Hur Mycket Ökar Värdet på Huset med Nytt Tak?

Hemrenoveringsprojekt är ett utmärkt sätt för husägare att öka värdet på sina hem.

Även om det kan vara frestande att fokusera på inredning, finns det en mängd externa uppgraderingar som faktiskt kan ge en mycket högre avkastning på investeringen.

Enligt en nyligen genomförd mäklarundersökning har ny takläggning blivit rankad som en av de mest tilltalande hemförbättringsfunktionerna för moderna bostadsköpare. Faktum är att det har rankats högre än nya fönster, sidospår eller garageportar; ett nytt tak ger allt från ökade garantier och till förbättrad energieffektivitet och lägre elräkningar. Med det sagt är det förståeligt att det är attraktivt för potentiella husköpare.

Med den extra tryggheten och sinnesro kan ett nytt hustak ge en kraftfull fördel inom försäljningsmarknaden, liksom en lönsam ökning av din totala försäljningspotential.

Eftersom takbyten kan vara en dyr investering är det viktigt att utvärdera ditt taks nuvarande tillstånd och om det krävs ett byte eller inte.

När är det dags att byta tak?

Den totala livslängden på ditt tak kan variera beroende på vilket material som används, installationsprocessen, extrem väderexponering och underhållsrutiner.

För takpapp (som är det mest populära och ekonomiska alternativet för moderna husägare) kan denna livslängd vara mellan 20 och 30 år.

Även om ett skadat tak kan ha negativ påverkan heminspektör negativt, här är några viktiga tecken att se upp för:

 • Trasig eller sprucken takpapp
 • Saknar takpapp
 • Sandliknande granulat i rännan
 • Hängande tak
 • Tillväxt av mögel, mossa eller alger
 • Isansamling
 • Solljus genom vinden
 • Vattenläckor
 • Vattenfläckar i taket
 • Skadad takfärg
 • Ökade energikostnader

Eftersom tidiga varningstecken ofta kan gå obemärkt förbi rekommenderas det starkt att husägare genomför inspektion varje år år med en utbildad professionell för att hitta eventuella problem och förhindra ytterligare skador.

Vilka är fördelarna med ett takbyte?

Även om den ökade försäljningspotentialen är en värdefull fördel, finns det en hel del funktioner som kan förbättra din övergripande livskvalitet:

Hur mycket värde tillför ett nytt tak?

Oavsett om du renoverar ett föråldrat tak eller förbereder ditt hem för försäljning kan ett helt nytt tak göra mycket för ditt fastighetsvärde. Även om det är en dyr utgift i genomsnitt, får den genomsnittliga husägaren vanligtvis tillbaka 68,8% av deras totala installationskostnader när man bygger ett nytt tak.

Med en relativt hög avkastning jämfört med många andra renoveringsprojekt lockar denna dyra renovering mer än bara husägare som vill reparera ett läckande tak.

Takbyten är en bra investering och gör ett utmärkt jobb för att öka en fastighets totala försäljningspotential (särskilt med en överlåtbar garanti!).

Det är dock viktigt att notera att ett tak som närmar sig slutet av dess livslängd faktiskt kan minska det totala fastighetsvärdet för ditt hem, eftersom denna renoveringskostnad då skulle vara de nya husägarnas ansvar.

Beroende på dina omständigheter kan ett restaurerat eller nytt tak vara en värdig investering för att öka din fastighets värde på fastighetsmarknaden. Som grunden för ditt hus är taket avgörande för integriteten i ditt hem struktur och det är ett av de mest pålitliga och effektiva sätten att bidra positivt till din fastighets värde.

Både köpare och värderare kommer att inspektera ditt tak noggrant innan de utvärderar ditt hems värde och vad de är villiga att eller förväntar sig att betala. När en värderingsman jämför två liknande fastigheter-en med ett nyrenoverat tak och en med ett äldre tak som inte har underhållits ordentligt-kommer fastigheten med det nyare, välskötta taket med säkerhet att värderas till ett högre belopp.

Faktum är att ett dåligt underhållet tak kan skada värdet och köparnas uppfattning om din fastighet. Ett välskött tak förväntas vara givet för alla hus och köpare kommer sannolikt att uppfatta ett tak i förfall som ett allvarligt och dyrt fel. Som ett resultat kan ett dåligt underhållet tak sänka ett hus värde med mer än det pris det skulle kosta den nuvarande ägaren att byta eller uppdatera taket. Däremot kommer ett nytt tak vanligtvis att lägga mellan 15 och 40 procent till värdet på din fastighet.

