Bästa Häftpistolen – 12 Bäst i Test [Lista & Tips]

Häftpistoler är användbara i allt från större byggprojekt till inredning och dekoration. För att få ett riktigt bra resultat måste du först välja en häftklammer som passar det material du ska fästa. Välj sedan en häftpistol som har rätt egenskaper för jobbet.

Ibland är inte en vanlig spikpistol lämplig för det du ska göra. Spikpistoler utövar stora mängder kraft för att driva spikar djupt in i virke, så om du arbetar med svagare material som plywood eller lister, spräcker spikhuvudet ibland igenom. En häftpistol kan vara precis vad du behöver i dessa situationer där det skulle vara för mycket att använda en spikpistol. Häftklamrar kan tränga igenom svagare material utan att riva isär och förstöra dessa material.

Oavsett om du hänger ska hänga upp konst på ramar,, lägga matta eller installera vägglister finns det många hemprojekt som en häftpistol kan vara oumbärlig för. Vi hjälper dig att hitta den bästa häftpistolen för dina behov genom att dela upp tillgängliga stilar och vilka funktioner du ska leta efter. Längre fram tittar vi på häftpistoler för alla olika användningsområden – manuell häftpistol, häftpistol elektrisk, häftpistol för hårt trä, och många fler.


Bästa häftpistolen

I vårt häftpistol test går vi igenom de bästa och mest populära häftpistolerna för alla behov och syften.


Häftpistol R34E Ergonomic Rapit

Detaljer

 • Häftpistol för bredtrådsklammer
 • Designad för fastsättning av takplattor, isoleringsmaterial, plastfolie, heltäckningsmattor, etc.
 • Reglerbar slagstyrka


Rapid Häftpistol R64E Combi Ergon RA

Detaljer

 • Ergonomiskt handtag
 • Hög kapacitet för bredtrådsklammer och dyckert
 • Lämplig för fastsättning av isoleringsmaterial, plastfolie, heltäckningsmattor, etc.
 • Passar bredtrådsklammer 614 mm och dyckert 15 mm
 • Reglerbar slagstyrka


Häftpistol R23E Ergonomic Rapid

Detaljer

 • God hållbarhet
 • Lämplig för fintrådsklammer 4-8mm och häftning av tunnare material såsom tyg, papper etc.


Häftpistol Rapid R83E Fineline

Detaljer

 • Ergonomisk design
 • Hög kapacitet för fintrådsklammer 6-14mm, dyckert 15mm
 • Lämplig för krävande häftning med klammer eller dyckert
 • Passar för fastsättning av textilier, canvas, läder, nät, affischer, etc.
 • Reglerbar slagstyrka


Häftpistol Metall 07-021 ETC

Detaljer

 • Ergonomiskt handtag
 • Gjord för klammer 4-8 mm


Häftpistol R13E Ergonomic Rapid

Detaljer

 • Egonomiskt och lätt
 • Lämplig för lättare arbeten såsom möbelomklädning


Häftpistol M10Y Gun Wrap

Detaljer

 • Liten, enkel, och kompakt häftapparat
 • Passar mindre dekorations-och hobbyarbeten
 • Gjord för fintrådsklammer, 13/4-8 mm


Häftpistol Heavy Duty Raw

Detaljer

 • Robust och kraftfull häftapparat gjord för 6-14 MM
 • Justerbar styrka
 • Klarar av tuffare uppgifter


Häftpistol MS 4.1 Rapid

Detaljer

 • Justerbar styrka
 • Lätt och behändig


Kabelhäftpistol R36E Rapid (5)

Detaljer

 • Proffsverktyg konstruerat i stål
 • Designat för kabelklammer 1014 mm
 • Reglerbar slagstyrka
 • Används för lågspänningskablar för max 50V


Makita Häftpistol ST113DZ NAKEN 10,8V

Detaljer

 • Elekektrisk klammerpistol för 7-10 mm klammer
 • Liten och smidig
 • Integrerad LED belysning
 • Ergonomiskt gummibeklätt handtag
 • Magasin för 150 klammer


Makita Häftpistol 18V

Detaljer

 • Sladdlös elektrisk häftpistol 18V
 • Lämplig för snabb fastsättning av byggplast och liknande
 • Skjuter upp till 3000 klammer per laddning
 • 4-stegs justering av stiftdjupet


Välj rätt häftklammer för materialet


Fintrådsklammer – för tyg, textil och läder

Det bästa alternativet för att fästa tunna material, till exempel möbler eller spännning av duk i en ram. Liten, tunn och diskret. Lämnar inte stora hål eller sprickor i materialet. En av de mest populära på marknaden idag är häftpistoler makita.

