Hur man installerar takplattor framgångsrikt

En bra hemmakeover är aldrig komplett utan taket. Det är något unikt med taket som hjälper till att ge ditt hem den elegans och estetik som du alltid har velat ha.

Det är därför vikten av att ta hand om ditt tak och renovera det från tid till annan kan inte överbetonas. Den kan designas med de olika vackra takplattor som finns på marknaden.

Så, om du försöker spara kostnader genom att vilja veta hur du kakelplattor ditt gamla tak istället för att ändra det helt, då är du på rätt plats. Med denna installationsguide för takplattor kommer vi att ge dig mycket detaljerad information om takplattor.

Du lär dig hur du förbereder dig för installationsprocessen och hur du framgångsrikt installerar dina takplattor. utan krångel.

Att installera en takplatta är ganska mycket gör-det-själv-vänligt. När du väl kan följa den här enkla guiden på ett tillfredsställande sätt, kommer du att kunna göra din hemmakeover framgångsrikt. Du kommer att lägga till elegans till varje del av ditt hem med installationen.

Låt oss sätta igång!

Vad är takplattor?

Takplattor är lätta byggmaterial som används för att täcka eller dekorera tak. De kallas även takpaneler och är speciellt utformade för att förbättra akustiken och estetiken i ett rum och ge värmeisolering (när de placeras i ett aluminiumgaller).

Takplattor är vanligast. tillverkad av mineralfibrer. De kan också tillverkas av glasfiber, plast, trä, gips, PVC, våtformade fibrer och metallmaterial. De används mestadels inom bostads-, industri-, hälsovårds-, utbildnings- och kommersiella sektorer.

Detta innebär att platser som skolor, butiker, sjukhus, hotell, hemmabiosystem, kontor och företag ofta använd takplattor för att förbättra nivån på estetik och funktionalitet i ett rum.

När det kommer till takplattor är de flesta mycket prisvärda och lätta att installera och byta ut när de är skadade. Detta är till skillnad från de traditionella taken som kan vara mycket dyra, stökiga och kan behöva en hel del professionalism under installation eller reparationer.

Takplattor finns också i olika färger, material och mönster som du kan välja mellan för att passa dina behov. Dessutom bidrar akustiken och de ljudbeständiga egenskaperna hos de flesta takplattor till att ge ditt rum en tystare och ljudlös atmosfär.

Takplattor har specialdesignats på ett sätt som kan passa din stil och smak. . Det finns fukt- och mikroorganismbeständiga plattor som är idealiska för vårdsektorn. Vinylplattor är perfekta för restauranger och matlagningsområden medan platta plattor är idealiska för kontorsutrymmen.

Så du har en uppsjö av alternativ att välja mellan när du försöker välja de bästa plattorna för din Hem. Nedan finns de olika typerna som du bekvämt kan välja mellan.

Typer av takplattor


Generellt finns det fyra huvudtyper av takplattor; de inkluderar följande.

Takplattor i kork

Dessa är mycket enkla att installera och anses vara miljövänliga eftersom de är vatten- och brandsäkra. De har ljudabsorberande egenskaper som gör dem till det perfekta valet för alla hem och sjukhus.

Takplattor av kork finns i vaxade och ovaxade former för att ge ditt hus den elegans det förtjänar . De vaxade varianterna visar upp färgen och strukturen i korken och ger den en vacker glans medan de ovaxade typerna bidrar till att ge ditt tak ett vackert naturligt utseende.

Korkplattor kan antingen vara drop-in eller installeras med lim. Du kan välja att överlappa dem och få dem installerade i dekorativa mönster och mönster.

Plåttakplattor

Detta är ganska dyrt och gammaldags jämfört med de andra typerna. Det är utan tvekan den vackraste eftersom det hjälper till att ge ditt tak ett strålande och glänsande utseende.

Plåtplattor är vanligtvis gjorda av material som koppar, stål, aluminium eller mässing. Detta gör dem mycket svåra att skära under installationen. Men med rätt verktyg och expertis kommer installationsprocessen inte att ge dig mycket problem.

Installationsprocessen eller -metoden kan antingen vara drop-in eller snap-off. Det sistnämnda gör att du kan snäppa och skruva fast plattorna i taket utan stag eller konsoler.

Plåtplattor används vanligtvis för bostäder och kommersiella interiörer. De är välkända för sina repetitiva mönster, som inkluderar blommor, geometriska mönster, vinrankor och rullar.

Akustiska takplattor

Om du bryr dig om att ha en väldigttyst och fridfullt hem, detta är kakelplattan du bör överväga. Akustikplattor av hög kvalitet är gjorda av glasfiber blandat med stärkelse eller spunna mineralfibrer. Och de är huvudsakligen utformade för att ljudisolera alla rum.

De har även isolerande egenskaper som hjälper till att värmeisolera ditt rum. Därför kan du spara mycket pengar på att värma och kyla ditt rum, beroende på utformningen av den akustiska plattan du väljer.