Fastigheter i en högre prisklass kommer att få mer värde från ett nytt tak – Köpare i dessa stadsdelar kommer att förvänta sig ett tak av bättre kvalitet och vara villiga att betala mer för ett hem som inte kräver ett nytt tak strax efter inflyttning.

Att ignorera takskador kan verkligen ha negativ påverkan på värdet på din fastighet. Det är bäst att hålla ditt tak i gott skick med regelbundet underhåll eller byta ut ett problematiskt tak om takets tillstånd har försämrats avsevärt.

Hur mycket kostar ett takbyte?

Med ett brett spektrum av mångsidighet beror den totala kostnaden för ett takbytesprojekt på olika faktorer:

 • Takets storlek: ett större tak kräver mer material och tar längre tid.
 • Material: priserna varierar beroende på material och kvalitet som används.
 • Taklutning eller stigning: brantare tak kräver mer material och installationstid.
 • Installation: storlek, stil och tillgänglighet påverkar installationstekniker och kostnader.
 • Antal lager: bostäder med flera lager takpapp kommer att kräva mer arbetstid.
 • Systemkomponenter: priserna varierar för underlag, terrassmaterial, ventilation och fästelement.
 • Detaljer: takfönster, VVS -ledningar, skorstenar med mera kan kräva mer arbete om läckor är uppenbara.

För att bestämma den mest exakta offerten för ditt hem är det bäst att kontakta en professionell takexpert för att beräkna en personlig budget som är baserat på ditt hus förutsättningar.

Om du funderar på att uppgradera ditt hem med ett takbyte inom en snar framtid, här är några tips som hjälper dig att få bästa möjliga avkastning:

Maximera ditt fastighetsvärde med nytt tak


1. Undvik att lägga ett nytt lager ovanpå det gamla

Även om det kan vara frestande att lägga ett nytt lager ovanpå de gamla, kan det faktiskt förkorta den totala livslängden för ditt nya tak genom att fånga värme och lägga till för mycket extra vikt. Var noga med att ta bort den befintliga takpappen innan du lägger ner de nya.

2. Genomför årliga kontroller

Chansen är stor att ditt takbyte blir den största investeringen du gör för ditt hem. Genom att schemalägga årliga underhållskontroller med en fackman (helst en gång på hösten och en gång på våren) kan du undvika några större risker genom att identifiera varningstecknen tidigt.

3. Fortsätt underhållet

Även om missat takpapp kan vara lätta att ignorera, kan din takkonstruktion bara fungera optimalt som en enhet. Undvik att försumma några mindre skador eftersom en liten läcka är allt som krävs för att ytterligare vattenskador ska uppstå både i och utanför ditt hem.

4. Visa upp ditt tak

Håll din fastighet konkurrenskraftig och attraktiv till potentiella köpare genom att visa upp ditt nya tak och överförbara garantier i din fastighetslista! Eftersom många husköpare är försiktiga med dolda skador och framtida renoveringskostnader, kommer de hus med kvalitet och garantier att ge dig en fördel på säljmarknaden.

5. Arbeta med betrodda proffs

Med en mängd olika material, färger och stilar på marknaden rekommenderas det starkt att du arbetar med ett pålitligt team av proffs för att hjälpa dig att välja det bästa alternativet för ditt hem, din budget och din familj.

Eftersom det finns många risker som kan uppstå med en felaktig installationsprocess kommer dessa proffs också att se till att jobbet utförs rätt första gången med kvalitet du kan lita på.

Sätt ett nytt tak kan förbättra värdet på ditt hem


1. Estetisk skönhet

Många potentiella köpare prioriterar och försöker förvärva en fastighet med en elegant takdesign. Att ha ett välskött tak eller byta ut ditt gamla tak mot ett nytt tak kan avsevärt förbättra ditt hus utseende och visuella attraktivitet.

Genom att återställa ditt tak gör du din fastighet så attraktiv som möjligt, så att du kan sälja ditt hus snabbare.

Om du bestämmer dig för att uppdatera ditt tak för att göra det mer säljbart är det bäst att välja en ny design noggrant. Att uppdatera sin stil, färg eller material kan förbättra dess estetiska attraktivitet avsevärt. Generellt kommer snygga tak som tillför ett modernt utseende att öka ett hems värde mer än traditionella, mindre distinkta tak som kostar mindre.

2. Livslängd och ny garanti

Om ditt tak är i dåligt skick kommer ett nytt tak dramatiskt öka ditt taks livslängd och önskvärdhet. Ett nytt tak ökar takets garanti och garanterar dess livslängd i 20 till 50 år till. Ju mer du investerar i pågående takunderhåll, desto mindre sannolikt är det att du kommer att behöva åtgärda betydande strukturella skador med ett helt nytt tak.

