Hur man Ljudisolerar ett Rum från Buller Utifrån

Vi lever i en hektisk och bullrig värld där koncentrationen ofta är svår med tanke på det störande gatuljudet som tränger in utifrån.

Det är utmanande och ibland omöjligt att kontrollera detta brus. Många husägare har valt ett eller två alternativ för att ljudisolera sina rum eller lägenheter. Ett av dessa alternativ kan också vara svaret på ditt problem.

Oavsett om det är buller från sopbilar eller trafikbrum, kan du skydda ditt rum eller lägenhet från denna bullerinvasion med de enkla lösningarna som förklaras i den här artikeln.

Hur man kan minska Uteljud i ett rum

1. Väderisolera dörren

Du måste göra detta om du hör röster i byggnadens korridorer även när dörren är stängd. Att täta läckorna runt din dörr är en bra lösning eftersom ljud färdas i luften. Om det finns någon läcka eller lucka runt dörren och du kan se ljus genom den kommer ljudet också in.

Använd en dörrsvep för att blockera springan under dörren. Försegla sedan sidorna och toppen med en skumplastremsa. Det är enkelt att installera.

Du behöver bara skala och fästa tätningslisten på dörren. Detta är en billig lösning för dörren. Du kan också överväga att uppgradera dörren till ditt rum genom att ersätta den ljusa trädörren med en massiv trämodell för att blockera buller.

2. Vägghängen

Täck dina väggar med filtar eller andra lämpliga material. Det finns ljudisolerande gardiner som du kan montera för att uppnå detta också. Dessa gardiner är tjocka och tunga. De är designade för att minska buller och kan även hålla ute solljus.

Du kan placera dem på änkan eller till och med över ytterdörren. Filtar och gardiner är idealiska om du vill spendera mindre. Detta kan även fungera som stöd för dig om du redan har tjocka och isolerade väggar. Det kommer att ge en extra effekt.

Dessa väggbonader är attraktiva och dekorativa. Du kan ha en sällsynt inredning som denna i ditt rum för att fungera som ljudisolering.

3. Mattor

Om du har ett laminat-, kakel– eller trägolv, lägg en matta för att absorbera mattan. Lägg mattan med en extra tjock dyna för att få önskat resultat. Densitetsdynan ökar mattans förmåga att hålla irriterande ljud borta.

Eftersom mattor tillför skönhet till rummet, välj en som matchar dina möbler och rumsfärg. De finns i olika färger och mönster och är lätt tillgängliga i butik.

När du har skaffat en behöver du bara lägga den i rummet, ta hand om rummets arrangemang och inredning. Dess tjocklek kommer att absorbera ljud.

Du kan placera en shagmatta över taket för att förhindra reflekterade ljud som röster, hundskall och så vidare. Reflekterade ljud kommer inifrån lägenheten. Om du blockerar dem har du mer tystnad och färre ekon.

4. Montera rörliga föremål

Om du har högt grannar som höjer sin musikvolym till det högsta, och du märker att vissa föremål i ditt hus ökar surrandet och vibrationerna, måste du lyfta de skakiga föremålen med vibrationsisoleringskuddar.

Föremål som t.ex. högtalare, träningsredskap och andra apparater är skakiga och kanske irriterande. Så lyft dem med kuddar.

Du kan också överväga att arrangera om dina möbler. Det är ett sätt du kan ljudisolera utan kostnader. Flytta en tung byrå till en vägg som vetter utåt eller en vägg bakom korridoren. Kommoden absorberar ljudet.

5 . Bygg en bokhylla

En inbyggd bokhylla monterad vägg-i-vägg är också ett knep för att squash buller i din lägenhet. Massiva föremål som detta motstår vibrationer och minskar ljudöverföringen. När du monterar en så har du lagt till massa på mellanväggen.

Sidorna på bokhyllan ska nudda de två väggarna, golvet och taket. Eliminera luckor så att den kan tjäna sitt syfte effektivt.

Fyll bokhyllan med färgglada böcker för att göra ditt rum attraktivt och ge dig ett omfattande bibliotek med böcker. Viktigast av allt, att göra din vägg tjockare och ge tillräcklig ljudisolering.

6. Akustiska paneler

Om du föredrar för att göra lite konstruktion, välj akustikpaneler. De hängs vanligtvis på väggar och tak för att stoppa ljudet.

Välj akustikpaneler som mestadels är glasfiber med en tunn Mylar-perforerad yta. De har högsta betyg för ljudabsorption. Köp 12″×12″ paneler med en 2″ djup kurvavlastning för adekvat ljudabsorption. Dessa paneler absorberar vilken nivåfrekvens som helst, vare sig den är hög eller låg.

