Hur man Lägger Laminatgolv – Steg för Steg

Att installera laminatgolv själv är inte alltid så svårt som det ser ut. Om du har lite erfarenhet av Gör Det Själv, rätt utrustning och tid att utföra jobbet, finns det ingen anledning till att du inte kan installera ditt eget laminatgolv.

Här är vår ultimata guide för att installera laminatgolv själv. Detta omfattar följande avsnitt:

Steg 1: Mät golvet
Steg 2: Välj laminatplankor
Steg 3: Samla de verktyg du behöver
Steg 4: Bestäm ett mönster
Steg 5: Förbered golvet
Steg 6: Installera underlägg
Steg 7: Installera den första raden
Steg 8: Tips för hörn och övergångar
Steg 9: Avsluta golvet

Steg 1: Mät golvet

Det första steget när det gäller att installera laminatgolv själv är att mäta golvet.

Detta måste beräknas exakt eftersom det sista du vill ha när du installerar ditt golv är att du inte har tillräckligt med laminat för att slutföra jobbet.

Det enklaste sättet att göra detta är att räkna ut hur många kvadratmeter du behöver. Mät längden och bredden på varje rum. Multiplicera sedan varandra för att få de totala kvadratmeterna.

Till exempel, om ett rum är 4 meter långt och 5 meter brett, är det totala kvadratmeteret för rummet 20 m².

Om du mäter flera rum och genomgångsområden, kolla in vår praktiska mätguide för golv här för hur du gör mer detaljerade beräkningar.

Experttips:
Lägg alltid till ytterligare 5% ovanpå dina slutliga beräkningar för att möjliggöra slöseri när det gäller skärning.

Steg 2: Välj laminatplankor

Nu vet du hur mycket laminatgolv du behöver, det är dags att välja din stil.

Du kan börja känna dig lite överväldigad just nu – det finns så många olika alternativ på marknaden när det gäller laminatgolv.

Tänk på de områden i ditt hem där golvet kommer att läggas och vilken typ av fotfall de kommer att uppleva. Behöver du golvet vara extra tåligt eftersom det kommer att ha mycket trafik i hemmet? Vilka färger passar bäst i rummen? Vilken typ av garanti behöver du ha golvet?

När du väl har begränsat ditt val är andra faktorer att tänka på kvaliteten på laminatet, priset per kvadratmeter och det valuta för pengarna ditt laminat erbjuder.

Du hittar våra noga utvalda laminatgolv på marknaden här.

Du hittar våra noga utvalda laminatgolv på marknaden här.

Experttips:
Välj inte laminat med enbart utseende – kvalitet, hållbarhet och värde är också viktiga överväganden.

Steg 3: Samla de verktyg du behöver

Innan du kan börja installera ditt nya laminatgolv behöver du lite utrustning.

Detta bör inkludera:

Experttips:
Investera i en dammmask och några öronskydd också – du tackar oss senare!

Steg 4: Bestäm ett mönster

Innan du lägger ditt första golv måste du välja vilken riktning du ska lägga panelerna

Generellt sett är den bästa riktningen i samma riktning som huvudljuskällan och i linje med ingången till rummet som oftast används.

Om rummet är smalt kan du lägga golvet i bredden så att rummet känns bredare än det är.

Om rummet är kort i längd kan installationen av golvet i längd öka djupet i rummet och få det att känna sig större.

Experttips:
Om du installerar golv i flera områden, säg från din ytterdörr och till alla huvudsakliga vardagsrum, börja vid ytterdörren och lägg golvet längs därifrån, i samma riktning.

Steg 5: Förbered golvet

Det är viktigt att se till att golvet är klart för installation av laminat. Golvet måste vara plant och fritt från fukt eller överflödig fukt.

Om du har några problem med fukt i ditt befintliga undergolv kan du testa det genom att lägga en fyrkantig plastplåt som är cirka 1 meter lång och täta den mot golvet med tejp längs alla sidor.

Vänta 24 timmar och ta sedan bort den. Om det finns vattendroppar eller mörka fläckar på betongen kan du behöva skjuta upp installationen av golvet tills fuktproblemet har lösts.

Leta efter eventuella dopp i golvet där det är ojämnt. Dessa dopp måste fyllas i innan du lägger golvet.

Om dina dörrkarmar är gjorda av trä, är det enklaste sättet att lägga golvet runt det att underskära dem till höjden på ditt nya golv. Glöm inte att inkludera underlag samt laminatets höjd innan du skär dem.

