Betongpolering: Allt du behöver veta

Ett av de viktigaste besluten du måste fatta när du bygger eller renoverar ditt hus är att välja ett golvalternativ. Det finns olika typer av golv att välja mellan, allt från vinyl till tegel och betong.

Betong, som är vårt huvudfokus i den här artikeln, är ett kompositmaterial som består av vatten och en ballast (sten, sand eller grus) blandat med cement för att härda det över tid.

Det här golvalternativet varierar beroende på de material som används för att tillverka dem. Till exempel är det huvudsakliga materialet som används på en vägyta bitumen, och typen av betong är känd som “asfaltbetong”. Andra vanliga typer av betong är Hoover Dam, Panamakanalen och Roman Pantheon.

Användning av betong

Betong är bra alternativ för alla typer av konstruktion eller golvarbete eftersom det är mycket starkt och extremt hållbart. Det är det mest grundläggande golvmaterialet och kan användas som den grundläggande golvytan i en struktur, särskilt när hållbarhet och enkel underhåll i kombination med design och estetik är viktiga för dig.

Det kan antingen användas för platser som lager, fabriker, garage, lobbyar, uteplatser, källare och offentliga institutioner. Den kan också användas som bas när du bestämmer dig för att lägga andra typer av golv på den. Rätt typ att välja beror på syftet med byggnaden som ska golvbeläggas.

Tekniska framsteg har skapat en mängd olika designalternativ som gör det möjligt för proffs inom golvläggning att återuppfinna detta grundläggande byggmaterial (betong).

Idag kan betonggolv poleras jämnt eller struktureras, målas eller färgas genom att använda flera tekniker som gör att du kan replikera utseendet av naturliga material eller bädda in golvet med intrikata tryckta mönster.

I den här artikeln kommer vi att förklara allt du behöver veta om betongpolering för att du ska kunna få ut det mesta av det.

Vad är betongpolering?

Betongpolering är handlingen att behandla betong med en kemisk lösningsmedel och gradvis slipa den till en finare struktur med användning av slipverktyg.

För att betongen ska vara väl polerad måste den uppnå en kornighet över 400-nivån. Därför kan du börja polera när den når en kornstorlek på 500, 800 eller 3000. Bets och färgämnen tillsätts också för att förbättra poleringen.

Polerad betong är lätt att installera. De kräver minimalt underhåll och är mycket billiga, vilket gör dem till ett utmärkt val för husägare.

Betongpoleringsverktyg

Betongpolering kräver en stor mycket professionalism och expertis. Därför behöver du hjälp av en professionell för att göra det möjligt för dig att polera den framgångsrikt.

Men om du vet hur man effektivt använder betongslipmaskiner kan du enkelt polera betong själv så länge du har följande material:

 • Betongslip: du kan få detta från en professionell vän om golv om du har en. Alternativt kan du hyra en från ditt lokala hemförbättringscenter
 • Slipskivor ( få en mängd olika korn från 30 till 3000)
 • Polerkuddar
 • Handskar

Metoder för att polera betong

Oavsett vilken metod du använder måste du först släta golvet med en professionell slipmaskin. Denna utjämningsprocess omfattar tio steg där varje steg kräver olika grovhet av slipning för att nå den nivå av jämnhet och glans du önskar.

Grovheten sträcker sig från 600 till 3000 kornytor, varav några innehåller diamanter.

De två huvudsakliga metoderna för att polera betong är:

Även om denna metod sägs för att vara en torr metod tillsätts vatten mellan stegen för att hålla dammet nere. Metoden hjälper till att ge en hög glans till ditt betonggolv.

De instrument som krävs inkluderar en stor sladdad elektrisk maskin för att polera golvet och små handmaskiner för svåråtkomliga områden .

Våtpolering metod

Som namnet antyder kräver denna metod vatten i varje steg av betongpoleringsprocessen. Som ett resultat av detta är processen dammfri och förhindrar dammkontamination av området.

Denna metod kräver mindre stilleståndstid och är billigare jämfört med torrpoleringsmetoden. Det skapar också en yta med låg lyster och kan endast appliceras på stora öppna ytor.

1. Bestäm ythårdhet med hjälp av MOHS Test Kit/ MOHS Concrete Hardness Tester

Test minst tre områden på golvet för att få det genomsnittliga testbetyget.

2. Förbehandling av betongyta

Reparera eventuella ythål eller sprickor och bestämma typen av beläggning. Om golvet är belagt, ta bort det med lämpliga verktyg. Slipa med 16, 30/40, 70/80 metallbindning för att uppnå golvet planhet.

3. Ta bort metallverktygsmärken

Detta hjälper till att skapa en yta redo för polering eftersom det tar bort repor på metallverktyg. Här krävs ett övergångsverktyg på 50, 100 eller 200 korn.

4. Förtäta och härda betongen

Använd antingen ULTRAHard Litium eller ULTRADensifil för att hjälpa till stelna ytan och ge extra skydd mot vatteninträngning och fläckar.

