Bästa Skruvstäd 6 Bäst i Test [Guide]

Du har bara två händer – och det kan ofta vara en utmaning i vissa projekt. Det kan faktiskt också finnas tillfällen då det helt enkelt inte är säkert att använda händerna för att hålla ett arbetsstycke. Lösningen på dessa scenarier kan bara vara ett skruvstäd, även känt som skruvstycke.

Skruvstädet är en häftklammer i metallbearbetnings-, fordons-, träbearbetnings- och hobbybutiker, ett skrivstäd är en metallklämanordning som skruvas fast på toppen, sidan eller undersidan av din arbetsbänk. Den har en skruvmekanism som vrids för att öppna och stänga käftarna på ett arbetsstycke för att hålla det stadigt på plats, så att du kan utföra uppgifter som att veva på en mutter eller bult eller skära något med högre precision.

Ett bänkskruvstäd kan också ge en solid yta att hamra mot, vilket gör det till ett ännu mer användbart tillbehör i din verkstad.

Men som du säkert har sett finns det en stor mängd olika skruvstäd att välja mellan på marknaden. I denna artikel går vi igenom de bästa och mest populära skruvstäden på marknaden. Längre fram går vi ägen igenom allt du behöver veta om skruvstäd och hur du väljer det bästa för just dina behov.

Ett pålitligt bänkskruvstäd är ett av de mer användbara tillbehören du kan lägga till din arbetsbänk, och kommer förmodligen att bli bekvämare än du kanske tror. De finns i några olika stilar och typer, men i huvudsak är de bara stora klämmor som är monterade direkt på toppen, sidan eller framsidan av din arbetsbänk och använder en roterande skruv för att öppna och stänga käftarna. Genom att tillhandahålla möjligheten att säkert och säkert hålla nästan vad som helst på plats medan du arbetar med det, kommer du att kunna ta itu med en mängd olika projekt.

Oavsett om du svetsar i en verkstad, sågar i ditt skjul eller limmar i ditt garage, kommer det utan tvivel att göras enklare och snabbare att ha ett skruvstäd för bänken. Ett bänkskruvstäd är ett relativt billigt verkstadsverktyg för flera ändamål, vilket är ett måste för alla professionella eller amatörer som gör det själv-entusiast.

Ett skruvstäd kallas ofta för en hantverkares “andra händer” på grund av det stöd och hjälp det erbjuder i en rad gör-det-själv-scenarier.

Ett skruvstäd för bänkar fästs säkert på en solid, plan yta (vanligtvis en arbetsbänk) med en klämma eller bultar och är utformad för att hålla ett arbetsstycke stadigt, hålla det stabilt och i ett fast läge, med minimal rörelse och vibration. Ett bänkskruvstycke kan också användas för att stabilisera flera delar av ett arbetsstycke för att säkerställa en jämn finish, till exempel vid hyvling av trä eller limning av plast.

Det fina med ett skruvstycke är verkligen dess enkelhet – grundläggande, tunga konstruktioner när den är som bäst. Men att handla ett bänkskruvstycke är något mer krävande. Storlek, material, käftalternativ, olika namn… Låt oss tittar närmare på de bästa skruvstyckena (skruvstäden).

Bästa skruvstäden


Ridgid Superior skruvstäd

Detaljer

 • Gediget skruvstycke på 120mm för yrkesbruk
 • Tillverkad med inbyggda rörkäftar som lämpar sig för installationsbranschen
 • Gediget härdat städ
 • Kommer med mätskala
 • Tillverkad helt i smidesstål som är tre gånger starkare än gjutjärn ger lång hållbarhet
  Räfflade käftar tillverkade av härdat stål ger maximal livslängd
 • Härdade glidytor
 • Demonterbar spindelmutter

Ridgid Matador skruvstäd

Detaljer

 • Räfflade käftar tillverkade av härdat stål som ger maximal livslängd
 • Demonterbar spindelmutter med en total bredd på 180mm
 • Skruvstycke med mätskala
 • Konstruktion tillverkad helt i smidesstål som är tre gånger starkare än gjutjärn
 • Valsad gänga säkerställer hög precision och lång livslängd

