Hur man Väljer Rätt Färg och Finish för Ditt Hem

Med utvecklingen av nya färgteknologier är det nu möjligt att hitta rätt färg för någon typ av yta eller behov. Detsamma gäller oavsett om du letar efter inredningsfärger för att skapa en unik atmosfär i hemmet eller hållbara utomhusfärger för att få ditt hem att sticka ut.

Men med så många typer av färger, ytbehandlingar och nyanser att välja mellan, hur avgör du vilken som är bäst lämpad för den yta du vill måla? Här är en kort guide om färgfinish och var man kan applicera dem.

Typer av färg slutar


1. Platta färger

Latexfärger med platt yta fungerar bra på tak, väggar och ytor där du inte vill ha några visuella distraktioner. Det rekommenderas inte för kök, bad eller i områden där barn leker.

Eftersom det inte finns någon glänsande, kan du enkelt se fingeravtryck eller klotter som gjorts på ytan. Den enda lösningen för att ta bort eventuella fläckar eller skrift är att applicera ytterligare ett lager färg över dem.

2. Äggskal

Ett steg över platta ytor, äggskalet har lite glans. Jämfört med platta latexfärger är äggskalsfärgerna mer hållbara och lättare att rengöra än matta ytor. Äggskalet är dock fortfarande inte en rekommenderad finish för områden som badrummet eller köket.

3. Satin

Satinglansen anses vara den mest populära finishen och har mer glans jämfört med de två tidigare nämnda finisherna. Färger med satinglans kan användas i korridorer, på dörrar, väggar och till och med träslöjd. Använd den i ditt sovrum eller för att ändra utseendet på din matplats.

4. Halvmatt

Halvblanka färger är mer hållbara än satin och har också mer skimmer när de appliceras på vilken yta som helst. Dessa typer av färger är tvättbara och skrubbbara, vilket gör den idealisk för användning på element eller i områden där det är stor gångtrafik eller gnidning som lister, fönster, dörrar, badrum och kök.

5. Högblank yta

För en riktigt polerad look, välj högblank färger. Färger med denna nivå av glans är skrubbbara, fläckbeständiga och hållbara. Rekommenderas för barns sovrum, pysselområden och kök.

Tips för att välja målarfärg


1. Använd blankare färger i områden med hög trafik

Ju högre glans, desto glansigare är den. Blankare ytbehandlingar är också lättare att rengöra och mer hållbara än platta färger. Dessa egenskaper gör den idealisk för användning i områden där det är mycket konstant aktivitet som köket.

För områden som är mindre använda kan du välja färger med mindre glans. Familjerum, till exempel, kan täckas med färger som har en satinfinish medan en platt färg kan appliceras på arbetsrummet, masterns eller gästernas sovrum eller till och med ett formellt vardagsrum.

2. Tänk på användarna

Undvik platt eller matt finish om du har mycket små barn eller behöver flytta möblerna hela tiden. Bristen på glans gör finishen mer förlåtande när det kommer till brister på väggar eller tak. Å andra sidan är det svårare att städa.

Om du har barn som älskar att rita , måla eller pyssla, kommer du att ha svårt att ta bort bevisen från ytor som har en platt yta. Blankare färger är skrubbbara och därmed lättare att rengöra efter smuts.

3. Gå bortom vitt

Även om en platt vit lager av färg kan få rummet att se rymligt och luftigt ut, det kan också få utrymmet att se trist och vanligt ut. Att applicera mörka färger kan få de målade vita områdena och dekorationerna att sticka ut mer. När det görs rätt kan mörkare färger få utrymmet att kännas mysigare.

Marknaden svämmar över av olika typer av färger och ytbehandlingar. Med dessa tips i åtanke har du bättre förutsättningar att skapa unika utrymmen designade och målade för att passa dig och din familjs behov. Nu är du redo att börja arbeta med färger och hitta rätt färger och ytbehandlingar för ditt hem, så gå ut och släpp lös dina kreativa juicer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!