Fördelar och Nackdelar med Betonggolv

Vanliga betongplattor har fungerat som golvmaterial för källare, garage, uteplatser och användningsområden i många år, men betong är nu också ett mer populärt val av golv i heminredning. Betong kan poleras, etsas eller färgas för att fungera som den färdiga golvytan.

Om du är van att tänka på betong som en utilitaristisk yta som endast är lämplig för utilitariska ytor, kan de många fördelarna med betong som ett dekorativt golvmaterial komma som en överraskning. Betong kan göra några av de mest eleganta och färgglada golven du någonsin sett, men de passar inte bra för varje hem. I denna artikel kikar vi närmare på fördelar och nackdelar med betonggolv, samt allt du bör tänka på när du överväger betonggolv.

Betonggolv

Ett betonggolv är extremt starkt och hållbart, och om det är korrekt installerat och underhållet kan det hålla så länge du äger huset. Och designalternativen är anmärkningsvärt olika.

Men betong är också väldigt hårt och kallt under fötterna, och det är ett praktiskt val endast där det finns en befintlig betongplatta, till exempel i hem med grundplattor, eller i källare på hus byggda över källarfundament. Eftersom dessa golv kan komma i direkt i kontakt med jorden kan de vara känsliga för fukt som migrerar upp från marken till bostadsutrymmet.

Fördelar med betonggolv:

  • Ganska billigt
  • Hållbar
  • Lätt att underhålla
  • Design flexibilitet

Nackdelar med betonggolv:

  • Hårt och kallt
  • Hal
  • Känsligt för fukt
  • Miljöproblem

Betonggolv Kostnad

Den installerade kostnaden för ett betonggolv kan variera mycket eftersom det finns så många finishalternativ. Kostnaderna kan variera från 20kr per kvadratfot för en till 300kr eller mer för avancerade betonggolv.

Grundläggande design: $ 2 till $ 6 per kvadratmeter. En grundläggande betonggolvdesign inkluderar att hälla plattan eller överlägget, sedan en grundläggande polering och enfärgningsbehandling (färgning eller färgning).
MId-range design: $ 7 till $ 14 per kvadratfot. I detta prisintervall ingår att hälla plattan eller överlägget, sedan polera och färga med flera färger.

Avancerad design: 150kr till 300kr per kvadratmeter. De mest sofistikerade (och dyra) betonggolven kan innefatta att skapa geometriska mönster i plattan eller överlägget, samt flera färger och en mängd olika texturiseringstekniker. Dessa är ganska konstnärliga golv.

Ett förseglat och ordentligt underhållet betonggolv kan hålla i en oändlig tid. Även i kommersiella applikationer kan betong överleva under mycket slitage och frekvent användning i många decennier. På lång sikt kan detta spara en hel del pengar och ansträngningar för att byta golv ofta, vilket kan vara fallet om du har, tex. trägolv.

Underhåll och reparation

Betonggolv börjar med en strukturell betongplatta som till sin natur är extremt stark och hållbar vilket är varför den är så populär för hårt arbetande kommersiella områden, såsom garage och lager. Betong har liknande fördelar när de används som bostadsgolvmaterial. Det är svårt att skada och robusta skor, möbelben och husdjursklor kommer inte att repa ytan. Du behöver inte oroa dig för skador från de flesta tappade föremål. Även om det är möjligt att flisa eller repa en betongyta krävs det ganska mycket.

Att hålla ett betonggolv fint är ganska enkelt. Det måste förseglas eller vaxas var tredje till nionde månad, beroende på trafiknivån, för att bibehålla det skyddande lagret. Förutom det kan du använda ett neutralt rengöringsmedel för att torka golvet rent regelbundet.

Betonggolv kan vara känsliga för sedimentering och sprickbildning över tid, och detta är ett vanligare problem när en befintlig grund har anpassat sig till en färdig bostadsgolvyta – till exempel när en källare eller loftlägenhet har omvandlats till bostadsyta. Om golvet får mycket sprickor är det möjligt att reparera, slipa och efterbehandla golvet för att återställa glansen.

Design

Estetiskt är betonggolv en bra matchning för hem med modern eller industriell stil och är mindre lämpliga för klassiska vintagehemstilar. Ett polerat betonggolv kommer sannolikt att se väldigt snyggt ut ett klassiskt hem, till exempel, men passar ganska snyggt in i ett modernt hem också.