Ridgid Peddinghaus Matador

Detaljer

 • Demonterbar spindelmutter med mätskala
 • Härdade glidytor
 • Robust skruvstycke på 120mm med mätskala
 • Maximal spännvidd 150 mm
 • Tillverkat helt i smidesstål och demonterbar spindelmutter
 • Tillverkat i smidesstål som är tre gånger starkare än gjutgärn
 • Skruvstycke med räfflade käftar av härdat stål

Magnat Basic skruvstäd

Detaljer

 • Robust skruvstycke med smidda skruvstycken
 • Designad med extra stor spännvidd
 • Tillverkad i härdat stål
 • Gedigna smidda skruvstycken
 • Stort städ för smidesarbeten

Magnat Classic Skruvstycke

Detaljer

 • Gediget skruvstycke med justerbar slida
 • Tillverkat med integrerade fasta rörbackar
 • Härdat stål
 • Stort städ som lämpar sig för smidesarbeten

Magnat Original skruvstäd

Detaljer

 • Skruvstycke med justerbar slida
 • Robusta härdade och frästa käftar
 • Stort städ som ger utrymme för smidesarbeten
 • Gedigna smidda skruvstycke

Typer av skruvstäd

Det finns tre huvudtyper av bänkskruvar: bänkskruv, fram- och ändskruv. Varje stil har sina fördelar, även om det aktuella projektet med största sannolikhet kommer att avgöra vilken som fungerar bäst för dina behov.

Bänkskruvstycken

Som namnet antyder monteras bänkskruvstycken (även kända som skruvstäd) på toppen av din arbetsbänk. Medan vissa modeller klämmer fast på arbetsbänkens yta, skruvas vissa direkt genom bordet för starkast möjliga fäste.

Medan vissa skruvstäd är lämpade för olika uppgifter och material, är bänkskruvstäderna mer av en “gör-allt”-enhet. De har starka käkar och utövar ett stort klämtryck. De håller också arbetsstycket borta från bordets yta. De är mycket användbara för svetsning eller vridning. Även om de är bra för mekaniker och metallarbetare, är deras användning för träbearbetning något begränsad.

Framåtmonterade skruvstäd

Frontskruvarna monteras på framsidan av din arbetsbänk. De är populära bland träarbetare eftersom deras position gör att du kan utföra uppgifter såsom hyvling utan att ha en lång skiva som sticker ut i mitten av verkstaden. Några av de bästa främre skruvstäderna har snabb verkan, även känd som en snabbkoppling, som gör att du snabbt kan anpassa skruvstädet till storleken på ett arbetsstycke innan det snurras på plats med en snabb vridning av handtaget.

Ändskruvar

Ändskruvar, som monteras i änden av en arbetsbänk, ser ut och fungerar mycket på samma sätt som skruvstädet vi diskuterade ovan, även om deras avsedda användning skiljer sig något. Träarbetare kan välja ett ändskruvstäd om de utför mycket ythyvling och tillplattning – uppgifter som kräver fullständig stabilitet från ditt arbetsstycke.

Du kan lägga en bräda över toppen av en bänk, fälla upp den lilla metallpinnen som sitter inuti käken, placera en extra pinne i ett hål i arbetsytan och sedan dra åt skruvstädet för att hålla fast stycket på plats. Båda metallpinnar bör sitta under brädans yta för att begränsa chanserna att träffa brädan med ett dyrt handplan.

Det finns inte många andra användningsområden för ett ändskruv, eftersom de flesta material sticker ut i verkstaden om de kläms fast i ett.

Vad du bör tänka på när du köper ett bänkskruvstycke?

Alla olika stilar av bänkskruvstäd har inte bara specifika tillämpningar. Aspekter som käftbredd, snabbkoppling och vridning gör också en enorm skillnad i hur väl ett skruvstäd kommer att fungera. Så bekanta dig med följande funktioner för att hjälpa dig att välja det bästa bänkskruven för dina behov.