3. Energieffektivitet

Ett nytt, väl utformat tak kan ge mervärde till din fastighet genom att förbättra husets energieffektivitet. Många köpare söker ett hem som har utformats för att vara så energieffektivt som möjligt och kommer att betala mer för ett hus som har utformats för att vara miljöeffektivt.

Eftersom tak kan variera när det gäller deras energieffektivitet är det värt att fråga dig själv:

 • Vilket takmaterial passar bäst för ditt lokala klimat? Energieffektiva takmaterial som keramik, skiffer, betong eller stenplattor hjälper din fastighet att hålla en konstant, behaglig temperatur.
 • Hur hjälper taket till att ventilera ditt hem?
 • Kan du måla eller klä ditt tak med material som både släpper ut och reflekterar solenergi?
 • Skulle solpaneler göra ditt hus mer attraktivt för köpare i din önskade prisklass?

4. Förhindrar skador och skadedjur

Att underhålla ditt tak hjälper till att förhindra skador från läckor, mögel och skadedjur. Utan takunderhåll kan ditt tak försämras med skadedjur som kan minska ditt hems värde. Om ditt hus har skador och ohyra kommer ditt hus att få värde när denna skada har reparerats.

5. Garanti

Förbättringar av kvaliteten på nya takmaterial har hjälpt till att förlänga deras livslängd och garantitid. En standardgaranti för takpapp var en gång mellan 15 och 20 år, men högkvalitativa asfaltbältros har nu garantier på upp till 50 år.

6. Sinnesro

Medan ett äldre tak kan bli en säkerhetsrisk över tid, kan ett nytt tak ge sinnesro i många år framöver. Även om rutinmässiga underhållskontroller fortfarande rekommenderas kan du vara säker på att ditt hem och din familj kommer att vara välskyddade.

Det finns ingen anledning att vänta till sista minuten för att byta tak. Oavsett om du planerar att sälja ditt hem inom en snar framtid, vill uppdatera ditt hem exteriör för att matcha stilen och åldern för andra hem i ditt område, eller vill skydda integriteten i ditt hem, kan ett nytt tak tillföra ett ovärderligt värde till ditt hem.

7. Säkerhet

Det viktigaste inslaget i ett takbytesprojekt är den extra säkerheten. Eftersom våra tak skyddar våra mest värdefulla tillhörigheter och skyddar oss från väder och vind, kan ett nytt tak ge den sinnesfrid din familj förtjänar.

8. Lägre försäkringspriser

Med lägre risk och större säkerhet kan uppgradering av ditt hem med ett energieffektivt takbyte göra dig berättigad till bättre hemförsäkringspriser!

9. Minskade underhållskostnader

Eftersom ett gammalt tak kommer att bli försämrat med tiden kommer ett nytt hustak att eliminera risken för skador och minska rutinmässiga underhållskostnader.

10. Bättre garantier

Eftersom kvaliteten på takmaterial har förbättrats med tiden kan många takföretag nu ge längre eller till och med livstidsgarantier på takbyten! Eftersom dessa garantier också kan överföras mellan husägare, är många husköpare villiga att betala en hel del extra för bostäder som följer med denna värdefulla garanti.

11. Försäljningsfördel

Eftersom husköpare alltid letar efter det bästa värdet för sina pengar, ger ett nytt tak den ekonomiska tryggheten att denna dyra renovering inte kommer att krävas när som helst snart. Från utseende till strukturell säkerhet kommer ett nytt tak att sticka ut på marknaden för enbart säkerhet och bekvämlighet.

Slutsats

Som husägare som vill sälja din fastighet kan de pengar du investerar i att bevara eller uppgradera ditt hustak hjälpa dig att uppnå ett bättre försäljningspris när det är dags att sälja.

Ett hus vars tak är i dåligt skick kommer att ha svårt att locka köpare, medan ett hus med ett helt nytt eller välskött tak blir snabbare att sälja-och lockar ett högre försäljningspris. Det betyder att om ditt hus tak är i dåligt skick, kommer en takrenovering att tillföra ett betydande värde till din egendom.

Det är viktigt att välja en professionell takentreprenör vars färdigheter och meriter du litar på. Deras utförande bör innehålla högkvalitativa material och innan de börjar bör de ge en plan för hur de tänker återställa ditt tak effektivt.

Du kan förvänta att du får tillbaka cirka 60% till 70% på din investering i form av ökat försäljningspris.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!