Vad är en Byggstädning? Komplett Guide

För dem som kämpar för att hantera röran efter att byggare har varit inne i huset kan en professionell byggstädning vara nödvändig.

En byggstädning är ett utmärkt sätt att få ditt hem att gnistra efter att du har genomgått renoveringar, ombyggnader eller reparationer. Byggstädningar görs också efter att ett hus har byggts färdigt och för att förbereda det för inflyttning.

Men hur fungerar de? Många företag har en checklista över städoperationer de kan utföra åt dig så det är bra att kolla upp dem innan du anlitar proffs som kommer och hjälper dig med byggstädningen. När du har bestämt dig för vad du vill ha hjälp med, hitta ett företag som erbjuder ett platsbesök och offerter innan du går med på projektet. Efter det kan du luta dig tillbaka och slappna av, i vetskap om att allt snart kommer att vara normalt igen.

Initial / Grov rengöring

Detta är det första steget av en byggstädning och innebär att skräp, damm och annat avfall avlägsnas från alla ytor i byggnaden. Det görs vanligtvis halvvägs genom byggprocessen (t.ex. sanering av allt gipsdamm så att golv eller kakel kan läggas). Många byggare använder också denna tjänst innan en kund går igenom så att eventuella handelsfel lätt kan upptäckas.

Slutlig detaljrengöring

Detta är det sista steget och det är det som skiljer en slutjustering från en vanlig husstädning och byggstädning Det handlar om korrigering av fel som putsstänk på fönster, uträtning av foglinjer och borttagning av smuts på kakel, detaljering av kakel, färgmärken från golvskivor och mycket mer.

Den sista detaljrengöringen är vad som kommer att ge ditt hem den kvalitetsfinishen och det utseendet som gör huset redo för inflyttning. Du kan enkelt se när ett nytt hem har fått en sista detalj städad eftersom skillnaden är som natt och dag.

Vad kostar en byggstädning?

Kostnaden och kraven kan variera beroende på ett antal faktorer, inklusive:

Hantverkarens skicklighet och omsorg – Din hantverkares utförande gör en enorm skillnad för det slutliga priset.

Till exempel tar det bara 10 minuter eller så att rengöra ett stort fönster med ramar om du har en erfaren städare som är försiktig och tejpar upp fönstren innan arbetet påbörjas. Det kan ta mer än tredubbla tiden om de inte bryr sig om att göra det.

Byggmaterial som används för att bygga hemmet – En annan bidragande faktor är materialen som används.

Till exempel kommer ett badrum som har glaserade keramiska plattor att ta två timmar att detaljera men kommer att ta dubbelt så lång tid om det har poröst kakel.

Om hantverkare och byggare städat efter sig

Tid är pengar för byggare/hantverkare och de brukar ha ett stramt schema. Vissa välrenommerade byggare kommer att få sina arbetare att göra en grovstädning på fastigheten innan de avslutar, men förvänta sig en högre städräkning om de inte gör det.

Så, vad innehåller en byggstädning?

Din vanliga kontorsstädare kommer inte att ha rätt utbildning för jobbet, så se till att anlita ett professionellt byggstädteam som vet hur man utför en byggstädning korrekt. De kommer att ha alla nödvändiga rengöringskemikalier, utrustning och naturligtvis säkerhetsutrustning och personlig skyddsutrustning för att utföra ett noggrant och säkert arbete.

Varje plats är annorlunda och kommer att behöva bedömas för ett detaljerat schema med arbeten och offert, men i stora drag kommer de flesta byggstädningar att inkludera:

 • Detaljerad dammning med fokus på golvlister, trösklar, fönster och dörrar
 • Djuprengöring av mattor och mjuka möbler
 • Toaletter, badrum
 • Moppning av alla hårda ytor
 • Buffning och polering av receptioner och lobbygolv
 • Krom och speglar lämnade skinande rena
 • Ljusarmaturer och strömbrytare rengjorda och dammade. område

Så vad ska du förvänta dig med din byggare?

Tomten ska vara ren och fri från byggnadsrester, detta innebär att inga byggmaterial finns kvar utom efter tidigare överenskommelse med ägaren och byggaren. Skräp ska tas bort och en övergripande hämtning av skräp ska ske.

Golv, inklusive plattor i våtutrymmen bör dammsugas och moppas där så är lämpligt. Ofta kommer golvbeläggningar vid ett senare tillfälle, om så är fallet är det byggherren som ansvarar för att dammsuga eller sopa betonggolvet.

Hyllor och ytor ska torkas av. Detta inkluderar att torka ut skåp, torka över badrum och tvättskåp. Det är viktigt att notera, med alla nya byggnadsarbeten kommer damm att lägga sig och fortsätta att lägga sig under en tid efter att konstruktionen är klar. Om din städning inte gjordes samma dag som överlämnandet, kan du förvänta dig att det finns en del damm som kommer att lägga sig.

Fläktar och armaturer bör torkas av. De borde egentligen inte kräva mer än så här, eftersom de är nya, men som ovan är det vanligt att damm lägger sig på dessa föremål under en tid efter att bygget är klart

Fönster och speglar bör rengöras, detta inkluderar en dammsugare ur fönsterspåren (inte en grundlig rengöring med en våt trasa dock)

I vissa fall endast i en nybyggnation kommer även fasader och takrännor att torkas ner

Första rengöring

Detta är den första delen av byggstädningen. Efter att allt skräp har avlägsnats från platsen, rengörs damm och skräp från alla byggnadsytor. Detta är verkligen en första byggstädning och är standard i byggprojekt. Vissa byggare gör detta själva, eller så kan de anlita entreprenörer för att genomgå denna rengöring.

Nybyggnation byggstädning

Rengöringen av den slutliga nybyggnaden är det som skapar ett stort intryck för byggherrens kunder. Byggstädare organiserar en grundlig rengöring i slutet av projektet, utformad för att ta bort varje partikel av damm och byggmaterial från byggarbetsplatsen som nu är redo för att bli ett hem.

Hur lång tid tar en byggstädning?

Hur lång tid en detaljerad slutstädning/byggstädning av huset tar beror på ett antal faktorer. Dessa inkluderar:

 • Storleken på bostaden
 • Byggmaterialen som används för att bygga hemmet
 • Golvet
 • Arbetarnas allmänna ordning och reda under byggandet
 • Om en första rengöring har slutförts.

Sammanfattning av vad en byggstädning inkluderar:

 • Borttagning av allt skräp och förpackningar
 • Rengöring av badrummen noggrant. Detta inkluderar alla badkar, duschar och omgivningar, och att ta bort allt spackel, murbruk, färg, etc från badrum, armaturer och inventarier.
 • Handfat och toaletter rengörs noggrant
 • Alla golv rengörs noggrant. Detta inkluderar dammsugning och moppning
 • Fönster, fönsterbrädor, spår och fönsterkarmar rengörs noggrant
 • Väggarna städas
 • Armaturer torkas av och rengörs noggrant, detta inkluderar armaturer, ljusskärmar, toalettrullhållare, böjningar, kranar, skåp invändigt och utvändigt, skafferi
 • Alla speglar poleras. Inga fingeravtryck lämnas synliga.
 • Dörrar rengörs.
 • Köksmaskiner rengörs noggrant invändigt och utvändigt. Detta inkluderar kylskåp, mikrovågsugn, spis och diskmaskin.
 • Köksbänkar torkas
 • Golvlister rengörs noggrant
 • Brandvarnare städas
 • Eventuella trappor och ledstänger rengörs noggrant
 • Möbler rengörs noggrant
 • Persienner och fönsterbeklädnader dammas av
 • Garderober och skåp städas
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!