Material

Det vanligaste materialet som används för bänkskruvar är gjutjärn. Det är otroligt tufft och solitt vilket gör att du kan applicera ett stort klämtryck. Detta är viktigt för mekaniska uppgifter som att ta bort envis hårdvara eller pressa in olika saker. Gjutjärnsskruvstycken är också lämpliga att använda som städslagningsyta.

Stålskruvstäder är också populära, eftersom de är starka och ännu mer hållbara än gjutjärn. De kan dock deformeras lite under extremt tryck och därför tenderar de att vara billigare. Träbearbetningsskruvstycken kräver inte ett enormt tryck för att säkra brädor och arbetsstycken på plats, så stål är mer än tillräckligt för ett främre skruvstäd eller ändskruv.

Observera att många tillverkare använder PSI (pounds per square inch) som mätning av styrkan på sina bänkskruvar. Gjutjärnsbänkskruvar kan ha en draghållfasthet på över 60 000 PSI, vilket gör dem otroligt starka. PSI-betyg på 30 000 eller mer räcker för de flesta verkstadsprojekt.

Det är också viktigt att notera att de flesta av de bästa skruvstäden har utbytbara käftar. Detta är en bra funktion eftersom käftarnas greppytor kan slitas ut över tid, vilket påverkar deras förmåga att ta tag i ett arbetsstycke. Att byta ut käftarna kan förlänga livslängden på ditt skruvstäd.

Ett skruvstäd ska vara tillverkat av robust och slitstarkt material för att klara av att hantera olika arbetsuppgifter. Vanligtvis är skruvstäd gjorda av gjutjärn eller stål, som erbjuder utmärkt hållbarhet och motståndskraft mot belastning och slitage. Se till att välja ett skruvstäd av hög kvalitet för att undvika att det går sönder eller deformeras under användning.

Käftbredd

Käftbredd avser längden på skruvstädets klämyta. Små skruvar kan ha käftbredder så små som 3 tum, vilket gör dem lämpliga för lätta projekt och reparationer. Stora skruvstäd kan ha käftbredder så breda som 10 tum, vilket ger mycket yta för att klämma fast stora, tunga projekt på plats. I allmänhet är en funktionell käkbredd mellan 5 och 8 tum.

Träbearbetningsskruvar tenderar att ha mycket breda käftar för att främja så mycket klämyta som möjligt. Dessa breda ytor hjälper till att undvika att trycka för mycket på ett litet område, vilket kan krossa eller förstöra träets yta.

Käftöppning

Käftöppning – avståndet mellan käftarna när skruvstädet är helt öppet – är en viktig faktor, eftersom den avgör hur breda föremål du kan klämma fast i ditt skruvstäd. Vanligtvis matchar de flesta käftöppningar käftbredden, så ett 6-tums skruvstäd kommer att ha en 6-tums käftöppning och käftbredd, även om detta inte alltid är fallet.

Träbearbetningsskruvstycken som front- och ändmonterade skruvstäd kommer att ha större käftöppningar för att klämma fast breda brädor. Det är inte ovanligt att hitta ett träbearbetningsskruvstycke med en käftöppning på mer än 10 tum.

Halsdjup

Halsdjup i både bänkskruvar och träbearbetningsskruvar hänvisar till avståndet från toppen av käken till toppen av skruvmekanismen som drar åt skruvstädet. I huvudsak definerar detta hur djupt du kan klämma fast ett arbetsstycke inuti ett skruvstäd.

Halsdjup är viktigt, särskilt vid kanthyvling av breda brädor eller svetsning av breda stålstycken. Ju större halsdjupet är, desto lättare är det att klämma fast dessa breda material mot deras mitt, vilket ger mer stabilitet och hållfasthet samtidigt som du kan använda mer hävstång eller vikt. Generellt sett gäller att ju större skruvstäd, desto djupare är halsdjupet.

