Spika Lister – Så Gör Du! [Komplett Guide]

Hur bör du spika lister? Det ska vi gå igenom i denna artikel!

Om du ska dekorera ett helt rum är det bäst att passa dina lister innan du målar eller sätter up tapeter.

Även om du kan använda en geringssåg för både inre och yttre hörn, är det bäst att göra anpassade fogar för inre hörn, eftersom de flesta hörn inte är i perfekt vinkel. Anpassning av fogar hjälper också till att minimera risken för att luckor bildas om listan krymper efter montering

Tänk på att den längre spetsiga kanten alltid ska vara vänd ut mot rummet när du gör skärningar för yttre hörn
Om du använder lister av barrved, behandla eventuella grenar innan du börjar och slipa ner ansiktet innan du målar.

Att använda maskeringstejp på framsidan av golvlisten där du håller på att såga hjälper till att förhindra skador på den helt färdiga beläggningen.

Om du använder en geringsåg, säkra den i en arbetsbänk med klämmor eller skruva fast den på en plåt. Detta håller båda händerna fria så att du kan hålla listen på plats när du använder sågen

För att undvika dolda vattenledningar och elektriska kablar, använd en rör- och kabeldetektor innan du borrar eller spikar i en vägg

Borra eller spika aldrig direkt ovanför eller under ljusströmbrytare och eluttag.

Om du använder ett lösningsmedelsbaserat lim, var noga med att ventilera rummet medan du arbetar. Följ alltid tillverkarens instruktioner om användning, säkerhet och torkningstider

Det är bäst att bära knäskydd vid montering. Håll golvet fritt för att undvika att knäböja på vassa föremål

Hur man monterar en list

Steg 1

Börja från vänster sida av dörren och arbeta moturs runt rummet och hantera varje hörn i tur och ordning. Detta säkerställer att det fyrkantiga skärstycket till höger om ett inre hörn alltid monteras innan det skrivna stycket till vänster om hörnet.

Mät avståndet till nästa hörn och markera det avståndet på den övre, bakre kanten av en plint. Markera sedan den avsedda riktningen för geringssnittet.

Steg 2

Fäst golvlisten i en geringssåg med den sida som vetter mot rummet och vetter mot dig.

Steg 3

Använd en tapp- eller finsandspån såg för att göra en 45-graders geringssågning i markerad riktning.

Steg 4

Placera nästa list i geringssågen och gör en ytterligare 45-graders skärning, i motsatt riktning, nära listens högra ände. Du kan behöva be någon att hålla den överhängande listen medan du sågar.

Steg 5

Slip de kapade ändarna lätt tills de är släta. Håll ihop de två sektionerna för att kontrollera att geringsskärningarna passar ihop korrekt.

Steg 6

Om det behövs gör du små justeringar med ett blockplan för att få en bra passform.

Inre hörn för lister

Steg 1

Börja med att kapa den del av listen som kommer att bilda den högra delen av fogen i längd. Se till att änden skärs i 90 graders vinkel så att den kan stöta mot väggen i hörnet.

Steg 2

Såga ut den list som kommer att bilda den vänstra delen av fogen i längd med hjälp av en geringssåg, med en 45 graders vinkel som går in i hörnet.

Steg 3

Med kanten på en penna markerar du framkanten på listan nerför profilen där geringsskäret börjar.

Steg 4

Fäst listerna i din arbetsbänk och justera klingsågen om det behövs.

Steg 5

Använd en såg för att ta bort allt material till höger om pennlinjen. Vinkla sågen ungefär 25 grader, så den tar också bort material bakom och till vänster om pennlinjen – men tar inte bort pennlinjen.

Steg 6

Testa den sågade listen i hörnet mot den tidigare biten och gör eventuella justeringar med hjälp av sågen, sandpapper eller en fil tills du får en bra passform. Gör sedan lämpligt snitt i motsatta änden av sektionen av golvlist innan du fäster.

Steg 7

För att montera golvlisten, applicera lim på baksidan av golvlisterna och se till att följa tillverkarens instruktioner.

Steg 8

Skjut förseglingen försiktigt på plats mot väggen. Om väggen är helt platt behöver du kanske inte andra fästningar, men vanligtvis måste du också skruva fast eller spika golvlisten.

Steg 9

Om du fäster på en murvägg, använd en 6 mm murborr för att borra genom golvlisten och in i väggen. Börja hålen 50 mm från änden av väggen och placera dem 25 mm från toppen och botten av listan, upprepa med 500 mm mellanrum. Försänk hålen så att skruvarna är dolda.

Steg 10

Sätt i en 6 mm väggplugg och en skruv, knacka på den tills du känner motstånd och skruva sedan tills huvudet är under ytan på listan.

Steg 11

Om du fäster på en tappvägg, hammar du två 40 mm förlorade huvudspikar genom sockeln in i mitten av varje träbult.

Steg 12

Använd en hammare för att sänka eventuella spikar till strax under ytan.

Steg 13

När du monterar den andra delen av en yttre list bör du också applicera lim på varje geringssågning.

Steg 14

När du fäster inre fogar kommer den fyrkantiga skärsektionen att ha fästs först, så helt enkelt rikta in den sektionen och sedan säkra. Inget lim behövs för invändiga fogar.

Steg 15

Använd flexibla dekoratörskaletter, applicerade med en patronpistol, för att fylla eventuella små luckor mellan toppen av golvlisten och väggen. Släta ut ytan och torka av överflöd med en fuktig trasa.