Bredtrådsklammer – för wellpapp, plastfolie och mattor

Rätt val för fästmaterial som plastfolie, isoleringsfolie, wellpapp eller mattor. Bred rygg för att hålla materialet ordentligt på plats.

Dubberspik – för golv, paneler, trim, och annat snickeri

Effektiv för att fästa golv, paneler och golvlister av trä eller arbeta med andra hårda material. Har en smal rygg och långa ben och fäster därför djupt i underlaget.

Kabelklammer – för kablar och ledningar

Har avrundad baksida och är lämplig för att fästa lågspänningskablar upp till 50 V, t.ex. dator-, stereo- och telefonkablar.

Tre tips för rätt längd

Tumregeln är att häftningen ska vara tre gånger längre än materialets tjocklek. När du fäster hårt trä bör häftklammerna vara dubbelt så långa som träets tjocklek. För tunna material som plastfolie eller tyger bör häftklammerna vara fyra millimeter längre än materialets tjocklek.

Häftapparater finns i manuella, elektriska och pneumatiska versioner.

Manuell

Den manuella typen är den typ som kräver din egen styrka för att fungera. Dessa är vanliga häftpistoler och häftapparater. Vissa tyngre häftapparater som kan hantera tjockare pappersbuntar eller häftapparater med lång räckvidd som kan häfta bredare eller längre ark finns också i manuella versioner.

Elektrisk

Elektriska häftapparater hanterar frekvent användning och behöver inte armbågskraft för att få jobbet gjort. Du ser dem också på skrivbord och på kontor, och vissa märken erbjuder elektriska versioner av tunga häftapparater för konstruktion och klädsel.

Pneumatisk

Pneumatiska häftapparater använder tryckluft. De klarar tyngre användning som klädsel och byggen.

När du utvärderar överväganden för att välja en häftapparat för ditt projekt, tänk på bärbarhet och närhet till en strömkälla.

Elektriska och vissa pneumatiska häftapparater behöver en kabel eller slang. Andra pneumatiska häftapparater kan användas med anslutna kapslar eller behållare med tryckluft som kan hålla länge innan de behöver fyllas på. Det finns olika varianter av pneumatiska klädselhäftare beroende på delikatessen hos tyg eller möbler som är inblandade.

Hur du använder häftpistoler

Hur du använder häftapparaten och vilken typ av projekt du arbetar med kommer att definiera ditt val av häftpistol. Häftklammer har ett brett utbud av funktioner. Från lättanvända häftapparater, manuellt manövrerade för att fästa några pappersark till kraftiga häftpistoler som används för takläggning, golv och inramning. Att definiera ditt projekt är nyckeln till att välja rätt häftapparat, liksom rätt häftklamrar.

Utomhusanvändning kan diktera ditt val av en häftapparat som kan avfyra klammer av rostfritt stål som motstår korrosion från våta förhållanden. Inomhusanvändning kan behöva häftklamrar med fin tråd eller häftklamrar med bredare kronor och kortare ”ben” som fäster tyget i trä utan att orsaka tårar och skador.

Pris

Professionella inom konstruktion och klädsel vill investera i hållbara fästverktyg av hög kvalitet som gör jobbet gjort och är tillräckligt bärbara för att gå från plats till plats. Men om du använder en häftapparat främst för att dekorera en anslagstavla eller binda ihop några papperssidor kommer en manuell skrivhäftare med en mindre kapacitet på 50 till 100 häftklamrar troligen att göra jobbet.

