Vinylgolv Bra eller Dåligt? Allt du Bör Veta!

Idag finns det en mängd olika val av golv för ditt hem som alla har sina för-och nackdelar. Laminat, trägolv, betonggolv, och givetvis vinylgolv.

Idag ska vi titta närmare på vinylgolv. Precis som allt annat finns det både fördelar och nackdelar med vinylgolv. Vad är fördelarna och nackdelarna med vinylgolv och är det bra eller dåligt? Det är just vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

När vi säger ”vinylgolv” tänker många genast på plastmattor som har använts i många decennier i hus. Men mycket har hänt på vinylgolvsfronten och idag finns det en stor mängd val av vinylgolv som är gjorda för att se ut exakt som trägolv.

Likheterna mellan de fantastiska produkterna som erbjuds i vinylvärlden idag och de förflutna är ganska minimala: de är båda en syntetisk, konstgjord variant, gjord för att se ut som ett naturligt material till en typiskt lägre prispunkt.

Emellertid är vinylgolv idag en mycket välkonstruerad, robust produkt. Det finns också en rad olika vinylgolvstyper som du bör veta om, och vad som skiljer de åt så att du kan välja det vinylgolv som passar just dina behov.

LVP vinylgolv

LVP står för Luxury Vinyl Plank. LVP täcker all vinyl designad för att se ut plankor, vilket erbjuder trägolvets utseende med alla funktioner och fördelar med vinyl. Medan all LVP är vinylplank, är inte alla vinylplankor LVP.

LVP är en kompositprodukt som består av flera lager, var och en arbetar tillsammans för att skapa ett elastiskt golv med lågt underhållsbehov. Det undre skiktet är ett ”bas” – en flexibel bas av PVC för stabilitet. Den centrala kärnan är det som gör mest LVP “vattentålig” snarare än “vattentät”, eftersom det centrala kärnlagret ofta inte är helt vattentätt, men det ger styrkan för golvet. På toppen av kärnan finns ”vinylskiktet” som är tryckt med mönster och färg – som traditionellt efterliknar trä eller sten. Utöver allt, det mest kritiska lagret – slitlagret.

Slitlagret är en tunn, klar skyddande beläggning som gör golvet rent och fläckbeständigt. Slitlagrets tjocklek avgör vanligtvis av användningen. Tjockare slitlager används för kommersiella golv. Slitlagrets tjocklek varierar från 6 mm och 30mm i den höga änden. 12 mil upp till 20 mil tjocklek är vanliga kommersiella slitlager.

LVP är en mer flexibel produkt än några av de andra vinylprodukterna på marknaden, men dess styrka stöds av det faktum att det är ett limgolv – permanent fäst på undergolvet med lim. Dessa plankor går inte ihop eller flyter som deras motsvarigheter.

WPC / SPC

Kanske den mest populära vinylplankgolvprodukten på marknaden idag är Core Vinyl Plankor. Dessa har styv kärna som kan vara antingen WPC (trä-plastkomposit eller träpolymerkärna) eller SPC (sten-polymerkärna). Medan de oftast är utformade för att se ut som traditionella trägolv..

På samma sätt som LVP består Rigid Core WPC / SPC-golv av lager, vars kombination leder till ett golv som passar bostads-, kommersiella, våta och torra utrymmen. Baslagret är ett underlag av skum eller kork, vilket ger komfort under foten och en liten mängd ljudabsorption. Utöver det är kärnan, varifrån namnet Rigid Core kommer, gjord av en komposit av trä eller stenpulver och plast eller harts. Omedelbart ovanpå kärnan är vinylskiktet, med digital teknik för att lägga till färg och en snygg finish. Glasyren på denna golvtyp är slitlagret, vilket ger motståndet mot slitage och repor.

Till skillnad från allmän LVP är WPC- och SPC-golv vattentäta och kan installeras i våta områden i både bostads- och kommersiella utrymmen. Träet i kärnan kommer inte att bli skevt, spännas eller svälla om det kommer i kontakt med vatten vid normal daglig användning.

WPC och SPC-vinyl är flytmonterade, vilket innebär att de inte är “permanent” fästa på underlaget. Inget lim krävs! Dessa golvplankor använder sammankopplingssystem likt vanliga parkettgolv för att anslutas till varandra, vilket gör att golvet kan “flyta” ovanför undergolvet under det. Den finns i olika tjocklekar (5, 5,5, 6,5 och 8 mm traditionellt) för lättare till mer robusta applikationer, samt till olika priser. Som jämförelse är SPC-vinylgolv i allmänhet tunnare och densiteten hos den stenbaserade kärnan möjliggör en mycket starkare planka med en tunnare profil, 3,2 till 7 mm mot 5 till 8 mm.

