Bästa Regelsökaren – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

En bra regelsökare är ett, i vår mening, underskattat verktyg som verkligen kan göra stor skillnad i dina byggprojekt.

Faktum är att en regelsökare kan vara skillnaden mellan ett lyckat hemprojekt och en katastrof. När du hamrar eller skruvar in saker i väggar, tak och golv måste du veta vad som finns på andra sidan. Det är därför en regelsökare är så viktig.

Alla regelsökare gör samma grundläggande sak: upptäcker var stödytor som reglar och balkar är inuti väggarna. Alla regelsökare kan upptäcka trä, de flesta upptäcker metall, och många upptäcker också elektriska ledningar. Vissa sökare erbjuder grundläggande detekteringsfunktioner som är bra för bara väggar. Andra kan användas på golv och i tak.

Regelsökare hjälper dig därför att upptäcka var reglar finns i din vägg, vilket är någonting som är väldigt viktigt när du ska renovera eller bygga om. De flesta som använder en sätter en spik eller skruv, vanligtvis för att hänga upp något som kan gå genom gipsväggen bör använda en regelsökare innan.

Regelsökare finns främst i två kategorier.

Magnetiska regelsökare arbetar med en magnet för att hitta skruvarna som håller din gips på plats. De kostar mindre än regelsökare som använder aktiva sensorer, men de är mer begränsade. De kan inte upptäcka den faktiska regeln, så det finns en del gissningar när du letar efter exakt centrum.

Elektroniska regelsökare upptäcker aktivt skillnader i väggdensitet för att hitta reglar. De använder vanligtvis batterier som strömkälla. Många kan upptäcka trä- eller metallbultar och vissa har detektering av växelström. De enklaste modellerna hjälper dig att hitta kanterna på reglarna medan andra visar dig hela regelbredden. Dessa är dyrare än magnetiska modeller, men inte helt orimligt prissatta. Med det sagt kan det som nybörjare vara knepigt att veta vilken regelsökare du ska välja.

I denna artikel går vi därför igenom de bästa regelsökarna på marknaden, samt tittar närmare på vad du bör tänka på när du ska köpa en regelsökare.

Bästa regelsökaren

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära regelsökarna på marknaden för alla olika behov, användningsområden, och preferenser.


Zircon HD55

Detaljer

 • Prisvärd regelsökare med två söklägen för 19mm och 38mm djup för trä-och metallreglar
 • Designad för att varna för strömsatta elledningar på ett djup upp till 51mm
 • Utrustad med lysdioder för att visa kanterna på varje regel

Zircon HD900C regelsökare

Detaljer

 • Regelsökare med hög noggannhet och detektering av trä och metalreglar
 • Kan användas för att upptäcka dolda spänningsförande kablar
 • Erbjuder tre inställningsmöjligheter för att hitta reglar, metall, samt spänning
 • Designad med en stor upplyst display för god sikt under arbete samt med praktisk ljudfunktion
 • Tre söklägen på 19mm, 38mm och 76 mm för beräkning av djup
 • Indikerar närvaro av växelströsledningar för djup upp till 51mm

Bosch GMS 120 regelsökare

Detaljer

 • Högkvalitativ och exakt regelsökare från Bosch som är lämplig vid borrning, för att hitta trä, metaller och elledningar
 • Kapacitet att hitta stål upp till 120mm djup
 • Tre mätlägen gör den användbar för olika användningsområden
 • Utrustad med lysande LED markeringsring för tillförlitlig objektlokalisering
 • Belyst display för enkel avläsning

Zircon X85 regelsökare

Detaljer

 • Regelsökare för detektering av vattenbärande plaströs, reglar i trä och metall, samt kablar med aktiv ström
 • Fungerar för djup på upp till 50mm
 • Robust konstruktion med ergonomisk design som är vatten- och dammresistant

Bosch Wallscanner D-tect 120

Detaljer

 • Praktisk och behändig batteridriven regelsökare som lokaliserar objekt ned till 120mm
 • Funktion med spotmätning som möjliggör fokus och lokalisering på liten yta
 • Fungerar med ljud och ljussignal som informerar vid lokeliserat objekt i vägg
 • Byggd med 3 olika funktionsknappar som används för olika mätsituationer

Stanley STHT77588-0 regelsökare

Detaljer

 • Regelsökare utrustad med mittmarkeringsfunktion som ger exakt centrering av trä- och metallreglar
 • Kan hitta trä och metallreglar upp till 19 mm djup
 • Enbart en knapp möjliggör enkel användning samt designad med en liten design
 • Kan användas för att hitta AC-ledningar inom en radie av 6-18″/15-45 cm samt upp till 50 mm djup
 • Utrustad med LED ljusindikatorer som ger visuell vägledning

Att tänka på vid köp av regelsökare

Det finns två grundläggande typer av sensorer som används hos regelsökare: elektroniska och magnetiska.

Elektroniska regelsökare går på batterier. De fungerar genom att upptäcka förändringar i densiteten på ytan som skannas. Vanligtvis har elektroniska regelsökare en visuell skärm som visar platsen för regeln och har ofta också en hörbar signal. Elektroniska regelsökare känner vanligtvis föremål som är begravda djupare inuti väggarna än magnetiska regelsökare, men de kostar också mer.

