6 Saker att Veta Innan du Målar över Rost [Tips & Guide]

Att måla på metall som blivit rostig kan ge en fantastisk förändring i utseendet på din metall.

All metall gjord av järn eller legeringar som innehåller järn, såsom stål, rostar med tillräcklig exponering för syre och fukt. Målarfärg erbjuder ett sätt att skona dessa rostiga metallbitar och återställa sitt utseende samtidigt som de ger dem en färg.

Men att måla rost bör inte börja utan att först förstå hur du genomför det på ett sätt som säkerställer bästa resultat.

Tips för att måla rostig metall

När det gäller att måla rostig metall är korrekt förberedelse nyckeln. Här är de viktigaste sakerna du bör veta och tänka på innan du målar över rost.

Håll dig vid målning av metaller med strikt ytrost

Att måla rostig metall är inte bara möjligt utan kan ge vackra resultat – så länge rosten inte sträcker sig bortom ytan på metallstycket.

Om rost delvis eller helt har ätit genom metallen (dvs. gropar eller hål är synliga) eller om biten strukturellt har försvagats så att du kan böja den för hand kommer inte färgen att stoppa korrosionen och oundvikligt smula sönder metallen. Att fylla groparna med en fyllningsprodukt skulle vara det bästa alternativet för att återställa metallen, annars måste du byta ut metallstycket helt.

Ta bort lös rost först

En grundfärg kan hjälpa till att måla till ett rostigt metallstycke, men du måste fortfarande först ta bort så mycket lös rost som möjligt från ytan först. Annars fortsätter metallen att lossa den lösa rosten och skjuta den torkade färgbeläggningen uppåt tills den får blåsor eller flagnar av.

För att undvika detta, ta bort hårdvara (skruvar, spikar etc.) från metallytan och kör sedan över den med en stålborste eller sandpapper för att skrapa bort så mycket rost som möjligt.

Ta sedan bort korn, smuts och fett när det inte mer rostar bort. Allt som krävs är en mjuk trasa fuktad med en avfettningslösning – fyra teskedar flytande diskmedel blandad i en liter varmt vatten – följt av en “sköljning” med en fuktig trasa. Låt metallen lufttorka helt innan grundfärgen appliceras bryts ut.

Applicera en grundfärg för att öka färgvidhäftningen

Med den lösa rosten borta kan din metall antingen visa omfattande ytrost eller liten eller ingen rost. Att enbarr måla fäster inte lika bra till rost – till och med lätt rost – och när det häftar fast kan rostfläckar blöda genom färgbeläggningen och missfärga den. En grundfärg som är specifik för din mängd rost hjälper till att vidhäfta och få målarfärgen att fästa.

Om du målar över omfattande rost, grundmåla den med en vatten- eller oljebaserad färg eller rostkonverteringsmetallfärg. Denna beläggning omvandlar rost kemiskt till en plan, vanligtvis svart, icke-rostbar yta som är redo att målas.

Om du målar över lätt rostad eller bar metall (dvs. ingen rost kvarstår efter att du har borstat den), målar du den med en vatten- eller oljebaserad inre-yttre rostförebyggande metallfärg spray. Grundfärgen kommer att tränga in i rost och binda sig till den underliggande metallen.

Du vill applicera grundfärgen så snart som möjligt efter borstning och rengöring eftersom metallen annars fortsätter att rosta med exponering för syre. Applicera en till tre lager med lämplig grundfärg på metallytan, låt varje skikt torka vid beröring innan du applicerar nästa, och torka sedan det sista skiktet helt under den rekommenderade tiden.

Olika utseenden med kommersiella metallfärger

Det grundmålade metallstycket kan beläggas med antingen vatten- eller oljebaserad metallfärg. Icke-metalliska färger med platt eller matt glans kan användas för att ge metall ett naturligt utseende, medan metallfärger som grå i en blank glans kan användas för att ge det glänsande, moderna utseendet på metall .

Syfta till att applicera en eller flera skikt av vilken färg och glans du väljer, så att varje skikt torkar enligt färginstruktionerna innan du applicerar nästa.

Måla rostiga metall istället för att byta ut den

Att måla rostiga metallföremål kontra att ersätta dem är en vinst för din plånbok.

Jämfört med kostnaden för att skrota objektet och köpa det nytt tittar du på en stor besparing genom att måla snarare än att byta ut det.

Undvik oljebaserad färg på galvaniserad metall

Den skyddande beläggningen runt galvaniserad metall (vanligtvis gjord av zink) kan korrodera vid exponering för kraftigt regn eller ett oavsiktligt stänk av en kraftfull hushållskemikalie.

Med fortsatt exponering för atmosfären kan metallstycket bilda vit rost. Medan du fortfarande ska skrapa bort lös rost och rengöra metallen som rekommenderas ovan för andra metaller, bör du bara applicera en latex grundmålning till galvaniserad metall. Reaktionen av zink med bindemedlen i oljebaserade grundfärger och färger får bara färgen att flagna av.

Hur behandlar du rost innan du målar?

Innan du kan applicera ny färg måste du först ta bort alla lösa och flagnande rostbitar med en robust metallborste. Var noga med att applicera en rostkonverteringsmetallfärg.

Vad är den bästa färgen för rostig metall?

Det finns flera metallklassificerade alternativ att välja mellan. Se till att din färg är lämplig för att användas på metall.

Kommer målning över rost att sakta ner rostningen?

Ja, så länge du förbereder den rostiga metallytan ordentligt med hjälp av tipsen ovan genom förberedelse och grundmålning innan du målar, kommer det att sakta ner rost och ytterligare skydda metallytan.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!