Vridbar rotation

Förmågan att vrida är möjligen den viktigaste egenskapen hos ett bra bänkskruvstäd. Om du till exempel svänger käftarna ur vägen kan du få en bättre vinkel på städets yta, vilket kan göra stor skillnad när du försöker slå eller böja något för att forma.

Genom att vrida kan du också klämma fast ett stycke på plats och sedan snurra det för att justera skruvstädets vinkel istället för att böja dig för att se baksidan av arbetsstycket. Det är mycket bekvämare och låter dig arbeta ergonomiskt istället för att anstränga dig för att se vad du gör.

Monteringstyp

Bänkskivor monteras direkt på din bänkyta. De monteras vanligtvis med fyra bultar som lägger fast skruvstädets bas mot bänkskivan. Det är en bra idé att montera ett bänkskruvstäd direkt över ett bordsben. Benet kommer att skapa en solid yta att hamra över, medan den ostödda mitten av en bänk kan vara överdrivet studsig och absorbera mycket av din slagkraft.

Träbearbetade skruvstäd som fram- och ändmodeller monteras på några olika sätt. Vanligtvis skruvas de fast i kanten på din arbetsbänk med långa träskruvar eller bultar. De kan också monteras underifrån med kortare skruvar – se bara till att inte penetrera arbetsytan.

Städ

De flesta bänkskivor har en plan yta ovanpå, direkt i mitten, för att fungera som ett städ. Du kan använda denna yta för att hamra stift och nitar, samt platta till eller forma metallstockar.

Även om det tekniskt sett inte är ett smedsstäd, skapar den här ytan en solid plats att slå mot. Det kan vara till hjälp om du försöker slå loss ett stift eller platta till ett böjt gräsklipparblad. Städytan kommer inte att absorbera slaget, vilket betyder att den kommer att rikta kraften in i arbetsstycket. Av denna anledning är städytan vanligtvis direkt över basen, vilket gör den så robust som möjligt.

Justerbarhet och rörlighet

En viktig funktion att överväga är skruvstädets justerbarhet. Det är fördelaktigt att kunna justera den rörliga backen längs rälsen för att anpassa greppet till olika storlekar på arbetsstycken. Dessutom bör skruvstädet vara lätt att manövrera och flytta för att ge dig optimal kontroll och flexibilitet under arbete.

Snabbslossning (quick release)

Att skruva ett skruvstäd för arbetsstycken som varierar i bredd kan vara viktigt under ditt arbete. Det kan ta dig 30 varv att öppna ditt skruvstäds käftar tillräckligt för ett brett stycke. Istället för att slösa tid på att vrida ditt skruvstäd i och ur position, överväg en modell med snabbkopplings- eller snabbverkansförmåga. Dessa funktioner gör att du snabbt kan skjuta skruvstädet på plats, vilket bara kräver en snabb vridning av handtaget för att fästa arbetsstycket. Detta sparar enormt med tid.

Snabbutlösningsfunktioner är typiska i träbearbetningsskruvstäder där du kan gå från att kanthyvla en 3/4-tums bred bräda till att vända den på sidan och platta till den över dess 9 1/2-tums yta. Förmågan att snabbt dra och trycka käftarna på plats kan förbättra arbetsflödet avsevärt.

Stabilitet och fästanordningar

För att uppnå säkerhet och stabilitet är det viktigt att skruvstädet har en stark och pålitlig bas. Se till att basen är stadig och att skruvstädet har tillräckligt med vikt för att motverka eventuell rörelse eller glidning under användning. Vissa skruvstäd kommer också med fästanordningar som gör att du kan montera dem på arbetsbänkar eller andra ytor för att öka stabiliteten.

Tillbehör och extra funktioner

Vissa skruvstäd kommer med extra funktioner och tillbehör som kan vara användbara för specifika ändamål. Det kan inkludera sidoskruvar för justering, snabbkopplingsmekanismer för snabb och enkel montering, eller integrerade pipklammer för att hålla runda objekt. Överväg vilka tillbehör och extra funktioner som kan vara relevanta för dina specifika behov och projekt.

