Betongpolering: Allt du behöver veta

Ett av de viktigaste besluten du måste fatta när du bygger eller renoverar ditt hus är att välja ett golvalternativ. Det finns olika typer av golv att välja mellan, allt från vinyl till tegel och betong.

Betong, som är vårt huvudfokus i den här artikeln, är ett kompositmaterial som består av vatten och en ballast (sten, sand eller grus) blandat med cement för att härda det över tid.

Betongpolering har blivit alltmer populärt som en modern och hållbar lösning för golvet. Istället för att dölja betonggolvet under olika lager av mattor, kakel eller träpaneler, väljer allt fler människor att välja betongpolering som ett estetiskt tilltalande och praktiskt alternativ. Betongpolering har en rad fördelar som gör det till ett utmärkt val för både hem- och företagsmiljöer.

Målet med den här artikeln är att ge dig all information du behöver för att förstå vad betongpolering är, fördelarna med det, processen för att genomföra betongpolering, olika typer av betongpolering samt var du kan använda betongpolering. Vi kommer också att diskutera priset för betongpolering samt vanliga frågor om det här golvalternativet. Genom att läsa denna artikel hoppas vi att du kommer att kunna ta ett välgrundat beslut om betongpolering som ett alternativ för ditt golvmaterial.

Vad är betongpolering?

Betongpolering är en process där en betongyta slipas och poleras för att ge den en slät och glansig yta. Betongpolering används främst för golv, men kan också användas på väggar och andra ytor. Betongpolering är ett populärt alternativ till traditionella golvmaterial såsom trä, kakel eller mattor, eftersom det är både estetiskt tilltalande och mycket hållbart.

En av de stora fördelarna med betongpolering är att den är mycket hållbar. Betongen kan klara av tung trafik och kommer inte att repas eller slitas lika lätt som traditionella golv. Detta gör betongpolering till ett utmärkt val för industriella utrymmen, garage och andra högtrafikerade områden. Dessutom är betongpolering mycket lätt att rengöra och kräver minimalt underhåll, vilket gör det till en kostnadseffektiv lösning på lång sikt.

Betongpolering är också estetiskt tilltalande. En polerad betongyta ger en modern och stilren känsla till rummet. Genom att använda olika kornstorlekar under slipningen kan man skapa olika texturer på ytan, vilket ger utrymmet ett unikt utseende. Dessutom kan man välja att färga eller pigmentera betongen för att skapa en mer personlig stil.

För att betongen ska vara väl polerad måste den uppnå en kornighet över 400-nivån. Därför kan du börja polera när den når en kornstorlek på 500, 800 eller 3000. Bets och färgämnen tillsätts också för att förbättra poleringen.

Polerad betong är lätt att installera. De kräver minimalt underhåll och är mycket billiga, vilket gör dem till ett utmärkt val för husägare.

Processen för betongpolering

Betongpolering är en process som kräver noggrannhet och precision för att få ett önskvärt resultat. Processen kan variera beroende på vilken typ av betongpolering som utförs, men här är en allmän översikt över hur det går till:

 1. Förberedelse av ytan: För att uppnå ett bra resultat vid betongpolering är det viktigt att förbereda ytan ordentligt. Detta inkluderar att ta bort eventuella hinder och rengöra ytan från smuts och damm. Det är också viktigt att fylla i eventuella sprickor och håligheter i betongen.
 2. Slipning av betongen: Den första fasen av betongpolering är slipning. Detta görs genom att använda en rad olika slipverktyg med varierande kornstorlekar. Grova slipverktyg används för att ta bort eventuella ojämnheter i ytan, medan finare slipverktyg används för att skapa en slät och jämn yta. Under slipningen kommer damm att bildas, så det är viktigt att ha tillräcklig ventilation eller använda dammfria slipmaskiner.
 3. Polering av betongen: Efter slipningen följer poleringen. Detta görs genom att använda en polermaskin med diamantskivor av hög kvalitet. Liksom slipningen används också polerverktyg med varierande kornstorlekar. En högre grad av polering kommer att ge en mer glansig yta.
 4. Applicering av skyddande lager: Efter poleringen appliceras ett skyddande lager på ytan. Detta kan vara en betongsealer, vax eller ett annat lämpligt skyddande lager. Det skyddande lagret hjälper till att skydda ytan mot fläckar och slitage.

Det är viktigt att notera att processen för betongpolering kan ta tid beroende på storleken på ytan som ska poleras och vilken typ av betongpolering som utförs. Dessutom är det viktigt att anlita en professionell för att utföra betongpoleringen för att säkerställa att processen utförs korrekt och att det slutliga resultatet blir så bra som möjligt.

