Tips för Trädplantering: Hitta Rätt Träd för din Trädgård

Oavsett om du precis har flyttat in i en ny hem eller planerar du att göra om ditt landskap, att ta reda på vilka växter du vill ha på din trädgård är en stor sak. Speciellt för dem som kanske inte har de grönaste tummarna är det svårt att säga vilka växter som både skulle trivas i miljön och se precis ut i ditt uteutrymme. Vi är här för att hjälpa till med några trädplanteringstips om plats, tid och val.

Träd kan vara svåra eftersom de har en längre tillväxtcykel än din genomsnittliga blombuske. De kommer att behöva mycket skötsel när du planterar dem och kan ta ett tag att växa, så det finns färre uppenbara tecken på att träden växer korrekt. Nyckeln är att förstå vad du ger dig in på innan du börjar plantera — vilket innebär att du måste göra en del efterforskningar.

Innan du tar fram spaden och slangen, läs några tips så att du blir expert på att plantera rätt träd för din trädgård. Du kommer att må mycket bättre när du är redo att välja dem i din lokala växtbutik eller beställa plantor online. Du kommer att veta vad du kommer att få året runt och exakt hur du ska ta hand om dina träd oavsett vad vädret skickar din väg.

Trädplanteringstips

Träd ser alla olika ut när de är plantor jämfört med när de är fullvuxen. Hur vill du att din trädgård ska se ut nu och hur ska den se ut när alla dina träd är uppvuxna? Det kan vara två helt olika utseenden beroende på vad du planterar, så tänk på hur du vill att den övergripande designen för din trädgård ska vara.

Du bör också tänka på vad du vill att träden ska göra. Ska de ge massor av skugga runt områden du kommer att spendera tid i när du är ute? Ska de ha mindre skräp som kan falla och skapa extra trädgårdsarbete för dig, som att rensa bort barr och kottar? Träd kommer också att ha skillnader i höjd och bredd, vilket påverkar var du kan plantera dem.

Att plantera rätt träd för din trädgård kräver mycket eftertanke. När du väl har hittat den perfekta balansen mellan trottoarmål och funktion — läckra äpplen direkt från trädet, någon? – Det blir lite lättare. Du har begränsat vad du vill att ditt träd ska göra, och nästa steg är att hitta vilken typ av träd som är rätt för dessa krav.

Undersök ditt område

När det gäller välmåendet för dina framtida träd, du måste veta mer om ditt område än bara när det vanligtvis regnar eller snöar. Det finns ett växtindex som du kan kolla in för att se var växttyperna växer bäst. Detta steg hjälper dig att komma närmare ditt slutliga beslut. Viktigast av allt, det kommer också att förhindra alla tidiga dödsfall från träd som inte var avsedda att växa där du bor.

Ta reda på antingen online eller genom lokala trädgårdsgrupper vilken typ av jord ditt område har. Anteckna vilka träd som blommar på dina grannars gårdar och om du vill ha dem på din egen mark. Du bör också tänka på att kontakta din lokala regering eller Homeowner’s Association Board för att se till att det inte finns några regler mot att odla vissa typer av träd i ditt grannskap.

Hitta rätt tid

Orolig att du kanske har missat tidsramen plantera den typ av träd du vill ha? Se om du kan odla plantversionen inomhus tills rätt tid på året kommer tillbaka. Trädet kommer med största sannolikhet att vara bra om det hålls inne på en inomhusveranda eller skyddat i ett stängt garage och ges rätt mängd vattning och solljus. Träd växer så långsamt att du inte behöver oroa dig för att kruka om dina flera gånger innan du äntligen kan plantera den utomhus.

Plantera rätt träd

Träd är enorma växter som kan ses av nästan alla, från din granne till någon som kör i andra änden av din gata. De är dock något mer komplicerade att odla än en buske eller annan liten växt. När du börjar plantera träd på din trädgård måste du veta att de är rätt för där du bor.

Denna kunskap kräver visst engagemang innan du någonsin drar på dig dina trädgårdshandskar. Läs så mycket du kan om träd du tror att du skulle vilja odla. Se vad dina grannar har på sina trädgårdar och prata med en lokal trädgårdsklubb eller butik för att få råd. Kom också ihåg att se om det finns några begränsade växter där du bor!

Om du följer dessa trädplanteringstips kommer du i slutändan att känna dig säker på att du planterar rätt träd för din trädgård. Du kommer att veta vad de är, hur de växer och hur de tas om hand. När du börjar plantera kanske du till och med märker att din tumme har blivit några nyanser grönare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!