Vissa paneler kommer med självhäftande skal, men om din inte gör det, täck hela eller delar av ytan med en 3M självhäftande spray. Paneler finns i olika mönster och färger. Lek med färgerna för att ge din vägg ett unikt utseende.

7. Fönsterinlägg

Fönsterinsatser bildar en lufttät tätning som reducerar buller utanför rummet med 50 procent. du vill inte täcka ditt fönster med mörka ljudisolerade gardiner, överväg fönsterinsatser. De kommer i glasrutor eller akryl som gör att du kan se igenom. Du kan installera dem över hela dina fönster. Vissa fönsterinsatser gör det möjligt för dig för att öppna ditt fönster. De dyker upp när de inte används.

8. Ljudisolerad tapet

Ljudisolerad tapeter är gjorda med tjockt polyetenskum. Skummen hjälper till att dämpa vibrationer och alla former av ljud. Du kan sova gott, med vetskapen om att din grannes snarkning är ur vägen. Det här är tapeter som njuter av sin comeback. En ljudisolerad tapet har två funktioner. Den ena är att ge dina väggar ett klassiskt och vackert utseende, och det andra är att hålla buller borta.

9. Takisolering

Du kan ljudisolera ditt tak med den mest lämpliga ljudisoleringen för taket – takmolnet. Det är ett akustiskt skum som man hänger i taket för att förhindra ekon och minska brus. Detta material är dyrt men mycket effektivt. Den är mest lämpad för sovrum med loft.

10. Tjockt material

Överväg att bygga tjocka material för att ljudisolera dina väggar. En 1,6 cm gipsskiva är lämplig. Ju tjockare väggar desto mer material behövs och desto mer lugn får du.

Du kan renovera din befintliga vägg för att absorbera ljud och minska buller. Bygg en väggram, fäst den på ytan och täck det nya lagret med gips eller plåt, beroende på vad du vill.

11. Reglarnas placering

För ljudisolering är det bättre att använda mer än en rad reglar för att bygga väggen. Reglarna gör det svårt för ljudet att gå snabbt till väggen.

När du använder fler än en rad med dubbar, överväg en dubbelrads dubbplacering eller en förskjuten rad dubbplacering.

För en regelplacering med dubbla rader placeras en regel längs varje inre sida, vilket ger tillräckligt med mellanrum mellan raderna. Förskjuten rad dubbplacering alternerar placeringen ena sidan efter den andra.

Regelplaceringen med dubbla rader anses vara mer effektiv för ljudisolering.

12. Installera Resilient Channel

Fjädrande kanaler är metallremsor placerade mellan reglar och gipsskivor. Kanalerna skapar frikopplingsväggar som hindrar ljudvågor från att färdas genom väggen. De är billiga och enkla att installera.

Fjädrande kanaler skruvas fast i regeln med förskjutna skruvar och de absorberar högfrekvent ljud, till skillnad från hattkanaler.

Hattkanaler används på ljudklipp. Efter att ha skruvat fast ljudklipp på en vägg sätts hattkanalen in före gipsskivan. Ljudklippen är också användbara för ljudisolering och kan fungera som ett alternativ till fjädrande kanaler.

13. Dämpningsmassa

En dämpmassa appliceras mellan väggskikt eller takskikt. Det är ett magiskt ämne som omvandlar ljudenergi till värme. Denna dämpningsmassa är ett ljuddämpande lim även känt som det viskoelastiska limmet. Den kan absorbera lågfrekvent brus och är idealisk för hög basmusik.

14. Akustisk tätning

Sprickor, hur små de än är, kan negativt påverka effektiviteten av din ljudisolering.

Akustisk tätning används för att fylla upp sprickor och luckor för att övervinna denna utmaning. Det finns flera typer av akustisk tätning att välja mellan.

Om du använder lösningsmedelsbaserade, läs instruktionerna och se till att det inte kommer att skada ditt material. Vattenbaserad fogmassa är lätt att rengöra.

Se till att du får en fogmassa som matchar din väggfärg eller åtminstone en som kan målas.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Sammanfattning

Ibland kan du inte bara ignorera störningar. Även om du har hörlurar på dig och försöker koncentrera dig, stör alltid din sons tv-spel, din grannes musik eller till och med lastbilar på gatan.

Ljudisolering av din vägg är idealisk för att blockera ljud utifrån. Materialen och metoderna som anges ovan är effektiva för korrekt ljudisolering. Du kan vara kreativ med akustikpaneler och ljuddämpande tapeter. Köp mönstret eller färgen som passar din rumsdesign för att ge dig ett extravagant utseende.

Du kommer att vara lugn efter att ha använt dessa ljudisoleringsidéer.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!