Typer av sågar för Kapning av Träd – Hur Man Sågar Träd för Hand

Med de stora sågar som är utformade för sågning, beskärning och trimning av träd, tänkte jag att det vore lämpligt att göra en sida som förklarar lite om var och en. Eftersom det finns så många olika typer kommer jag att hålla saker enkelt genom att kamma dem i breda kategorier. Till exempel används en hopfällbar handsåg av många människor i överlevnads- och bushcraft-samhällen men de anses allmänt beskära sågar. Som sådan är de grupperade i avsnittet Beskärningssåg.

Kom också ihåg att den här sidan endast innehåller sågar avsedda för sågning av virke; avverkning, beskärning och trimning. Även om det är möjligt att använda en cirkelsåg för att skära en trädgren skulle jag inte ge råd. De är inte avsedda för att klippa träd och därför kommer jag inte att lägga till det i listan. Samma sak gäller för de andra sågarna som är utformade för något annat än att hugga träd. Nu när vi är på samma sida, låt oss komma igång.

Beskärning såg

Beskärning såg

Den första typen av såg på vår lista är beskärningssågen. En beskärningssåg har vanligtvis ett böjt blad mellan 15 och 30 cm långt. De används, som namnet antyder, för beskärning av träd. Beskärning i processen där du trimmar och tar bort döda eller bevuxna grenar för att öka trädets tillväxt. De används av arborists, landskapsarkitekt, trädgårdsmästare, husägare, campare och till och med överlevnadsentusiaster.

Beskärningssågar är handsågar eftersom de inte drivs med gas eller el. De hålls i din hand och du är kraften bakom verktyget. Som sådan hänvisar många till en beskärningssåg som en handsåg som är förståelig. TPT (tänder per tum) varierar mellan märken men de flesta erbjuder flera alternativ från grov till fin. Ett grovt blad har lägre TPT, vanligtvis mellan 5-10 medan ett fint blad har 11+ TPT. Ett grovt blad är bäst för beskärning och trimning av färskt och barrved medan ett fint blad är bättre för kapning av lövträ.

En hopfällbar handsåg är en annan typ av beskärningssåg. De har samma funktion med skillnaden att ha ett blad som fälls in i handtaget. Detta är särskilt användbart när du packar med en såg för en vandring eller har möjlighet att lägga den i fickan. Bortsett från beskärning är de en populär såg för camping eftersom du kan kasta en i en ryggsäck och glömma bort den tills du behöver den. De bästa fällbara handsågarna är inte för dyra och varierar i pris från 150 – 400 kr.

Bågsåg

Bågsåg

En bågsåg är en fantastisk såg för att klippa, hugga stockar och beskära. De är utformade för att skära på både drag och tryck. Ett enda sågblad sträcker sig tätt mellan vardera sidan om fören. Ett handtag är placerat på ena sidan medan muttrar och bultar vanligtvis används för att hålla bladet på plats. För de flesta bågsågar fälls handtaget fram och tillbaka för att dra åt eller lossa sågklingan. detta kommer till nytta när du byter ut bladet. När ett nytt sågblad har bytts ut ska handtaget glida tillbaka för att dra åt bladet och ta bort slacken.

Dessa skär vanligtvis snabbare än beskärningssågar, men på grund av sin storlek och form är de inte alltid ett praktiskt val. Speciellt när det gäller trånga utrymmen mellan grenarna.

Polsåg

Polsåg

En stångsåg beskrivs bäst som en beskärningssåg fäst vid slutet av en stång. De är utmärkta för att trimma de svåråtkomliga trädgrenarna och grenarna. Istället för att använda en stege, överväga att skaffa dig en fin stavsåg.

Det finns manuella, elektriska och gasdrivna polsågar idag. En gasdriven polsåg är ungefär som en motorsåg med förlängning. De kan vara farliga, men om du gör en hel del trimning är det värt att överväga en kraftstångsåg. Elektriska polsågar, som den som visas ovan, drivs genom att ansluta en strömkabel eller ett batteri.

Några av dessa har utdragbara stolpar för att öka deras räckvidd kraftigt. Innovation har kommit långt också under de senaste åren. Fiskars erbjuder en stavsåg med en liten knäppare fäst i botten. Det manövreras genom att dra i ett rep som sträcker sig från bladet till handtaget.

