Topp 10 typer av Köksbänkmaterial

När du designar ett funktionellt kök är en av de första sakerna att tänka på vilken typ av material du vill ha för bänkskivan.

Bli inte överväldigad av hur vackert materialet skulle se ut, utan hur väl det kommer att tjäna dig. Håll utkik efter för- och nackdelar. Blir det lätt att rengöra? Hur länge kommer det att hålla?

Det finns massor av material på marknaden från olika tillverkare. Men den här artikeln kommer främst att fokusera på de 10 bästa bänkmaterialen att överväga för ditt kök med deras för- och nackdelar. En av dessa bör vara ditt val.

Typer av material för köksbänkskivor


1. Konstruerad sten

Detta material är populärt känt som kvarts och är tillverkat av cirka 93 procent kvartspartiklar och andra mineraler. Det formas vanligtvis i plattor och binds med hartser. Materialet skapades för att vara mer motståndskraftigt mot hushållsrengöringstillbehör och kemikalier. Den har en hård yta, precis som andra stenar.

Det finns olika färger på dessa kvartsplattor. Kvarts behöver inte tätas regelbundet, som andra stenar. Det är lätt att installera och underhålla och du kan till och med göra själv installationen. Plattorna är enhetliga och kan tillverkas i olika storlekar eller former som du vill.

Kvarts är resistent mot värme och fläckar. Det tål potenta kemiska ämnen som syra. Materialet har ett mer imponerande naturligt utseende än andra stenar.

Så bra som det verkar är kvarts dyrt och stor och tung. Men om du har råd och hitta ett transportmedel är det ett utmärkt material för köksbänkskivor.

2. Granit

Granit talar elegans var som helst du använder den i hemmet. Föreställ dig hur vackert det kommer att se ut på dina köksbänkskivor. Även ditt blygsamma kök kan ha ett lyxigt utseende med bänkskivor i granit.

Skönhet är inte den enda egenskapen som gör den populär. Den är också stark och står emot sprickor och spån, vilket gör den mycket lämplig för köksbänkskivor. Du kan placera en het gryta på den och oroa dig inte eftersom den är ogenomtränglig för värme.

Att ha en bänkskiva i granit kan höja återförsäljningspriset på ditt hus. Den finns i olika färger och är lätt att underhålla. Du kanske inte behöver något underhåll om den har behandlats med nyare tätningsmedel.

Granit har dock vissa nackdelar. Det är dyrt och olämpligt för någon som planerar under en budget. Dessutom är det inte lätt att installera; du behöver professionell hjälp. Granit gjord av natursten behöver tätning för att undvika fläckar.

3. Fast yta

Detta material säljs under ett känt varumärke, Corian, och andra som Avonite och Swanstone. Den är gjord av människan och tillverkas av en kombination av akrylpartiklar och hartser.

Det här materialet har varit tillgängligt i cirka fem decennier. Den finns i olika färger och mönster så att du kan välja en färg som passar in i din design. Detta material är icke-poröst och behöver inte förseglare. Det är lätt att underhålla och lätt att rengöra.

Solid -ytor brukade ses som lyxiga bänkskivor, men det är nu ett mellanskikt och utmärkt val. Om du har gott om köksutrymme och en marmor eller granit kommer att kosta för mycket, kan du byta ut dem mot en solid yta.

Sömmarna är inte så synliga. Om det finns någon oavsiktlig skada på ytan kan den lätt slipas ut.

Solid yta är måttligt dyrt. Den faller under mellanklassen och kostar inte så mycket som stenar. Men du måste betala proffs för att installera det eftersom du inte kommer att kunna göra det själv.

4. Marmor

Marmor är en annan typ av natursten som används för bänkskivor men som sällan används i hela köket. Det är ofta begränsat till öområdet för en mer lyxig look. Och detta är för att det är dyrt.

All marmor lakan är unika; de ser inte likadana ut. De är gjorda av en komposit av olika material inklusive kalcit och grafit.

Marmorstenar är mjuka, så de är inte lika hållbara som andra typer. Och de är benägna att få repor och fläckar.

Marmor är vattentät och värmebeständig. Den släpper inte igenom vatten och kan hantera alla nivåer av värme. Det förbättrar återförsäljningspriset för ditt hus.

Marmor är exceptionellt fantastisk men dyr. Det är svårt att installera och reparationer kan vara komplicerade. Om stenen inte tätas korrekt, blir den benägen att få fläckar.

5. Täljsten

Täljsten är slät, silkeslen och kommer i en mörkgrå färg. Det brukade vara populärt i historiska hem men blev gradvis en del av moderna hem. Den kan användas som bänkskiva och diskbänksmaterial.

