Så Lägger du Latex Fog och Latexmasssa [Så Fogar du!]

Det är ingen hemlighet att badrummen ständigt utsätts för fukt och väta. Av dessa anledningar kan dessa områden också vara i riskzonen för mögelväxt och vattenskador. Men visste du att användning av fog är ett enkelt sätt att skydda badrummen från dessa problem? I denna artikel ska vi gå igenom hur du lägger latexfog och latexmassa, med andra ord hur du fogar.

Vad är skillnaden mellan silikonfog och latexfog? Svaret på den frågan är att om du planerar att måla över fogen är latexfog lämpligast. Om du inte ska måla över fogen är silikonfog lämpligast. Med det sagt används ofta latexfog på andra ställen än i badrummet, till exempel köket eller för lister. Silikon eller latexfog är bäst för badrumsanvändning. Silikonfog ger en starkare tätning mot fukt, men latex tenderar att vara lättare att arbeta med.

1. Välj rätt fog – latex fog

För att klara de dagliga kraven kan du välja antingen en 100% silikon eller latexfog. För ytor som är mest utsatta för vattenexponering och mögeltillväxt är silikon eller latexmassa perfekt. Den är permanent flexibel och lackfärdig på 30 minuter3 för att hålla projekt enligt schema. Om ytan kommer att behöva målas men sällan utsätts för fukt eller fukt, överväg akrylfog.

2. Rengör ytan

Ta bort gammalt tätningsmedel från din dusch, badkar, handfat, list, eller bänkskiva. Vanligtvis måste den skäras, skrapas eller flisas bort från dessa områden med hjälp av en verktygskniv, spackel eller målarverktyg. För att säkerställa korrekt vidhäftning, ta bort tvålskum och andra rester från ytan före applicering. Skölj området noggrant med tvål och torka bort överflödigt vatten.

Torka av skarven med alkohol eller fönsterrengöring så att inga tvålrester lämnas kvar.

Det kan vara frestande att helt enkelt täta över din gamla, spruckna fog, men det skulle vara ett stort misstag. Om du applicerar tätning över gammal fog ger det inte en stark bindning och leder till läckor i din nya fog, vilket gör att ditt badrum är utsatt för pågående vattenskador (om du fogar i badrummet) eller att det helt enkelt inte ser bra ut. Ta istället bort befintlig fog med din valda tätningsborttagare.

3. Öppna röret och fogen

Skär munstycket på din patron till önskad storlek för att få en lämplig mängd fog. Sätt i kassetten i fogpistolen. Pressa med jämnt, konsekvent tryck för att kontrollera hastigheten som tätningsmedlet lämnar röret. När du har lagt din remsa med latexfog, täta tätningsmedlet i fogen med ett finger.

Tätningsrör är utformade för att applicera tryck på fogen inuti dem så att du enkelt kan pressa ut rätt mängd fog. Klipp ut en liten del av spetsen från röret och pressa ut en strimma med fog för att testa fogens bredd mot det område du täcker. Om du behöver att din linje ska vara lite bredare, klipp lite mer från rörets spets och testa den igen. Kom ihåg att du alltid kan klippa mer från spetsen om du behöver det, men du kan inte fästa en bit fogrör igen när det har klippts.

Medan du kan använda ett rör utan en fogpistol, är det en lång och tråkig process som lätt kan undvikas med inköp av en högkvalitativ fogpistol. En fogpistol gör att du enkelt kan hantera flödet av tätningen och leder till bättre resultat. Varje bra fogpistol har en hållbar kolv för att trycka fogen ut ur röret och en tumtryckning som snabbt kan stoppa flödet av tätning ut ur pistolen. Den bästa delen? Dessa användbara verktyg är relativt billiga.

Applicera maskeringstejp eller målartejp på vardera sidan om fogen för att skapa en rak kant innan du applicerar fog på ytan.

Öppningar som kan fyllas med fog bör vara maximalt cirka 1 cm stora. Eventuella luckor som är bredare eller djupare än detta bör använda underlagsmaterial för att fylla i luckan och låta fogen sitta säkert över öppningen. Underlagsmaterial säkerställer att fogmassan inte bara trycks in i en ledig urtagning som är för stor för att fogmassan inte kan användas. Tänk på att tätning är ett precisionsämne som kräver rena, torra ytor för att skapa en lyckad tätning mot fukt. Att bara applicera stora mängder fog skapar inte den vattentäta bindningen som är nödvändig för att skydda mot vattenskador.

Applicera tätningen med rätt teknik

Att täta badrummet kräver inte mycket styrka eller tryck. Efter att du har försäkrat dig om att din målartejp är ordentligt applicerad, pressa försiktigt din tätningspistol tills en liten mängd fog börjar komma ut. Behåll trycket du har på handtaget och håll tätningen precis vid spetsen på röret medan du ställer in den med den avsedda sprickan. När du är nöjd med din startpunkt, börja applicera mer tryck så att fogen skjuts ut från röret. Håll trycket enhetligt och flytta fogpistolen längs sprickan för att applicera en jämn linje som är ungefär så bred som en penna.

Det är bra att börja i ett hörn och applicera en enda linje som löper ungefär hälften av sprickan du försöker fylla. Applicera sedan en andra linje från motsatt ände som möter den första linjen i mitten. Men varje utgångspunkt som du är bekväm med kommer att fungera. Efter att ha torkat badrummet, blöt fingret och köra det längs linjen för att ta bort eventuell extra tätning. När du är nöjd med fogen – och medan tätningen fortfarande är våt – tar du bort tejpen.

Med tejp kan du dela upp de områden du vill täta medan du håller dina brickor, badkar och dusch rena så att din färdiga produkt är snygg och ser professionell ut. Använd långa tejpremsor för att skydda ytan på det omgivande området, vilket ger dig frihet att applicera din fog. Tänk också på att fog inte binder till en våt yta, så se till att ditt arbetsområde är rent och torrt innan du applicerar fog.

4. Rengör

Torka bort överflödigt tätningsmedel på ytan, händerna och verktygen med en torr trasa innan det härdas.

ANVÄND INTE badrummet förrän torkningen har torkat

Detta gäller om du har fogat i badrummet. Fog kan härda snabbt, men det är mycket känsligt för manipulation och skada tills det är helt torrt. Som sagt, kom ihåg att fogmassa inte binder till en våt yta, så även om din yta var ren och torr när du först applicerade fogmassan, kan vatten sippra under tätning som inte har härdat helt. För bästa resultat, låt tätningen härda minst 24 timmar efter applicering innan du använder ditt badrum.

Snabbtips för fogning

1. Helt härdat tätningsmedel är resistent mot fläckframkallande mögel och mögel. Regelbunden rengöring av tätningsmedel krävs dock eftersom tvål och andra rester kan orsaka sekundär mögel och mögelväxt.
2. Fog bör inte utsättas för vatten på 8 timmar. Rör inte vid eller rengör tätningsmedel i 24 timmar
3. Latexfog kan målas på så lite som 30 minuter. Annars bör latexfog inte målas på två timmar. Sprayfärg kan appliceras omedelbart. Applicera färg med reducerat appliceringstryck för att undvika störning av latexfogen.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!