Kapsåg

Kapsåg

En kapsåg är utformad för att skära vinkelrätt mot träets korn. Det finns korssågar för en och två. Enmanskorsningen är mycket vanligare. Du har antagligen sett en tvärsåg på två man på TV eller i historikböcker (liknande den på bilden ovan). En tvärsnittssåg kallas ibland en avverkningssåg eftersom de ofta användes vid avverkning av träd. ”Avverkning” är processen för att hugga av virke. Som du kan föreställa dig har ett tvärgående tvärsnitt ett handtag på båda sidor och att använda en är mycket arbete. Men innan motorsågarna kom, var en tvärgående sågsåg snabbare än att använda en avverkningsyxa.

De kan inte bara användas för att fälla ett träd utan när trädet är nere kan det användas för att bearbeta virket i mindre bitar.

Repkedjesåg

Repkedjesåg

En repkedjesåg är exakt vad du kan tänka dig; en kedja med tänder och rep i vardera änden. För att vara tydlig är det inte en motorsåg, som i en gasdriven motorsåg. Det är en kedja med tänder, avsedd att såga trädgrenar. Det är svårt att förklara så jag hoppas att du får en bättre förståelse genom att titta på bilden ovan.

En repkedjesåg är särskilt användbar när du trimmar trädgrenar som är svåra att nå. Det kan eliminera behovet av en stege i de flesta fall. Ett rep med en vikt är fäst i kedjans båda ändar. Du använder vikten för att slänga över en trädgren och hämta änden när den kommer ner. När kedjan är placerad på trädgrenen, drar du bara i vardera sidan av repet tills grenen skärs.

Motorsåg

Motorsåg

Jag antar att alla vet vad en motorsåg är. Om du inte gör det är en motorsåg ett skärverktyg med tänder på en kedja som vanligtvis drivs av en bensinmotor. En skärkedja är fäst vid svärdet och drivs mekaniskt för att snurra kedjan. Skärkedjan är det som skär genom träet.

En motorsåg är det snabbaste sättet att skära ved. Oavsett om du trimmar stora grenar, avverkar träd eller hugger ved är det här verktyget det mest effektiva. Naturligtvis kan de också vara mycket farliga. Inte bara är deras gasdrivna motorsågar men nuförtiden kan du också köpa elektriska motorsågar. De är vanligtvis mindre och lättare att hantera, vilket gör dem till ett genomförbart alternativ för många.

Fram-och återgående sågen

Fram-och återgående sågen

En fram- och återgående såg drivs av el, antingen med sladd eller batteri. De arbetar genom att flytta ett sågblad fram och tillbaka mycket snabbt. Eftersom bladet är så tunt har en fram- och återgående såg många olika användningsområden; varav de flesta inte är för att hugga träd. Med detta sagt finns det beskärning av sågblad för fram- och återgående sågar. Eftersom de är lätta att använda är fram- och återgående sågar extremt effektiva för att klippa trädgrenar.

Den enda nackdelen med att använda en fram- och återgående såg är sladden. Att försöka flytta runt från en gren till en annan är besvärlig med en förlängningssladd som dinglar bakom dig. Om du bestämmer dig för att köpa en, överväga definitivt att köpa en batteridriven sågsåg.

Vanliga frågor

Hur sågar man trä?

Det finns flera olika metoder för att såga trä beroende på typ av såg och projektet du arbetar med. Här är några grundläggande steg för att såga trä med en vanlig handsåg:

  1. Placera träet på en stabil arbetsyta, som en arbetsbänk eller en sågtrappa.
  2. Markera linjen där du vill skära träet med en blyertspenna eller en såglinje.
  3. Sätt fast träet med klämmor eller spikar så det inte rör sig under sågningen.
  4. Börja såga med ett långsamt och jämnt tryck, följ linjen du markerat med sågen.
  5. Såga med en vinkel på ca 45 grader för att få ett bra resultat och undvik att såga fast bladet.
  6. Var försiktig när du når slutet på träet, så att du inte skadar dig själv eller sågen.
  7. När du är klar, ta bort träet från sågen och rengör bladet från träspån.

Det är viktigt att du använder rätt såg för rätt projekt och att du är försiktig och tar säkerheten på allvar när du sågar trä.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!