Guide till Ljudisolering av ett rum – Ljudisolera ditt Rum

Oavsett om du bor i ett livligt förortskvarter eller ett studenthem kan det ibland vara svårt att hitta lugn och ro. Istället för att skapa ditt eget ljud för att blockera alla andra, försök att ljudisolera ett rum. Här är några sätt att göra just det.

1. Lägg till väderskydd

Glipor runt din ytterdörr kan släppa in mer ljud än du kanske inser. Täta sprickor och glipor med lister och stick skumgummi och använd en dörrsvep för att minimera drag under dörren. Innerdörrar behöver vanligtvis inte väderskydd men du kan alltid lägga till dem i din sovrumsdörr för att blockera ljud och få en bättre nattsömn.

2. Häng väggbonader

Hårda ytor — som dina väggar och tak — reflekterar och förstärker ljud. Även om detta kan ge fantastisk akustik, kanske resten av din familj inte vill höra det. Bespara dem en högljudd jamsession genom att hänga upp ljudabsorberande väggbonader. Du kan köpa skumplattor eller paneler eller använda gobelänger eller täcken för att täcka dina väggar och hålla saker tysta.

3. Lägg ner mattor och kuddar

Om ditt rum har trä, kakel eller laminatgolv i stället för mattor, överväg att lägga ner en stor matta för att absorbera ljud. Placera en tjock skumkudde under för att dämpa höga ljud ytterligare. Dessutom kan du placera din förstärkare, högtalare och annan utrustning som producerar vibrationer ovanpå en skumkudde för att hindra baslinjen från att fly ditt rum.

4. Lägg till fler gipsskivor

Om du är trött på att lyssna på grannarna fest till 03.00, ljudisolera ditt hem genom att lägga till fler gipsskivor. Flera märken tillverkar ljuddämpande paneler som ger åtta gånger mer ljudisolering än din typiska gipsskiva. Leta efter väggsystem med högre ljudöverföringsklassnummer för paneler som motstår mest ljudöverföring.

5. Få fönsterbehandlingar

Till och med högkvalitativa fönster kan inte blockeras biltutor och konstruktion. Lägg till ett extra lager av skydd med fönsterbehandlingar. Montera fönsterinsatser på insidan av befintliga fönster för att minska buller och hålla ditt hem trevligt och rostigt i vinter. Dubbla upp med ljuddämpande gardiner för att blockera både ljus och ljud.

6. Installera elastiska kanaler

Ett av de bästa sätten att ljudisolera ett rum är för att installera fjädrande kanaler. Dessa z-formade metallremsor går mellan väggreglar och gipsskivor så att ljudvågor inte passerar genom väggar. Eftersom du måste skruva fjädrande kanaler direkt i reglar är denna lösning inte praktisk för befintliga rum. Men de är bra att tänka på om du planerar att renovera eller bygga till i ditt hem.

7. Använd takmoln

Högt i tak kan se industriellt och supermodernt ut. Men det förstärker också ljud och ökar akustiken. För att bekämpa höga ljud, överväg att installera några takmoln med ett NRC på 0,95 för att stoppa ekon. Forma dessa akustiska delar så att de ser ut som riktiga moln och häng dem i taket för att absorbera ljud i rummet. De är prisvärda, lätta, otroligt effektiva och kan lägga till en drömsk atmosfär till alla sovrum.

8. Sätt upp tapet

Tapet njuter återigen i rampljuset som unga husägare använd den för att liva upp allt från badrum till barnkammare. Ändå är tapeter bra för mer än att lägga till  färger eller mönster i ditt rum. Det kan också hjälpa till att kontrollera buller. Ljudisolerad tapet – ja, det är en riktig sak – består av tjockt polyetenskum för att dämpa vibrationer och efterklang. Applicera den på väggarna i ditt sovrum för den bästa sömnen i ditt liv.

9. Arrangera om möblerna

Ibland är ljudisolering av ditt rum lika enkelt som att ordna om möblerna. Placera tjocka byråer, speglar och andra stora delar längs en yttervägg eller en som backar en hall eller en särskilt högljudd del av ditt hem. Flytta sedan din säng bort från dessa väggar. Förhoppningsvis kommer att flytta runt några möbler vara tillräckligt effektivt för att blockera ljudet så att du inte behöver spendera pengar på andra lösningar.

När allt annat misslyckas

Minst en av lösningarna ovan bör visa sig effektiv för att blockera ljud — eller hålla den inne. Men det finns alltid en chans att de inte kommer att lyckas helt med att ljudisolera ett rum. I det här fallet kan du behöva förlita dig på hörselsnäckor eller ljudmaskin, speciellt om du har svårt att sova i allt annat än total tystnad. Annars kan du behöva packa ihop dina saker och gå därifrån. Tills dess, gör vad du kan för att skapa lite tröst.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!