Tjockare plankor känns bättre under fötterna och är starkare. Medan alla undergolv kräver en viss nivå av golvförberedelse före installation, gör den tjockare styvheten hos WPC- eller SPC-golv dem till ett utmärkt alternativ för ojämna undergolv!

Denna typ av vinylgolv finns i en mängd olika färger och ytor för att få det perfekta utseendet för just dina behov.

Fördelarna med vinylgolv

Den största fördelen med vinylgolv är att det är 100% vattentätt. Detta betyder att ytvatten och spill inte påverkar golvet. Detta gör den till den idealiska golvlösningen för utrymmen som källare, kök, badrum, restauranger och kaféer. Det är ett utmärkt alternativ för de med husdjur som oroar sig för olyckor.

Dessutom är vinylgolv mycket slitstarka med kommersiella slitlager som tål tung trafik. Större kommersiella utrymmen kan dra nytta av en liminstallation av vinyl.

Många företag och hushåll älskar fördelen med att vinyl är hållbart och lätt att underhålla. Regelbunden sopning och moppning varje vecka är allt du behöver för att dina golv ska se bra ut.

Med framsteg inom vinylplankgolv kan du hitta vinylgolv med styv kärnkonstruktion, vilket gör dem mer dimensionellt stabila och robusta. På dagens marknad har du många alternativ när det gäller vinylgolv. Du kan hitta vinylgolv med bifogat underlag, tjocklekar upp till 8 mm eller mer och handskrapade strukturer.

Vinylgolv kan installeras på nästan alla undergolv, där de tjockare golven är förlåtande för ofullkomliga undergolv. Lyxiga vinylplankgolv har en gör-det-själv-installation med antingen ett klicklås, lim eller lös läggningsmetod.

Prisvärdhet, hållbarhet och utseende gör vinylplankgolv till ett utmärkt alternativ utan den kostsamma prislappen för äkta trä eller kakel!

Fördelar och nackdelar med vinylgolv

Vinylgolv är mycket slitstarkt, men det är ett mjukare material än de flesta laminat, lövträ och plattor. Vinylgolv kan lätt punkteras med mycket vassa föremål, som att tappa en kökskniv eller skjuta en stol med metalben ovanpå vinylen. Tillsammans med punkteringar kan vinyler utan styv kärna visa tecken på bulning med tunga föremål ovanpå.

Ett vinylplankgolv har också en annan topplack än ett laminat. Denna topplack är inte UV-beständig och kan visa tecken på blekning eller missfärgning över tid. Om du planerar att placera vinyl i ett solrum eller starkt solbelyst rum rekommenderas att du begränsar solljuset under dagen.

För miljömedvetna konsumenter är vinylgolv inte biologiskt nedbrytbart och kan vara mycket svårt att återvinna.

Kostnad

En av de största övervägandena för alla projekt är kostnader. Detta är en fördel med vinyl.

Vinylgolv vanligtvis mellan 5kr och 50kr per kvadratmeter. Jämför det med kakel och trä, som kan kosta upp till cirka 150 kr per kvadratmeter och heltäckningsmatta, som kan kosta upp till 70 kr per kvadratmeter, och besparingarna kan verkligen bli stora med laminatgolv.

Enkel installation

Vinylgolv fanns tidigare bara i stora skivor som var svåra att arbeta med. Dagens vinylgolv finns oftast i kakel eller plankor, som är lättare att arbeta med och ofta kan installeras utan att använda en såg eller behöva hamra plankorna på plats. En del vinylplattor finns till och med som självhäftande, vilket innebär att du kan installera det genom att dra av underlaget och fästa det på golvet.

Hållbarhet

Vinylgolv håller tung användning och minskar också buller jämfört med vissa andra alternativ, vilket gör det till ett utmärkt val för husägare med husdjur och / eller barn. Vinylgolv är också fuktbeständigt, till skillnad från matta och trägolv, vilket gör vinyl till ett utmärkt val för badrum, kök, lera och tvättstugor.

Nackdelar med vinylgolv

Som med alla produkter finns det nackdelar med vinylgolv. Om du väljer att limma ner ditt vinylgolv är det känt att borttagningsprocessen är mycket svår och jobbig. Om du installerar vinyl som en tillfällig lösning rekommenderas att du undviker lim för att göra borttagningen så enkel som möjligt. Men om du har ett stort, öppet utrymme kommer en limning vinyl att vara det bästa för ditt projekt.

Även om vinylgolv kan vara enklare att installera än andra golvalternativ, kan det också vara svårare att ta bort. Anledningen till detta är att vinylgolv ofta är fastlimmat.  Och när limet har stelnat kan det ta mycket tid och energi att ta bort det.

