Stål eller Träreglar? Vad är Bäst?

Om du håller på att montera väggar står du säkert inför valet mellan stål eller träreglar och har funderat på vilket av dem som är bäst?

När det gäller ombyggnation finns det många olika typer av reglar att välja mellan. Men du kommer dock snart att upptäcka att det primärt finns huvudtyper av reglar att välja mellan: Trä och metall.

Enligt proffsen finns det många fördelar med att använda både stålreglar eller träreglar. Många byggare tenderar dock att föredra den ena eller den andra typen. Vilken är bäst?

Att hantera ett byggprojekt innebär att man tar en mängd viktiga beslut. Många av dessa beslut har att göra med val av material, som har sina respektive fördelar och nackdelar.

När det gäller att välja en typ av träreglar har du två huvudalternativ: trä och metall. Mellan de två tenderar metall att ha den längsta livslängden, men det kräver också användning av strukturella element som kan bära dess vikt över tid, medan träreglar är lättare, snabbare att installera och billigare.

Stålreglar är mer hållbara än träreglar men till vilket pris?

I allmänhet har stålreglar en längre livslängd än träreglar men de är också dyrare, vilket kräver specialutrustning och ytterligare arbete för att installera.

Stålreglar är betydligt tyngre än deras alternativ, vilket innebär att de inte kan installeras manuellt på samma sätt som träreglar. Denna begränsning är kopplad till det redan höga priset på själva stålregeln vilket innebär att det inte är ett så budgetvänligt alternativ. Träbjälkar gör att du kan spara på byggnadsarbeten.

Även om stålregelns livslängd är längre än träreglar har träreglarna fortfarande mycket god hållbarhet: de kan hålla i hundratals år om de inte kommer i kontakt med överdriven fukt.

Mer flexibilitet med träreglar

Förutom att det är billigare är träreglar mer anpassningsbara för en mängd olika begränsningar. De är lättare att isolera och gör det lättare att driva de ledningar och kanaler som behövs för att bygga el- och värmenät, vilket kan förhindra många komplikationer.

Dessutom är träreglar idealiska för korta tidsfrister eftersom de kan byggas på plats och är enkla att installera: det finns ingen anledning att göra en beställning och vänta på leverans som är fallet med stålbjälkar.

Träreglar främjar hållbar utveckling

När du väljer träreglar gör du ett miljöansvarigt val. Detta eftersom råvaran är en förnybar resurs som kan köpas lokalt och byggvirke har ett mindre ekologiskt fotavtryck än betong eller stål.

Budget

Trä, oavsett om det är dimensionellt virke (helvirke) eller konstruerat, kostar vanligtvis mindre både vad gäller material och arbete att installera. Ett undantag kan vara i områden där det finns lite skog ståltillverkningen är stor, till exempel Australien.

Eftersom stål har mycket större vikthållfasthet kan du använda färre vertikala stöd för samma spännvidd och mindre höjd av balk. Stål erbjuder dig större oavbrutna öppna ytor.

Hållbarhet

Du kanske inte tänker på stål som miljömässigt hållbart, men det är det. Trä är en förnybar resurs – växer på träd – men ger mindre hållbarhet på lång sikt, vilket kräver skörd av fler träd. Trä ruttnar så småningom. Även om man hoppas att det aldrig händer, brinner ved i husbränder och därmed tillför kol till atmosfären.

Skrotstål blir lätt mer nytt stål. Även om byggstål utsätts för rost om det utsätts för mycket fukt, brinner det inte i en eld. Det kan dock ändra form om elden är tillräckligt lång och intensiv. Annars överstiger stålets beräknade livslängd långt för trä om den är belagd eller galvaniserad mot rost. Insekter ser det bara som ett hinder på vägen till träkonstruktioner. Det som däremot kräver mycket energi är tillverkningen av stålet.

Läs också: Hur Hittar man Reglar i Väggen? Så Gör du!

Fördelar med stålreglar


Klimatresistens

Ett vanligt problem med träbjälkar är krympning. När trät torkar efter installationen kan det krympa och vrida sig Detta kan orsaka strukturella problem, såsom gipsskador, felaktigt fungerande dörrar och irritationer som knarriga golv.

Stålreglar står dock emot klimatförändringar. Förutom att förhindra krympningsbaserad skada är materialet också immun mot fuktrelaterade problem, inklusive mögel och röta.

Miljövänlig

Trä är en förnybar resurs till skillnad från stål. Stålreglar är även återvinningsbara och håller längre än trä.

Styrka

Virke har en förvånansvärt hög draghållfasthet. Den är lätt men otroligt stark och kan ta en överraskande stor vikt. Beroene på stålet som används varierar givetvis hållbarheten.

Mångsidighet

Både trä och stål är mycket mångsidiga material, vilket innebär att de rymmer ett brett spektrum av strukturella former och mönster. Virke kan enkelt skäras i vilken form som behövs och kan fästas praktiskt taget enkelt med spikar och bultar. Stål drar dock nytta av de växande framstegen inom teknik. 3D -modelleringssystem kan användas för att producera stålreglar och skapa dem enligt den exakta specifikationen som krävs. Stål tjänar också på att kunna resa långa sträckor utan att väsentligt minska dess strukturella integritet.

Kostnad

Överraskande för många är stål faktiskt det billigare av de två materialen. Trä kan dock vara lättare att underhålla, eftersom enkla oljor kan användas för att hålla träet starkt. Stål, å andra sidan, kan behöva manuella reparationer eller byten beroende på skador. Allt beror dock på skadan, och du kan upptäcka att timmer skadas oftare på grund av att de är mindre hållbara.

