6 Saker att Veta Innan du Målar över Rost [Tips & Guide]

Att måla på metall som blivit rostig kan ge en fantastisk förändring i utseendet på din metall.

All metall gjord av järn eller legeringar som innehåller järn, såsom stål, rostar med tillräcklig exponering för syre och fukt. Målarfärg erbjuder ett sätt att skona dessa rostiga metallbitar och återställa sitt utseende samtidigt som de ger dem en färg.

Men att måla rost bör inte börja utan att först förstå hur du genomför det på ett sätt som säkerställer bästa resultat.

Tips för att måla rostig metall

När det gäller att måla rostig metall är korrekt förberedelse nyckeln. Här är de viktigaste sakerna du bör veta och tänka på innan du målar över rost.

Håll dig vid målning av metaller med strikt ytrost

Att måla rostig metall är inte bara möjligt utan kan ge vackra resultat – så länge rosten inte sträcker sig bortom ytan på metallstycket.

Om rost delvis eller helt har ätit genom metallen (dvs. gropar eller hål är synliga) eller om biten strukturellt har försvagats så att du kan böja den för hand kommer inte färgen att stoppa korrosionen och oundvikligt smula sönder metallen. Att fylla groparna med en fyllningsprodukt skulle vara det bästa alternativet för att återställa metallen, annars måste du byta ut metallstycket helt.

Ta bort lös rost först

En grundfärg kan hjälpa till att måla till ett rostigt metallstycke, men du måste fortfarande först ta bort så mycket lös rost som möjligt från ytan först. Annars fortsätter metallen att lossa den lösa rosten och skjuta den torkade färgbeläggningen uppåt tills den får blåsor eller flagnar av.

För att undvika detta, ta bort hårdvara (skruvar, spikar etc.) från metallytan och kör sedan över den med en stålborste eller sandpapper för att skrapa bort så mycket rost som möjligt.

Ta sedan bort korn, smuts och fett när det inte mer rostar bort. Allt som krävs är en mjuk trasa fuktad med en avfettningslösning – fyra teskedar flytande diskmedel blandad i en liter varmt vatten – följt av en “sköljning” med en fuktig trasa. Låt metallen lufttorka helt innan grundfärgen appliceras bryts ut.

Applicera en grundfärg för att öka färgvidhäftningen

Med den lösa rosten borta kan din metall antingen visa omfattande ytrost eller liten eller ingen rost. Att enbarr måla fäster inte lika bra till rost – till och med lätt rost – och när det häftar fast kan rostfläckar blöda genom färgbeläggningen och missfärga den. En grundfärg som är specifik för din mängd rost hjälper till att vidhäfta och få målarfärgen att fästa.

Om du målar över omfattande rost, grundmåla den med en vatten- eller oljebaserad färg eller rostkonverteringsmetallfärg. Denna beläggning omvandlar rost kemiskt till en plan, vanligtvis svart, icke-rostbar yta som är redo att målas.

Om du målar över lätt rostad eller bar metall (dvs. ingen rost kvarstår efter att du har borstat den), målar du den med en vatten- eller oljebaserad inre-yttre rostförebyggande metallfärg spray. Grundfärgen kommer att tränga in i rost och binda sig till den underliggande metallen.

Du vill applicera grundfärgen så snart som möjligt efter borstning och rengöring eftersom metallen annars fortsätter att rosta med exponering för syre. Applicera en till tre lager med lämplig grundfärg på metallytan, låt varje skikt torka vid beröring innan du applicerar nästa, och torka sedan det sista skiktet helt under den rekommenderade tiden.

Olika utseenden med kommersiella metallfärger

Det grundmålade metallstycket kan beläggas med antingen vatten- eller oljebaserad metallfärg. Icke-metalliska färger med platt eller matt glans kan användas för att ge metall ett naturligt utseende, medan metallfärger som grå i en blank glans kan användas för att ge det glänsande, moderna utseendet på metall .