Täljsten är vacker och passar in i många köksstilar med sitt antika utseende. Den är tålig och fläckbeständig. Du kan inte ha en het kastrull placerad på den hela tiden eftersom den inte är så ogenomtränglig för värme.

Detta material kan mörkna med tiden, och det är bokstavligen omöjligt att installera det själv. Räkna med repor och bucklor på ytan, även om de gör den vackrare.

Täljsten är inte lätt att underhålla. Den måste behandlas regelbundet med mineralolja.

6. Kakel

Kakel är bra för väggar och golv. De är också utmärkta material för köksbänkskivor. Om du vill ha något som ser väldigt bra och prisvärt ut bör du satsa på kakel.

Det finns olika typer av plattor som trä, marmor och kork utformade för att ge dig olika utseende. Du kan ha en marmor-look och en trä-look, beroende på din smak. Keramik- och porslinsplattor har fler varianter av design än någon annan köksbänkskiva.

Kakelplattor är lämpliga för gör-det-själv-installation och är inte utsatta för värmeskador. De är vanligtvis billigare än andra stenmaterial.

Detta bänkskivans material kan gå sönder under massiva stötar. Men det här är inget att oroa sig för eftersom du enkelt kan ändra en trasig platta.

Även om de är lätta att rengöra, är de svåra att rengöra när injekteringslinjerna väl har fläckats.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

7. Laminat

Laminat är ett annat material som finns i många färger och mönster. Det är ett utmärkt val om du har en budget.

Laminat kommer från märken som Formica, Nevamar och Wilsomart. Det är ett icke-poröst plastbelagt material med en slät och vacker yta. Räknarna kan köpas som förformade eller tillverkade enligt exakta specifikationer. De är konventionella i ett blygsamt kök, vare sig det är från mitten av århundradet eller modernt.

Materialet är billigt och lätt att underhålla och installera. Den behöver inte tätningsmedel eller speciella rengöringsmedel. Till skillnad från material med fasta ytor är sömmarna på laminat tydliga.

Ytan är benägen för repor och bucklor. När den är skadad är den nästan omöjlig att reparera.

Laminat tål inte värme eftersom de är av plast. Så du kan inte ha en het panna direkt på ytan.

8. Trä

Vet du trä dödar bakterier snabbare än någon annan yta? Ja, det gör det, och det är idealiskt för köksytor. Detta tidlösa och klassiska material är varmt och lätt att underhålla.

Köp träbänkskivor från utmärkta och pålitliga tillverkare och försegla dem för att förlänga deras hållbarhet. Lövträ från ekar, lönnar och många andra är lämpliga träslag för bänkskivor.

Trä ger ditt kök en lantlig look. Det är ett lättstädat material som kan återförslutas vid behov.

Nackdelen är att den är lite dyr och kräver ordentligt underhåll för att undvika sprickor med tiden. Den repar sig lätt och en kniv kan skära igenom den.

9. Rostfritt stål

Med rostfritt stål kan du få en riktig modernt utseende för ditt kök. Den är vanligtvis konstruerad enligt dina specifikationer. Det betyder att du kan ha en sömlös topp om du vill.

Av allt material i köksbänkskivan är detta det enklaste att rengöra. Torka bara av den med en vanlig trasa, tvål och vatten.

Stål är värmebeständigt och mycket hållbart. Och det ger ett mervärde till ditt hus om du vill sälja vidare.

Rostfritt stål har också sina nackdelar. Det kan vara väldigt bullrigt. Tallrikar, skedar och kastruller kommer att fortsätta göra ljud medan du arbetar med dem, och det kan vara mycket störande. Den är också dyr att tillverka och kan lätt repa.

10. Betong

Betong ger dig ett distinkt industriellt utseende. Den kan användas för att forma bänkskivor i ovanliga former och ge dig ett unikt kök. En bänkskiva i betong byggs på plats eftersom den är tung.

Förväxla det inte med trottoarer eftersom det är mycket polerat och strukturerat för att producera färger, ke trottoarer. Det är bra att veta att den är värmebeständig och immun mot repor.

Du kan inte montera en bänkskiva i betong själv. Det finns ett behov av proffs, och det gör det dyrt. Betong kan spricka med tiden och utveckla en porös yta om den inte tätas ofta. Det tillför inget värde till ditt hus och kan ses negativt av köpare.

Sammanfattning

Välj den typ av material som passar ditt behov och som motsvarar din budget. Material gjorda av stenar är hållbara och dyra men ger ditt kök ett utsökt utseende.

Kakel finns i olika varianter, laminat är billiga och trä är också ett bra alternativ. För ett industriellt och modernt utseende, välj betong eller stål. Men det är om du inte har planer på att sälja huset vidare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!