Magnetiska regelsökare innehåller magneter som inte detekterar trä inuti väggarna. Istället upptäcker de metallen i skruvarna eller spikarna som håller reglarna på plats. Dessa regelsökare är ganska billiga, men visar dig inte de exakta kanterna på regeln och tränger inte in i väggen lika djupt som deras elektroniska motsvarigheter.

Djupjustering

Vissa elektroniska regelsökare låter dig justera det djup som sensorerna tränger in i väggen. Normalt begravs reglar ungefär en tum bakom gipsväggen, men ibland vill du gå djupare för att hitta andra dolda föremål, eller så skannar du golv efter bjälkar snarare än väggar. Många regelsökare med den här funktionen kan tränga in i ytan upp till 1,5 tum djup.

Upptäcka andra material

Medan alla regelsökare upptäcker trä finns det andra typer av material som kan vara dolda bakom dina väggar, inklusive plast- eller metallrör och AC-ledningar. Många av dagens elektroniska regelsökare har lägen för att upptäcka dessa material, vilket är mycket användbart när du gör mer än att bara leta efter reglar för att fästa till exempel en spegel eller en tavla.

Hur använder man en regelsökare?

Det är inte svårt att använda en regelsökare, men dessa enkla verktyg kan verkligen göra skillnad mellan ett framgångsrikt DIY-projekt och ett som går drastiskt fel. När allt kommer omkring vill du se till att det du fäster på väggen faktiskt sitter kvar genom att se till att den är väl förankrad i reglar och inte enbart i gipset.

Börja med att sätta på regelsökaren och kontrollera att batterierna är laddade. Se till att sensorerna på verktygets botten inte är dammiga eller skadade.

Placera regelsökaren på väggen där du planerar att hänga din hylla eller annat föremål och för långsamt regelsökaren horisontellt över väggen.

När regelsökaren upptäcker en regel piper den, blinkar eller använder en kombination av signaler för att varna dig. Markera kanten på tappen med ett litet blyertsmärke.

Fortsätt att flytta regelsökaren långsamt över väggen tills du hittar den andra kanten på regeln. Markera det också med en penna. Vissa regelsökare bestämmer automatiskt båda kanterna på en tapp åt dig.

Fortsätt flytta sensorn över väggen tills du har hittat flera reglar. De är normalt lika fördelade mellan 16 och 24 tum, så efter att ha hittat och markerat några reglar ska du kontrollera avståndet så att du verkligen har hittat reglar, inte andra material bakom väggarna.

När du har bestämt att du har hittat reglarna kan du hänga din hylla, tv eller annat tungt föremål utan bekymmer.

Kan regelsökare ha fel?

Det är inte ovanligt att en regelsökare utlöser en varning, och ändå är det dolda föremålet bakom väggen egentligen inte en regel utan är ett rör, fäste eller något annat material.

Många regelsökare skiljer mellan dessa olika typer av material, men verktyget är inte ofelbart och det är möjligt att få felaktiga avläsningar. Det är därför det är viktigt att fortsätta skanna väggen tills du har hittat minst tre reglar; om avståndet mellan var och en av dessa är 16 till 24 tum kan du vara säker på att du har hittat reglar, inte något annat byggmaterial.

Fungerar regelsökare genom keramiska plattor?

Om du planerar att installera handtag i badrummet, men har helt kaklade väggar, kan du tänka dig att du använder din regelsökare för att hitta relgar bakom plattan.

Tyvärr, även om regelsökare inte har några problem med att skanna igenom gips och liknande material, kan mycket få av dessa verktyg som ägs av den genomsnittliga husägaren på ett tillförlitligt sätt arbeta genom keramiska plattor.

För det behöver du vanligtvis en skanner som använder radar för att “titta” genom väggen, och de är i allmänhet mycket dyra. Vissa djupmätare med sensorer med inställningar för att lokalisera metall kan dock tränga igenom kakel med ganska tillförlitlig noggrannhet, så det är värt att prova om du är inställd på att fästa något tungt på en kaklad vägg.

Tips för att använda en regelsökare

 • Se till att du vet om din modell behöver kalibreras och hur du gör det.
 • Håll din regelsökare platt mot väggen medan du undersöker.
 • Håll händerna borta från väggen för att undvika störningar.
 • Markera din position från flera håll för att säkerställa bästa noggrannhet
 • Använd en bit tejp på väggen om du vill undvika att rita eller markera direkt på väggen.
 • Kombinera en regelsökare med en tvärlinjelaser för att markera hela regelns längd eller slå samma höjd över flera reglar.
 • Regelsökare fungerar också bra i taket för att hitta bjälkar.
 • Reglarna är vanligtvis 16 tum från varandra (väggar) och ibland 24 tum (tak). Om du har problem med att hitta en, testa på en annan del av väggen.
 • Förvara en extra uppsättning batterier i din verktygslåda för din regelsökare.
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!