Experttips:
Om du installerar laminatgolv i ett befintligt kaklat område kan du kanske lägga laminatet ovanpå plattorna så länge golvet är jämnt. Undvik besväret med att ta bort plattorna och göra golvet bra igen genom att lägga laminatet ovanpå plattorna (kontakta din laminatleverantör först om du är osäker på detta).

Läs mer om hur du förbereder ditt golv innan du installerar laminat.

Steg 6: Installera underlägg

Många människor ifrågasätter vilken typ av underlag som kommer att vara lämpligt, eller om underlag alls krävs.

Underlag ger mer än bara extra höjd. Det är viktigt som en barriär mellan ditt betonggolv och ditt laminat. Det betyder att du har ett extra skydd mellan fukt från golvet som kan påverka laminatets struktur och få det att ske.

Det ger också en minskning av buller från fotsteg och ekon i rummet – i allmänhet ju tjockare underlag, desto bättre förbättras ljudreduceringen.

En annan anledning att installera ett underlag är att ge ett extra isoleringsskikt som förhindrar att kyla och värme sipprar genom betonggolvet och in i ditt rum. Om du har valt ett underlag rullar du ut det i rummet intill den längsta väggen i rummet.

Klipp bort överflödigt underlag och se till att det täcker hela rummet.

Experttips:
Du kan fästa varje underlagssektion på den bredvid den med lite tejp. Alternativt kan du helt enkelt placera dina laminatpaneler eftersom du menar att lägga dem ovanpå underlaget för att hålla det säkert.

Steg 7: Installera den första raden

Installera den första raden av plankor längs den längsta väggen eller väggen från din startpunkt.

Tillåt expansion genom att lämna 1 cm längs slutet av varje rad laminat när du konfigurerar dina paneler.

Lås ihop ändarna på varje panel tills du når slutet av rummet. Ta bort det sista stycket så att det passar om det är mindre än en full längd laminat krävs.

Börja den andra raden med den bit du har trimmat från föregående rad. Montera panelen på den första raden i panelens spår i den andra raden. Du borde höra ett klick – detta säger att panelerna är låsta ihop.

Använd ett tappblock och en hammare för att stänga klyftan mellan varje laminatpanel i raden.

Lägg till en restbit av laminatet på den öppna sidan av där de två panelerna möts för att säkerställa att de hålls på plats och inte hamnar ur position när du trycker på änden.

För panelerna som möter väggen, använd en dragstång för att knacka panelen på plats. Haka i dragstången över panelens ände och knacka på den med hammaren för att fästa panelen på plats.

Experttips: Se till att ändfogarna inte är nära de i föregående rader för att skapa en mer estetisk finish. Ett avstånd på minst 30 cm mellan intilliggande ändfogar är den allmänna rekommendationen.

Steg 8: Tips för hörn och övergångar

Hörn och övergångar är ofta den svåraste delen av att montera laminatgolv själv.

Om du redan har planerat framåt för dem kommer det inte att vara för svårt att hantera för en erfaren Gör Det Självare.

När det gäller att lägga laminatgolv runt dörrkarmar har du två alternativ – antingen skär under ramen och lägg golvet under den, eller skär panelerna runt dörrkarmen.

Du måste använda din såg om du väljer det senare.

Du måste också trimma låsningen av tungan från föregående rad innan installationen. För att låsa ihop raderna, applicera ett lim som rekommenderas av tillverkaren på panelen där tunglåset har trimmats och tryck sedan på den skårade panelen så att den passar under dörrkarmen och mot den intilliggande raden.

Experttips:
Mät eventuella snitt för hörn och dörrkarmar med extra försiktighet – det är ofta ett av de största svinnsområdena när det gäller installation av laminatgolv i “Gör-Det-Själv”.

Läs våra tips om hur du installerar laminat i de svåraste områdena.

Steg 9: Avsluta golvet

När det gäller tätning av golvet behöver de flesta laminatpaneler inte ett extra tätningsskikt.

Om du har låst panelerna ordentligt ihop ska de vara vattentäta och fria.

Det är dock en bra idé att täta golvkanterna där det möter väggen eftersom vatten ibland kan komma in i detta utrymme och skada panelerna.

Ett sätt att göra detta är att lägga till en golvlister ovanpå laminatgolvet. Det är en enkel lösning som tätar eventuella luckor och lägger också till ett tilltalande utseende i rummet.

Experttips:
Kontrollera golvet mycket noggrant för eventuella luckor så snart panelerna har lagts och se till att de behandlas innan några problem kan uppstå.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!