Användning av betong

Betong är bra alternativ för alla typer av konstruktion eller golvarbete eftersom det är mycket starkt och extremt hållbart. Det är det mest grundläggande golvmaterialet och kan användas som den grundläggande golvytan i en struktur, särskilt när hållbarhet och enkel underhåll i kombination med design och estetik är viktiga för dig.

Det kan antingen användas för platser som lager, fabriker, garage, lobbyar, uteplatser, källare och offentliga institutioner. Den kan också användas som bas när du bestämmer dig för att lägga andra typer av golv på den. Rätt typ att välja beror på syftet med byggnaden som ska golvbeläggas.

Tekniska framsteg har skapat en mängd olika designalternativ som gör det möjligt för proffs inom golvläggning att återuppfinna detta grundläggande byggmaterial (betong).

Idag kan betonggolv poleras jämnt eller struktureras, målas eller färgas genom att använda flera tekniker som gör att du kan replikera utseendet av naturliga material eller bädda in golvet med intrikata tryckta mönster.

I den här artikeln kommer vi att förklara allt du behöver veta om betongpolering för att du ska kunna få ut det mesta av det.

Betongpoleringsverktyg

Betongpolering kräver en stor mycket professionalism och expertis. Därför behöver du hjälp av en professionell för att göra det möjligt för dig att polera den framgångsrikt.

Men om du vet hur man effektivt använder betongslipmaskiner kan du enkelt polera betong själv så länge du har följande material:

 • Betongslip: du kan få detta från en professionell vän om golv om du har en. Alternativt kan du hyra en från ditt lokala hemförbättringscenter
 • Slipskivor ( få en mängd olika korn från 30 till 3000)
 • Polerkuddar
 • Handskar

Metoder för att polera betong

Oavsett vilken metod du använder måste du först släta golvet med en professionell slipmaskin. Denna utjämningsprocess omfattar tio steg där varje steg kräver olika grovhet av slipning för att nå den nivå av jämnhet och glans du önskar.

Grovheten sträcker sig från 600 till 3000 kornytor, varav några innehåller diamanter.

De två huvudsakliga metoderna för att polera betong är:

Även om denna metod sägs för att vara en torr metod tillsätts vatten mellan stegen för att hålla dammet nere. Metoden hjälper till att ge en hög glans till ditt betonggolv.

De instrument som krävs inkluderar en stor sladdad elektrisk maskin för att polera golvet och små handmaskiner för svåråtkomliga områden .

Typer av betongpolering

Det finns flera olika typer av betongpolering som kan användas för att skapa olika utseenden och effekter på betongytan. Här är en översikt över de vanligaste typerna av betongpolering:

 1. Full polering: Full polering innebär att hela betongytan slipas och poleras för att skapa en slät och glansig yta. Detta är den vanligaste typen av betongpolering och ger en modern och stilren känsla till utrymmet.
 2. Partiell polering: Partiell polering används när man bara vill polera vissa delar av betongytan. Detta kan användas för att skapa en kontrast mellan polerade och opolerade ytor, eller för att framhäva ett specifikt område av golvet.
 3. Topplackning: Topplackning används för att ge betongytan extra skydd och glans. Efter att betongen har slipats och polerats, appliceras ett skyddande lager på ytan. Detta kan vara en betongsealer eller ett annat skyddande lager.
 4. Färgning: Betong kan också färgas för att ge utrymmet ett mer personligt utseende. Färg kan läggas till under poleringsprocessen eller appliceras separat på den polerade ytan. Det finns många olika färger att välja mellan, inklusive jordtoner, pasteller och djärva färger.

Det är viktigt att välja rätt typ av betongpolering beroende på vad man vill uppnå med golvet. En erfaren betongpoleringsfirma kan hjälpa till att välja rätt typ av betongpolering för dina behov.

Våtpolering metod

Som namnet antyder kräver denna metod vatten i varje steg av betongpoleringsprocessen. Som ett resultat av detta är processen dammfri och förhindrar dammkontamination av området.

Denna metod kräver mindre stilleståndstid och är billigare jämfört med torrpoleringsmetoden. Det skapar också en yta med låg lyster och kan endast appliceras på stora öppna ytor.

1. Bestäm ythårdhet med hjälp av MOHS Test Kit/ MOHS Concrete Hardness Tester

Test minst tre områden på golvet för att få det genomsnittliga testbetyget.

2. Förbehandling av betongyta

Reparera eventuella ythål eller sprickor och bestämma typen av beläggning. Om golvet är belagt, ta bort det med lämpliga verktyg. Slipa med 16, 30/40, 70/80 metallbindning för att uppnå golvet planhet.

