Vad är energieffektivitet? Allt du bör veta

I en dag där fler och fler människor vill minska sitt koldioxidavtryck, har energieffektivitet blivit ett populärt slagord eller modeord som är så brett att det ibland är lite tvetydigt.

Vad är energieffektivitet? Finns det en specifik definition?

Denna term kan ha många olika betydelser beroende på hur och när den används. Konsumenter kan definiera “energieffektivitet” som ett sätt att maximera energianvändningen och samtidigt minimera individuella koldioxidavtryck. I grund och botten är energieffektivitet att få mest valuta för dina energipengar genom att använda den minsta mängden energi som behövs. Energieffektivitet är i många avseenden förkroppsligandet av “avfall inte, vill inte”.

Läs vidare för att lära dig mer om energieffektivitet, fördelarna med att vara energieffektiv, varför det är viktigt att vara energieffektiv och vad som inte är energieffektiv:

Definitionen av energieffektivitet, i sin enklaste form, innebär att man använder mindre energi för att utföra samma tjänst. Till exempel är en kompakt fluorescerande glödlampa mer energieffektiv än en vanlig glödlampa eftersom den förstnämnda kräver mindre elektrisk energi för att generera samma mängd ljus som den senare. LED-lampor är också otroligt energieffektiva.

Att vara energieffektiv eller använda energieffektiva produkter innebär också att du sparar pengar genom att använda mindre energi, utan att ge avkall på kvalitet eller komfort.

Rätt isolering av ett hus betyder till exempel att en mindre mängd energi behövs för att värma eller kyla huset ordentligt, och att använda lysrör istället för glödlampor ger inte bara samma ljusintensitet, men kommer också att kosta mindre på den månatliga elräkningen. I slutändan hjälper detta människor att minska sina utsläpp av växthusgaser och därmed skydda miljön.

Att lägga till isolering runt vattenrör hjälper till att hålla värmen från att strömma ut och låter vattnet hålla sig vid den optimala temperaturen utan att använda ytterligare el- eller gasresurser. Rör utan isolering är mindre energieffektiva eftersom ytterligare el eller gas behöver användas för att ersätta värmen som strömmar ut från det exponerade röret.

Förutom isolering och lysrörslampor kan energieffektiva apparater – som kylar, torktumlare, tvättmaskiner, ugnar, frysar, spisar och diskmaskiner – hjälpa till att minska energiförbrukningen. Konsumenter som vill förenkla processen att hitta energieffektiva apparater måste leta efter Energy Star-märke.

De som investerar i Energy Star-produkter kanske också kan spara ytterligare pengar tack vare rabatter; Energy Star-programmet tillhandahåller en sökfrågesida för att hjälpa konsumenter att hitta eventuella kvalificerade rabatter med Energy Star-produkter.

 Energieffektivitet är inte bara begränsad till hushållsapparater och inventarier. Ett annat utmärkt exempel på detta koncept skulle vara energieffektiva fordon. Vissa motorer är byggda för att köra hundratals kilometer på en enda tank bensin, medan en sportbil kan få bara ett fåtal mil ur en full tank med bensin. Ett fordon förbrukar mer energi i snabbare takt än det andra fordonet som utför i stort sett samma funktion, utan att slösa så mycket energi.

Vissa fordon kör på el, vilket sparar fossilt bränsle. Andra kör på diesel istället för vanlig bensin. Hybridfordon kombinerar el och gas som kraftkällor. Att hitta det bästa energieffektiva fordonet är allt i matematiken. Konsumenter bör titta på hur många kilometer per mil ett fordon kan klarar av på motorvägen och inom staden (tänk sidogator och start-stoptrafik på mindre vägar). Motorvägskörning optimerar bensinförbrukningen, medan det är mindre bensineffektivt att köra många “stadsmil”.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!