Behöver man Grundmåla Gipsskivor? Allt du Bör veta!

Måste man slipa mellan varje spackling?Att gipsa väggar är ett naturligt steg i montering av nya väggar och renoveringar. Gipsskivorna i sig är inte fina nog för att bara vara som de är. Dessutom behöver du, efter du har installerat gipsskivorna spackla och jämna ut ytan. Nästa steg är oftast att måla gipsskivorna, förutsatt att du inte väljer att göra något annat, såsom att installera träpanel, men en vanlig fråga som många ställer sig är om man behöver grundmåla gipsskivor innan man går över till målningen.

Är grundmålning på gipsskivor ens nödvändigt eller kan du gå över direkt till målningen?

Svaret på den frågan är att måla på nyinstallerade gipsskivor endast bör göras efter att väggarna har grundats först med lämplig grundfärg/tätningsmedel. Måla aldrig direkt över nya väggar. Utan grundfärg absorberas inte färgen jämnt på den kalkiga ytan som gipsskivor har. De tejpade sömmarna och hörnen kommer dessutom att synas genom färgen, även efter flera lager. Du kommer också att använda mer färg också eftersom nakna väggar är mycket svampiga och porösa, vilket gör att de suger upp mycket färg.

När du grundmålar väggarna med rätt grundfärg absorberas i sn tur färgen jämnt på ytan utan synliga gipsväggsömmar i finishen. Täckningen blir så mycket bättre och leder också till mindre färgförbrukning. Det är också viktigt att veta att allt-i-ett-färg och grundfärg inte ska användas som ersättning för gipsväggsgrundfärg. De två är inte desamma.

Nedan går vi igenom de nödvändiga stegen för att måla gipsskivor.

 

Rengör gipset innan du målar

Naket gips är mycket kritaktigt och vanligtvis täckt med damm. Det är viktigt att ta bort dammet före grundmålning och rengöra ytan. Om du inte rengör gipsskivorna från dammet kommer du att få grova fläckar istället för en fin slät finish.

Gipsslipdamm är rörigt och giftigt för dina lungor. Jag rekommenderar starkt att du använder ett bra andningsskydd när du rengör dammet.

En kvast kan användas för att avlägsna damm, men det ger luftburet damm. Använd borstförlängningen på en dammsugare för att ta bort damm från gipset. Det återstående dammet kan tas bort från väggarna med en lätt fuktig trasa. Torka inte av ren gips med en genomblöt trasa. Överdrivet vatten kan skada gipsskivorna och fogtejpen under.

Om inte golvet redan är täckt, eller kommer att installeras efter att målningen är klar, är golvskydd viktigt eftersom gipsslipdamm skapar en stor röra på trägolv när dammpartiklar sätter sig in mellan golvbrädorna. Dammsug damm från golvbrädorna först innan du torkar golvet. Vatten stelnar dammet och gör det svårt att ta bort det från sprickor.

Använd rätt gipsvägggrundfärg

Det är viktigt att grundmåla dina nya gipsskivor innan du målar men använd inte vanlig latexprimer. Den bästa grundfärgen som  du kan använda är den som är gjord specifikt för gips.

Rolla på ett lager med en lämplig grundfärg för att försegla väggytan för att hjälpa färgen att torka i en enhetlig finish. Grundfärg förbättrar också färgens färg och glans. Dessa döljer gipsväggarna riktigt bra och tätar ytan för att maximera finishen och färgen när du sedan målar. Du kan också använda denna typ av grundfärg mer på väggar som redan var målade, men inte ursprungligen grundmålade. Se till att du redan har tagit bort dammet från väggarna innan du målar..

Tips för att måla gipsskivor

Tjockleken på färgen när du rollar är viktig för täckning och finishkvalitet. Med hjälp av en för tjock roller lämnas struktur på väggarna.

Använd en roller i lämplig storlek. Den bästa rollern är en som är luddfri.

Hur du grundmålar gipsskivor

Rolla grundfärgen på dina väggar från ena sidan till den andra, rulla uppifrån och ner. Börja aldrig i mitten av väggen eller rolla utan förlängningspinne. Om du också målar taket rekommenderar jag starkt att du använder en förlängningsbar pensel för att måla hörnen. Denna pensel gör att måla mycket snabbare och mycket enklare. Borstens hals är böjbar och gör arbetet enklare och mindre krävande.

Applicera ett lager grundfärg och två lager färg. När du är klar med att hänga gipsskivor och alla fogar är tejpade såväl som färdiga behöver du 2 lager färg för att ge väggytan sitt slutliga utseende. Om du målar över ny gips med vanlig väggfärg har du svårt att få en jämn beläggning. Du kan få acceptabla resultat genom att använda en 2-i-1 väggfärg.

