Vad Kostar det att Bygga Hus? Allt du Bör Veta!

Hur mycket kostar det att bygga ett hus? Svaret på den frågan är som du vet att det beror på. Men detta svaret är inte mycket till hjälp, och därför ska vi titta närmare i detalj hur mycket det kostar att byggaett hus och faktorerna som påverkar priset. Medianpriset för att bygga ett hus är cirka 2.5 miljoner kronor, men kostnaden för att bygga ett nytt hus kan vara så lågt som omkring 100 tusen kronor för ett litet attefallshus, och tiotals miljoner för de allra största och lyxiga husbyggen. Faktum är att det inte finns någon egentlig gräns för hur mycket ett hus kan kosta att bygga, beroende på hur stort, komplext, och lyxigt hus du ska ha.

Låt oss bryta ner kostnaderna för att bygga ett hus.

Huvudkostnaderna för att bygga ett hus

Det finns några huvudkostnader för byggandet av ett hem. varje gång du bygger ett hem är kostnaderna lite annorlunda, men här är de största kostnaderna:

  • Husets skal, som inkluderar väggar, fönster, dörrar och tak, kan stå för en tredjedel av hemmets totala kostnad
  • Inredning som skåp, golv och bänkskivor kan äta upp ytterligare en tredjedel av budgeten.
  • Mekanik – VVS och uppvärmning -ofta omkring 10-15% av totalkostnaden
  • Kök och badrum är de dyraste rummen att bygga, särskilt när den genomsnittliga kostnaden för ytbehandlingar som skåp och bänkskivor är omkring 150 tusen kronor. Så om du vill spara pengar, fråga dig själv om du verkligen behöver det tredje badrummet.
  • Arkitekt- och ingenjörsritningar kostar cirka 50 tusen kronor, men också givetvis beroende på komplexiteten av ditt hus
  • Ytterligare kostnader för att bygga ett hus (pool etc.)

Nu vet du grundkostnaden för att bygga ett hem, men kostnaderna slutar inte där. Här är några extra kostnader som du måste tänka på som inte tas med i priset ovan:

Grävning och grundarbete är överlägset den mest varierande kostnaden för att bygga ett hus. Med andra ord vet du aldrig vad du kommer att hitta förrän du börjar gräva – vare sig det är dålig jord eller massiva stenblock. Om utgrävnings- och grundarbeten går relativt smidigt är genomsnittskostnaden för båda omkring 300 tusen kronor. Givetvis beroende på ovanstående faktorer men även storleken på tomten.

Andra kostnader som du får inkluderar markinspektioner och andra bygg-och tillståndsrelaterade kostnader såsom indragning av el och vatten.

Fördelar med att bygga ett hus

Det är en bra fråga – särskilt eftersom du kan köpa ett befintligt enfamiljshus till omkring 2-3 miljoner kronor i många städer i Sverige. Och desto längre ut på landsbygden, desto billigare blir det. Du kommer också att spara dig själv huvudvärken som oundvikligen kommer med att bygga ett nytt hus.

Att bygga ett hus har sina fördelar. Allt från rör till värme kommer att vara nytt. Det betyder inga dyra reparationer inom en snar framtid. Med det sagt kan ett nybyggt hem få en lägre kostnad på lång sikt. Dessutom får du naturligtvis designa ditt hem enligt dina exakta specifikationer. Om du har väldigt tydliga idéer om hur du vill att ditt hem ska se ut, kan husbygge vara värt otroligt mycket eftersom att du får bygga ditt hus exakt på det sätt som du vill ha det. Med detta sagt, att designa ditt drömhem från grunden har också sina utmaningar.

Är det billigare att köpa eller bygga ett hus?

Kostar det mindre att köpa eller bygga ditt eget hus? Det är smart att väga för- och nackdelar med ny kontra gammalt hus – och priset du betalar för byggkostnader kontra ett befintligt hem är bara början. Här lägger vi upp allt som en bostadsköpare behöver veta om att köpa ett befintligt hem jämfört med att bygga ett från grunden eller få det byggt av en totalentreprenör.

Kostnaderna i förväg

Om du köper ett befintligt hem: Enligt de senaste siffrorna är median kostnaden för att köpa ett befintligt enfamiljshus omkring 2 miljoner kronor. Generellt sett kostar det mer att bygga ett nytt hus än att köpa ett befintligt, men på en het bostadsmarknad är detta inte alltid fallet, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Ändå får du mycket mer för dina pengar när du bygger ett nytt hus. För det första är ett nybyggt hus vanligtvis mer rymligt, så kostnaden per kvadratmeter är ofta lägre än för befintliga bostäder.

En annan fördel är att du bara betalar för det du vill ha, medan ett befintligt hem kan ha inrednings- och exteriörfunktioner (t.ex. en färdig källare eller en basketplan) du betalar en premie för, även fat du vill inte ha dem. Men om ett äldre hus råkar vara ditt drömhus som det är, kan det vara det bättre alternativet.

Underhåll

Om du köper ett befintligt hem får du räkna med underhåll. Äldre hem har mer slitage, vilket innebär att vissa saker kan behöva mer underhåll – eller bytas ut.

