Såga i Metall & Järn – Så Gör Du!

Hur sågar man i metall och järn?

Svaret på den frågan är att det finns ett antal olika tillvägagångssätt för att göra just detta. Hur du bör gå tillväga beror på vad du behöver såga och om det är ett stort eller mindre projekt.

Skära plåt med en plåtsax

Om du har tunnare skivor med plåt går det generellt bra att skära dessa skivor med en plåtsax. Detta är ett snabbt och enkelt sätt som inte kräver att du sågar. Det finns både små och stora plåtsaxar. Små, handburna plåtsaxar ser ut som en vanlig sekatör men med större, aggresivare tänder. Sedan finns det bänkplåtsaxar som kan hantera tjockare och större plåtskivor. Nackdelen med en bänkplåtsax är att de endast skär rakt. Behöver du svänga är det bättre att göra det för hand.

En bänkplåtsax använder ett uppåtvänt handtag som användaren drar ner för att flytta enhetens blad. När detta är gjort sänks enhetens blad ner mot basen och överför därmed kraften som appliceras på spaken in i bladets kant.

Sammantaget tenderar denna metod göra att att metallarbetsstycken rör sig lite medan skärningen sker. Som sådan bör du alltid hålla fast i ditt metallstycke medan du skär det. Håll dock fingrarna långt från klipparens blad, eftersom de är mycket skarpa och kommer att skära genom arbetshandskar.

Detta verktyg både ser ut och fungerar som en sax, men deras vassa käftar gör att du kan skära genom plåt i en enda jämn rörelse. Med det sagt erbjuder en plåtsax mycket mångsidighet samtidigt som de skärs mycket precist. Kom dock ihåg att om du använder den mycket kan den bli slö. Det blir då mycket jobbigare att skära metallen. Till slut kan det bli nödvändigt att slipa den eller skaffa en ny.

Använd en bågfil

Den klassiska bågsågen är det viktigaste och även vanligaste metallskärverktyget. Bågfilar är billiga, små och lätta att använda. Bågfilar finns i princip varje butik.

Bågfilar ära bra eftersom de kan göra saker som är svåra eller omöjliga med några av de andra skärmetoderna. De är fantastiska att skära stål eller aluminium eller nästan vilken metall som helst. Dock är de mekaniska och ska du såga större bitar kan man lätt bli trött i armen.

Bågfilen är bra för amatörskärare eftersom de inte kräver någon speciell teknik för att använda. Liksom många sågtyper styrs en bågsågs funktion direkt av den typ av blad den är utrustad med.

Bågfilar har naturligtvis ett utbytbart blad. Så det är viktigt att du använder ett specialgjort metallskärblad innan du försöker skära i någon metall, plåt, eller järn.

Ha i åtanke att stället där du skär kommer att vara ganska grovt efteråt. Det är därför bra att utjämna de skurna kanterna med sandpapper eller en fil.

Använd en verktygskniv

Om du ernbart har tunna plåtar av metall är det möjligt att skära dem med en verktygskniv. Fördelen med detta är att det går väldigt snabbt, men det fungerar bara på väldigt tunn metall.

När det görs ordentligt (dvs. i en rak linje), kan detta göra det möjligt för en stark person att helt bryta av ett lager utan att behöva använda en såg eller sax.

Denna metod ser huvuddelen av dess användning i projekt som innehåller metallbeklädnad. För detta ändamål kommer entreprenörer ofta att använda denna teknik för att snabbt skapa skräddarsydda skärningar i tunna aluminiumpaneler utan att behöva starta några elverktyg.

Var dock medveten om att den här metoden medför några uppenbara säkerhetsrisker. Som du kan förvänta dig, använder du en metallverktygskniv på en metallyta finns en klar risk för att bladet glider och att du slinter. Som sådan bör denna teknik endast användas när du bär handskar och arbetar i ett område där dina medarbetare inte är inom räckhåll för bladet.

Använda en Nibblare

Om det fanns något elverktyg som fungerade som en enkel uppgradering för ett välbekant metallskärande handverktyg skulle det troligen vara nibblaren. Många känner inte till nibblaren som verktyg, men faktum är att den är mycket effektiv, primärt då för dess förmåga att göra långa snitt i tunnt stål.

Detta kompakta, pistolformade elverktyg kan göra rena, snabba skärningar utan att orsaka mycket buller eller snedvridning av det riktade metallarbetsstycket.

Innan du investerar en nibblare, var noga med att bedöma den maximala tjockleken på stål som du ska skära. Detta beror på att nipplarna finns i olika storlekar (och priser), hela vägen upp till en kapning på tjockt stål.

Använda en vinkelslip

Vinkelslipar är bland de mest uppenbara valen när det gäller skärning av metall, antingen som professionell eller som en hobbyfixare. Det beror på att dessa handhållna elverktyg är ganska lätta att använda och billiga nog för en hobbyfixare att investera i.