Storlek

Storleken på ditt skruvstycke och kapaciteten på käftarna kommer att diktera storleken på de arbetsstycken du kan arbeta med. Käftbredden tenderar att vara mellan 2” och 8”, med 6” käftar som är den vanligaste för hushållsbruk. Käftöppningen kan variera från cirka 4″ till 12″ beroende på individuell modell och glidlängden. Ett skruvstäd håller arbetsstycken som är större än käftarnas bredd, men att arbeta för långt från greppområdet orsakar sedan böjning, vilket i sin tur påverkar stabiliteten.

Käkar

Käftarna är den del av bänkskrustädet som håller ett arbetsstycke säkert när det väl är åtdraget och är utan tvekan den viktigaste komponenten. De bästa bänkskruvstäderna kommer att ha robusta käftar, som, om du inte väljer en budgetmodell, bör vara utbytbara eller åtminstone vändbara, med ett imponerande grepp, men som har en skyddande gummibeläggning för att undvika märken eller skador på arbetsstycket.

Käftarna på ett bänkskruvstycke är parallella med varandra – en käft är stationär och den andra käften rör sig, så att du kan placera ett arbetsstycke mellan de två käftarna, och en flyttas sedan in för att dra åt. I vilken grad du vill att dina skruvstyckeskäftar ska “öppnas” är något du måste veta innan du köper, eftersom detta kommer att avgöra storleken på arbetsstycken som är kompatibla med det skruvstycke du har valt.

Om du tänker använda ditt skruvstycke regelbundet och för tunga uppgifter, överväg definitivt ett skruvstycke för bänk med utbytbara käftar: med överdriven användning och allmänt slitage kan skruvstyckeskäftar för bänk slitas ned förvånansvärt snabbt.

Stationär eller vridbar

Ett vanligt stationärt skruvstycke för en bänk är utmärkt för att fästa arbetsstycken på plats, men om du också är ute efter flexibilitet är ett vridbart skruvstycke för en bänk vad du letar efter. En vridbar bas är en otroligt praktisk funktion som gör att du kan svänga arbetsstycket, vanligtvis mellan 180 ̊ till 360 ̊, vilket ger ökad flexibilitet, medan arbetsstycket fortfarande är fixerat i skruvstycket. En vridbar bas sparar tid eftersom den eliminerar behovet av att klämma fast/lossa arbetsstycket för att ändra dess position och minskar även risken för skador på arbetsstycket vid upprepad åtdragning.

Vanliga typer av skruvstäd

Det finns olika typer av skruvstäd tillgängliga på marknaden, var och en med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Nedan följer några av de vanligaste typerna av skruvstäd:

Traditionella bänkskruvstäd

Traditionella bänkskruvstäd är den mest grundläggande och populära typen av skruvstäd. De är vanligtvis monterade på en arbetsbänk eller ett arbetsbord och består av två huvudkomponenter: en fast back och en rörlig back. Den rörliga backen kan justeras längs rälsen genom att vrida på en skruv, vilket gör det möjligt att hålla fast arbetsstycken av olika storlekar och former. Dessa skruvstäd är idealiska för allmänna verkstadsprojekt och passar bra för både trä- och metallbearbetning.

Tving- eller snabbstäd

Tvingstäd, även kända som snabbstäd, är en annan vanlig typ av skruvstäd. Dessa skruvstäd har en snabbkopplingsmekanism som gör att du snabbt kan fästa och lossa arbetsstycken utan att behöva vrida på en skruv. Tvingstäd är perfekta när du behöver göra snabba justeringar eller om du ofta byter ut arbetsstycken. De är också användbara när du arbetar med känsliga material som inte får repas av räfflade backar.