Till skillnad från andra plattor kräver de akustiska plattorna service av en professionell som hjälper till att garantera deras akustiska och isolerande egenskaper efter installationen. Men om du är utmärkt med gör-det-själv, kan du framgångsrikt installera vissa märken utan krångel.

Traditionellt är färgen på akustiska plattor vita men de finns även i beige, grå och blå. Det är bra att veta att du kan måla dem med din mest föredragna färg innan installation.

Du bör också notera att tjockleken på en akustisk platta varierar från ett märke till ett annat. Så du måste se upp med detta när du väljer din kakel för att du ska kunna ha en bra ljudisolerande kakel.

Plasttakplattor

Dessa brickor har många likheter med plåtplattor, men de är väldigt olika. Plasttakplattor är fantastiska takisoleringsplattor med metallisk finish som ger dem en plåtkakellook. De är mer gör-det-självvänliga, billigare och lätta jämfört med takplattor av plåt.

Deras installationsprocess kan fällas in eller spikas i taket. De är gjorda av formgjuten plast och finns i olika typer av upprepade mönster och mönster inklusive kransar, blommor och krongjutningsliknande bårder.

Säkerhetsåtgärder

Nedan följer säkerhetsåtgärderna som du måste vidta innan du installerar dina takplattor .

  • Bär handskar och skyddsglasögon om du kommer att ha att göra med vassa metallgallerkomponenter under installationen
  • Se till att du har en stabil stege att arbeta med
  • Rensa ditt arbetsområde från hinder innan du startar

Verktyg

Beroende på vilken typ av takplattor du vill installera, kan du behöva ett måttband, skyddsglasögon, cement/lim, häftklammer pistol, spik, plåtsax, hammare, rak egg, brukskniv, snickare ers nivå, kantlist, handskar, penna, klämma, stick eller kritstreck, tång och magnetisk nivå.

Hur man framgångsrikt installerar dina takplattor

1. Rengör ditt tak

Detta är det första steget att ta under installationen. Ett smutsigt tak kommer att försvåra installationsprocessen och förhindra att plattor fastnar ordentligt. Du bör därför rengöra smutsen med en kvast eller använda ett allrengöringsmedel och en svamp för att skrubba en del av taket i taget om det är mycket smutsigt eller fet.

Om det taket blir blött av rengöringsprocessen, låt det torka innan du installerar plattorna.

2. Ta bort armaturer

Dina taklampor eller ljuskronor, luftventilkåpor eller takfläktar kan hindra din installation och göra det svårt. Så du bör sträva efter att få ner dem innan du installerar plattorna. Men innan du avinstallerar dem, se till att du stänger av din strömbrytare eller uttagsbrytare.

3. Börja installationen

Först bör du bestämma det antal takplattor du behöver för det rum du vill kakla. Gör detta genom att mäta ditt tak och taket för en enskild platta för att bestämma det totala antalet brickor du behöver.

Du bör köpa lite mer än de som behövs för att få extra brickor att fungera. med i händelse av ett missöde.

När dina plattor är klara, börja med att sätta upp plattorna från mitten av taket och fortsätt arbeta utåt. Detta kan uppnås efter att du har lokaliserat mitten av ditt tak.

Börja installationsprocessen genom att applicera lim på baksidan och runt omkretsen av varje takplatta (om du använder en PVC bricka). Fortsätt sedan med att installera den genom att sätta plattan på plats och trycka fast den ordentligt i taket med handflatan.

Du kan också lokalisera urtaget för ellådan genom att mäta från kanten på den närmaste plattan till mitten av öppningen. Fortsätt för att överföra måttet till baksidan av en bricka och markera en linje för varje.

Platsen där de två linjerna skär varandra är mitten av utskärningen. Använd sedan en kompass för att rita formen på din elbox eller utskärning. Använd en brukskniv för att skära ut formen och gör en testpassning för att säkerställa att utskärningen är på rätt plats. Fortsätt med att applicera lim som vanligt på baksidan av plattan och installera.

När du är klar med att installera de hela plattorna, mät längden och bredden på den återstående öppningen och skär sedan av måttet ur en hel platta och applicera brickan på de kanter som ännu inte ska beläggas.

4. Lägg till finputsning

Du kan installera kronlister mellan väggens och takets kanter . Även om denna process är valfri kan formgjutning hjälpa till att ge ditt rum ett mycket polerat och färdigt utseende.

Det hjälper också till att dölja kanterna på plattorna du skär. Vissa av dessa lister är lätta och kan installeras med lim eller en spikpistol (beroende på material) genom att använda händerna för att trycka dem mot takets kanter.

När dina plattor och gjutning har installerats framgångsrikt, kan du fortsätta med att rengöra och installera om de belysningsarmaturer, fläktar eller luftventiler som först avinstallerades.

Slutsats

Taket är en mycket viktig del av varje hem, därför bör det skötas på lämpligt sätt för att hjälpa till att förbättra ditt hems övergripande estetik. Att installera takplattor är ett av de bästa sätten att ta hand om ditt tak och försköna ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!