Behöver man Grundmåla Gipsskivor? Allt du Bör veta!

Att gipsa väggar är ett naturligt steg i montering av nya väggar och renoveringar. Gipsskivorna i sig är inte fina nog för att bara vara som de är. Dessutom behöver du, efter du har installerat gipsskivorna spackla och jämna ut ytan. Nästa steg är oftast att måla gipsskivorna, förutsatt att du inte väljer att göra något annat, såsom att installera träpanel, men en vanlig fråga som många ställer sig är om man behöver grundmåla gipsskivor innan man går över till målningen.

Är grundmålning på gipsskivor ens nödvändigt eller kan du gå över direkt till målningen?

Svaret på den frågan är att måla på nyinstallerade gipsskivor endast bör göras efter att väggarna har grundats först med lämplig grundfärg/tätningsmedel. Måla aldrig direkt över nya väggar. Utan grundfärg absorberas inte färgen jämnt på den kalkiga ytan som gipsskivor har. De tejpade sömmarna och hörnen kommer dessutom att synas genom färgen, även efter flera lager. Du kommer också att använda mer färg också eftersom nakna väggar är mycket svampiga och porösa, vilket gör att de suger upp mycket färg.

När du grundmålar väggarna med rätt grundfärg absorberas i sn tur färgen jämnt på ytan utan synliga gipsväggsömmar i finishen. Täckningen blir så mycket bättre och leder också till mindre färgförbrukning. Det är också viktigt att veta att allt-i-ett-färg och grundfärg inte ska användas som ersättning för gipsväggsgrundfärg. De två är inte desamma.

Nedan går vi igenom de nödvändiga stegen för att måla gipsskivor.

Rengör gipset innan du målar

Naket gips är mycket kritaktigt och vanligtvis täckt med damm. Det är viktigt att ta bort dammet före grundmålning och rengöra ytan. Om du inte rengör gipsskivorna från dammet kommer du att få grova fläckar istället för en fin slät finish.

Gipsslipdamm är rörigt och giftigt för dina lungor. Jag rekommenderar starkt att du använder ett bra andningsskydd när du rengör dammet.

En kvast kan användas för att avlägsna damm, men det ger luftburet damm. Använd borstförlängningen på en dammsugare för att ta bort damm från gipset. Det återstående dammet kan tas bort från väggarna med en lätt fuktig trasa. Torka inte av ren gips med en genomblöt trasa. Överdrivet vatten kan skada gipsskivorna och fogtejpen under.

Om inte golvet redan är täckt, eller kommer att installeras efter att målningen är klar, är golvskydd viktigt eftersom gipsslipdamm skapar en stor röra på trägolv när dammpartiklar sätter sig in mellan golvbrädorna. Dammsug damm från golvbrädorna först innan du torkar golvet. Vatten stelnar dammet och gör det svårt att ta bort det från sprickor.

Använd rätt gipsvägggrundfärg

Det är viktigt att grundmåla dina nya gipsskivor innan du målar men använd inte vanlig latexprimer. Den bästa grundfärgen som  du kan använda är den som är gjord specifikt för gips.

Rolla på ett lager med en lämplig grundfärg för att försegla väggytan för att hjälpa färgen att torka i en enhetlig finish. Grundfärg förbättrar också färgens färg och glans. Dessa döljer gipsväggarna riktigt bra och tätar ytan för att maximera finishen och färgen när du sedan målar. Du kan också använda denna typ av grundfärg mer på väggar som redan var målade, men inte ursprungligen grundmålade. Se till att du redan har tagit bort dammet från väggarna innan du målar..

Tips för att måla gipsskivor

Tjockleken på färgen när du rollar är viktig för täckning och finishkvalitet. Med hjälp av en för tjock roller lämnas struktur på väggarna.

Använd en roller i lämplig storlek. Den bästa rollern är en som är luddfri.

Hur du grundmålar gipsskivor

Rolla grundfärgen på dina väggar från ena sidan till den andra, rulla uppifrån och ner. Börja aldrig i mitten av väggen eller rolla utan förlängningspinne. Om du också målar taket rekommenderar jag starkt att du använder en förlängningsbar pensel för att måla hörnen. Denna pensel gör att måla mycket snabbare och mycket enklare. Borstens hals är böjbar och gör arbetet enklare och mindre krävande.

Applicera ett lager grundfärg och två lager färg. När du är klar med att hänga gipsskivor och alla fogar är tejpade såväl som färdiga behöver du 2 lager färg för att ge väggytan sitt slutliga utseende. Om du målar över ny gips med vanlig väggfärg har du svårt att få en jämn beläggning. Du kan få acceptabla resultat genom att använda en 2-i-1 väggfärg.

Grundmålning för gipsskivor

Gipsgrundfärg inte som vanlig färg. Hörnstenen är polyvinylacetat (PVA), samma ingrediens i snickarlim. Dess uppgift är att försegla de porösa ytorna på papperet och det torkade fogämnet samt göra dem mer mottagliga för helt ny färg. Denna vidhäftar bättre till nya gipsskivor än färg, och färg klibbar mycket bättre till primer än till gips.

Två lager färg

Det är tilltalande att försöka spara pengar genom att använda 2 lager vanlig latexväggfärg som ett alternativ till att använda en grundfärg.

Det första lagret kommer att sugas in eftersom latexbindemedlet inte är lika starkt som PVA. Det utvecklar inte heller den tunna, klibbiga filmen som PVA gör, så det andra lagret är likaså troligt att mättas in i den porösa fogföreningen. Resultatet är ett oregelbundet färgjobb som troligen kommer att behöva ett tredje lager. Färg är ganska dyrt, så med det sagt har du har inte sparat några pengar. Snarare kan resultatet bli att det kostar ännu mer.

Särskilda omständigheter kräver en guide i motsats till en vanlig grundfärg. En av dessa är när du målar över nedsmutsad eller vattenskadad gips. Du behöver en grundfärg med hög torrhalt för att förhindra genomblödning och oregelbunden färgning. Du bör likaså grundmåla gips innan du hänger tapeter på den.

Grundmålningen förseglar papperet och även fogmassan för att se till att tapetlimet inte sugs in och torkar. En grundfärg är också bra när du målar om en väggyta som har ett glansskikt. Applicering av grundfärg efter avfärgning säkerställer att ditt lager med färg säkert kommer att fästa.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!