Mer sannolikt att skadas av utomstående eleent

Medan vinylgolv håller bra på fukt, är det benäget att blekna med tiden i solen. Vinylgolv är också mer känsliga för extrema heta och kalla temperaturer. På grund av detta kanske vinylgolv inte är det rätta valet för rum som får mycket direkt solljus.

Mer sannolikt att skadas av möbler

Vinylgolv anses vara ett “mjukare” golvalternativ, vilket innebär att det är bekvämt under fötterna, men det är benäget att rivas och repas av vassa föremål, som knivar och skarpa möbler. På grund av detta måste husägare vara försiktiga när de flyttar och placerar möbler.

Vinylgolv har varit ett prisvärt och attraktivt golvalternativ för husägare i årtionden. Och med de senaste framstegen när det gäller alternativ, inklusive vinylplattor och träplankor, har husägare nu en mängd attraktiva, hållbara alternativ för många olika rum.

Men innan du börjar riva ut eller lägga in golv är det viktigt att överväga om vinyl är det rätta valet för ditt projekt och dina behov.

Vanliga frågor

Är vinylgolv bättre än laminat?

Det beror på vad du är ute efter i ett golv. Både vinylgolv och laminatgolv har sina egna fördelar och nackdelar.

Vinylgolv är ofta billigare än laminatgolv och är lätt att installera. Det är också motståndskraftigt mot fukt och är lätt att rengöra. Vinylgolv är också mjukare under fötterna och är vanligtvis tystare än laminatgolv.

Laminatgolv är ofta mer hållbart än vinylgolv och har en mer naturtro träimitation. Det är också lätt att installera och är motståndskraftigt mot fläckar och skador. Laminatgolv är också lätt att byta ut enskilda plankor om det blir skadat.

Båda golvtyperna har också sina nackdelar, vinylgolv är inte så tåligt och kan bli skadat av hårda föremål, samtidigt som laminatgolv kan bli kalla under fötterna och kan låta mer än vinylgolv.

Så det är viktigt att tänka igenom vad du söker för egenskaper och användning innan du väljer mellan vinyl och laminatgolv.

Är vinylgolv kallt?

Vinylgolv kan vara kallt vid beröring, speciellt under kalla vintermånader eller i rum med kalla golv. Detta eftersom vinyl inte är ett naturmaterial som trä eller sten, det är ett konstgjort material som inte håller värme lika bra.

Men det finns värmeisolerande underlag som kan läggas under vinylgolvet för att hålla det varmare under fötterna. Det finns också värmeelement som kan installeras under vinylgolvet för att hålla det varmt.

Det finns också nya vinylgolv som har värmeisolerande egenskaper och som är mer mjuka under fötterna. Dessa golv har vanligtvis en skumkärna som ger en mjukare känsla och som håller värmen bättre.

Så om du är orolig för att vinylgolv ska vara kallt, kan du välja en värmeisolerande underlagsduk eller värmeelement för att hålla det varmt, eller välja en vinylgolv med värmeisolerande egenskaper.

Är vinylgolv hala?

Vinylgolv kan vara hala, speciellt om det är blött eller smutsigt. Vinyl är en glatt yta som kan göra det svårt att få fäste med skorna, särskilt om ytan är blöt eller smutsig.

Men det finns många vinylgolv som är speciellt utformade för att vara mindre hala. Vinylgolv med mönster eller struktur kan ge bättre fäste än en glatt vinylgolv. Det finns också slip-resistenta vinylgolv som har en speciell yta för att förhindra halka.

Det är också viktigt att hålla golvytan rent och torr för att minska risken för halka. Regelbunden rengöring och torkning av golvytan kan hjälpa till att förhindra halka och göra ytan säkrare att gå på.

Så om du är orolig för att vinylgolv ska vara hala, kan du välja en vinylgolv med mönster eller struktur eller slip-resistent yta, eller se till att hålla golvytan rent och torr.

Är vinylgolv vattentåligt?

Vinylgolv är vanligtvis vattentåliga, vilket gör dem lämpliga för användning i våtutrymmen som badrum, kök och tvättstugor. Vinyl är ett konstgjort material som inte suger upp vatten, vilket gör det svårt för vatten att tränga in i materialet.

Men det finns olika kvaliteter av vinylgolv och vissa kan vara mer vattentåliga än andra. Det är viktigt att välja en högkvalitativ vinylgolv som är speciellt utformad för våtutrymmen.

Det är också viktigt att undvika att lämna vatten på ytan för länge, och att torka bort eventuellt spill eller läckage omedelbart. Det är också viktigt att se till att det finns en god ventilation i våtutrymmen för att förhindra fuktskador.

Så även om vinylgolv är vattentåliga så det är viktigt att hålla golvytan torr och rengjord för att undvika problem med fukt och mögel. Dessutom är det viktigt att välja en högkvalitativ vinylgolv som är speciellt utformad för våtutrymmen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!