Vad Kostar det att Gräva ut Källare? Allt du bör veta!

Har du alltid velat gräva ut en källare för att skapa en större ytan?

Det finns många olika sätt som du kan gräva ut en källare på och med det sagt kan priserna för att göra det variera rejält.

Kostnaden för att gräva ut en källare är cirka 16.000-30.000kr per kubikmeter. Kostnaden kan vara både högre och lägre beroende på projektets omfattning. Mark med stora stenblock eller andra utmanande förutsättningar såsom extremt tät lera, kan öka kostnaderna. Om marken inte redan är förberedd, förvänta dig att priset per blir högre.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på kostnaderna för att gräva ut en källare. Du får också en bättre uppfattning om hur entreprenörer prissätter utgrävning, så när det är dags för dig att gräva ut din källare finns det inga överraskningar och du vet vad du kan förvänta dig.

Utgrävning av källare: Vilka är kostnadsfaktorerna?

Att gräva ut en källare för ett hus beror på många faktorer. Medan cirka 16.000-30.000kr per kubikmeter jord är en genomsnittlig kostnad, kan det vara mindre eller mycket mer beroende på landskapet i området som grävs.

Storleken på källaren är den främsta faktorn. Gräver du för källaren i en herrgård, eller är det en enkel stuga? Vad ska du göra med jorden som tas bort? Behöver du det för landskapsarkitektur? Alla dessa frågor hjälper dig att bestämma priset på din källarutgrävning.

Entreprenörer kommer att lägga till grävkostnader till priset, så vem som gör jobbet kommer också att påverka kostnaden.

Låt oss titta närmare på kostnadsfaktorerna som påverkar en källargrävning.

Jordtyp

Vilken typ av jord kommer du att gräva upp? Jord som sand lera är lättast att ta bort eftersom de vanligtvis är lätta och lösa. Dessutom kommer en grävmaskinförare att kunna arbeta snabbare i dessa typer av jordar, vilket minskar din kostnad.

Om du har stora stenblock eller extremt komprimerad lera blir det svårare att gräva. Om stenblocken är för stora, kan entreprenören behöva ta in en annan (större) maskin, vilket kommer att bli en betydande extra kostnad.

Bortforsling av jord

Vad händer med fyllningen när den har tagits bort? Om du inte behöver jorden, måste den bortforslas. Din grävningsentreprenör antar att en dumper krävs, vilket räknas in i det genomsnittliga priset som nämns ovan.

Vissa källarutgrävningar återanvänder dock fyllningen för att fylla på igen när källaren är byggd. Andra kan använda den extra fyllningen för att gräva ut ett landområde och fylla ett annat för att ge bättre dränering.

Att göra detta din källarfyllning kan resultera i extra kostnad. Men om entreprenören helt enkelt återanvänder all fyllning för att fylla på och sprida ut extra, kan detta minska din kostnad eftersom det inte behövs någon tippbil eller fyllning.

Sluttning

Om din plats är på en sluttning och behöver betydande utjämning är det här mer tid som grävmaskinföraren måste lägga. Mer maskintid är lika med mer kostnad och förvänta dig att priset går upp.

Källare byggda på sluttningar eller i nedgångar i landskapet kommer att kräva mer utjämning.

Markröjning

När det är dags att gräva för en källare är det vanligast att tomten redan är rensad för träd och andra hinder. Men om tomten inte är rensad och har många träd och andra hinder måste du betala extra för att få marken förberett för grävning.

Om det är stora träd som måste fällas behöver du hjälp från en trädfällare för att ta bort dem. Detta kan kosta allt från 5000 till 100.0000kr eller mer om det finns många träd eller några som är väldigt höga.

För tomter som har buskage och bara är igenväxt kan grävningsentreprenören hantera det och kanske bara lägga till några extra tusen på räkningen.

Källardjup

En standard källare har ofta inte hela djupet i marken. För alla som vill ha en färdig källare måste du ha källarfönster som du teoretiskt kan fly via i en nödsituation. Det betyder att du måste ha minst en del av källaren över marken.

Men för att passa markenoch en betongplatta kan en grävmaskin behöva gräva mer. Djupare utgrävningar innebär fler kubikmeter jord, vilket innebär en högre kostnad.

Läs också: Bygga Badrum i Källare – Komplett Guide

Storlek på källaren

Storleken på din källare är den enskilt viktigaste faktorn för att bestämma kostnaden för att gräva ut din källare. Om ditt hem är mycket stort kan du förvänta dig att betala betydligt mer för grävning eftersom sorteringen och arbetet kommer att kräva mer tid.