Naturligtvis är kostnaden för denna underhåll inte billig, så se till att du känner till åldern på de viktigaste artiklarna i huset. Till exempel förväntas den genomsnittliga ugnen hålla i 20 år. En viktig del är taket: Det genomsnittliga taket håller i cirka 25 år. Om du behöver byta ut taket tittar du på en räkning på minst 50000kr men ofta betydligt mer än så.

Med ett befintligt hem kanske du vill börja ändra saker, även om de fortfarande är funktionella. Hemförbättring och renoveiring är vanligt att göra om man köper ett äldre hus. När du betalar för material- och arbetskostnader för en renovering kan du börja tänka att din totala kostnad kanske har varit mindre om du hade byggt ett nytt hus istället.

Det tar upp till ett år att bygga nya hem och det finns många steg i byggprocessen.

Kostnad för att bygga ett anpassat hem

Kostnaden för att bygga ett helt anpassat hem kommer att kosta mer än att bygga ett prefabricerat hus som sätts ihop i delar och där allting är mer eller mindre färdigplanerat, och lika så delarna som huset ska bestå av.

Att anställa en egen hemdesigner lägger på 10% till 17% på din totala husbudget.

För att få korrekta offerter från entreprenörer måste du ha en arkitekt som både förvandlar dina idéer till ritningar och arbetar med strukturtekniker och planeringsbyråer. Att anställa en arkitekt för anpassade hem kan också lägga till 10% till 17% mer i din budget.

Genom att välja alla dina designalternativ i förväg, eller genom att välja ett prefabricerat hus kan du spara upp till 30%.

Tillverkare av prefabricerade hus

Nybyggnationskostnader hos en utvecklare kan vara cirka 15% lägre än hos en anpassad hembyggare. Utvecklare planerar underavdelningar och erbjuder en rad planplaner att välja mellan. Utvecklare bygger många hus på en gång och prefabricerar delarna till huset. Detta gör att huset vanligtvis kostar mindre än ett anpassat hem, och de kommer sannolikt att kunna byggas snabbare också.

Ytterligare prisfaktorer

När vi tittar på priser för att bygga ditt eget hem är de genomsnittliga priserna bara medelvärden, och med det möjliga anpassningsområdet är det möjligt att det slutliga priset för ditt hem kan skilja sig avsevärt beroende på var du bor och alternativ du väljer. Några av de mer betydelsefulla prisfaktorerna inkluderar:

  • Mark – Förutom kostnaden för marken, när du köper din egen tomt, måste du ha marken rensad och förberedd för byggande.
    Storlek – Fler kvadratmeter motsvarar en högre kostnad.
  • Antal våningar – Kostnaden för att designa, bygga och utveckla hem med två eller flera våningar kommer att lägga till din totala kostnad.
  • Pooler, däck, staket och landskapsarkitektur – Kostnaden för att bygga ett däck, installera en pool och installera landskapsarkitektur kan lägga till hundratusentals kronor till ditt pris.
  • Finish & materialval – Kvaliteten på dina materialval kommer att påverka din totala budget. Att lägga till avancerade bänkskivor i granit eller trägolv kostar extra.
  • Typ av tak – Ett nytt tak kostar i genomsnitt omkring 100tkr att installera, men priserna kan variera rejält beroende på vilket typ av tak du väljer
  • Hushållsapparater – Exklusiva apparater som ett modernt kylskåp kostar ofta 2 eller 3 gånger kostnaden, plus lednings- och VVS-kostnader.

Materialkostnad för att bygga ett hus

Materialkostnaden för att bygga ett hus är cirka 41,5% och 51% av byggkostnaden. Detta inkludera allt från inramning, fundament, takläggning, ytterväggar, inre och yttre dörrar, fönster, isolering, gips, sidospår, färg, golv, elektriska, VVS-inventarier och ljusarmaturer, och allt annat.

Materialkostnaderna kommer att variera beroende på dina val av byggnadsmaterial på lång sikt, hållbarhet, miljövänlighet, energikostnader och sociala kostnader.

Kostnader för husplaner & ritningar

Kostnaden för husplaner varierar från 5000 upp till 25000, medan en arkitekt kostar i genomsnittlig timpris på 600 och 1500 per timme.

Plats & förberedelser

Platsarbeten och förberedelser lägger till på din totala husbyggnadskostnad. Detta inkluderar saker såsom avgifter för bygglov, anslutning till vatten, el, och avlopp

Grunden

Den genomsnittliga kostnaden för en betonggrund är 200-300tkr som inkluderar grävning, fundament, betong, stödmurar och återfyllning. Kostnaden kan bli ännu högre om det krävs ytterligare förarbete som gör grunden svårare att bygga såsom utgrävning på grund av stenar i jorden, tillägg av stödmurar, med mera. Desto mer arbete som din mark kräver, desto dyrare blir det.

Kostnad för att bygga husets struktur

Kostnaden för att bygga husets struktur, eller ram, är ett av de mest centrala delar av att bygga ett hus. Givetivs finns det många olika faktorer som spelar roll här när det kommer till kostnaden, men ett vanligt riktmärke är cirka 500tkr för husets ram. Detta inkluderar inramning av hemmet och taket, takstolar, och liknande.

Utvändiga ytor

När grunden har lagts och inramningen är konstruerad skapas utseendet på hemmets utsida genom installation av väggar, panel, ytterväggar, fönster, dörrar och tak. I de flesta fall kommer den slutliga kostnaden för exteriörfinish att uppgå till cirka 300-500tkr.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!