5 Idéer om hur din Inredning kan hjälpa dig att Slappna Av

Vi älskar alla ett Instagram-värdigt rum. Nyanser av pasteller, packar med böcker och pärmar, polaroidskivor som hänger vid ljusen och till och med kontorsbord med klotter på whiteboard eller färgglada post-it-lappar på en anslagstavla vid sidan.

Men om ditt utrymme bara är designat för att följa estetiken och inte funktionalitet, kan det orsaka förödelse för din sinnesfrid. Visst, en produktiv installation är nyckeln. Men för mycket betoning av designen på produktivitet kan vara överväldigande. Det är viktigt att se till att din inredning också underlättar avkoppling och avkoppling.

Korrekt användning av tillgängligt utrymme har en enorm inverkan på mänsklig psykologi. Låt oss titta på vissa aspekter av inredning som kan påverka hur du varva ner:

1. Färgkoden

Färgens psykologi är inte ett ovanligt begrepp. Vissa nyanser och färger är kända för att ha en lugnande effekt. Forskning visar att blått är en lugnande färg. Det uppmuntrar till reflektion och hjälper koncentrationen, särskilt när färgtonerna är mjukare.

Det kan också vara en utmaning när du tänker på inredning i ett mindre utrymme. Utmaningen i mindre utrymmen är att lägga till textur och färg till det begränsade området utan att göra det överväldigande. Använd varma färgpaletter som är subtila och inte alltför konfronterande.

Grönt är en annan färg som allmänt anses vara känslomässigt lugnande, uppfriskande, harmonisk. Vi sätter likhetstecken mellan grönt och jämvikt, och att föra in gröna nyanser till interiörerna med suckulenter och växter är en bra idé. Faktum är att både blått och grönt anses avkopplande på grund av deras koppling till naturen.

Gult kan ses som en stimulans för kreativitet. Även om det står för allt som är glad, är det bäst att undvika ljusa nyanser eftersom de kan vara för överväldigande. Undvik röda – det är känt att stå för aggression, “fight or flight”-svar och distraktion. Det kan verkligen vara skadligt för din strävan efter lugn.

2. Få möblerna rätt

Möbler utgör huvuddelen av alla inredningsplaner. Det finns 3 övervägande överväganden du måste göra här.

Först och främst, du måste välja rätt möbel, ergonomiskt sett. Rätt möbler kan göra hela skillnaden mellan ett rymligt och rörigt utrymme. Skaffa rymliga skåp snarare än de snygga: du kan alltid piska ihop något och få en intetsägande design att se bra ut, men du kan inte skapa utrymme där det inte finns något. För kontor kan valet av ergonomiska möbler översättas till produktivitet. Ett sådant urval kan vara knepigt, så du kan också få expertplaneringsinput från projektledare som kan hjälpa till att maximera utrymmet som används.

Möbler bör också vara ganska flexibla och mobila, särskilt i utrymmen som kontor, kök, badrum, där rörelse är viktigt. Tunga möbler kan lägga tyngd till rummet, som fungerar i en vardagsrumsmiljö för att hjälpa dig att spendera din avkopplande tid. I en kontorsmiljö kommer lätta, moderna, lekfulla möbler med ljusa paletter att vara ett bättre val för autonomins skull.

Möbler är också integrerad i fenomenet “Perception of Space”, som är ett flitigt använt koncept inom inredning. För att de visuella knepen ska fungera måste möbler arrangeras på ett speciellt sätt och de måste interagera på exakta sätt med ljuset, vilket för oss till nästa övervägande.

Vid det här laget har Konmari-metoden för städning och sanering tagit heminredningsvärlden med storm. Konmari-principen föreslår att du frågar dig själv om en viss sak “väcker glädje” för dig. Det är ett ganska tvetydigt filter, men möbler måste väljas mycket specifikt och den här metoden kan hjälpa dig att välja det bästa från det myllrande utbudet av val.

3. Vilken är utsikten?

Ljus har en mycket viktig roll att spela i stämningen i de inre utrymmena. Ett svagt ljus kan skicka en dyster atmosfär medan ett starkt ljus är symboliskt för hög energi. Ett väl upplyst rum innebär också ett utrymme för tyst reflektion och ett rymligt utseende. Inget slår naturligt ljus i detta sammanhang.

4. Hacks

  Liksom rymduppfattning skapas genom visuella knep, kan du använda enkla designhacks för att göra atmosfären lite mer avkopplande. Olästa böcker kan till exempel väcka oroliga tankar. Enkla knep som att vända dina böckers ryggrad inåt kan göra en enorm skillnad när det gäller stämningen den avger. Istället för alla olästa titlar är allt som möter dig istället det vita och gula på sidorna.

  Och slutligen, minimalism är det största hacket av alla. Om du kan hålla det minimalt är även vitt en stark utmanare för väggfärgerna. En rörig miljö kan visa sig vara energidränerande. Det kommer också att ta dig längre tid att hitta saker och du kommer att vara under konstant, outtalad stress av att inte veta var saker är. Det är ren logik att om du vill slappna av så kommer inte röran att hjälpa. Skräp skapar också känslor av skuld, förlägenhet och frustration. Undvik skräp, skaffa rymliga arkivskåp och hyllor så är du redan halvvägs!

  5. Feng Shui

  För de av oss som tror på kraften i helande och manifestation, kommer Feng Shui att vara ytterligare en princip att följa och utforska i deras inredningselement. Feng Shui-energi skulle innebära att du måste använda rätt feng shui-färger, feng shui-material och feng shui-bilder.

  Det vilar också på idén om att röran är roten till mycket stress. Även om du inte är bekväm med etiketten Feng Shui, finns det vissa åtgärder som kan hjälpa till att säkerställa en bra energi. Dessa inkluderar

  Behåller din entré och portar rena och välkomnande

  • Arrangera möbler för att skapa utrymme för rummets dörröppning
  • Inredning med naturliga element som växter och blommor och stenar Eliminerar röran helt.Inredning är en mycket diskret men kritisk komponent för din sinnesfrid. Se till att du vidtar alla åtgärder för att minimera distraktioner och röran eftersom det hjälper dig att skapa den ultimata avkopplande och produktiva arbetsplatsen!Källa: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2158244014525423#

   [2] Källa: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2158244014525423#

    

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!