Det lilla men snabba cirkulära bladet på en vinkelslip kan skära igenom de flesta tunna lager och till och med lite tjockare lager (inklusive bultar).

Det är viktigt att montera enheten med ett sidostödhandtag. Detta kan säkerställa att dina snitt förblir jämna, även om ditt blad böjer sig lite under sågningen.

Vinkelslipar är också kända för sin övergripande mångsidighet. De flesta enheter är trots allt kompatibla med en mängd olika bladtyper. Så du kommer sannolikt att kunna använda din nya vinkelslip för att skära mer än bara metall om du skulle behöva.

Använd en cirkelsåg

Experter vet att cirkelsågar ofta kan användas för mer än att bara skära genom trä.

I praktiken kan dessa sågar ofta användas för att skära igenom metall också, så länge du har rätt blad. Specifikt vill du ofta använda ett blad som är extra slipande och som kan slutföra ett snitt utan mycket motstånd. I de flesta fall är ett hårdmetallblad det bästa alternativet för detta ändamål.

Med rätt blad i ditt verktyg kommer du att bli förvånad över vilka typer av metaller en cirkelsåg kan skära igenom.

Till exempel använder många proffs sin cirkelsåg för att snabbt arbeta med att skära genom armeringsjärn. Ha dock i åtanke att inte alla cirkelsågar kan skära metall, även om de tillåter ett metallskärblad. Se till att alltid kontrollera enhetens användarmanual innan du börjar skära metall med en cirkelsåg som du har.

Använda en geringssåg

Om du känner till om geringssågar vet du att deras funktion är ganska lik den hos en cirkelsåg. Men deras unika armbaserade monteringssystem gör det möjligt för dem att framgångsrikt skära i en vinkel utan att användaren måste hålla vikten på enheten.

Många geringssågar kan ge en liknande grad av funktion vid skärning av metaller. Du kommer fortfarande att behöva ett blad som är utformat för att skära järn och metall, så var noga med att kolla in din enhets kapacitet innan du använder din geringssåg vid ett metallskärprojekt.

Det finns flera faktorer att tänka på när man skär metall med en geringsåg.

Först och främst är dessa enheter mycket starka och kan potentiellt böja tunnare lager under skärprocessen. Som sådan vill du använda ett träunderlag när det är möjligt för att förhindra snedvridning. För att förhindra skador måste du använda korrekt säkerhetsutrustning när du skär metall med din geringssåg.

Använda en oscillerande såg

Att göra skärningar i metallarmaturer (som rör) kan vara utmanande med de flesta andra metallskärande elverktyg.

För det ändamålet vill du sannolikt använda en oscillerande såg med en metallskärningsblad. Dessa verktyg kan sakta men säkert skäras in i metallarmaturer i spolvinkel på grund av sin horisontella form. Som sådan är bultar och spikar ofta enkla att såga med detta verktyg.

Kom ihåg klämma fast arbetsstycket för att förhindra att verktyget rör sig.

Använda en sticksåg

Bland alla metallsågningsalternativ är detta ett av de mest tillgängliga och mångsidiga alternativen som du bör överväga. Det beror på att en fram- och tillbakagående såg ofta kan skära igenom de typer av metallmaterial och föremål som hobbysnickare sannolikt stöter på.

Sticksågar är mycket användbara vid rivning, som du kanske redan vet. Som sådan borde det inte vara en överraskning att lära sig att metallsågningar gjorda av detta verktyg är ganska grova. Så det rekommenderas inte för metallskärningsjobb som kräver precision. Däremot är de väldigt effektiva för till exempel rivning och demolering.

Använda en bandsåg

Slutligen har vi bandsågen, och du kanske blir förvånad över att vissa bandsågar kan skära igenom metall.

Som med andra sågar i denna samling möjliggörs kapacitet att skära metall med specialblad som är gjort för att skära i metall.

Detta verktyg kan användas för att skära tjockare lager av metall under vissa omständigheter, men kom ihåg att den inte är ideal för att skära i metall.

Det beror på att den generally är ganska långsam när det gäller att skära tjocka metallmaterial. Denna metod förbrukar också snabbt blad på grund av den tunna karaktären hos ett bandsågblad. I sin tur kan den här metoden snabbt bli dyr om den används regelbundenhet.

Vanliga frågor

Vilken såg är lämplig att såga järn med?

En såg som är lämplig att användas för sågning av järn är en bågfilar. Bågfilsblad har stora, kraftfulla blad som kan skära igenom tjockare material som järn. Dessa sågar är vanligtvis långa och smala, och har en kurvad eller buktig form som låter dig såga järn i olika vinklar. De har också en slags mekanisk låsning som gör att du kan få ett snyggt och rakt snitt. För att använda en bågbladsåg effektivt krävs korrekt sågteknik.

