Kan man Måla på Betong? Här är Svaret!

Det finns en rad olika platser och områden i hemmet som kan vara tillverkade i betong. Med det sagt kanske du har funderat på om man kan måla på betong.

Betong är givetvis inte som vanliga material såsom speciellt trä, som det är allmänt känt att man kan måla på.

Men hur är det med betong? Kan man måla på betong?

Svaret på den frågan är ja! Du kan måla betong. Men för att måla på betong krävs ett annat tillvägagångssätt än när man målar trä eller andra vanliga material.

Gips kan målas på en dag eller två men du behöver minst en vecka för att måla betong ordentligt. Detta beror på själva betongen, det andas, absorberar fukt och suger upp färg. Målad betong kan ge ett helt nytt utseende till den klassiska gråa färg den har och helt förvandla utseendet på olika betongsaker i hemmet.

I denna artikel går vi igenom hur du målar på betong.

1. Rengör betongen

Det första steget för att måla på betong är att rengöra den. När det kommer till rengöring av betong handlar det om mer än bara att spruta ner det med lite vatten. Betong är en porös substans av naturen och tenderar att fånga smut och fett. Smuts och fett kan avlägsnas med trinatriumfosfat. Ta bort eventuellt skräp eller mossa med en högtryckstvätt. När du har gjort detta kan du märka ett vitt pulver på betongen (som ofta förekommer på fuktigt cement). Detta kan avlägsnas med en murverkrengörare.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

2. Ta bort eventuell gammal färg

Om du målar källarväggar och det finns en gammal färg, ta först bort den gamla färgen med en pensel eller en färgskrapa. Om du arbetar med utomhusbetong kan detta möjligen åstadkommas med en högtryckstvätt.

3. Tät interiörbetong

Som tidigare nämnts är betong porös och kan absorbera fukt. Om du målar interiörbetong är det viktigt att täta betongen. Detta förhindrar att fukt sipprar in under färgen och orsakar mögel. Använd en murförsegling och följ tillverkarens anvisningar om hur många lager du ska applicera och när. Förutom att hålla bort fukten, kommer det också att hjälpa till att täta eventuella sprickor.

4. Grundmåla betongen

Liksom att måla gips måste betong grundmålas för perfekt resultat. Och vilken typ av grundfärg du använder beror på om du målar betong inmhus eller utomhus. Betongfärg tjänar två syften, den fyller alla luckor och sprickor samt ger en jämn yta att måla på. Efter att grundfärgen applicerats vill du vänta minst åtta timmar innan du målar, men inte mer än 30 dagar!

5. Måla betongen

Betongfärg är utformad för att expandera och kontrahera med betongen, medan yttre färg kommer att spricka. Du behöver också en murborste eftersom murfärg är mycket tjockare än vanlig husfärg. Om du har en färgspruta, se till att du konsulterar någon i färgbutiken så att du inte täpper igen den med den tjocka färgen.

Vanliga frågor

Varför fungerar inte standardfärg för målning på betong?

Standard akrylfärger har mycket kort hållbarhet när det gäller betong. Färg som är skapad för att fästas på trä, metall och gips fäster sig inte bra på den mikroporösa ytan på betong. Försök att använda interiör hushållsfärg på betong slutar vanligtvis i en bar eller halvflagnande vägg på mindre än ett år om särskilda åtgärder inte tillämpas.

Betong tenderar att bibehålla och absorbera mer omgivande fukt än andra byggmaterial och innehåller alltid mikroskopiska porer, bucklor och fellinjer. Det betyder att ytbeläggningen som bildas genom att färgen torkar ut inte kan stelna ordentligt och att själva färgen kommer att ha svårare att hållas fast på plats.

Färgen misslyckas genom att avlägsnas långsamt över tid. Brist på fast skydd gör att akrylpolymerer är extremt sårbara för repor, flisor och skador, även med en ytbeläggning för skydd. Ytor som har tung gångtrafik eller exponering för olika påfrestningar, såsom yttre plattformar eller uppfarter, löper särskild risk för mycket slitage.

Hur målar du på betong?

Om färgen är lämplig för betong beror på hur den är sammansatt. Problemet med akrylflagning kan ofta lösas med ett tätningsmedel av hög kvalitet som används i en traditionell tvåskiktslösning, särskilt om den appliceras på inre betongväggytor. Detta kommer att fånga färgen mot betongen och få den att bete sig som om den är fäst.

Att rengöra ytan i förväg med en syraetsningslösning och försegla eventuella sprickor, hål eller felrader förbättrar chansen att din färg kommer att stanna kvar. Du behöver inte en betongfärg som när du applicerar ditt första skikt.

För ytor som är utsatta för belastning eller utsätts för vått väder behövs hårdare lösningar. Specialiserad, hållbar golvfärg rekommenderas för gångvägar i betong. Epoxihartsbetonggolv är ett perfekt val för en lättanvänd, långvarig matt yta. Speciella akrylblandningar kan också köpas från stora tillverkare som är formulerade exakt för att hålla fast vid horisontell betong.

Måste man ha primer på betong?

Det är inte nödvändigt att använda primer på betong, men det kan vara till hjälp för att få en jämn yta och för att garantera en bra fästning av färgen. En primer är en färggrundande som används innan målning och som fungerar som ett förband mellan betongen och färgen. Den hjälper till att jämna ut ytan och förbättra fästningen av färgen.

En primer kan vara nödvändig om betongen har porer eller ojämnheter som måste fyllas ut. En primer kan också användas om betongen är ny och har hög fuktighet eller om det finns oljefläckar eller andra föroreningar på ytan.

Det är viktigt att använda en primer som är speciellt utformad för betongytor, dessa primers är vanligtvis mer tåliga och hållbara. Det är också viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen för att se hur lång tid det tar för primern att torka innan du kan måla.

Det är viktigt att notera att även om det inte är ett krav att använda primer, kan det vara till hjälp för att få ett bättre och mer hållbart resultat.

Måste betong målas?

Det är inte nödvändigt att måla betong, det är en fråga om personlig smak och praktiska skäl. Betong är ett hållbart och tåligt material som vanligtvis inte behöver målas. Men det finns några skäl som kan göra det lämpligt att måla betong:

  1. För att förbättra utseendet: Målning av betong kan ge en ny finish och förändra utseendet på ytan.
  2. För att skydda betongen: Målning kan hjälpa till att skydda betongen mot väder och miljöpåverkan, samt mot fläckar och skador.
  3. Marknadsföring: Målning av betong kan vara ett sätt att marknadsföra ett varumärke eller en logotyp.
  4. För att förbättra säkerheten: Målning kan hjälpa till att göra en betongyta mer slipresistent, vilket kan göra den säkrare att gå på.

Det är viktigt att notera att innan man målar betong, är det viktigt att förbereda ytan ordentligt, då det kräver rengöring och slipning för att få en jämn yta. Det är också viktigt att använda rätt färg och primer speciellt utformad för betongytor för att få ett bra och hållbart resultat.

Måste man ha sand i betong?

Nej, det behöver inte finnas sand i betong. Sand används ofta som fyllnadsmaterial för att fylla ut betongen och ge den mer volym, men det finns också andra alternativ som kan användas, till exempel krossad sten eller skum. Det är viktigt att använda rätt typ av fyllnadsmaterial för att få en betong med rätt egenskaper, såsom hållfasthet och täthet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!