Syfta till att applicera en eller flera skikt av vilken färg och glans du väljer, så att varje skikt torkar enligt färginstruktionerna innan du applicerar nästa.

Måla rostiga metall istället för att byta ut den

Att måla rostiga metallföremål kontra att ersätta dem är en vinst för din plånbok.

Jämfört med kostnaden för att skrota objektet och köpa det nytt tittar du på en stor besparing genom att måla snarare än att byta ut det.

Undvik oljebaserad färg på galvaniserad metall

Den skyddande beläggningen runt galvaniserad metall (vanligtvis gjord av zink) kan korrodera vid exponering för kraftigt regn eller ett oavsiktligt stänk av en kraftfull hushållskemikalie.

Med fortsatt exponering för atmosfären kan metallstycket bilda vit rost. Medan du fortfarande ska skrapa bort lös rost och rengöra metallen som rekommenderas ovan för andra metaller, bör du bara applicera en latex grundmålning till galvaniserad metall. Reaktionen av zink med bindemedlen i oljebaserade grundfärger och färger får bara färgen att flagna av.

Hur behandlar du rost innan du målar?

Innan du kan applicera ny färg måste du först ta bort alla lösa och flagnande rostbitar med en robust metallborste. Var noga med att applicera en rostkonverteringsmetallfärg.

Vad är den bästa färgen för rostig metall?

Det finns flera metallklassificerade alternativ att välja mellan. Se till att din färg är lämplig för att användas på metall.

Kommer målning över rost att sakta ner rostningen?

Ja, så länge du förbereder den rostiga metallytan ordentligt med hjälp av tipsen ovan genom förberedelse och grundmålning innan du målar, kommer det att sakta ner rost och ytterligare skydda metallytan.

Vanliga frågor

Kan man måla över rost?

Det är möjligt att måla över rost, men det är inte alltid det bästa alternativet. Rost är ett tecken på att metallen har blivit skadad av syre och fukt, och om inte rosten tas bort innan målningen kan det orsaka problem med fästing och målningen kan inte hålla länge eller se bra ut. För att få en bra resultat bör man först rengöra och slipa ned rostfläckarna och sedan använda en rostfri primer för att försegla och skydda metallen innan målning.

Det är också viktigt att notera att om rosten är allvarlig och har spritt sig djupt in i metallen, kan det vara nödvändigt att byta ut det rostade objektet istället för att försöka måla över det.

Måste all rost bort innan målning?

Det är viktigt att ta bort rost innan målning eftersom det kan påverka resultatet och hållbarheten av målningen. Rost är ett tecken på korrosion och kan orsaka skador på det underliggande materialet om det inte tas bort. Rost kan också orsaka bubblor och fläckar i målningen, vilket kan göra det svårt att få en jämn yta.

Det finns olika metoder för att ta bort rost, och vilken metod som är lämplig beror på svårighetsgraden av rosten och det underliggande materialet.

  1. Slipa rost: Slipa bort rost med en rostskrapa eller slipmaskin.
  2. Kemisk rostborttagning: Använd en kemisk rostborttagningsmedel för att lösa upp rosten.
  3. Sandblästring: Använd sandblästring för att ta bort rost och förbereda ytan för målning.

Efter att rosten har tagits bort är det viktigt att rengöra ytan noga för att ta bort damm och smuts, och för att se till att ytan är torr innan du börjar måla. Det kan också vara lämpligt att använda en försegling eller primer för att skydda ytan mot framtida rost.

Vad är bäst att få bort rost med?