3. Ta bort metallverktygsmärken

Detta hjälper till att skapa en yta redo för polering eftersom det tar bort repor på metallverktyg. Här krävs ett övergångsverktyg på 50, 100 eller 200 korn.

4. Förtäta och härda betongen

Använd antingen ULTRAHard Litium eller ULTRADensifil för att hjälpa till stelna ytan och ge extra skydd mot vatteninträngning och fläckar.

5. Betongpolering

Du kan börja med ett lämpligt hartsbindningsverktyg — 200 , 400, 800, 1500 och 3000 grit (valfritt). Se till att damm avlägsnas mellan passagerna. Efter din slutliga kornnivå, polera golvet med 3000 korn.

6. Täta och skydda polerad betong

När du har fått ditt slutliga utseende, skydda dess yta genom att applicera en kommersiell fläckskyddsprodukt som WerkMaster ULTRAguard sealer och ytslitageskydd. Detta är mycket viktigt om ytan ska utsättas för fett, olja eller kemikalier.

Proffs för polerade betonggolv

 • Anti-damm

När betong är grundgolvet ytan på en struktur trycks små dammpartiklar till ytan via en uppåtgående kraft som kallas hydrostatisk kraft. Detta resulterar så småningom i blomning.

Betongpolering är dock antidamm. Detta gör det till ett utmärkt val för astmatiska patienter och personer som inte tål synen av damm.

 • Kostnadseffektiv

Detta golvalternativ eliminerar arbete, tid och utgifter som krävs för andra golvalternativ där vax eller kemikalier används för rengöring. Andra golvalternativ kräver strippning, vaxning och lackering. Men allt du behöver för att underhålla ett betonggolv är varmt tvålvatten för att rengöra varje morgon eller en gång i veckan med ett neutralt baserad rengöringsmedel.

 • Halkskydd

På grund av sin friktionskoefficient är betongpolering 40 % mindre halt än ett trägolv, vanlig betong, vaxad linoleum eller polerad marmor. Därför är den väldigt bra för bostadsändamål oavsett dess blanka yta.

Den kan användas i olika delar av hemmet där det är lätt att få vatten på golvet. Till exempel badrummet, köket och toaletten.

Det är också ett utmärkt alternativ om du har barn. Du kan vara säker på att dina barn inte lätt kommer att uppleva en halka när de springer eller leker i huset.

 • Minskad belysningskostnad

Betonggolv minskar det belopp du spenderar på belysning eftersom den har en hög ljusreflektivitet som hjälper till att främja naturlig belysning samtidigt som du håller ditt golv och hem vackert och ljust.

 • Immun mot fuktskador och mögel

Det är ett utmärkt val för familjer med allergisårbarhet eller astmatiker. Detta beror på att det är immun mot fuktskador och stöder inte tillväxten av mögel och bakterier. Det är också ett bra val för föräldrar som vill skydda sina barn från att vara mottagliga för bakterier.

 • Längre livslängd

På grund av sin hårdhet kan polerad betong inte lätt flisas av. Därför kan den användas under en mycket lång period. Den förväntade livslängden för detta golvalternativ överstiger dess motsvarigheter.

Det har en livslängd på cirka 100 år, till skillnad från andra typer av golv vars livslängd kan vara mellan 10 och 20 år. Detta gör det till ett permanent golvalternativ. Den kan dock renoveras då och då om husägaren önskar en annan stil eller design.

 • Prisvärd

Kostnaden för betongpolering är nästan mindre än kostnaden för att köpa materialen för en klinker- eller trägolvinstallation. Därför är betongpolering billigare än andra golvalternativ som lövträ, kakel, marmor och sten.

Så du kommer att få ett mycket vackert golv till ett överkomligt pris.

Design/estetik

De fläckar och färgämnen som finns tillgängliga för polerade betonggolv är obegränsade. De finns i en mängd olika färger och aggregat som du kan välja mellan att integrera i ditt golv för estetik.

Polerad betong kan färgas, penna eller graveras för att ge karaktär och ytterligare förbättra dess utseende . Välj därför polerade betonggolv om du vill välja ett elegant, prisvärt och hållbart golvalternativ.

Miljövänlig

Betongpolering är miljövänlig eftersom färre giftiga kemikalier används under installationsprocessen. Detta gör att den ger utrymme för bättre inomhusluftkvalitet. Det sker också en produktion av minskat byggavfall och energi under installationen. Så det är säkert för dig, dina anställda, kunder och barn.

Modernitet

Om du vill att ditt hus ska komma ikapp med modern standard, eller har för avsikt att erbjuda dina kunder och gäster en vacker och välkomnande miljö, är betongpolering ett mycket bra alternativ för dig. Den är mångsidig och kan passa in i dagens standarder utan att du behöver spendera en förmögenhet.