Vår artikel föreslår att stål är det bättre materialet för att stödja din loftkonvertering – och vi kan inte hålla med. Men här på Kingsmead Conversions tar vi alla dina rekommendationer ombord för att hjälpa till att bygga ett loft som kombinerar din vision och vår expertis. Vissa människor väljer timmer på grund av dess hållbarhet; timmer kommer från träd och är därför en hållbar resurs (med tanke på att ett träd planteras om efter att det har huggits ned). Stålet vi använder är också återvinningsbart, så att välja stål kommer också att hjälpa miljön.

Innan utvecklingen av moderna byggmaterial såsom metall användes trä för att bygga i stort sett allt. Träreglar kan ge mycket stöd för en mängd olika strukturer.

Bara för att marknaden har sett en tillströmning av stål- och metallreglar betyder det inte att trä är ett mindre bra val. Som nämnts ovan föredrar många professionella byggnadsarbetare trä framför stål, och det är ett idealiskt val för projekt som också involverar andra trädelar.

Till exempel, om du arbetar med ett projekt som involverar fönster eller dörröppningar, är det att föredra att använda träreglar i stället för stål. Detta gör det lättare för dig att kunna spika något i dörren eller fönstret vid ett senare tillfälle.

Vilken typ av skruvar ska användas för träreglar?

Så många regelallternativ som det finns, finns ännu fler skruvalternativ att välja mellan. Husägare och förstagångsrenoverare blir ofta förvirrade om vilken produkt som fungerar bäst med vilket material.

Det finns ett par riktigt bra alternativ du kan välja för dina träreglar. Det absolut bästa alternativet att gå med skulle vara spikae, eftersom nästan ingenting är robustare än att slå in dina reglar.

Du kan också välja plast- eller metallskruvar.

Läs också: Ska man Spika eller Skruva Reglar?

Fördelar med träreglar

Medan vissa kan påpeka att stålreglar har alla fördelar jämfört med trä, finns det en överraskande mängd fördelar med att använda en traditionell, robust träregel. Det finns fortfarande stor efterfrågan på dem i branschen, och det är av en god anledning.

  • Träreglar är starkare än metallreglar. De kan bära mycket mer vikt, själva tillverkade av tyngre material. Träreglar kan användas på bärande väggar, nya skåp, dörröppningar och ramar för att hålla sig robusta och starka.
  • Träreglar är lättare att skära än stålreglar. Det är lätt att skära trä – allt du behöver är en såg! Det är mycket farligare att försöka skära metall. När metallen har skurits är det bäst att låta den vara ifred. Trä kan enkelt formas och anpassas till vilken storlek du behöver.
  • Trä kan hålla länge. Trä har varit en pålitlig produkt i århundraden, och även om det slits ut kan det bytas ut till en överkomlig kostnar

Nackdelar med träreglar

Det finns ett par nackdelar att tänka på när man tänker på träreglar och metallreglar. Beroende på typ av projekt kanske du vill ta hänsyn till dessa faktorer när du gör ditt val också.

Följande nackdelar med träreglar är varför så många nya husbyggare byter till stål:

  • Trä kan skevas och ruttna. Om de utsätts för mycket vatten eller fukt kan träreglarna bli värdelösa. Det är svårare att skydda dem under de fuktigare månaderna på året.
  • Trä är dyrare än stål. Trä betraktades som billigt vid en tidpunkt, och även om vissa av de mjukare träslagen inte är lika dyra som lövträ, är jämförelsekostnaden mellan trä- och metallreglar betydande.
  • Träreglar kan vara svåra att installera. Du behöver många verktyg, till exempel en bordsåg, en spikare och traditionella hammare och spikar, för att ordentligt säkra fast reglar.
  • Stålreglar väger mindre än trä. De är lättare, vilket gör dem lättare att förvara i bulk och mindre svåra att underhålla när de väl är installerade.
  • Stålreglar utsätts inte för termiter eller eld. Om du har termiter i ditt hem kan du vara säker på att dina träreglar kommer att bli offer för termiterna förr eller senare. Men med stålreglar finns det inget för de dem att äta. Dessutom är stål brandsäkert för ännu mer skydd!
  • Stålreglar är billigare än trä. Många reglar är nu gjorda av återvunnet material, vilket sänker kostnaderna jämfört med engångsträ.

Vad är metallreglar?

Metallreglar, som vanligtvis består av stål, är vanligtvis avsedda att användas i källarväggar. De kan också hjälpa till att designa DIY skiljeväggar eller andra delar av enkla metallkonstruktioner.

Metallramar används för att stödja en icke-bärande vägg. Tillfälliga strukturer och skiljeväggar är vanligtvis konstruerade med denna typ av material. Inramning med metallreglar är i allmänhet en enkel, snabb och prisvärd process.

Tänk på följande nackdelar med stålreglar

Det är mycket svårare att skära och forma stålreglar än trä. Det finns metallskärsågar tillgängliga, men de har en hög inlärningströskel och kan vara mycket farliga för en vanlig person att använda.

Metallreglar kan vara dyrare att installera. Om du anlitar en entreprenör är de kanske inte väl insatta i stålreglar. Eftersom trä är att föredra av tradition kan det kosta dig mer ur fickan att anställa rätt person.

Stålreglar eller träreglar?

När det kommer till detta är det helt och hållet ditt val om du vill hålla dig till traditionellt trä eller välja mer pålitlig metall. Det finns tydliga fördelar och vissa nackdelar med båda, och inte alla projekt kan passa det ena eller det andra.

Tänk på projektet du arbetar med. Behöver du en bärande vägg? Monterar du en tv? Dessa planer kan väga tungt på din beslutsprocess. Medan stålreglar är prisvärda, hållbara och brandsäkra, är träreglar en stark och pålitlig klassiker som visar sig vara avgörande för vissa uppgifter.

Läs också: Skruva Ihop Reglar – Så Gör Du!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!