Reparera Laminatgolv – Så Gör Du!

Har ditt laminatgolv fått en repa eller ett jack?

Oavsett om det är ett litet jack eller en stor reva kan du reparera det med enkla DIY-tekniker som gör att golvet ser ut som nytt igen.

Börja med att bedöma skadorna på laminatgolvet Du kan fixa mindre flisor och repor i ett laminatgolv med fyllmedel. Men om skadan är allvarlig måste du byta ut hela plankan. Det är ett jobb du kan göra själv på ungefär två timmar. Förutom en reservplanka behöver du en cirkelsåg, hammare och mejsel, fräs eller bordssåg, borr och trälim.

Vissa golvexperter rekommenderar att man tar bort varje planka tills man kommer till den skadade delen. Det fungerar om den skadade plankan ligger nära väggen. Men om den skadade delen är mer än några rader från väggen är det faktiskt snabbare att bara skära ut den.

Om ditt laminatgolv är limmat ihop fungerar denna metod.

Såga bort plankor

Ta bort mittdelen. Börja med att dra en skärlinje 1-1 / 2 in från alla fyra kanter på plankan. Borra avlastningshål i varje hörn av skärlinjen och igen 1/4 tum från varje hörn av plankan.

Såga ut mitten med en cirkelsåg och skär från hål till hål. Ställ in djupet på din cirkelsåg lite djupare än golvet. Lyft sedan knivskyddet och tryck ner bladet i skärlinjen.

Såga sedan från mittdelen i varje hörn och stanna vid det borrade hålet. Gå inte längre! Slutligen skär ett snitt från mittpartiet ut mot sömmen på varje planka. Knacka en mejsel i varje snitt för att bryta ut den osågade delen. Ta sedan bort alla sågade bitar.

Den nya plankan har ett spår i ena änden och ena sidan, samt en tunga i motsatt ände och sida. Men du kan inte installera den förrän du skär av bottenläppen på båda spåren och sidotungan. Justera tungan flera gånger med en verktygskniv. Knäpp av den med en tång. Jämna till eventuella kanter med din kniv.

Applicera lite trälim på alla fyra kanterna på den nya plankan. För in den limmade tungan på den nya plankan i spåret på befintligt golv och släpp plankan på plats. Torka av överflödigt lim och lägg böcker på plankan tills den är torr.

Byt ut limmade plankor

Höj golvet för att få hävstång. De flesta av de tidiga laminatgolven fästes med lim. Men det betyder inte att du inte kan göra en lagning på plats för dessa.

Ta tag i sektionen med tång och luta den ner tills den limmade sömmen spricker isär. Bryt den sedan uppåt för att bryta kvarvarande lim.

Använd en platt skruvmejsel eller liten mejsel för att rispa bort det gamla limmet. Få ytorna så släta som möjligt för en jämn passform och en bra limbindning. Lägg den nya plankan när du är klar.

Reparera mindre skador på laminatgolv


Repor på laminatgolv

Om du har tappat en kniv eller annat skarpt föremål kan du få jack eller repor i ditt laminatgolv. Men du behöver inte ta hjälp av ett proffs för att åtgärda detta.

Rengör golvet med lösningsmedlet och låt det torka. Pressa sedan lite träspackel på jacket. Försök inte fylla hela jacket i en applikation. Jämna ut och se till att du får en slät yta. Rengör eventuellt överskott med lösningsmedel. Låt det första skiktet torka i en timme innan du applicerar nästa.

När träspacklet har hårdnat, se om du behöver färganpassa träspacklet så att det passar in på ditt laminatgolv.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!