Tredje handens skruvstäd

Tredje handens skruvstäd, även kända som hjälpstäd, är en typ av skruvstäd som är utformad för att ge extra stöd och hållfasthet vid specifika arbetsuppgifter. Dessa skruvstäd har vanligtvis flera justerbara armar eller klämmor som kan fästas vid olika platser runt arbetsstycket. Detta ger extra stabilitet och hållfasthet när du arbetar med små eller delikata föremål. Tredje handens skruvstäd är särskilt användbara vid lödning, elektronikreparationer eller precisionsarbete där exakt placering är avgörande.

Rörliga skruvstäd

Rörliga skruvstäd, även kallade portabla eller klämbordsskruvstäd, är utformade för att vara lätta och enkla att bära med sig. Dessa skruvstäd har vanligtvis en kraftig klämma eller fästanordning som kan fästas på olika ytor eller bord. De är perfekta för mobil användning eller för att använda på platser där en traditionell bänkskruvstäd inte är praktisk att använda. Rörliga skruvstäd är ofta användbara vid byggprojekt, snickeriarbeten eller när du behöver enklare fixarbeten.

Säkra ditt skruvstycke

Ett skruvstycke för en bänk måste vara säkert och stabilt för att det ska vara lämpligt för ändamålet.

Det finns två typer av monteringsgränssnitt (den del av bänkskruvstycket som fäster på arbetsbänken/arbetsytan) att välja mellan när du bestämmer dig för det bästa bänkskruvstycket för dig och din verkstad:

Ett bultmonterat skruvstäd fäster bänkskruven på din arbetsbänk med vanligtvis fyra bultar; de bästa skruvstyckena kommer med förborrade hål vilket sparar tid och ansträngning! Ett skruvstycke som fästs med bultar är det bättre valet om du planerar att arbeta med tunga arbetsstycken och/eller jobb där du kommer att sätta hårt på skruvstycket eftersom det är mer stabilt än alternativet med klämtyp.

Den är permanent fixerad  när bultarna skruvas på plats medan ett fastklämt skruvstycke lätt kan skruvas loss och flyttas runt.

Bänkskruvstycken som fästs på en arbetsyta med en klämma är enklare och snabbare att installera än ett bänkskruvstycke av bulttyp: de behöver helt enkelt skruvas på plats för att dra åt klämman och de är redo att användas. En nackdel med detta är dock att fastklämda bänkskruvstycken inte är lika säkra som bultar och som ett resultat är de bättre lämpade för lättare projekt.

Hur kan du vara säker när du använder en bänkskruvstäd?

Självklart är arbetarnas säkerhet av största vikt när du använder ett bänkskruvstäd. Om du planerar att köpa en, kommer du att klara dig bra om du följer vissa procedurer för att säkerställa att du inte skadar dig själv i processen.

Täck alltid ansiktet

Detta är den allmänna tumregeln för alla jobb du utför i din verkstad. Se till att du täcker ditt ansikte (inklusive dina ögon) med skyddsglasögon och kanske ett visir.

Dubbelkolla att skruvstädet sitter fast

Även om du redan har kontrollerat är det en bra idé att se till att bänkskruven sitter fast vid bordet och att alla bultar sitter på rätt plats, speciellt om någon annan använder din verkstad också.

Håll den stationära käften bortom änden av arbetsbänken

Du vill inte att några långa träbitar ska störa din uppgift. Det är därför du bör se till att den stationära käften på bänkskruvstädet hålls över kanten på ditt arbetsbord. Du bör också alltid kontrollera att ditt bord tål belastningen från bänkskruvstädet och vad du än arbetar med. De flesta kvalitetsarbetsbänkar borde dock inte ha några problem med några snickeri- eller mekanikeruppgifter.

Ge inte skruvstädet mer än den klarar av

Beroende på skruvstädet kommer det bara att fungera korrekt om du säkerställer att materialstorleken är kompatibel. Med andra ord, försök inte att klämma fast en hel dörr med ett billigt skruvstäd.

Vidga inte käkarna mer än nödvändigt

Skruvstäd är utformade för att vidgas till en viss längd. Om du försöker förlänga dem ytterligare för en tjock bit material riskerar du att skada skruvstädet eller skada dig själv. Det motsatta är också sant: dra inte åt bänkskruven mer än nödvändigt.

