll ett par droppar flytande matfärg i tanken och vänta några minuter för att se om den har filtrerats ner i skålen. Om så är fallet kan du behöva byta ut klaffen eller andra delar.

Rengör duschmunstycken

Regelbunden rengöring av ditt duschmunstycke säkerställer att du får bra vattenflöde för att göra dina duschar roligare. Ett enkelt sätt att rengöra ditt duschhuvud är att ta bort det och blötlägga det i vinäger över natten. Om du inte kan ta av den lätt, lägg vinägern i en plastpåse och fäst den tätt runt duschhuvudet, så att hålen är helt nedsänkta. Efter blötläggning, använd en mjuk rengöringsborste eller tandborste för att rengöra hålen. Skölj den väl innan du sätter tillbaka den på plats.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!