Tiden då ett betonggolv bara innebar en gjuten och polerad platta är för länge sedan borta. Medan den enkla polerade plattan ibland är exakt vad som behövs, har husägare också möjlighet till en mängd olika texturiserings- och färgläggningstekniker:

Överdrag: Detta avser ett tunt lager av ny betong som läggs över en befintlig platta för att föryngra den. Överlägget poleras sedan och färgas på samma sätt som en ny platta.
Polering: En grundläggande hällplatta eller överlägg kan slipas med gradvis med en polermaskin för att skapa en blank yta. När en sealer sedan appliceras blir resultatet ett mycket attraktivt, glänsande golv.
Syrafärgad: När den behandlas med milda syror interagerar betongen för att bilda en färgstark fläckig yta som har ett marmorliknande utseende. Varje våning är helt unik.
Målat: Ett annat val är färgning och målning av betong vilket är applicering av ett fast färgämne över den färdiga ytan. Till skillnad från syrafärgning skapar färgning en solid färgeffekt.
Texturerat eller stämplat: Medan det fortfarande är vått kan betongytan borstas, stämplas eller inbäddas med glaspärlor eller finmaterial för att ge den en tredimensionell textur.
Geometriska uppdelningar: Lyxiga betonggolv läggs ibland ut med geometriska mönster, med varje segment färgat eller texturerat på olika sätt för konstnärlig effekt.

Installation av betonggolv

I de flesta fall skapas ett bostadsgolv genom slipning av en befintlig betongplatta och applicering av en vald polerings-, färg- eller textureringsteknik. Detta kan innebära att man först tar bort befintligt golv, t.ex. mattor eller vinyl, för att exponera den befintliga betongplattan.

Om plattan är i dåligt skick kan ett tunt överlägg av färsk betong hällas över den gamla plattan. detta överlägg blir sedan basytan för polering, färgning eller strukturering. När en ny platta eller överlägg hälls kan färgämnen blandas i betongen innan den hälls. I annat fall sker färgningen eller färgningen i allmänhet efter att betongen har polerats genom slipning med polermaskin med gradvis finare korn.

Det sista steget är att applicera en betongförseglare för att skydda ytan. Denna behandling måste upprepas med jämna mellanrum; vissa experter rekommenderar en årlig försegling.

Även om det är ganska sällsynt är det också möjligt att installera betonggolv över ett träinramat undergolv. Här innebär processen att man häller ett tunt lager av betong över ett noggrant förberett undergolv och sedan använder de valda färg- och poleringsteknikerna. Men till och med ett mycket tunt betongöverdrag är ganska tungt och processen kräver ofta strukturell förstärkning av träkonstruktionen.

Oavsett om det handlar om att hälla en ny platta, anpassa en befintlig platta eller hälla ett överdrag, är betonggolv vanligtvis installerade och gjorda av proffs, eftersom arbetet är ganska svårt och kräver specialverktyg.

Så länge som betongen är slät och fri från hål, stötar och defekter, har du valet att täcka över det med vilken golvbeläggning du väljer vid ett senare tillfälle. Betonggolv ger dig mycket framtida designfrihet.

För- och nackdelar med betonggolv


Nackdelar

Styrkan och hållbarheten hos detta material kan också vara ett ansvar. Ytan på ett betonggolv är mycket hårt – att ramla på betong kan skada skada människor allvarligt. Föremål som tappas på dessa ytor kommer sannolikt också att splittras eller spricka. Det är därför som betonggolv inte rekommenderas för områden som kommer att användas av barn eller äldre personer eller i kök där det är risk att tappa olika saker. Betongens hårdhet gör det också obehagligt att stå på under långa perioder.

När betong är mycket polerad eller när den är belagd med en glansförseglare, kan ytan vara mycket hal, särskilt när den är våt. Betong i badrum, kök eller ingångar är särskilt mottagligt för detta. En annan nackdel med betong är att den har lågt isolerande värde och att det känns ganska kallt på vintermorgnarna – såvida det inte har installerats i kombination med ett strålande golvvärmesystem. Betongens inneboende kyla kan kompenseras till viss del genom användning av mattor.

Om den inte tätas ordentligt på både topp- och bottenytor, tränger betong lätt igenom fukt när den installeras över bar mark. Betongens svala temperatur kan också få fukt att kondensera under fuktiga förhållanden. Om vätska lyckas ta sig in i porerna i ett betonggolv kan det leda till mögel i ditt hem. I vissa miljöer måste du också oroa dig för att fukten fryser, expanderar och gör att golvet spricker.

Miljömedvetna konsumenter kan må bra om att använda en befintlig betongplatta, eftersom detta inte kräver någon tillverkning av ny betong. Men samma husägare har anledning att oroa sig för att hälla en ny platta eller överlägg, eftersom tillverkningen av betong kräver en avsevärd energiförbrukning och stora mängder koldioxid.

Är ett betonggolv rätt för dig?

Ett betonggolv kan vara ett bra val om du har en befintlig plattfundament och en hemstil som passar bra för den polerade glansen av slipad betong. Många uppskattar de låga kostnaderna för betonggolv, särskilt när man överväger den långa livslängd som detta golv kommer att ha – du kanske aldrig behöver ytterligare golvbeläggning. Men var beredd på ett golv som är mycket hårt och naturligt kallt.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!