Först måste du välja rätt bladstorlek för det material du ska såga. Ju tunnare materialet är, desto mindre bör bladet vara. Sedan måste du välja rätt sågvinkel. Beroende på hur materialet är tänkt att användas, bör sågvinkeln vara så låg som möjligt för att minimera risken för sneda eller felaktiga snitt. Det är också viktigt att du säkert fäster materialet du ska såga. För att få ett jämnt och noggrant snitt bör du använda en hyvelbänk för att fästa järnet.

Det är också viktigt att använda ett måttband eller linjal för att säkerställa att det är rakt i förhållande till sågbladet. När du har fäst materialet och ställt in sågvinkeln och bladet, bör du börja såga.

Ta det långsamt och se till att du har rätt tryck och hastighet när du skär. Om du trycker för hårt kan du skära igenom materialet för snabbt och skapa ett slarvigt snitt. Om du inte trycker hårt nog kan du inte skära igenom materialet. Att såga i järn är inte lätt, men med rätt såg och teknik kan du få ett mycket jämnt och noggrant snitt. Om du följer de här riktlinjerna kan du få ett fint resultat.

Kan man såga trä med en metallsåg?

Nej, det är inte rekommenderat att såga trä med en metallsåg. Trä och metall är två helt olika material som kräver olika typer av sågar för att kapas. Metallsågar är utformade för att klippa metall och inte trä. Om man försöker använda en metallsåg för att såga trä, kommer det att orsaka skador på sågen och skapa splitter i träet.

Metallsågar har en hårdare tand som är skarpare än träsågar. De är starkare och tål större belastningar, så de är lämpliga för att klippa tjocka metallplattor eller andra tunga metallföremål. En metallsåg är också mycket effektivare än en träsåg och kan klippa större stycken metall på kortare tid. Träsågar är utformade specifikt för att såga trä och har ett mjukare tand som är skarpare än metallsågar. Träsågar är lämpliga för att skära in trä, som är mjukare än metall. Träsågar är ofta mindre kraftfulla än metallsågar och kräver mer kraft för att skära trä.

Även om det är teoretiskt möjligt är det inte rekommenderat att använda en metallsåg för att såga trä. För att skära trä måste du använda en träsåg som är specifikt utformad för det syftet. Det är viktigt att välja rätt såg för att undvika skador på sågen och få ett bra resultat.

Kan man såga i aluminium?

Ja, det är möjligt att såga i aluminium. Aluminium är en lätt, stark och korrosionsbeständig metall som används ofta i många olika industrier. Det är en mycket populär metall att använda eftersom det är lätt och har en hög smältpunkt, vilket gör det lämpligt för många olika användningsområden.

Att såga i aluminium är inte helt olikt att såga i annan metall. Det är viktigt att komma ihåg att aluminium är en mjukare metall och kan skadas lättare än hårdare metaller. Så det är viktigt att använda rätt verktyg och tekniker när man sågar i aluminium. För att göra det bästa jobbet bör man använda ett sågblad speciellt avsett för aluminium. Dessa sågblad är ofta gjorda av stål eller kobolt och har speciella egenskaper som gör att de kan kapa aluminium utan att skada det. Ett annat viktigt saker att komma ihåg när man sågar aluminium är att det är viktigt att ha en stabil och jämn sågning.

Om du inte sågar jämnt kan du skada aluminium och få oönskade resultat. Det är också viktigt att använda olja eller smörjmedel för att hjälpa till att minska friktionen mellan sågbladet och aluminiumet. När det gäller säkerhet är det viktigt att använda skyddsutrustning när man sågar aluminium. Detta inkluderar skyddsglasögon för att skydda ögonen och skyddshandskar för att skydda händerna.

Det är också viktigt att använda en såg som är korrekt inställd och att använda skyddsutrustning när man rör sågbladet. Att såga i aluminium är inte så svårt, men det är viktigt att göra det rätt. Om man följer de rätta stegen och använder rätt verktyg och skyddsutrustning, ska man kunna få goda resultat när man sågar i aluminium.

Kan man såga i rostfritt stål?

Ja, det går att såga i rostfritt stål med rätt verktyg och teknik. Det är viktigt att använda en sågblad med hög kvalitet och speciellt utformade för att såga rostfritt stål, eftersom det är ett hårt och korrosionsbeständigt material. Det är också viktigt att använda en maskin med hög prestanda och att såga med låg hastighet för att undvika att värma upp materialet för mycket och orsaka slitage.

Slutsats

Varje sågmetod för metal och järn har sina fördelar och nackdelar. De har alla områden där de är bra och områden där de inte inte är lika bra. Ingen enskild metod kan göra allt, så för hobbysnickare måste vi välja de metoder som gör vad vi behöver bäst, men som också passar vår budget och behov av olika redskap och verktyg.

Börja med sticksågen eftersom den är den mest mångsidiga, billigaste (överlägset) och den minsta. Nästa, kan du överväga en bågfil eftersom att den är billig och mångsidig.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!