5 Anledningar till att du Behöver Börja byta Luftfilter nu

När tillräckligt med tid har gått blir ditt hems luftfilter mörkgrått och trasigt av ansamling av smuts och skräp.

Om det visuella inte räcker, här är fem anledningar till att du behöver att börja byta ditt luftfilter nu om du inte redan är det.

1. Renare luft, renare hem

Renheten i din luft har ett överraskande samband med renheten i ditt hem. Varje gång vi går runt, flyttar filtar eller sopar huset, flyger dammkvalster, döda hudceller och smuts upp i luften.

Filter är särskilt bra på att fånga upp damm. Så för familjer som ofta avstår från att damma fångar ett ofta bytt luftfilter upp partiklar och lämnar ytorna renare ut.

2. Bättre luft, bättre sömn

Luften som passerar genom ett alltför smutsigt filter – eller blir helt ofiltrerat – bär med sig damm, allergener och till och med mögelsporer. När du slår på fläktarna på natten för att kyla ner dina sovrum innan du lägger dig, blåses den här smutsiga luften rakt mot dig.

Du andas in detta medan du sover. Hals- och lungirritation orsakad av dålig luftkvalitet ger sämre sömn; vissa familjemedlemmar kan till och med vakna mitt i natten av det.

3. Att överleva allergisäsongen

Allergisäsongen är den tid på året då lokala träd släpper ut pollen – och det pollen kan leta sig in i våra hem. Dessa sporer irriterar våra lungor, ögon och till och med vår hud, men att hålla dem utanför huset är praktiskt taget omöjligt.

Rena luftfilter gör ett bättre jobb med att samla pollen i ditt hems luft. De ger dig och dina nära och kära lite lättnad från konstant klåda och nysningar.

4. Förebygga underhållskostnader

Luftfiltret verkar vara en liten del av alla VVS-system, speciellt när du vet att luftkonditioneringen fortfarande körs med eller utan den. Luftfilter fångar upp damm och smuts som byggs upp i din ventilation och hindrar din AC:s förmåga att fungera korrekt.

Överanstränga din AC tillräckligt genom att låta systemet täppas till och underhållskostnaderna kommer snabbt att slå. ut kostnaden för att helt enkelt byta ut filtret varje månad.

5. Sänka elräkningar

När ditt VVS-system behöver arbeta hårdare på grund av igensatta kanaler eller dålig filtrering, ökar dina energiräkningar. Ju mindre funktionellt ditt luftfilter är, desto svårare blir det att flytta luft genom ditt hem.

Att byta luftfilter regelbundet är ett enkelt sätt att hålla ditt VVS-system igång effektivt och spara på din nästa el bill.

Den största anledningen till att du behöver börja byta ditt luftfilter nu är att luftkvaliteten påverkar hälsan för dig och dina nära och kära. Det finns många sätt att förbättra luftkvaliteten hemma, men luftfilter är verkligen byggda för jobbet. Att byta luftfilter var tredje månad kommer att räcka för att du och dina nära och kära ska andas bättre.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!