Det finns flera olika metoder för att ta bort rost, och det bästa alternativet kan variera beroende på omfattningen av rosten och typ av yta. Här är några vanliga metoder:

  1. Rostborttagningmedel: Det finns speciella rostborttagningmedel som kan användas för att ta bort rost från metall. De är vanligtvis kemiska preparat som verkar genom att bryta ner rosten och gör det lättare att skrapa bort.
  2. Sandpapper och stålull: För mindre områden av rost kan man använda sandpapper eller stålull för att slipa bort rosten. Detta kräver lite mer arbete men kan vara ett bra alternativ för mindre områden.
  3. Mekanisk slipning: För större områden av rost kan det vara nödvändigt att använda en mekanisk slipmaskin för att ta bort rosten. Detta är en snabbare metod än handarbete men det kräver även mer erfarenhet.
  4. Elektrolytisk rostborttagning: Det är en annan metod, där en elektrolytlösning och en elektrisk ström används för att ta bort rost från metall. Detta är en mer avancerad metod som kräver speciell utrustning och kunskap.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att skydda huden och andra känsliga områden när man använder kemiska preparat eller maskiner och att följa tillverkarens anvisningar för att säkerställa att man använder rätt produkt eller maskin för den specifika ytan och graden av rost. Efter rostborttagning är det viktigt att rengöra ytan noga och använda en rostfri primer innan målning eller annan beläggning för att skydda metallen från framtida rost.

Måste man måla över rostskyddsfärg?

Det beror på syftet med rostskyddsfärgen och det underliggande materialet. Om rostskyddsfärgen är i bra skick och skyddar det underliggande materialet mot korrosion, så behöver den inte målas över. Men om rostskyddsfärgen har blivit skadad eller missfärgad, eller om det underliggande materialet har rostat, så är det viktigt att måla över rostskyddsfärgen för att fortsätta skydda det mot korrosion.

Det är viktigt att rengöra och förbereda ytan innan målning för att säkerställa en jämn och hållbar finish. Det kan också vara lämpligt att använda en primer eller en försegling innan målning för att öka hållbarheten av målningen och skydda ytan mot korrosion.

Det är också viktigt att välja rätt typ av målarfärg för det underliggande materialet och det specifika användningsområdet, för att få en hållbar och skyddande målning.

Kan man slipa bort rost?

Det är möjligt att slipa bort rost, men det är inte alltid det mest effektiva eller lämpliga sättet att göra det. Slipning kan vara en bra metod för att ta bort ytrost på stål och järn, men det kan också skada det underliggande materialet och skapa djupa repor och ojämnheter i ytan. Det är också viktigt att överväga säkerheten för den som utför arbetet, eftersom slipning kan generera mycket damm och kan vara skadligt för hälsan.

Det finns andra metoder för att ta bort rost som kan vara mer lämpliga, såsom kemisk rostborttagning eller sandblästring. Kemisk rostborttagning använder speciella rostlösande medel för att lösa upp och ta bort rost, utan att skada det underliggande materialet. Sandblästring är en metod där ytan sprutas med sand eller annat abrasivt material för att ta bort rost och annan smuts och för att förbereda ytan för målning.

Det är viktigt att välja rätt metod för att ta bort rost beroende på det underliggande materialet och svårighetsgraden av rosten, och att följa alla säkerhetsföreskrifter. Efter att rosten har tagits bort, är det viktigt att rengöra ytan noga och applicera ett rostskydd för att förhindra att rosten återkommer.

Måste man Grundmåla metall?

Det är oftast rekommenderat att grundmåla metall innan den målas eftersom det kan hjälpa till att förhindra rost och förbättra hållbarheten och vidhäftningen av det översta lagret målarfärg. Grundmålning är en förberedande process där ytan är förbehandlad med en primer eller en grundfärg för att skydda det underliggande materialet mot korrosion och för att förbättra fästningen av det översta målarfärgen.

Det finns olika typer av primer och grundfärger för metall, och valet beror på det underliggande materialet och det specifika användningsområdet. Exempelvis används zinkprimer ofta på stål och järn för att skydda mot rost och korrosion, medan epoxy primer används för att skydda metall mot kemiska och mekaniska påfrestningar.

Det är viktigt att följa rekommendationer från tillverkaren när det gäller valet av primer eller grundfärg, och att följa alla instruktioner för applicering för att säkerställa att ytan är ordentligt förbehandlad och för att få en hållbar målning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!