Genomsnittlig kostnad för att gräva en källare

Du kan förvänta dig en kostnad någonstans mellan 100.000kr och 400.000kr beroende på hur omfattande arbetet är. Som du ser är det ett stort span som helt beror på din tomts förutsättningar och omfattningen och storleken på utgrävningen.

Läs också: Hur du Renoverar Källare för Att Öka Värdet på Huset

Kan du gräva en befintlig källare djupare?

Ja, du kan gräva din befintliga källare djupare. Detta innebär att man tar bort det gamla betonggolvet, gräver ut det från insidan och sedan gräver under den gamla betongmarken för att lägga till stöd. När detta är klart hälls ett nytt golv och väggar under den gamla grunden.

Ett annat, mindre invasivt och snabbare alternativ kallas “bänk. Istället för att gjuta en ny grundmur under den gamla grunden, hälls den nya väggen inuti den inre kanten av den gamla foten och lutar.

Denna process är inte lika önskvärd som den skapar en inre “bänk” runt omkretsen av din källare, vilket gör att du förlorar värdefulla kvadratmeter. Det är dock mycket billigare.

Fördelar med att gräva en källare djupare

Det finns många fördelar med att bygga en källare djupare. Det är ett mycket stort jobb, men ibland är det det enda alternativet en husägare har för att lägga till utrymme i sitt hus. Om du bor i ett område med begränsat utrymme och höga levnadskostnader, är det ett bra alternativ att bygga ut ditt hus att gräva ut en källare – underliggande.

Här är några av fördelarna med att gräva utdin källare:

  • Ökat utrymme
  • Färre byggbegränsningar – hemmets fotavtryck förändras inte
  • Gör ett oanvändbart utrymme till ett vardagsrum
  • Alternativ för en källarlägenhet
  • Komplett renovering av källaren – inklusive vattentätning
  • Ger möjlighet till en andra ingång till huset

Behöver jag tillstånd för att gräva djupare i källaren?

Du behöver tillstånd för att gräva en källare djupare. När en renovering påverkar husets struktur behöver du alltid bygglov.

Är det värt att gräva ut en källare?

Ja, om du inte kan bygga ditt hus utåt eller uppåt på grund av begränsat utrymme och byggrestriktioner, är det värt det. Det är dock troligtvis bara värt i områden där hemvärdena är mycket höga. I andra fall kan det vara bättre att använda pengarna för att lägga till extra kvadratmeter i källaren genom att att hitta ett nytt hus med en fullständig källare redan.

Om du bor i en stad med mycket höga levnadskostnader är det ett bra alternativ att lägga till en bostadsyta nedan. Om du kan göra det till en uthyrning sdelkommer din renovering att betala sig själv om några år. Även om du behåller det själv kommer det fortfarande att vara en värdefull investering.

Grävmaskinskalkylator

När du bestämmer hur mycket det kommer att kosta dig att gräva, är det vettigt att använda en grävkostnadskalkylator. Att använda det här verktyget hjälper dig att få en bättre uppskattning och i sin tur hjälpa dig när du ringer till lokala entreprenörer.

Hur lång tid tar det att gräva ut en källare?

För de flesta källare kan en skicklig grävmaskinist gräva hålet på en dag. Utgrävningen kommer dock inte att vara klar eftersom den andra dagen kan kräva en annan maskin för att jämna ut.

Även om en grävmaskin kan fungera snabbt kan det uppstå problem med lastning av avfallet. Ofta måste entreprenörer vänta på lastbilar för att flytta fyllning, vilket förlänger tiden jobbet tar. Du kan förvänta dig åtminståne någon vecka för genomförning av arbetet.

Kan du gräva bort en kulle i din gård?

Ja, en grävmaskin kan ta bort en del av en kulle på din gård om det är där din nya källare kommer att vara. Även om du kommer att få en källare med en seåarat ingång, kommer det att resultera i mindre utgrävning som krävs för entreprenören, vilket sänker din kostnad.

Kan källargrävning ske på vintern?

Grävning kan ske på vintern, men det är inte ett idealiskt alternativ av flera skäl. För det första, i ett område med minusgrader och mycket snö kommer du att få en enorm pöl under våren.

Om din jord är lerbaserad måste du förmodligen pumpa ut det utgrävda hålet innan några underlag kan läggas. Det finns också en chans att jorden kommer att skifta under våren och ändra dimensionerna, inklusive de vertikala dimensionerna, för källaravtrycket.

Den bästa tiden att gräva en källare är på våren, vilket ger byggarna fullt ut av den varma delen av året för att bygga huset. Men om för de som bor i ett varmt område som upplever lite eller ingen vinter, kan man gräva när som helst.

Kan jag gräva ut en källare själv?