Steg 16

Alla spikhål och försänkta skruvhål bör fyllas och slipas innan målning.

När det gäller montering av golvlister använder du många verktyg under processen. Du behöver också något för att hålla golvlisterna på plats – spikar, skruvar eller lim. Men vilken metod är bäst?

Här är en snabbguide för hur du fäster lister innan vi går in mer i detalj:

Spika och fästa lister – en snabbguide

  • Mät rummet för att räkna ut hur mycket lister du behöver. Köp extra för att möjliggöra avfall och eventuella dåliga sågningar.
  • På din längsta vägg behöver du sannolikt två längdlistor för att täcka väggen. Använd en geringssåg för att såga en 45 graders vinkel i slutet av det första kortet. Mät avståndet från slutet av den första listen till hörnet. Överför mätningen till en andra list och använd återigen din geringssåg för att såga en motsatt 45-graders vinkel för att sammanfoga med snittet på första brädet.
  • Testa att passa bitarna och trimma dem med en hyvel tills de ger en jämn finish. Detta är ett säkrare sätt att foga listerna.
  • Fäst golvlisterna på väggen. Detta kan göras genom att spika fast dem på väggen med spikar, skruva fast i gipsskivor med träskruvar och en gipsskiva som fäster eller limma med lim, eller båda. Se till att spikarna ligger i jämnhöjd med golvlisterna.
  • Använd ett lim för att sammanfoga dina geringsfogar och säkra sedan med panelstift. Om du fäster golvlisten på en tappvägg, fäst den direkt med träskruvar.
  • För yttre hörn såga 45 graders vinklar i ändarna där brädorna möts. Testa att passa bitarna och trimma dem med en hyvel tills de ger en jämn finish. Limma längs skarven med trälim och fäst sedan med panelstift. Topptips: Använd en 90-graders skarvförband för att ge bästa finish när du går med i golvlisten till din dörr.
  • Fyll i eventuella spikhuvuden och linjer som visas vid skarvarna om du målar listen, eller träfyllmedel om du vill ha en naturlig finish.

Använd lim för att fästa lister på väggar

Om du har fina raka väggar kommer det att vara det enklaste valet att fästa golvlister med lim. Du kommer att uppnå en ren och professionell finish på detta sätt.

När du har sågar brädan i storlek måste du applicera limet på baksidan. Vi rekommenderar att du använder ett sicksackmönster.

Detta säkerställer att täckningen är jämn när den har fästs på väggen. Tricket är att använda bara tillräckligt – för lite och listen kan ha svårt att fästa, för mycket och det kanske inte sitter jämnt.

När du sätter på golvlisten på väggen ska du trycka på den ordentligt (hela längden) för att säkerställa full vidhäftning.

När limet har härdat, bör golvlisten vara ordentligt fast på väggen!

Om dina väggar är gamla och inte är 100% raka, kanske du vill använda en annan metod vid sidan av limet för att se till att listan håller sig på plats. Det leder oss till:

Använd spikar (eller stift) för att fästa golvlisterna på väggen

För en säker passform är spikar ett bra alternativ – särskilt när de används tillsammans med lim.

Om du väljer att använda spikar, rekommenderar vi att du först klistrar fast väggen med lim och sedan fäster listan med spikar.

Innan du sätter golvlisten på väggen är det vettigt att markera vart stiften ska gå med en penna. Detta gör det lättare att fästa listen direkt när den är mot väggen.

Se till att spikarna är tillräckligt långa för att gå igenom golvlisten och in i väggen. Använd en hammare för att slå spikarna i de markerade positionerna.

Du kanske upptäcker att du inte kan få spikhuvudet att sitta jämnt med en hammare, särskilt om du spikar genom det dekorativa området. Använd i det här fallet en stiftstans för att slå spikhuvudet i jämnhöjd med golvlisterna för att dölja dem så bra som möjligt.

Om du slår in dem i listerna, se till att använda en touch av fyllmedel för att maskera stifthålet. Detta ger dig en mjuk och professionell finish!

Spikar är ett bra sätt att säkra listerna. Men om väggarna är mycket hårda kan du behöva överväga:

Använd skruvar för att fästa golvlisterna

Den säkraste metoden för att fästa golvlisten på väggen är att använda skruvar. Du behöver dock några fler verktyg om du planerar att fixa dem på detta sätt.

För det första måste du identifiera var du kan fästa skruvarna och markera detta på listen.

När du väl har markerat det rekommenderar vi att du borrar pilothål. Detta lämnar ett litet styrhål för skruven att röra sig ner och lägger också till en försänkare för skruvhuvudet att sjunka i.

Innan du skruvar fast på väggen, rekommenderar vi också att du sätter golvlisten mot väggen och borrar något i väggen genom hålen i listen. På så sätt blir det lättare att skruva fast listerna på väggen.

Du kan också använda lim för att hålla golvlisterna på plats.

När du väl har skruvat fast dem på väggen kan du använda fyllmedel för att dölja skruvhålen och ge intryck av att de inte ens finns där!

Sammanfattning

Vi hoppas att detta blogginlägg har hjälpt till att täcka alla olika sätt som du kan använda fästa dina golvlister på dina väggar.

Det finns fördelar med varje metod men allt fungerar om du tar dig tid att utföra arbetet ordentligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!