Polerad Betonggolv nackdelar

 • Missfärgning

Det finns tendenser att den ändrar färg om den inte underhålls på rätt sätt.

 • Fläckar

Djupt rotade fläckar kan göras när betongplattan initialt gjuts. Det kan uppstå när betongen förbereds och inte efter att ett betonggolv har polerats och tätats. Därför bör golvspecialisten vara mycket försiktig och uppmärksam för att undvika detta.

Fördelar med betongpolering

Betongpolering har många fördelar som gör det till ett utmärkt val för golvet. Här är några av de viktigaste fördelarna med betongpolering:

 1. Hållbarhet och låg underhållskostnad: Betongpolering är mycket hållbar och kan klara av tung trafik och slitage. Betonggolv är också mycket lättare att rengöra och kräver minimalt underhåll, vilket gör det till en kostnadseffektiv lösning på lång sikt.
 2. Estetiskt tilltalande: En polerad betongyta ger en modern och stilren känsla till rummet. Genom att använda olika kornstorlekar under slipningen kan man skapa olika texturer på ytan, vilket ger utrymmet ett unikt utseende. Dessutom kan man välja att färga eller pigmentera betongen för att skapa en mer personlig stil.
 3. Hög motståndskraft mot fläckar och skador: Betongpolering gör ytan mycket motståndskraftig mot fläckar och skador. Betonggolv kan enkelt rengöras och är mindre mottagliga för fläckar från oljor, kemikalier och annat som kan skada andra golvmaterial.
 4. Miljövänligt: Betongpolering är ett miljövänligt val för golvet eftersom det använder befintliga betonggolv, vilket minskar mängden avfall som skapas. Dessutom är betongpolering ett energieffektivt val eftersom det hjälper till att minska energiförbrukningen genom att reflektera ljus och öka ljusstyrkan i rummet.

Sammanfattningsvis är betongpolering ett hållbart, kostnadseffektivt och estetiskt tilltalande alternativ för golvet. Genom att genomföra en slipning och polering av betongen, kan man skapa en yta som både ser bra ut och klarar av tung trafik och slitage på ett effektivt sätt.

Var kan man använda betongpolering?

Betongpolering kan användas i många olika typer av utrymmen, både hemma och på arbetsplatsen. Här är några exempel på var man kan använda betongpolering:

 1. Hemmet: Betongpolering är ett populärt val för hemgolv, särskilt i moderna och industriella hem. Det är också lämpligt för andra ytor i hemmet, såsom köksbänkar, badrumsgolv och väggar.
 2. Kontorslokaler: Betongpolering kan användas i kontorslokaler för att ge utrymmet ett modernt och stilrent utseende. Det är också ett hållbart val för högtrafikerade områden och kräver minimalt underhåll.
 3. Industriella utrymmen: Betongpolering är ett utmärkt val för industriella utrymmen som fabriker, lager och garage. Betongen är mycket hållbar och kan klara av tung trafik och slitage från maskiner och fordon.
 4. Butiker och restauranger: Betongpolering kan användas i butiker och restauranger för att skapa ett modernt och inbjudande utseende. Betongen är också lätt att rengöra, vilket är särskilt viktigt i livsmedels- och dryckesindustrin.

Vanliga frågor om betongpolering

Hur lång tid tar betongpoleringen?

Tiden för betongpolering beror på storleken på ytan och vilken typ av betongpolering som utförs. Generellt tar processen mellan 1 och 5 dagar att genomföra.

Kan man använda betongpolering utomhus?

Ja, betongpolering kan användas utomhus, men det är viktigt att välja rätt typ av betongpolering för att säkerställa att ytan kan tåla väderförhållanden.

Är betongpolering miljövänligt?

Ja, betongpolering är ett miljövänligt alternativ eftersom det använder befintliga betonggolv och minskar mängden avfall som skapas. Dessutom är betongpolering energieffektivt eftersom det hjälper till att reflektera ljus och öka ljusstyrkan i rummet.

Kan betongpolering repareras om den skadas?

Ja, om betongpoleringen skadas kan den repareras genom att slipas och poleras på nytt.

Hur jämförs priset på betongpolering med andra golvmaterial?

Priset på betongpolering kan variera beroende på storleken på ytan och vilken typ av betongpolering som utförs. Generellt sett är betongpolering ett kostnadseffektivt alternativ jämfört med andra golvmaterial som till exempel trä och kakel.

Slutord

När du väljer ett golvalternativ kan du bli lite förvirrad eftersom det finns många alternativ att välja mellan. Om du vill ha ett vackert och långvarigt golvalternativ som ger lätt underhåll, hållbarhet och modernitet, bör du överväga betongpolering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!