Du kan själv gräva ut en källare, förutsatt att du kan hitta en maskinuthyrningsplats som kommer att hyra dig en tillräckligt stor grävmaskin Du behöver en maskin nära 15 ton eller mer för att korrekt gräva ut källaren.

Om jobbet är mindre kan du kanske komma undan med en 10-tons grävmaskin. Detta är dock ett jobb där större är bättre. Ju större skopan på maskinen desto snabbare blir jobbet. Om du hyr per dag är hastigheten och effektivisering viktig.

Dessutom krävs erfarenhet av att använda en grävmaskin. Om du aldrig har använt en förut tar det några timmar att vänja dig. Utgrävningsplatser med massor av hinder eller andra hem i närheten är inte bra områden att lära sig använda en grävmaskin, och du bör överväga att anlita en erfaren operatör istället.

Utrustning och verktyg som behövs för att gräva upp en källare

Du behöver en traktorgrävare – minst 15 ton. Du behöver också en lastbil för att hämta fyllningen om du inte använder den på din tomt.

En bandlastare eller kompaktlastare som kan skjuta jorden kan också jämna ut marken. Om du vill sprida jorden istället för att skaffa en dumper kan det vara mer kostnadseffektivt att hyra en annan maskin för att sprida jorden utöver grävmaskinen.

Investeringar vs. värdering

En av de första överväganden människor ofta har är hur mycket deras investering kommer att betala sig i slutändan. Att gräva en källare djupare kommer nästan alltid att öka värdet på ett hem. Den stora frågan är dock hur mycket värde som läggs till och om det framtida bostadsvärdet kommer att kompensera kostnaden för projektet.

Kostnad för att gräva en källare djupare

Det finns många saker som går ut på att prissätta ett projekt som fördjupar källaren. En husägare kan komma undan med en projektkostnad på 100.000 till 300.000kr medan en annan kan betala över 1 miljon.

Kvadratmeter

Om källaren i fråga är ny – med andra ord att det inte fanns något beboeligt utrymme tillgängligt före projektet – kommer den nya källaren sannolikt att lägga till mycket användbar kvadratmeter till ditt hem. I detta fall kommer fastighetsvärdet nästan säkert att stiga avsevärt.

Om projektet syftar till att “höja taket” i en befintlig källare genom att gräva längre ner i jorden, finns det ingen extra golvyta. Det betyder att projektet inte kommer att ha mycket eller någon effekt på fastighetens kvadratmeter.

Tillstånd för att gräva djupare

En aspekt av att gräva en källare djupare är möjligheten att du behöver tillstånd. Detta är något som aldrig bör förbises.  Att gräva golvet i din källare är vanligtvis ett jobb som kräver ett bygglov.

Vilka typer av tillstånd du behöver erhålla beror på fastighetens läge, vilken typ av fastighet du har och komplexiteten i arbetet. Exempel inkluderar källarväggar som delas med grannar och bestämmelser som gäller för maximalt djup för byggprojekt.

Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och kolla med din lokala kommun innan du startar ett större projekt som att gräva en källare djupare.

Så länge ditt källarprojekt överensstämmer med lokala föreskrifter bör det vara en enkel process att få tillstånd. Att få tillstånd att gräva djupare i källaren innebär vanligtvis bara att få dina byggplaner godkända och sedan låta ditt arbete inspekteras.

Att få tillståndet hjälper till att se till att det arbete du utför är säkert. Det är också ett bra sätt att ge sinnesro till alla framtida husägare som är intresserade av att köpa din fastighet.

Källare Vattentätning

Som en del av ditt övergripande projekt vill du se till att du stänger av källaren ordentligt från ånga och andra former av fukt. Det finns några olika tillvägagångssätt för att hålla en källare torr och den som du bör välja beror på just ditt hem och omgivande område.

Att installera en ångspärr är en mycket populär lösning. De vanligaste typerna av fuktbarriärer är styvt skum, polyfolie och ytterhölje. Även om det finns några andra stilar och metoder för att hålla källaren torr, är dessa de mest använda i många delar.

Det är alltid en bra idé att kontakta din lokala hemförbättringsbutik, liksom med några olika entreprenörer för att ta reda på vilka typer som passar bäst för ditt hem stil och klimat.

Läs också: Så Bekämpar du Fukt i Källaren Steg-För-Steg

VVS och dränering

En annan sak att tänka på när man gräver en källare djupare är hur strukturen hanterar dränering. Innan du gräver måste du ta reda på var avloppet i ditt hus tar vägen.

Vid grävning djupare måste dränering och VVS också göras om (om det finns befintligt VVS under golvet). Beroende på storleken och komplexiteten i ombyggnaden av VVS -systemet kan den totala kostnaden för att gräva en källare djupare variera ganska mycket.