5. Betongpolering

Du kan börja med ett lämpligt hartsbindningsverktyg — 200 , 400, 800, 1500 och 3000 grit (valfritt). Se till att damm avlägsnas mellan passagerna. Efter din slutliga kornnivå, polera golvet med 3000 korn.

6. Täta och skydda polerad betong

När du har fått ditt slutliga utseende, skydda dess yta genom att applicera en kommersiell fläckskyddsprodukt som WerkMaster ULTRAguard sealer och ytslitageskydd. Detta är mycket viktigt om ytan ska utsättas för fett, olja eller kemikalier.

Proffs för polerade betonggolv

 • Anti-damm

När betong är grundgolvet ytan på en struktur trycks små dammpartiklar till ytan via en uppåtgående kraft som kallas hydrostatisk kraft. Detta resulterar så småningom i blomning.

Betongpolering är dock antidamm. Detta gör det till ett utmärkt val för astmatiska patienter och personer som inte tål synen av damm.

 • Kostnadseffektiv

Detta golvalternativ eliminerar arbete, tid och utgifter som krävs för andra golvalternativ där vax eller kemikalier används för rengöring. Andra golvalternativ kräver strippning, vaxning och lackering. Men allt du behöver för att underhålla ett betonggolv är varmt tvålvatten för att rengöra varje morgon eller en gång i veckan med ett neutralt baserad rengöringsmedel.

 • Halkskydd

På grund av sin friktionskoefficient är betongpolering 40 % mindre halt än ett trägolv, vanlig betong, vaxad linoleum eller polerad marmor. Därför är den väldigt bra för bostadsändamål oavsett dess blanka yta.

Den kan användas i olika delar av hemmet där det är lätt att få vatten på golvet. Till exempel badrummet, köket och toaletten.

Det är också ett utmärkt alternativ om du har barn. Du kan vara säker på att dina barn inte lätt kommer att uppleva en halka när de springer eller leker i huset.

 • Minskad belysningskostnad

Betonggolv minskar det belopp du spenderar på belysning eftersom den har en hög ljusreflektivitet som hjälper till att främja naturlig belysning samtidigt som du håller ditt golv och hem vackert och ljust.

 • Immun mot fuktskador och mögel

Det är ett utmärkt val för familjer med allergisårbarhet eller astmatiker. Detta beror på att det är immun mot fuktskador och stöder inte tillväxten av mögel och bakterier. Det är också ett bra val för föräldrar som vill skydda sina barn från att vara mottagliga för bakterier.

 • Längre livslängd

På grund av sin hårdhet kan polerad betong inte lätt flisas av. Därför kan den användas under en mycket lång period. Den förväntade livslängden för detta golvalternativ överstiger dess motsvarigheter.

Det har en livslängd på cirka 100 år, till skillnad från andra typer av golv vars livslängd kan vara mellan 10 och 20 år. Detta gör det till ett permanent golvalternativ. Den kan dock renoveras då och då om husägaren önskar en annan stil eller design.

 • Prisvärd

Kostnaden för betongpolering är nästan mindre än kostnaden för att köpa materialen för en klinker- eller trägolvinstallation. Därför är betongpolering billigare än andra golvalternativ som lövträ, kakel, marmor och sten.

Så du kommer att få ett mycket vackert golv till ett överkomligt pris.

Design/estetik

De fläckar och färgämnen som finns tillgängliga för polerade betonggolv är obegränsade. De finns i en mängd olika färger och aggregat som du kan välja mellan att integrera i ditt golv för estetik.

Polerad betong kan färgas, penna eller graveras för att ge karaktär och ytterligare förbättra dess utseende . Välj därför polerade betonggolv om du vill välja ett elegant, prisvärt och hållbart golvalternativ.

Miljövänlig

Betongpolering är miljövänlig eftersom färre giftiga kemikalier används under installationsprocessen. Detta gör att den ger utrymme för bättre inomhusluftkvalitet. Det sker också en produktion av minskat byggavfall och energi under installationen. Så det är säkert för dig, dina anställda, kunder och barn.

Modernitet

Om du vill att ditt hus ska komma ikapp med modern standard, eller har för avsikt att erbjuda dina kunder och gäster en vacker och välkomnande miljö, är betongpolering ett mycket bra alternativ för dig. Den är mångsidig och kan passa in i dagens standarder utan att du behöver spendera en förmögenhet.

Polerad Betonggolv nackdelar

 • Missfärgning

Det finns tendenser att den ändrar färg om den inte underhålls på rätt sätt.

 • Fläckar

Djupt rotade fläckar kan göras när betongplattan initialt gjuts. Det kan uppstå när betongen förbereds och inte efter att ett betonggolv har polerats och tätats. Därför bör golvspecialisten vara mycket försiktig och uppmärksam för att undvika detta.

Slutord

När du väljer ett golvalternativ kan du bli lite förvirrad eftersom det finns många alternativ att välja mellan. Om du vill ha ett vackert och långvarigt golvalternativ som ger lätt underhåll, hållbarhet och modernitet, bör du överväga betongpolering.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!