Vad du ska leta efter i den bästa häftpistolen

Att välja rätt häftpistol för dina behov är knepigt om du inte vet vad du ska leta efter. Övervägandena som beskrivs nedan hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.

Häftmätare och storlekar

Häftningstjocklek mäts i mätare; ju lägre siffra desto tjockare häftklammer. Till exempel är en 16-häftklammer tjockare än en 18-häftklammer.

Komfort och användarvänlighet

Ett av klagomålen om manuella häftpistoler är att de är obekväma och jobbiga att använda. Människor med mindre händer eller svagare grepp tycker ofta att dessa verktyg är besvärliga eller svåra att använda. I sådana fall kan en elektrisk eller pneumatisk häftpistol vara det bästa valet. För att manövrera en elektrisk häftpistol är allt du behöver göra att trycka ner säkerhetsmekanismen vid spetsen medan du drar avtryckaren med ett finger.

Elektrisk kontra pneumatisk

Manuella häftpistoler kommer alltid att vara användbara för en mängd projekt, men den bästa häftpistolen för dig kan vara en motorversion. När det gäller att välja elektrisk eller pneumatisk finns det skäl till båda. Pneumatiska häftpistoler tenderar att vara de mest kraftfulla, häftklamrarna som sjunker djupt in i hårda material. Problemet är att de ofta kräver en luftkompressor för att fungera. Å andra sidan ansluts elektriska häftapparater helt enkelt till ett uttag eller använder batterier. Om du arbetar med lätt arbete kan en elektrisk modell vara den bästa häftpistolen för dig.

Vanliga frågor

Vad används Häfthammare till?

En häfthammare används för att sätta fast häftklamrar eller häftstift i olika material. Den är vanligtvis handhållen och har en hammareformad käpp som används för att slå fast häftstiftet eller klamran med hjälp av en mekanisk kraft.

Vad är en häftpistol?

En häftpistol är ett elektriskt eller pneumatiskt verktyg som används för att sätta fast häftklamrar eller häftstift i papper eller annat material. Den är vanligtvis större och mer kraftfull än en handhållen häfthammare och använder elektrisk eller pneumatisk kraft för att sätta fast häftstiftet eller klamran. Häftpistoler är vanligtvis lättare och snabbare att använda än häfthammar eftersom de automatiskt matar in och sätter fast häftstiftet eller klamran. De är vanliga i professionellt bruk som inom bygg, inredning, möbel tillverkning osv.

Vad är skillnaden mellan en spikpistol och häftpistol?

En spikpistol och en häftpistol är båda typer av verktyg som används för att fästa föremål till ett annat material, men de fungerar på olika sätt och är lämpliga för olika uppgifter.

En spikpistol är ett verktyg som används för att sätta in spikar i trä eller annat material. Den är vanligtvis elektrisk eller pneumatisk och har ett magasin där spikarna matas in. Spikpistol är vanligtvis lämplig för att fästa träreglar, gipsskivor, paneler osv.

En häftpistol är ett verktyg som används för att sätta fast häftklamrar eller häftstift i papper eller annat material. Den är vanligtvis elektrisk eller pneumatisk och har ett magasin där häftklamrar eller häftstift matas in. Häftpistol är vanligtvis lämplig för fästa papper, tyg, osv.

Så skillnaden är att en spikpistol används för att sätta in spikar i trä medan en häftpistol används för att sätta fast häftklamrar snarare än spikar, plus att de ofta är pneumatiska.

När använder man spikpistol?

En spikpistol används vanligtvis för att fästa träreglar, gipsskivor, paneler, brädor och andra träföremål till tak, väggar eller golv. Det är ett snabbt och effektivt sätt att fästa träföremål eftersom det inte kräver att man slår med en hammare för att sätta in spikarna. Det kan också användas för att fästa andra typer av föremål, som t.ex. textilier eller plast, men det är vanligtvis mindre vanligt.

Spikpistol är också vanligtvis används inom byggbranschen, inredning, möbel tillverkning, träarbeten osv. Det är också populärt för DIY projekt och hemma-renoveringar eftersom det är enkel att använda och gör det möjligt att fästa träföremål snabbt och enkelt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!