Fördelar med att gräva en källare djupare

Även om du gräver din källare djupare kan det kosta allt från hundra tusen till flera hundra tusen.

Källaromvandlingar finns i många olika former och var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

Det finns några vanliga skäl och metoder som används för att gräva en källare djupare. Vissa människor vill skapa en helt ny källare från ett befintligt krypgrund. Vissa skulle vilja att deras källare lägger till ytterligare en bostadsyta i sitt hem. Ytterligare andra är helt enkelt ute efter att “höja” taket i källaren för att göra utrymmet trevligare.

Källare med separat ingång

Dessa källare är ett bra exempel på hur du gräver din källare djupare kan avsevärt förändra ditt sätt att bo i ditt hem.

Att gräva djupare för att bygga en ingång kan avsevärt höja ditt fastighetsvärde genom att lägga till mer ljus, ge mer bostadsyta och lättare tillgänglighet och mycket mer. Att lägga till en ingång till din källare skapar också fler in och utgångspunkter för hemmet vilket gör det säkrare och mer värdefullt.

Om du funderar på att gräva din källare djupare för att skapa en separat ingång finns det säkert många bra skäl att gå vidare med planen i de flesta fall.

Som sagt, det finns några aspekter av att bygga en ingång som vissa kanske inte är redo för. Kostnad, omfattning och tid är alla större jämfört med en vanlig källarutgrävning.

Omvandlingsutrymme till källare

En annan möjlighet som många husägare har när det gäller att gräva under en redan existerande struktur är att förvandla en krypgrund till en fullstor, färdig källare. Att göra en krypgrund till en källare är faktiskt ett mycket populärt projekt, men det finns några saker att veta innan du börjar din resa.

Grund- och stabilitetsfrågor

En sak som alltid bör beaktas innan du gräver är hur strukturen stöds. Det är ofta så att bostäder byggda utan källare inte stöds på sätt som källare kräver.

Att skapa ett stort, ihåligt hålrum under ett hus som inte var avsett för det kan orsaka allvarliga problem. Som sagt, med rätt information, expertis, material och utrustning kan projektet slutföras.

Hantera det okända

Det finns några potentiella svårigheter som kommer med att gräva under en redan existerande struktur. Bortsett från det finns det dock också lite mysterium om vad som ligger under jorden.

Under grävprocessen är det också möjligt att upptäcka vatten, skadedjur, stora stenblock och mycket mer. Några av dessa överraskningar kan potentiellt göra grävprocessen mycket mer komplex.

Alternativ

Att gräva en källare djupare kan säkert ha många fördelar, men det finns tillfällen då grävning inte är en lönsam lösning för många människor. Lyckligtvis finns det få metoder som husägare kan använda för att få ut det mesta av sina källare.

Höj taket

Ett alternativ till att gräva en källare djupare är att höja nivån på huset. Även om denna metod också kräver tillstånd och en ganska involverad process, är det ibland lättare att lyfta huset än att gräva djupare.

Processen att lyfta ett hus är enkel och kan vanligtvis avslutas mycket snabbare än att gräva en källare djupare. Detta ses dock generellt som det bästa alternativet för dem som helt enkelt letar efter mer “takhöjd” i källaren.

Det är också bra att komma ihåg att bara vissa källarkonverteringsprojekt kommer att ha en betydande inverkan på det totala fastighetsvärdet för ett hem.

Designval

Intressant nog kan många hitta de lösningar som letar efter utan att gräva ut källaren.

Att välja ljusa färger för det färdiga taket och väggarna ger källaren en ljusare känsla som gör att den verkar större än den är. Ljus är också viktigt. Håll lampor och armaturer antingen inbäddade i taket eller välj golvlampor eller något liknande. Allt som hänger ner från ett lågt tak får bara det låga taket att verka ännu lägre.

Möbelval och placering kan också hjälpa till att få ett litet utrymme att se större ut än det är. Om du använder enkla möbler som inte alltför rörigt kan utrymmet räcka långt för att få saker att se ut och känna ljusa.

Läs också: Måla Betonggolv Källare – Så Gör Du!

Slutsats

Kostnaden för att gräva ut en källare varierar beroende på din plats. Områden som upplever mycket tillväxt kommer sannolikt att ha högre priser, eftersom du har svårare att hitta en entreprenör för att göra ett enda jobb. Å andra sidan blir landsbygden billigare, ofta betydligt billigare.

Att gräva ur en befintlig källare blir allt vanligare eftersom teknikerna förändras och tekniken har blivit bättre.

Om du vill ha ett tillägg men inte vill störa utseendet eller landskapet på ditt nuvarande hus, överväg att stödja eller gräva ut din källare. Oavsett vilken typ av utgrävning du väljer, var beredd på att få ett bygglov och en byggare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!