Grundmålning för gipsskivor

Gipsgrundfärg inte som vanlig färg. Hörnstenen är polyvinylacetat (PVA), samma ingrediens i snickarlim. Dess uppgift är att försegla de porösa ytorna på papperet och det torkade fogämnet samt göra dem mer mottagliga för helt ny färg. Denna vidhäftar bättre till nya gipsskivor än färg, och färg klibbar mycket bättre till primer än till gips.

Två lager färg

Det är tilltalande att försöka spara pengar genom att använda 2 lager vanlig latexväggfärg som ett alternativ till att använda en grundfärg.

Det första lagret kommer att sugas in eftersom latexbindemedlet inte är lika starkt som PVA. Det utvecklar inte heller den tunna, klibbiga filmen som PVA gör, så det andra lagret är likaså troligt att mättas in i den porösa fogföreningen. Resultatet är ett oregelbundet färgjobb som troligen kommer att behöva ett tredje lager. Färg är ganska dyrt, så med det sagt har du har inte sparat några pengar. Snarare kan resultatet bli att det kostar ännu mer.

Särskilda omständigheter kräver en guide i motsats till en vanlig grundfärg. En av dessa är när du målar över nedsmutsad eller vattenskadad gips. Du behöver en grundfärg med hög torrhalt för att förhindra genomblödning och oregelbunden färgning. Du bör likaså grundmåla gips innan du hänger tapeter på den.

Grundmålningen förseglar papperet och även fogmassan för att se till att tapetlimet inte sugs in och torkar. En grundfärg är också bra när du målar om en väggyta som har ett glansskikt. Applicering av grundfärg efter avfärgning säkerställer att ditt lager med färg säkert kommer att fästa.

Vanliga frågor

Måste man alltid Grundmåla?

Det är inte alltid nödvändigt att grundmåla, det beror på vilken typ av färg du använder och hur ytan ser ut. Men det finns några fördelar med att grundmåla:

  • Grundmålning hjälper till att jämna ut ytan och gör det lättare att få en jämn täckning med den översta färgen.
  • Grundmålning hjälper till att skydda ytan mot fukt och skador.
  • Grundmålning hjälper till att göra det lättare att byta färg i framtiden.
  • Grundmålning är viktigt om du målar över en ojämn eller mörk yta med en ljus färg, det kan hjälpa till att minska antalet målningslager som krävs.

Om ytan är i bra skick och du använder en färg som är lämplig för ytan, kan det vara möjligt att hoppa över grundmålningen. Det är också viktigt att följa tillverkarens anvisningar för färgen, för att se om det krävs grundmålning eller inte.

Det är alltid viktigt att göra en testmålning på en liten osynlig yta först, för att se hur färgen täcker och om det krävs grundmålning.

Hur målar man på gipsskivor?

För att måla på gipsskivor bör du först förbereda ytan genom att rengöra den och spackla eventuella hål eller ojämnheter. Använd sedan en primer för att få en jämn och fuktavvisande yta att måla på. Använd sedan en färg som är lämplig för gipsskivor, till exempel en latexmålarfärg. Måla sedan med raka, jämna rörelser och låt torka ordentligt mellan varje lager.

Måste man Grundmåla på spackel?

Det är vanligt att man grundmålar på spackel för att få en jämn och slät yta innan det är dags att måla eller tapetsera. Det hjälper också till att skydda spackeln från fukt och andra skador. Men det finns också spackel som redan innehåller en primer, vilket kan göra att det inte är nödvändigt att grundmåla. Det är bäst att rådfråga en professionell eller följa tillverkarens instruktioner för att se om det behövs.

Måste man slipa mellan varje spackling?

Det är bäst att slipa mellan varje spackling för att säkerställa att ytan är jämn och felfri innan målning eller tapetsering. Detta hjälper också till att förhindra att det finns bulor eller ojämnheter i den färdiga ytan. Men om du är nöjd med ytans finish och känner att det inte behövs så behöver det inte göras.

Kan man måla på Våtrumsgips?

Ja, det är möjligt att måla på våtrumsgips. Det är viktigt att se till att ytan är ren, torr och jämn innan målning. Det är också viktigt att använda en vattenavvisande färg som är lämplig för våtrum. Det finns speciella våtrumsfärger som är avsedda för att tåla fukt och vatten och som är lämpliga för användning i våtrum. Det är också rekommenderat att använda en primer för att förbättra färgens hållbarhet och täckning.

Kan man måla direkt på spackel?

Det beror på vilken typ av spackel det är och om det har gjort ordentligt med tid för att torka innan målningen. Vissa spackel är speciellt utvecklade för att man ska kunna måla direkt över utan att behöva grundmåla. Andra kräver att man väntar på att det ska torka ordentligt och grundmåla. Följ alltid tillverkarens instruktioner för att få bästa resultat. Generellt rekommenderas det att man grundmålar för att få en jämn och slät yta och för att skydda spackeln från fukt och andra skador.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!