Kan man Borra i Granit? Så Gör du Steg-för-Steg

Granit är ett mycket populärt material i hem, speciellt när det kommer till bänkskivor i kök och badrum. Granit är extremt hårt och starkt. Den har dessutom ett snyggt, stilrent, och tidlöst utseende med eleganta färger och invecklade mönster.

Granit köps och installeras vanligtvis som en enda platta som täcker hela bänkskivans yta. Det är därför, när du ska installera detta material är det inte alltid nödvändigt att borra direkt genom graniten. Det uppmuntras starkt att överväga alternativa metoder för att installera bänkskivor eftersom alla fel kan orsaka permanent skada på granitplattan. Med det sagt kan det vara klokt att tänka en extra gång innan du sätter igång med borrningen i granit och om det är absolut nödvändigt.

Det kan dock finnas tillfällen då du kommer att behöva borra igenom stenen, till exempel för installation av elektriska ledningar eller VVS) För att göra detta utan att skada granitens integritet bör du följa instruktionerna nedan.

Den goda nyheten däremot är att om du behöver borra i granit så är det möjligt. Men på grund av granitens hårda natur behöver du både rätt verktyg och tillvägagångssätt för att borra i granit på ett effektivt sätt.

Fel metod eller borr kommer sannolikt att resultera i antingen förstörda borrbitsar eller sprucken granit. Med de rätta verktygen och teknikerna kan husägare och gör-det-själv-ägare borra genom granit som ett proffs.

Välj rätt borr

Först och främst, överväg alla alternativ innan du börjar borra i granit. Många gånger kan du slippa borra genom granit helt och hållet genom att omplanera ditt projekt.

Medan du kan borra genom granit kräver det mer arbete än att borra de flesta andra hål i andra material, och att lappa och laga kommer inte att vara ett alternativ. Om du planerar att borra kranhål eller liknande, se om du kan förköpa färdiga plattor istället.

Medan du kan borra med vilken typ av borr som helst, är en mer kraftfull borr förmodligen det bättre alternativet. Om du har en borrmaskin skulle det vara överväldigande att använda en hammarborr eftersom du vill behålla precisionen. Om din borrmaskin har möjlighet att stänga av hammarfunktionen och är tillräckligt lätt att använda, är det ditt bästa val.

Om du bara har en billig borrmaskin med låg prestanda kanske du vill överväga att köpa en kraftfullare. Det säger sig självt att borrande i sten är väldigt krävande.

För de vanligaste hålstorlekarna vill du ha cirka 1 000 till 2 500 varv per minut (RPM). Ett högre varvtal gör att du lättare kan borra mindre hål.

Förbereder

När du har rätt borrbits och din borr är klar är det dags att förbereda själva hålet. Markera den plats där du vill ha hålet tydligt. Om du kan, kläm fast en bit granit under granitytan.

Detta kommer att hindra graniten från att flisas. Om du kan är det bra att också lägga ett tunt trästycke med hålet redan borrat i det. Detta förhindrar att din borrbits glider när du borrar.

Häll lite vatten på granitytan. Även om du kanske inte behöver den för den tekniska delen av borrningen (beroende på hur kraftfull din borr är) kommer den att hålla ditt arbetsområde rent, eftersom vattnet kommer att eliminera granitdammet. Du kan bygga en liten “damm” runt den för att hålla vattnet på plats.

Borra

För att borra ett hål i granit behöver du en speciell diamantbits.

Börja nu med att borra i jämn takt och i en liten vinkel, rätta till borrbitsen när du har uppnått början på ditt hål och öka hastigheten när hålet blir djupare.

Lägg inte för mycket tryck på borren och låt borren istället göra jobbet. Borrning genom granit tar lite tid, men du kan fortsätta med en jämn hastighet.

Efter var 30: e sekund, överväg att tillsätta vatten till borrbitsen för att förhindra överhettning. Räkna med att upprepa 30-sekunderscykeln ungefär två eller tre gånger när du borrar genom en normaltjock granitskiva.

Om du har en särskilt tjock granitplatta, stoppa för att ta bort det uppbyggda skräpet från hålet. Detta hindrar din borr från att överhettas och bli trubbit eftersom en ren borr skapar ett snabbare och bättre resultat.

Om du vill förbättra hålet du precis borrar kanske du vill fila det lite också. Det bästa redskapet för detta kommer att vara en diamantfil.

Allmänna tips

  • Om du har en liten betongplatta över kan du försöka borra i den först för att få en känsla av rätt teknik och tryck.
  • Se till att borrbitsen du köper kan stödja det djup du planerar att borra.
  • Om du känner en bränd doft gör du något fel. Din borr bör aldrig ens kännas varm vid beröring.
  • En stadig, långsam hastighet hjälper din borr att hålla sig i god form.
  • Din borrning kommer sannolikt att drabbas av för lite vatten snarare än för mycket.

Vanliga frågor

Hur känsligt är granit?

Granit är en hård och tålig sten med hög motståndskraft mot repor, värme och kemiska rengöringsmedel. Det är också relativt känsligt för slag och krossning. Detta gör det till ett bra val för köksoch badrumsbänkar, golv och väggar, eftersom det kan tåla mycket användning utan att skadas. Men det är viktigt att följa rekommendationer för att undvika att skada graniten, till exempel undvik att dra föremål över ytan och undvik att placera heta föremål direkt på den. Men samtidigt är det också känsligt för fukt och smuts, därför rekommenderas det att man regelbundet rengör och skyddar ytan med en lämplig impregnering och vax.

Är granit hårt?

Granit är en hård sten som består av kristaller av kvarts, feldspar och mörk mineral, som t ex hornblenda eller biotit. På Mohs hårdhetsskala, som används för att mäta hårdheten hos olika mineral, ligger granit mellan 6 och 7. Det är hårdare än många andra vanliga byggmaterial som trä, plast och många typer av målade ytor, men det är inte lika hårt som diamant som är hårdast med hårdheten 10 på Mohs skala. Granits hårdhet gör det lämpligt för användning i kök och badrum, eftersom det kan tåla mycket användning utan att skadas. Men det är viktigt att följa rekommendationer för att undvika att skada graniten, till exempel undvik att dra föremål över ytan och undvik att placera heta föremål direkt på den.

Vad kostar granit?
Priset på granit varierar beroende på kvalitet, ursprung och efterfrågan. Generellt sett kan granit vara dyrare än andra typer av stenmaterial, men det är också ett hållbart och hårt material som kan vara värt prislappen. Det rekommenderas att du jämför priser från olika leverantörer och får ett kostnadsförslag för det specifika projekt du tänker använda graniten till.

Slutsats

Även om borrning i granit kan verka som en skrämmande uppgift, handlar det i slutändan om förberedelse. När du noggrant väljer din borr och gör korrekt planering och förberedelse är borrning i granit ett fullt genomförbart projekt.

När du borrar, se till att du har tid och fokus för att få det rätt. Det är inte svårare än någon annan typ av borrning, men lite mer oförlåtande. Om du kan borra någon annan typ av hål bör du kunna göra det bra med granit också.

Med ovanstående information bör du dock inte ha några problem med att borra i granit alls. Som en extra bonus kan du använda din vanliga borrmaskin för de flesta borrprojekt som har med granit att göra, vilket ger dig ännu större anledning att prova.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!