Kan man Slipa Bort Färg? Allt du Bör Veta!

Det är rörigt och tidskrävande, men att ta bort färg från trä kan vara ett extremt tillfredsställande projekt. Att ta bort färg från trä är nödvändigt innan det är dags att målas igen.

Det kan vara en arbetskrävande och tidskrävande process att ta bort färg, vilket är anledningen till att många gärna undviker detta. Detta är dock synd, med tanke på att resultaten ofta är värda ansträngningen.

Lyckligtvis, genom att följa de enkla stegen som beskrivs nedan, kan du lära dig att ta bort färg från trä och framgångsrikt avlägsna färg med minimal försämring och utan att skada träet under färgborttagningsprocessen. I denna artikel tittar vi på hur du slipar bort färg och allt du behöver veta för att göra just detta.

Material och verktyg

  • Arbetshandskar
  • Säkerhetsglasögon
  • Andningsskydd
  • Lösningsmedelsbaserad färgskalare
  • Pensel
  • Färgskrapa
  • Stålborste
  • Trasor
  • Sandpapper

Hur man tar bort färg från trä

Innan du kan applicera en ny ny färg måste du ta bort den gamla färgen. Du kan behöva ta bort gammal färg av några anledningar. Några skäl är att byta från en solid färg till en transparent eller halvgenomskinlig färg eller för att fixa till betydligt ojämnt slitage.

Steg 1: Se till att träet är värt att rengöra

En del trä verkar slitna eller ruttna så långt att slipning lämnar lite kvar att måla. Innan du sätter igång för att ta bort gammal färg från potentiellt värdelöst trä, prova några test för att avgöra om ditt arbete är värt tiden.

Trä är tillräckligt tufft för att användas vid men det klarar inte av vad som helst. Särskilt om det inte har underhållits väl. Om trä ruttnat kan du behöva behandla det innan du målar. Ruttning är det vanligaste problemet att upptäcka. Torrröta sprider sig snabbare och kan förstöra trä. Kontrollera om det är torrt genom att notera spordamm på träet eller fuktighet.

Ruttet trä förekommer där fukt finns. Testa det genom att försiktigt peka en liten del av virket för att se om det är svampaktigt. Tecken på krympning eller vridning indikerar också problem. Kontrollera även om stora sprickor eller trä lossnar. För små problem ska du eliminera orsaken till fukt innan du avlägsnar och byter ut den. Fyll små sprickhål, låt fyllmedlet torka och slipa det.

Att slipa färg kan vara en jobbig och tidskrävande process och bland är det bara bekvämare att byta ut träet.

Steg 2: Var säker på att färgen inte innehåller bly

Äldre hem har större sannolikhet att använda blybaserad färg. Dammet från blyet kan vara giftigt, särskilt när du börjar riva upp och damma det. Blyförgiftning kan orsaka olika symptom, inklusive kramper och utvecklingsförseningar hos barn.

Om du tror att du har blyfärg, var noga med att testa den innan du börjar slipa upp det.

Steg 3: Ta bort eventuella utstickande spikar, skruvar etc.

Ta bort all metall (spikar och skruvar, fästen och dörrhandtag) från träet. Täck alla delar som inte kan avlägsnas av annat material än trä med skyddstejp.

Bedöm träets skick och dina önskade resultat. Tänk igenom projektet för att avgöra hur mycket av den tidigare beläggningen som behöver tas bort. Vissa jobb kräver inte användning av kemiska färgborttagare. Trots det extra arbetet är slipning verkligen ett av det mest effektiva sätten att ta bort färg. För mindre jobb kan du kanske hoppa över färgborttagningsprocessen och helt enkelt slipa direkt istället.

Innan du börjar arbeta ska du använda den säkerhetsutrustning som är viktigt att bära i närvaro av kemiska färgborttagare. Det betyder handskar, glasögon och andningsskydd. Efter att ha läst tillverkarens instruktioner noga häller du din valda färgborttagare i en tom hink.

Steg 4: Applicera färgborttagare Stripper

Skydda golv under träet, väggkanterna, fönstren eller dörrarna genom att tejpa av dem och täcka över dem innan du applicerar färgborttagaren. Skaka burken ordentligt innan du öppnar den och häll den i en grund behållare. Koncentrera dig på en liten sektion i taget, applicera färgborttagare med en pensel.

