Så Kapar du Marksten Steg-För-Steg

Marksten, vare sig de är tegel, sten eller betong – är ett tilltalande alternativ till stora ytor vilket ger ett snyggt utseende till din uteplats och inte minst för att få en jämn markyta.

När du ska lägga marksten måste du förmodligen kapa till några för att passa din layout. Om du bara behöver kapa några kan en hammare och mejsel användas, men om du skär många rekommenderas en såg, till exempel en vinkelslip eller en cirkelsåg, för att påskynda och effektivisera processen.

I denna artikel går vi igenom hur du effektivt kapar marksten för att hjälpa dig med ditt markstensläggningsprojekt.

Kapa marksten med en hammare och mejsel

En hammare och mejsel fungerar bra på relativt mjuka markstenar, som tegel eller betong. Det är en gammaldags teknik, men den är beprövad. Även professionella murare använder den här metoden för att kapa markstena, och det är ditt enda alternativ om du inte har tillgång till elektrisk ström på platsen för ditt projekt.

STEG 1

Skydda dina ögon från flisorna som oundvikligen kommer att flyga när du kapar marksten genom att bära skyddsglasögon. Det är också en bra idé att använda handskar när du marksten utläggare eftersom de snabbt kan slita ut huden på dina fingertoppar.

STEG 2

Mät utrymmet på marken eller uteplats där du måste installera en mindre marksten och överför sedan den mätningen till själva stenen och markera skärlinjen tydligt med en penna. Markera stenens framsida, baksida och sidor – kaplinjen måste löpa hela vägen eftersom du måste göra alla fyra sidorna.

STEG 3

Lägg markstenen på en plan yta, till exempel marken eller en plywoodskiva ovanpå ett par såghästar. Placera den skarpa kanten av en mejsel med ett skarpt blad på pennlinjen och knacka försiktigt på den andra änden med en hammare. När du trycker på kommer mejseln att skapa ett spår i stenen. Flytta mejseln längs märket och knacka tills du har gjort ett spår längs hela linjen på båda sidor och båda kanterna. Beroende på stenens hårdhet kan denna process ta två eller tre pass att genomföra. Var tålmodig och undvik att slå för hårt på mejseln, vilket kan slita av en bit av stenen.

STEG 4

Lägg stenen platt på marken när du är färdig med att göra markeringarna och placera en mejsel vertikalt, i mitten av spåret. Ta en mejsel med ett bredare blad och ett större hammarhuvud för att slå. Slå hårt mot mejselns ände med hammaren så ska stenen delas upp i två separata delar. Om det inte gör det, använd den vanliga mejseln för att göra markering runt skärlinjen igen.

STEG 5

Om det behövs, slipa bort alla ojämna eller utskjutande bitar från mitten av den kapade stenen med en hammare. Din marksten är nu redo att placeras i din layout.

Kapa marksten med såg

Du kan klippa marksten av praktiskt taget alla slag med en såg så länge du använder rätt blad. Dessa sågar är särskilt praktiska på marksten, vilket kan vara tidskrävande och tråkigt att kapa manuellt med en hammare och mejsel, men de är också ett bra val för att skära mjukare sten om du har mycket att kapa.

STEG 1

Ta på dig en bra ansiktsmask utöver skyddsglasögon och handskar när du skär marksten med såg. Det är också en bra idé att bära hörselskydd eftersom skärprocessen är ganska högljudd.

STEG 2

Mät det utrymme du behöver för att fylla i din layout och överför den mätningen till stenen, gör ett pennmärke på framsidan och baksidan av stenen. Det finns ingen anledning att markera sidorna.

STEG 3

Montera ett diamantblad på din såg som är utformat för att skära sten som du installerar. Om dina markstenar är sten, var noga med att välja ett blad märkt för stenkapning, inte bara tegel eller betong, eftersom natursten är mycket hårdare än antingen tegel eller betong. Om bladet inte är märkt för sten kommer det inte att skära igenom stenen.

STEG 4

Ställ in sågklingan för att skära ½ tum djupt och placera stenen på en plan yta, till exempel marken eller en robust bräda som ligger ovanpå ett par såghästar. Såga längs den markerade linjen på framsidan och på baksidan av markstenen. Detta ger dig en djup såglinje både på framsidan och baksidan av stenen. Det är inte nödvändigt att kapa sidorna. Följ alla säkerhetsanvisningar som följde med sågen. Sågar bör alltid hanteras försiktigt för att undvika skador.

STEG 5

Placera markstenen där du vill montera den. Knackar hårt med en hammare eller en slägga. Markstenen ska ligga jämnt och stabilt.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!