Såga & Kapa Armeringsjärn – Så Gör Du!

Att lära sig att använda och korrekt såga och kapa armeringsjärn är avgörande av många skäl. För vissa yrken och användningsområden är det speciellt viktigt då det är ett material som ofta används för specifika och vanliga byggprojekt.

Men armeringsjärn är inte bara för industriella arbeten.

DIY -entusiaster eller husägare kan också använda den för olika aktiviteter som landskapsarkitektur och trädgårdsarbete. Men oavsett vad du arbetar med är en sak säker: du måste lära dig att såga armeringsjärn för att kunna använda den effektivt.

Du kan hitta verktyg för att få ditt armeringsjobb utfört i tid och på ett effektivt sätt.

Det finns några saker att tänka på när du väljer det verktyg som uppfyller dina behov. I denna artikel tittar vi närmare på hur du sågar och kapar armeringsjärn steg-för-steg.

Hur man sågar och kapar armeringsjärn

Även om det inte är lätt att såga armeringsjärn – särskilt för icke-professionella-är inlärningskurvan inte så brant. Det är dock också avgörande att känna till grunderna för vad du bör göra och inte bör göra.

Använd säkerhetsutrustning

Stål kan vara mycket tungt, skarpt och överlag farligt att arbeta med, särskilt för icke-proffs. Därför är det viktigt att vidta säkerhetsåtgärder.

Förbered ett par handskar, skyddsglasögon för att skydda dina ögon och en mask för ditt ansikte. Det är bäst att bära byxor och en långärmad tröja också.

Hitta en lämplig arbetsyta

Se till att du också har en lämplig arbetsyta. Armeringsjärn är vanligtvis ganska stora och det skulle vara besvärligt om du arbetar i ett litet utrymme. Det rekommenderas att arbeta i ett område utan brandfarliga element runt, eftersom gnistor av metall kan orsaka brand.

Mät

Att såga armeringsjärn är lite knepigt för nybörjare. Så, när du har säkrat en säker arbetsyta och samlat alla skyddsutrustningar du behöver, börja vidta åtgärder av önskad längd. Glöm inte att beakta “kurvan” om du behöver böja den eller ansluta den till en annan bit.

Du kan använda krita eller en vaxkrita för märkning. Båda är bra men det senare är vattentätt.

Säkra

Efter att ha tagit alla mätningar, säkra armeringsjärnet. Armeringsjärn tenderar att rulla medan det skärs; Därför är det viktigt att hålla den stadigt genom att antingen använda en skruvstång och klämma eller genom att kliva fast på den.

Kapa

Slutligen skär du armeringsjärnet genom att placera bladet direkt på den. Kapa sedan ner det på ett rakt sätt. Det är allt!

Vilka verktyg ska man använda för att kapa armeringsjärn?

Det finns flera verktyg som du kan använda för att böja och skära armen. Och medan alla tjänar samma syfte, erbjuder varje utrustning olika fördelar.

Ta till exempel motorsågen.

Motordriven såg

En motordriven såg är ett skärverktyg med en tandad cirkelsåg och används för att skära metaller, armeringsjärn, trä, plast, betong, kakel och tegel. Vissa har ett slipblad som skär igenom en roterande rörelse som snurrar.

Och när det gäller att kapa armeringsjärn är det det snabbaste.

Cirkelsåg

En cirkelsåg är det vanligaste verktyget för att skära armeringsjärn. Det är att föredra av många på grund av dess blad som skär igenom stålstänger utan problem. Som sagt, professionella rekommenderar att du använder ett diamantblad eftersom det gör skärning av armeringsjärn enklare.

Bågfil

Till skillnad från en cirkelsåg kommer en bågfil med ett slipande, tandat blad som är monterat på en arm. Den är också lättare att använda även om den är handdriven. För mindre projekt är den idealisk. Manuella sågar har blad som kan arbeta med lätta skäruppgifter. Det är dock inte idealiskt för att skära flera armeringsjärn.

Geringssåg

En geringssåg levereras med ett vertikalt blad monterat på en roterande arm. Bladet sträcker sig runt 8 till 12 tum. Geringssågen är ganska bra när det gäller kapacitet. Den kan rotera både vänster och höger. Det skär också fasade och vinklade.

Bultsax

Till skillnad från en motorsåg har en bultsax ett saxliknande blad med en skärpa som kan skära upp till 4500 kilo metallskärkraft. Det används vanligtvis för att ta bort kedjor och hänglås men på grund av sin skärkraft kan det användas för att kapa armeringsjärn med en mindre diameter.

Bultssaxar är idealiska om du vill ha rena snitt. Det är också praktiskt när du behöver en snabb justering.

 

Olika typer av armeringsjärn

Låt oss nu prata om de olika typerna av armeringsjärn och hur de skiljer sig från varandra.

Galvaniserat armeringsjärn. Även om det är dyrt är ett galvaniserat armeringsjärn korrosionsbeständigt. Beläggningen är svår att bryta, vilket gör den mer värdefull än epoxibelagda stålstänger.

Armeringsjärn i kolstål. Även känd som svart armeringsjärn, det är den mest använda stålstången för alla typer av projekt – stora som små. Det är dess draghållfasthet som gör den till det bästa armeringsjärn som man kan använda. Men det korroderar lätt, till skillnad från galvaniserade stänger.

Rostfritt stål armeringsjärn. Dess korrosionsbeständighet är 1, 500 gånger högre jämfört med svarta armeringsjärn. Rostfritt stål är också motståndskraftigt mot alla typer av skador. Det är är inte ekonomiskt eftersom det är den dyraste av alla typer.

Europeisk armeringsjärn. Även om det är lätt att böja och arbeta med, är europeiska stålstänger minst resistenta bland alla typer. Den är gjord av mangan och rekommenderas inte starkt för industriella arbeten. Däremot är den idealisk för DIY och hantverksprojekt

Epoxibelagd armeringsjärn. Detta är är armeringsjärn i kolstål belagd med epoxi. Den har samma hållfasthet som kolstålstången men är nu mer motståndskraftig mot korrosion på grund av överdraget.

Kapning av armeringsjärn exakt och på rätt sätt sparar dig tid, pengar och ansträngning. Många husägare och DIY -entusiaster misslyckas ofta med denna del, vilket ger dem inget annat val än att göra processen om igen.

Sammanfattning

Att bestämma vilket verktyg som ska användas vid sågning av armeringsjärn beror till stor del på utgången du letar efter. Om du har ett lätt jobb som inte kräver exakt precision är de mer enkla och mer kostnadseffektiva alternativen utmärkta för dig.

Om du har ett mer massivt jobb och vill se till att varje bit armeringsjärn du skär är exakt, vill du välja de kraftiga verktygen till exempel en vinkelslip.

Varje alternativ har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att du avväger fördelarna med eventuella risker. Detta säkerställer att du väljer rätt skärverktyg för jobbet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!