Lämna produkten på träet i cirka 20 minuter, eller tills färgen börjar bubbla och skala. Tänk på att om du tar bort flera lager färg kan lösningsmedlet behöva sitta i upp till några timmar. När tiden går, testa färgen med jämna mellanrum för att se om den har mjuknat. Var noga med att ta bort all applicerad färgborttagare samma dag. När det torkar kan det vara mycket svårt att ta bort det.

Steg 5: Använd en skrapa för att ta bort färgen

Använd en färgskrapa för att ta bort så mycket färg som möjligt från området där du applicerade färgborttagaren. Var försiktig när du skrapar.

Om du känner mycket motstånd, ge det kvarvarande området lite mer tid under färgborttagaren. När du har tagit bort allt du kan med skrapan kan du välja att upprepa processen, återanvända färgborttagaren och gå igenom stegen igen. När du är nöjd med tillståndet för det område du har rengjort, gå vidare till nästa steg.

Tvätta och slipa träet till en ren finish

Det kan kännas som om du är klar när du har tagit bort de tjocka lagren med färg. Men det här sista steget är verkligen kritiskt. Slutlig slipning och tvättning av trä hjälper till att säkerställa att träet är fritt från lösa material, som smuts och skräp. Dessutom ger slipning träet en jämn yta för att bättre absorbera färg.

Tvätta träet med en ren, fuktig trasa innan du slipar och slipa sedan ner hela ytan. Om du har tillgång till en slipmaskin kan du använda den för att göra slipning av de breda, plana sektionerna snabbare, men du bör fortfarande manuellt slipa alla ömtåliga eller snidade delar av träet.

Torka av virket igen för att avlägsna eventuella partiklar eller skräp från slipningen. Om du inte är redo att måla, torka av träytan igen med en knappt fuktad trasa precis innan du lägger till ny färg. Detta tar bort eventuella slipade partiklar eller annat skräp som kan ha lagt sig tillbaka på träet. Ytan ska varken kännas för grov  eller för len. Du bör inte se några rester när du flyttar handen över ditt snyggt slipade trä, och ytan ska vara ren och torr innan du målar.

Bästa Excenterslipen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Naturliga sätt att ta bort färg från trä

Kemiska färgborttagare kan snabbt ta bort färg, men du kan ta bort trä med mer naturliga metoder. Värme, trycktvätt, citrusbaserade borttagare och till och med ättika är bara några få val, beroende på ytstorlek och hur många lager färg som behöver tas bort.

Värmepistoler

En värmepistol kan hjälpa till att “smälta” färg så att det blir lättare att ta bort. Värmepistoler är säkrare än blåslampor men kan ändå orsaka oavsiktlig bränning eller förstora ångor som är obehagliga och till och med skadliga. När du använder värmepistolen, flytta den fram och tillbaka i en svepande rörelse; fokusera inte för länge på en enda plats.

När färgen mjuknar, använd en vinklad skrapa för att dra bort den gamla färgen. Håll värmepistolen en bit bort från ytan för att undvika att bränna träet och håll en brandsläckare till hands.

Vinäger

Med sina sura egenskaper är vinäger en potentiell färgborttagare. Värm en liten mängd destillerad vinäger och ungefär dubbelt så mycket vatten i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen. Placera en ren bomullsduk i behållaren för att suga upp den varma ättikan och torka sedan ner den på ytan.

Skrapor

För fina färgskikt, särskilt där färg redan spricker eller flagnar kan du kanske skrapa bort färgen utan kemikalier eller värme. Plastskrapor är mindre benägna att skada ytan och är billiga, men skrapor med mässingsblad kan bättre hantera tuffa jobb.

Skrapa alltid i samma riktning som träkornet när du applicerar kraft för att ta bort färg. När du gör lättare skrapning, gå mot träkornet för att få kvarvarande färgflis, men håll trycket lätt.

Högtryckstvätt

Du kan spara tid på stora och utomhusytor med en högtryckstvätt. Det är möjligt att använda en högtryckstvätt för att ta bort färg, men det måste vara ett riktigt starkt tryck – cirka 2500 till 3000 psi – för att ta bort flagnad färg. Var noga med att använda skyddsglasögon och tvätta tillsammans i en kontinuerlig rörelse. Högtryckstvättar kan skada trä, särskilt lövträ.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!