För mycket glapp

Ett uppenbart tecken på ett skruvstäd av låg kvalitet är om det finns något glapp i huvudskruven när du drar åt den. Du ska inte känna någon rörelse/glapp alls i handtaget eller skaftet. Även när du drar åt litegrann bör det kännas stenhårt varje steg på vägen.

Naturligtvis är detta något som du inte riktigt kan säga om du inte kan lägga vantarna på skruvstädet innan du köper. Men du kan välja någon av de kvalitativa skruvstäden i listan ovan.

Korrekt användningsteknik

För att använda ditt skruvstäd på rätt sätt är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer. Se till att montera skruvstädet på en stabil yta och se till att det är ordentligt fastsatt. Justera den rörliga backen för att passa arbetsstyckets storlek och säkra det genom att dra åt skruven. Undvik att överbelasta skruvstädet genom att försöka hålla fast arbetsstycken som är för tunga eller för stora för dess kapacitet.

Säkerhetsåtgärder

När du använder ett skruvstäd är det viktigt att tänka på säkerheten. Se till att inte placera dina händer eller fingrar i skruvstädets klämmor när du justerar eller spänner åt det. Använd alltid skyddshandskar vid behov och var försiktig när du arbetar med vassa eller kraftfulla verktyg i närheten av skruvstädet. Följ alltid tillverkarens säkerhetsinstruktioner och rekommendationer.

Rengöring och smörjning

För att hålla ditt skruvstäd i gott skick är det viktigt att regelbundet rengöra det från smuts, damm och eventuella skräp som kan fastna i backarna eller skruvmechanismen. Använd en borste eller trasa för att rengöra ytan noggrant. För smörjning kan du använda ett lämpligt smörjmedel för att smörja skruvstädets rörliga delar och säkerställa smidig och effektiv rörelse.

Förvaring och skydd

När du inte använder ditt skruvstäd är det viktigt att förvara det på rätt sätt för att skydda det från skador och förlänga dess livslängd. Om möjligt, täck skruvstädet med en skyddande duk eller plastöverdrag för att förhindra att damm och fukt tränger in. Förvara skruvstädet på en torr plats borta från extrema temperaturer och fuktighet.

Tandade käkar

Du vill definitivt se till att huvudkäftarna är tandade (har spår i dem), och att skruvstycket har rörspecifika käftar.

De tandade käftarna hjälper oerhört mycket med verktygets förmåga att greppa tag i och låsa fast föremål av vilket material som helst, och rörkäftarna är viktiga eftersom, ja, det är oundvikligt att du behöver klämma fast ett rör någon gång under din livstid .

vad kan vi använda detta bänkskruvstycke till?

Du kanske undrar exakt vad man kan göra med ett skruvstäd. Så här kom vi med en lista över några uppgifter som ett skruvstäd kan användas för.

 • Sågning/kapning – Ett skruvstäd låter dig skära igenom materialet (antingen metall eller trä) enkelt, snabbt och effektivt. När materialet hålls stadigt på plats utan att röra sig, kan du använda en såg för att skära materialet med mer kraft.
 • Borrning – Ett fåtal uppgifter som borrning kräver precision och stabilitet, särskilt när du arbetar med specifik markering eller mätning. Skruvstädet håller materialet stabilt på ett ställe och låter ditt arbete enkelt utan stök.
 • Slipning / fyllning – I allmänhet kräver detta projekt lite tid men med hjälp av skruvstäd kan du göra det enklare och snabbare. Det ger stabilitet medan du utövar tryck och minskar därmed risken för oavsiktlig skada. Detta låter dig utföra slipprojektet smidigt.
 • Limning – Ett bänkskruvstäd är ganska användbart när du limmar ett material. Man kan enkelt applicera lim på materialet i ett visst område när det är fixerat på plats. Slutför hela projektet efter att området har torkat helt.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!